Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-17-16, 01:23 AM   #301
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: 緋村 光 查看文章
真心如果教主出局
我會覺得香港人都係算吧啦,佢地都係想要舉手機器啫。
利申唔係熱狗唔係教徒
只評論表現
教主既係全香港論述最有功架既議員
亦係全香港少數對最大部分政策都有研究既議員
因為佢而過到/過唔到既法案更係不計其數
我覺得話教主係上屆成個立法會最有用既議員,或者係唯一一個抵得上佢月薪既議員,係應係無錯。
當然其之一原因係因為其他議員實在太垃圾

如果咁都可以落選,我覺得個香港人應該係一次立法會開會都冇睇過。
我淨係對「唯一」哩兩個字強烈唔同意,其餘個d懶得拗。

舊 08-17-16, 02:27 AM   #302
YHW
God of Gamer
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
雖然民調不可盡信, 但睇個勢敎主堅係唔好咁老定. 幫人助選仲多過落自己嗰區, 論壇呢個又唔去嗰個又唔去, 仲話黎緊嗰三兩個主要電視論壇都唔多想去, 真係唔該佢諗都唔好諗. 呢幾年仇家有增無減, 上屆冇左政黨背景已經長期單拖, 如果只睇主流傳媒直頭覺得佢消失左一樣. 今屆有同票源競爭對手外仲要多兩個白咭搞搞震, 一不小心真係滑鐵盧都話唔定...

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-16, 02:37 AM   #303
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
講起來

最近留意到
成日都有人話宣傳單張好容易被人未看過就丟
但親戚家中總是保留有一些建制的宣傳物
原因是那些是造成如墊子(就硬卡紙)或者扇子(就圓形加個開口)的宣傳單張
因為這少少的貪少便宜心態會令師奶們把那些宣傳單張留在家比較久

所以如果本土派想易入屋的話,把宣傳單張改成有丁點另類用途的東西會比較好
就算不會用心看,只要長時間留到在家中的話就已經可以佔據人們眼角的無意識視界

舊 08-17-16, 08:51 AM   #304
david
The One

註冊日期: Mar 2002
民建聯再爆學歷疑雲 柯創盛母校名都講唔出

引用:

民建聯九龍東候選人柯創盛嘅碩士學歷備受質疑,早前八方親身問佢,佢就點都講唔出自己喺邊間大學讀碩士,只係不斷強調「遲啲補充俾你」。柯創盛之後以電郵回覆,話自己係透過一間叫「Raffles Academy - World Education Council」嘅學校修讀Nottingham Trent University(應為英國諾丁漢特倫特大學)嘅工商管理碩士課程,又喺facebook拍片遠距離出示證書。
但係八方喺網上搵咗好耐,都見唔到有一間叫「Raffles Academy」嘅學校,只有一間位於杜拜、主要取錄中小學生的「Raffles World Academy」;至於諾丁漢特倫特大學喺QS世界大學排名榜上,就入唔到700名內。八方多次致電柯創盛但冇回覆,其選舉代理人林亨利就拒絕提供柯嘅畢業證書副本,又話「Raffles Academy」應該喺新加坡喎。
TREE GUN:我有MASTER添啦

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-16, 08:54 AM   #305
david
The One

引用:
(偽)社工:我想點就點

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-16, 09:59 AM   #306
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

PSN  IDsrwtk

海陸豐、公平
係香港咩位置?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-16, 10:32 AM   #307
緋村 光
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:
或者係唯一一個抵得上佢月薪既議員,係應係無錯。
引用:
作者: 2dn 查看文章
我淨係對「唯一」哩兩個字強烈唔同意,其餘個d懶得拗。
其實係有少少誇既
不過作為一個因為工作需要而被迫睇左8年以上新聞(包括多個立法會會議)既人黎講,佢表現同8成以上既議員係唔同次元.....

同埋我有計埋佢後面條team
打工既話我完全唔想做佢團隊,超辛苦。

個人blog:極地白犬(更新再開!!)
緋村 光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-16, 10:33 AM   #308
緋村 光
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
按錯請刪

個人blog:極地白犬(更新再開!!)
緋村 光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-16, 11:29 AM   #309
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
民主賤人系列

賤人系列2

舊 08-17-16, 11:40 AM   #310
ヨコ男
てっぺんとるぞー!

註冊日期: Mar 2004
3DS Friend Code3050 8711 4125
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
無記錯方國珊政綱都有一國兩制永續

自己中過ぎてマジ無いわ、理解力無くてしんどいわ
思い出せデリカシー、嫌いじゃないけどうっとうしい!!!」
ヨコ男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-16, 11:58 AM   #311
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
有市民關心咪關注囉有咩問題
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-16, 12:02 PM   #312
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
其實係有少少誇既
不過作為一個因為工作需要而被迫睇左8年以上新聞(包括多個立法會會議)既人黎講,佢表現同8成以上既議員係唔同次元.....

