Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 06-23-16, 06:18 PM   #51
david
The One

註冊日期: Mar 2002
唔係嘛....又好似之前套火星人咁.....

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-23-16, 07:13 PM   #52
mrk
God of Gamer

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
已看完,算不過不失啦!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-16, 12:03 AM   #53
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
還ok 啦,有看上集今集見回很多舊人延親切

不過完全變了爽片沒什麼感動位,有數個便當沒什麼太大感覺

最後明顯還會有第3 集啦

Ps: 今集mvp 絕對是某瘋狂博士某位傻官員意外有用

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-16, 02:17 AM   #54
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
感覺只能說第2集好普通
有點消費舊情意結的感覺

FGO 009 862 141
非洲人...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-16, 11:58 AM   #55
暗黑騎士
Game Master

註冊日期: Jan 2004
咁即係睇2D可以了
暗黑騎士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-16, 12:28 PM   #56
fami~yan
Game Master

Nintendo Switch ID302513154147
引用:
作者: 暗黑騎士 查看文章
咁即係睇2D可以了
哪一句令你產生不看3D的反應

非洲人...
舊 06-24-16, 08:09 PM   #57
gingq7

註冊日期: May 2008
又QQ又蒙牛, 強國出左好多資金? 好在中段開始已完全見唔倒

以下吐嘈

- 樓上有人話上集大美國主義, 點知今集仲更加大美國主義,其他國家完全無提咁濟,定當成立左聯合軍就當提左? 另外,全部國家所有戰力集中晒係area 51和月球(中國)基地是想怎樣...

- 月球(中國)基地無啦啦都可以出事故(雖然唔排除係主角操作不良)和衛星炮未開炮就收工其實係咪有暗示定係我諗多左?

- 2個總統完全浪費, 和上集無得比

- 今集的外星人的進攻策略就係整個陷阱引人入去送死, 但中伏的人竟然全部生還 更加唔好提隻太空船明明有強大火力但落到地球後唔用, 只靠飛船夠大隻硬撞係想點?

- 女王明明勝券在握, 為什麼要為左一隻敗軍之將而急著御駕親征? 仲要一死就全部無人機墜落, 但明明有其他外星人可以接班, 有幾隻坐係控制塔, 點都識d操控吧?

上集雖然劇情有d不合理但也在可接受範圍內, 起碼以我當年睇的時候的知識係覺得無問題,
上集外星人的進攻策略亦都合理 (唔聲唔聲同一時間打爆晒你所有大城市和重要軍力),
而且仲夠晒熱血

而今集? 劇情唔得,戰鬥又少,氣氛勉強可以但谷唔倒上去
我只能比40分
(上集我會比90分, 今年重睇都覺得好睇, 仍然係我覺得最好睇的人類對外星人戰爭片)

此篇文章於 06-24-16 08:12 PM 被 gingq7 編輯。
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-16, 08:19 PM   #58
gingq7

仲有,角色太多,多數都行行企企

應該刪左Will Smith個仔, 煲重非洲猶長 (睇住Will Smith個仔最後望住果2 pair攬埋, 佢就只能一條友傻笑, 真係)
個女博士完全無用, 應該刪左佢煲重瘋狂博士
重有, 總統之女和華人女角應該刪咁其中一個, 而家兩個都只係行行企企得一場戲做, 不如谷重一個好過

此篇文章於 06-24-16 08:23 PM 被 gingq7 編輯。
舊 06-24-16, 11:43 PM   #59
fami~yan
Game Master

我覺得......某Baby 何德何能走上荷里活大舞台...

非洲人...
舊 06-25-16, 02:28 AM   #60
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
故事唔得, 唔熱血, 合理性都麻麻.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-16, 02:30 AM   #61
Rv250

註冊日期: Aug 2002
同意角色太多係問題

某BABY真係唔得, 點解會加佢入去
搞到鋪排兩個男角嘅恩怨有啲多餘, 最好CUT咗個副手同某BABY

will smith冇咗已經氣氛減半, 今集總統死埋, 下集賸番變形人魔同mad scientist

引用:
作者: gingq7 查看文章
又QQ又蒙牛, 強國出左好多資金? 好在中段開始已完全見唔倒

以下吐嘈

- 女王明明勝券在握, 為什麼要為左一隻敗軍之將而急著御駕親征? 仲要一死就全部無人機墜落, 但明明有其他外星人可以接班, 有幾隻坐係控制塔, 點都識d操控吧?

