Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Music UNIVERSE

主題工具 顯示模式
舊 02-21-06, 11:35 PM   #651
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

註冊日期: Oct 2004
引用:
作者: HaKu
我都係初學者,唔係大大~~我唔太明你個記音係指乜
基本上我係記位的(又或者係記指法?)..始終要快的話,一定要熟晒你下一格將要禁邊格
而我覺得當你熟左段solo,自然會記到個音,就算tune down左
都可以摸索番邊一格出黎
所以我唔太明你個記音係指d乜
其實係指記住下一個應該按0個個位係咩音(e.g. 就一個音做例:記c key中的c.......唔係記住係按第5線第三格, 而係真係記住個音係c, 即刻知係0個個位唔洗諗)
我自己都講到成pat野咁 .......希望你地明d la
thx
半熟蕃茄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-22-06, 12:45 AM   #652
HaKu
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2003
XBox Live GamertagHaKuHK
引用:
作者: frankieccc
其實係指記住下一個應該按0個個位係咩音(e.g. 就一個音做例:記c key中的c.......唔係記住係按第5線第三格, 而係真係記住個音係c, 即刻知係0個個位唔洗諗)
我自己都講到成pat野咁 .......希望你地明d la
thx
明明地
不過點都好..我都係覺得記住個指法同位都係必要
而要記音的話..老實講,你練得熟個scale,就好自然彈番出黎
所以我認為唔洗凸登去記音囉..始終我覺得玩得熟就夠
HaKu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-22-06, 12:48 AM   #653
新堂愁一
Eternal Flame™
男人三寶無樣有

註冊日期: Aug 2002
scale真係好緊要...
但我而家有譜既話都實係背左先算

舊 02-22-06, 02:38 AM   #654
養雞場之旦那

註冊日期: Jul 2004
記scale......
用手唔用腦.
Free jam就企左係度
養雞場之旦那 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-22-06, 07:51 AM   #655
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
作者: 養雞場之旦那
記scale......
用手唔用腦.
Free jam就企左係度
我就係呢個情況...........用手唔用腦
所以距離free jam呢條路仲好遠

另外仲想問下:其實出面d簡譜書, 你地可唔可以就咁睇就可以彈晒chord加主旋律出黎?(好似應該叫chord solo......是ma? ), 我覺得淨係呢樣野已經幾難下
舊 02-23-06, 01:45 AM   #656
養雞場之旦那

引用:
我就係呢個情況...........用手唔用腦
所以距離free jam呢條路仲好遠

另外仲想問下:其實出面d簡譜書, 你地可唔可以就咁睇就可以彈晒chord加主旋律出黎?(好似應該叫chord solo......是ma? ), 我覺得淨係呢樣野已經幾難下
你既意思係玩一個人玩曬chord+melody?........
唔得.......呢d要達人級/classical結他佬先做到
舊 02-23-06, 10:34 AM   #657
txl

註冊日期: Aug 2005
XBox Live GamertagJonouil
scale除左用手彈,用腦記係唔夠

唔通free jam既時候你成堆scale pat落去?唔得架嘛
最緊要係要消化,點樣消化?
彈歌仔,彈licks,唔係就咁彈記左份譜就算,
睇下人地點解落呢d音? 佢走緊咩scale?
除左scale,apreggio都好緊要,
另外想free jam好d,要彈多d licks,咁先有vocubruray去同人jam野,或者寫歌

一首歌就好似一篇文章咁,用唔同既vocubruray去組成,想文章寫得好,
就要用,同埋要識點樣用D vocubruray。

好似我隊band個結他佬咁,唔鐘意彈cover,又懶去練licks,
所以free jam佢jam唔到幾多野出黎。

我有另一個frd,佢自已就好少夾band,但佢成日鐘意就執d歌黎玩,三年幾完全係自學結他,同佢jam野由簡單既rock同難既bossa nova, jazz佢都jam到d野出黎。

都係果句,
Practice makes perfect
txl 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-23-06, 12:38 PM   #658
養雞場之旦那

Question

喂,Txl,其實hkband因咩事死,宜家d人各散東西了
舊 02-23-06, 01:15 PM   #659
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
作者: txl
scale除左用手彈,用腦記係唔夠