同埋我有計埋佢後面條team
打工既話我完全唔想做佢團隊,超辛苦。
基本上在下認為黃生係最出色既議員,不過「唯一」就真係…

話實,學王牌至尊既龍馬議員話齋,政見冇註冊既,啱駛就應該攞黎用。
唔通你話永續,佢係對家就一定要講即刻取消咩…
問題只係同佢一貫理念有冇衝突啫

舊 08-17-16, 12:08 PM   #313
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: 真!DC 查看文章
有市民關心咪關注囉有咩問題
由手機版發出
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
基本上在下認為黃生係最出色既議員,不過「唯一」就真係…

話實,學王牌至尊既龍馬議員話齋,政見冇註冊既,啱駛就應該攞黎用。
唔通你話永續,佢係對家就一定要講即刻取消咩…
問題只係同佢一貫理念有冇衝突啫
【‪#‎做個聰明選民‬】
而家個個非建制都話自己係泛民,事實上係打住泛民旗號去「隊」泛民。我已經點咗幾個名,唔怕露骨咁講你聽。你自己去投狄志遠,個結局真係自己搞出嚟,佢個政綱全部抄民主黨咁滯。
有啲咁嘅人真係樹大有枯枝,家門不幸。我哋已經掃咗佢出去,掃出去嘅垃圾你都要袋落袋,我都冇辦法。
2016/08/14 聰明選民與參選人對談會)

ANYWAY, 連班泛民最睇唔過眼既熱普城都要借國師橋,佢係咪真係痴線佬。自己判斷啦
公民袋三票三個立場,幾時知佢又變架..

此篇文章於 08-17-16 12:10 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-16, 12:45 PM   #314
Garnet_Crow
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
今日港大民調新西泰博排第2,不過民調不可盡信,而且我唔信佢一下子會升得咁勁,分分鐘係口投鄭松泰,實投建制派

舊 08-17-16, 01:11 PM   #315
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
【‪#‎做個聰明選民‬】
而家個個非建制都話自己係泛民,事實上係打住泛民旗號去「隊」泛民。我已經點咗幾個名,唔怕露骨咁講你聽。你自己去投狄志遠,個結局真係自己搞出嚟,佢個政綱全部抄民主黨咁滯。
有啲咁嘅人真係樹大有枯枝,家門不幸。我哋已經掃咗佢出去,掃出去嘅垃圾你都要袋落袋,我都冇辦法。
2016/08/14 聰明選民與參選人對談會)

ANYWAY, 連班泛民最睇唔過眼既熱普城都要借國師橋,佢係咪真係痴線佬。自己判斷啦
公民袋三票三個立場,幾時知佢又變架..
其實在下唔明關敵至遠咩事。
不過算啦,實質上在下果區成堆冇一個啱心水,歸類而言投邊個都係含_投票,要唔係應該就只有投白票…

舊 08-17-16, 01:43 PM   #316
ヨコ男
てっぺんとるぞー!

註冊日期: Mar 2004
3DS Friend Code3050 8711 4125
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
>>公民袋三票三個立場,幾時知佢又變架..
楊岳橋係TVB道歉左

自己中過ぎてマジ無いわ、理解力無くてしんどいわ
思い出せデリカシー、嫌いじゃないけどうっとうしい!!!」
ヨコ男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-16, 01:44 PM   #317
T.K.
很黃很暴力