女王
應該就係知道個波有培養反抗軍, 以為親自去捉就最穩陣
總統個女破佢個護罩都係扶轆?

此篇文章於 06-25-16 02:36 AM 被 Rv250 編輯。
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-16, 09:27 AM   #62
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
唔係掛, 仲離譜得過地球電腦病毒ko外星人艦隊?

舊 06-25-16, 09:39 AM   #63
david
The One

註冊日期: Mar 2002
果然同火星人一樣,可以SKIP得。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-16, 10:16 AM   #64
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: wing 查看文章
唔係掛, 仲離譜得過地球電腦病毒ko外星人艦隊?
上集我覺得只係"兒戲"
e.g. 咁容易整到對外星電腦有效既病毒, 渣開羅旋槳飛機既咁易渣到軍用戰機, etc.
以呢種娛樂片黎講我覺得可以接受.

但今集好多係 "點解呢個角色會咁做", "點解外星人會咁做" 呢種行為上既唔合理, 睇到我燃不起來........

今集設定太過科幻都係令我無feel既原因之一. 我鐘意sci-fi. 但我鐘意上集ID4係睇人類科技打爆外星人. 睇住第一枝戰機飛彈hit中外星人母艦果下我差唔多yes!叫出黎
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-16, 12:14 PM   #65
gingq7

引用:
作者: ahleung 查看文章
上集我覺得只係"兒戲"
e.g. 咁容易整到對外星電腦有效既病毒, 渣開羅旋槳飛機既咁易渣到軍用戰機, etc.
以呢種娛樂片黎講我覺得可以接受.

但今集好多係 "點解呢個角色會咁做", "點解外星人會咁做" 呢種行為上既唔合理, 睇到我燃不起來........

今集設定太過科幻都係令我無feel既原因之一. 我鐘意sci-fi. 但我鐘意上集ID4係睇人類科技打爆外星人. 睇住第一枝戰機飛彈hit中外星人母艦果下我差唔多yes!叫出黎
行為上不合理其實得一處, 但太致命, 成套戲由果一刻散晒

就係女王親自落場,
佢明明知道自己十分重要,仲識用呢一點引人類中伏,有乜理由下一刻就親自落場

其他例如人類對第三方先下手為強係可以接受 (人類係無防護罩技術,比人出手先就玩完)

其實今集人類方科技唔係真係咁發達

20年以黎,只吸收了laser科技和少量重力控制科技
最重要的防護罩技術和肉體護甲技術 係無的

(但唔知點解又有黑科技可以困住隻女王艦 )

此篇文章於 06-25-16 12:16 PM 被 gingq7 編輯。
舊 06-25-16, 06:06 PM   #66
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
今日iSquare IMAX的冷氣唔夠,熱到流住汗睇

可能看了樓上的負評才入場、打了底,看完又覺得套戲ok、已算不過不失!

我這個漢奸對大美帝主義一尐都唔反感,反而見到同支那有關的東西就勁反感!
開頭幾驚今次勝利的關鍵係飲支那奶打外星人

劇透
年青一代的主角威能、不死身勁到覺得過火了

黑人老母出來就是為了便當,倒不如唔好出,講佢同老公一起便當了仲好!

非洲猶長二刀流斬異星人太型了!仲講出今集勝利的關鍵:「打背脊!」
以為係廢柴的官員,竟然意外有用!

今集前總統揸戰機冇上集咁燃

兩個新一代男主角,完全做不到競爭對手的感覺;又交代得不清楚!

班酒鬼船員咁就執一億美金,仲唔係人生大贏家?

我就覺得老爸和班細路是今集最多餘的了!

期待第三集反攻異星人!不過唔知又是否要等廿年?

回樓上關於女皇
女皇擺明衰心急啦!因為白波掌握了滅族的關鍵,所以心急要親自上陣,唔比時間地球取得白波的科技來反攻。我覺得都算合理!
敵方首領因好大喜功,以為easy執、食硬對方,而親自上陣卻領便當;這樣的劇情不是很常見嗎?歷史也常常發生。
況且異星人的想法,我哋地星人識條鐵咩!

此篇文章於 06-25-16 07:19 PM 被 Dangerous-boy 編輯。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-16, 08:25 PM   #67
gingq7

引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
回樓上關於女皇
女皇擺明衰心急啦!因為白波掌握了滅族的關鍵,所以心急要親自上陣,唔比時間地球取得白波的科技來反攻。我覺得都算合理!
敵方首領因好大喜功,以為easy執、食硬對方,而親自上陣卻領便當;這樣的劇情不是很常見嗎?歷史也常常發生。
況且異星人的想法,我哋地星人識條鐵咩!

白波星人係咁勁就唔駛比觸手星人連星球都打爆埋啦 (當然唔排除白波星人又係比觸手星人初見殺,白波星人其實科技力比觸手星人勁幾條街之類)

就算觸手星人真係驚白波星人的科技加上地球人(的黑科技), 急成咁就變左好似為左趕住完場咁
如果改成係人類方派戰機纏住觸手星人的所有軍力等佢地分身不瑕, 再係另一邊用假signal引女王出黎,成件事就好好多

舊 06-26-16, 01:17 AM   #68
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
好睇到哭出嚟, 比d眼淚攪到臨完場差d訓著

舊 06-26-16, 12:31 PM   #69
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
  兩軍都係激光互射唔好睇,都係上集 導彈 VS 激光 好睇好多。

唔知點解,近來越來越覺得3D效果好假。呢套都唔例外,尤其係遠景中的飛行物。一大群唔太覺,單丁一隻的話就感覺好假好突兀,似玩具多d。睇翻預告中的2D片段,反而更有實在感。

舊 06-26-16, 02:27 PM   #70
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
由BABY出場到完場, 好似無睇過套戲咁, 都唔知做咩...

今時今日仲玩呢D野, 唔怪得朋友話佢抄ALIEN... 我都覺得似.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-16, 05:11 PM   #71
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
Delele
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-16, 05:11 PM   #72
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
睇完

純粹玩巨大化?
巨大alien queen + 巨大皇姤母船
地星用上外舊星科技,但外星科技又無太大改進
終極一擊唔係blow咗engine咩? 仲可以向番貼地飛行又精確射擊目標
仲有果然出入宇宙跟本唔洗太空衣,某風少唔帶頭盔也很合理了
卓球星人只係要黎開續集,玩宇宙大l 戰爭
今集如果用懵牛奶毒死隻alien queen應該會更合理

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-16, 05:43 PM   #73
gingq7

引用:
作者: HON HON 查看文章
由BABY出場到完場, 好似無睇過套戲咁, 都唔知做咩...

今時今日仲玩呢D野, 唔怪得朋友話佢抄ALIEN... 我都覺得似.
某BABY其實出場時間好多, 但成個角色係完全無用...
不過反正成套戲有好多角色都係無用
舊 06-26-16, 07:37 PM   #74
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
我覺得無第三集,因為佢唔會識得點拍第三集....
第二集係咁翻炒第一集D情節鏡頭...

舊 06-26-16, 09:41 PM   #75
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
第一集重好睇D……
吐糟
女王中晒弱智光環,明明可以派D細去搞定個波做乜要自己落場?得咁少時間俾晒設計圖都整唔切啦……
同上,個波玩野乎?話來幫手但只係早人地唔夠一日到,你真係覺得夠時間俾人準備?
最後,阿博士你覺得阿波波打幾千年都打輸,你學晒佢D科技榭會嬴到?
真係有第三集應該會變左弱能版星河戰隊吧……

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4,XB1] HITMAN (2016) ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 95 11-13-18 01:57 PM
[PS4] 人喰いの大鷲トリコ | The Last Guardian | neo 電視遊戲討論版 498 03-18-18 02:38 AM
FS : 全新 XBOX ONE 220V DAY ONE + 3隻 DAY ONE GAMES tntslayer 買賣專區 0 12-04-13 02:37 PM
吹水專區 2016《》 ★星人44★ 吹水專區 1000 07-09-13 04:50 PM
[西片] ID Forever (Independence Day 2) Kain 電影版 5 07-03-13 10:54 AM

現在的時間是 07:54 AM

手機版 | APP版