http://www.civicparty.hk/?q=node/6542

寫在北京行之後

郭榮鏗

信報 專業為公
當收到大律師公會訪京團的報名通告時,內心的確掠過一陣猶豫。換了往時,我應該不加思索便報名參加。然而,即使心態再平常,政改方案公布之後,政府聲稱會全力「撬票」,坊間又不斷懷疑泛民會「密室談判」和「轉軚」的氣氛下,不少人都規勸甚至告誡我不要報名參加。選擇不去,無疑是最容易和最穩妥的決定,捨難取易更是人之常情,卻不是從政者應然的選擇—其實,從政本身就是捨易取難的行為。何況除了政改之外,還有其他重大問題是必須與中央當面對話的。 政改固然是中央和香港人眼前最重要和即將揭曉的問題,但「一國兩制」的實踐,政改只是其中一個—儘管是最重要的—關節。無論政改方案—不管是過往的、現在的還是以後的—是否通過,「一國兩制」都是已經開始、正在進行和將要繼續的國策。不過,話說回頭,即使那是將要繼續,卻亦有限期,因為「一國兩制」本身不是一個永續的而是預設實施50年的國策。如果以今年為回歸第18年計,則「一國兩制」只餘32年的壽命。 或許有人會認為現在談「一國兩制」的存廢是言之尚早,可是這個問題其實是迫在眉睫。早於3年前,終審法院前首席法官李國能便先聲提出,時任港大法律學院院長陳文敏教授更舉現存的土地契約和一些工程合約的年限為例,認為「一國兩制」有必要及早討論是否在2047年之後繼續實施。得到兩位法律界前輩的啟發,讓我進一步想到,「一國兩制」其實不只是處理地契和合約,而是要來保護香港一直實行的重要制度,例如獨立的司法系統,乃至代代相傳的核心價值,例如各種各樣的自由。如果是這樣的話,香港人要思考的問題,就不是「一國兩制」結束之後香港該如何走下去,而是要爭取「一國兩制」在預設的限期後延續下去。

國師幾時開始講?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 08-17-16, 01:59 PM   #318
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
引用:
作者: T.K. 查看文章
http://www.civicparty.hk/?q=node/6542

寫在北京行之後

郭榮鏗

信報 專業為公
當收到大律師公會訪京團的報名通告時,內心的確掠過一陣猶豫。換了往時,我應該不加思索便報名參加。然而,即使心態再平常,政改方案公布之後,政府聲稱會全力「撬票」,坊間又不斷懷疑泛民會「密室談判」和「轉軚」的氣氛下,不少人都規勸甚至告誡我不要報名參加。選擇不去,無疑是最容易和最穩妥的決定,捨難取易更是人之常情,卻不是從政者應然的選擇—其實,從政本身就是捨易取難的行為。何況除了政改之外,還有其他重大問題是必須與中央當面對話的。 政改固然是中央和香港人眼前最重要和即將揭曉的問題,但「一國兩制」的實踐,政改只是其中一個—儘管是最重要的—關節。無論政改方案—不管是過往的、現在的還是以後的—是否通過,「一國兩制」都是已經開始、正在進行和將要繼續的國策。不過,話說回頭,即使那是將要繼續,卻亦有限期,因為「一國兩制」本身不是一個永續的而是預設實施50年的國策。如果以今年為回歸第18年計,則「一國兩制」只餘32年的壽命。 或許有人會認為現在談「一國兩制」的存廢是言之尚早,可是這個問題其實是迫在眉睫。早於3年前,終審法院前首席法官李國能便先聲提出,時任港大法律學院院長陳文敏教授更舉現存的土地契約和一些工程合約的年限為例,認為「一國兩制」有必要及早討論是否在2047年之後繼續實施。得到兩位法律界前輩的啟發,讓我進一步想到,「一國兩制」其實不只是處理地契和合約,而是要來保護香港一直實行的重要制度,例如獨立的司法系統,乃至代代相傳的核心價值,例如各種各樣的自由。如果是這樣的話,香港人要思考的問題,就不是「一國兩制」結束之後香港該如何走下去,而是要爭取「一國兩制」在預設的限期後延續下去。

國師幾時開始講?
Wan Chin
7月30日 0:55 ·

陳雲:永續基本法的議程,本來並非我的創造。我在好多次網台節目反覆講過:這是一位公民黨的黨員在幾年前私下請求我做的。他見到銀行家和律師開始擔心這個問題,於是告訴我,看看我能否用整套理論講出去。於是,我用永續基本法來實踐城邦論的香港主權確定,這個部分,即是用永續基本法來確定香港主權,是我自己的理論創造。
天下事,眾人做。故此,如果有議員候選人用永續基本法做主要政綱(排在政綱第一位),我是不介意的,特別是公民黨的候選人。假若將永續基本法排在後面的話,我會有少少介意,因為永續基本法是頭等大事,不應排在政綱項目的後面。

Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-16, 02:06 PM   #319
T.K.
很黃很暴力

公民黨叫佢做,相信者請舉手

人地講過,你深層次繼續,當然可以
但話人搶左你
你講之前,有無Credit李國能、陳文敏、甚至郭榮鏗?

行貨半訂,日本貨全訂
現貨

此篇文章於 08-17-16 02:11 PM 被 T.K. 編輯。
舊 08-17-16, 02:28 PM   #320
Shadow 4
Junior Member

註冊日期: Aug 2003
(明報) 2012年11月09日

【明報專訊】終審法院前首席法官李國能昨指出,一國兩制「50年不變」將於2047年屆滿,一國兩制的去向及未來,需要早於2047年,甚至在大約2030年就需要解決。他認為只要香港市民能夠認同一國與兩制在憲制構思中是同樣重要、不可分割,他有信心香港能維持法治和司法獨立。

影響按揭地契 陳文敏贊成早處理

港大法律學院院長陳文敏認為,很多銀行按揭都是以25年作年期,並以地契為基礎,若這些抵押失效,銀行便會完全沒有保障;而新界地契期限亦只到2047年,故很可能會出現失效情况,很多大型土木工程合約有20、30年,如迪士尼合約已橫跨2047年,故2030年才討論「50年不變」已算遲起步,可以更早處理。

back to the future賤人系列

此篇文章於 08-17-16 02:40 PM 被 Shadow 4 編輯。
Shadow 4 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-16, 02:34 PM   #321
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
咁大單野, 竟然要靠個痴線佬炒熱....是否悲哀?
班政客在搞甚麼的
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-16, 02:36 PM   #322
T.K.
很黃很暴力

日日都大件事,有邊日無大事?

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 08-17-16, 02:41 PM   #323
朝霧 海斗
Crazy Gamer

係,的確唔係陳雲發明。我誤導左大家我向大家道歉。但陳雲發展左理論出黎。公民袋無。
公民袋一開始選舉果時佢地口號唔係去狼英去留 九月公投架咩(焦點只要趕走689世界就和平咁),到而家留意到永續基本法有市場(但唔敢講確立主權)就講一半又唔講一半<-呢個係重點 出黎收割陳雲成果有無核突D?邊個提議程出黎,係陳雲 邊個令呢個理論大家知,都係因為陳雲

我唔介意獨派轉太做永續基本法,多個同路人點都係好事。國師亦講過最好獨派用佢套理論。
但係公民袋講前面唔講後面,立場又搖擺不定楊生係醫委會事件出黎含淚拍片解釋又不盡不實。你話我信陳雲套理論,咦但我果區無陳雲投我又憎熱狗,公民袋好似又講永續基本法喎但最重要後面果句就唔見左 想點?

此篇文章於 08-17-16 02:44 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
舊 08-17-16, 03:30 PM   #324
T.K.
很黃很暴力

咁陳雲有無Credit前人?無的話,未你口中的賤人囉

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 08-17-16, 03:55 PM   #325
朝霧 海斗
Crazy Gamer

【早晨訓話】不要再墮入公民黨天仙局
大家看到公民黨陳淑莊抄陳雲的永續基本法做政綱宣傳,不要以為很高興「嘩,公民黨都來支持喇」,又或者不要大發豬式慈悲扮開明公正說「其實無所謂嘅,多個人採用呢套嘢無壞吖」.....
如果你這樣想,第一,你完全不知道公民黨是什麼東西;二,你正在中伏,而且萬劫不復。
公民黨陳淑莊不是支持陳雲的永續基本法,也不是抄襲,是想騎劫,又有豬豬會覺得「喂,永續基本法不是陳雲專利呵,陳雲不是地球上第一人第一時間提出的呵」,但這些豬豬永不明白,公民黨一貫做法,是本身沒有吸引力的政綱,見有人的政綱受到注目,於是「騎劫」,抄襲還好,起碼照做,但騎劫完全不同,把別人的政綱騎劫過來,然後用公民黨(及泛民)一貫手段,把之扭曲、改頭換面、重新包裝,變成四不像,變成另一回事。
公民黨會把陳雲的永續基本法扭曲成「建設民主基本法」、「文化保育基本法」、「中港一體的框架下『中國基本法』」之類四不像的版本,原有的意思全被扭曲,換來的只是無意義又利益中共的「新基本法方案」。
豬民已忘記,公民黨一向是玩左膠極致的,保護南亞難民(流氓)湧港、維護大陸植民攻港,而且反本土(自滅式大愛普世價值),要香港人中港共融等等,泛民嫡系的公民黨從來沒有好東西。
你以為陳淑莊大律師呀呵?好囉好囉有法律專才協助永續基本法一天光晒呵?陳淑莊只是賣綽頭,用陳雲的政綱來製造幻像討豬民選票,你以為真的幫手永續基本法嗎?選舉過後,過了海就神仙。
豬民不要太幼稚吧,不過也是的,豬民之所以豬,智商不可能達到理解常識之水平也。
豬豬好自為之吧。

如果要支持永續基本法都請投個正貨
我到而家都唔知公民黨立場係乜,搵人解釋下比我聽下都好

此篇文章於 08-17-16 03:57 PM 被 朝霧 海斗 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:12 PM

手機版 | APP版