唔通free jam既時候你成堆scale pat落去?唔得架嘛
最緊要係要消化,點樣消化?
彈歌仔,彈licks,唔係就咁彈記左份譜就算,
睇下人地點解落呢d音? 佢走緊咩scale?
除左scale,apreggio都好緊要,
另外想free jam好d,要彈多d licks,咁先有vocubruray去同人jam野,或者寫歌

一首歌就好似一篇文章咁,用唔同既vocubruray去組成,想文章寫得好,
就要用,同埋要識點樣用D vocubruray。

好似我隊band個結他佬咁,唔鐘意彈cover,又懶去練licks,
所以free jam佢jam唔到幾多野出黎。

我有另一個frd,佢自已就好少夾band,但佢成日鐘意就執d歌黎玩,三年幾完全係自學結他,同佢jam野由簡單既rock同難既bossa nova, jazz佢都jam到d野出黎。

都係果句,
Practice makes perfect
THX.........開始明少少個學習方向

引用:
你既意思係玩一個人玩曬chord+melody?........
唔得.......呢d要達人級/classical結他佬先做到
我指0個係彈MELODY單音之餘有落埋CHORD.......應該唔係你指CLASSICAL果隻(SORRY......唔肯定.....因為識GEI野唔多 )
我初學時彈過温暖的詩句就係類似我講0個種

此篇文章於 02-23-06 01:19 PM 被 半熟蕃茄 編輯。
舊 02-23-06, 02:08 PM   #660
txl

引用:
I not sure too, i am not the admin -.-"
if want to discuss, can come here

98.to/hkband
舊 02-25-06, 09:53 AM   #661
新堂愁一
男人三寶無樣有

而家練野練到好迷茫...

舊 02-25-06, 12:16 PM   #662
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
作者: 新堂愁一
而家練野練到好迷茫...
雖然我係初學...........不過都想聽下大大點解咁講?
想問下.........如果想練拍子.......但因為係木結, 唔用得鼓機gei話有乜好建議?就咁用結他pro?
另想問endless rain 個unplugged solo譜係邊可以揾到?thx

此篇文章於 02-25-06 12:19 PM 被 半熟蕃茄 編輯。
舊 02-25-06, 12:26 PM   #663
新堂愁一
男人三寶無樣有

引用:
雖然我係初學...........不過都想聽下大大點解咁講?
想問下.........如果想練拍子.......但因為係木結, 唔用得鼓機gei話有乜好建議?就咁用結他pro?
另想問endless rain 個unplugged solo譜係邊可以揾到?thx
木結...其實都可以用鼓機練...
但如果係想練拍子既都係去買個拍子機先啦...
GP果個所謂拍子機細聲到聽唔倒乜濟

你肯聽我發牢騷?
迷茫係因為本身有太多野要練....時間唔夠
睇得呢樣睇唔倒果樣....
加上練咩書時都只係覺得響度練緊拍子同速度....又唔知成本書d licks背唔背好
背得呢d黎又記唔晒d scale.......scale睇下多幾個睇下又多幾個...唔知點記
本身自己又係豆豉白痴, free jam低能.....
而且覺得自己好老 + 唔想做一個只係識睇譜既結他手.....

都唔知自己講緊乜....

舊 02-25-06, 12:46 PM   #664
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

引用:
木結...其實都可以用鼓機練...
但如果係想練拍子既都係去買個拍子機先啦...
GP果個所謂拍子機細聲到聽唔倒乜濟

你肯聽我發牢騷?
迷茫係因為本身有太多野要練....時間唔夠
睇得呢樣睇唔倒果樣....
加上練咩書時都只係覺得響度練緊拍子同速度....又唔知成本書d licks背唔背好
背得呢d黎又記唔晒d scale.......scale睇下多幾個睇下又多幾個...唔知點記
本身自己又係豆豉白痴, free jam低能.....
而且覺得自己好老 + 唔想做一個只係識睇譜既結他手.....

都唔知自己講緊乜....
大大加油la..........
原來你係想做樂手.........唔怪得咁煩......
我聽講話香港都有唔少淨識睇結他譜gei樂手......
我都好鐘意free jam, G3 d碟我都有買.........真係好想好似呀光頭joe佢地咁玩得又勁又開心
舊 02-25-06, 04:24 PM   #665
txl

首先講木結他,用拍子機練好d
基本上練拍子的話用拍子機練好過鼓機,因為鼓機較易catch,練唔到d咩
唔係成日都有個鼓係到,無個鼓唔通唔彈咩

其實free jam我都唔係識好多,結他我只係識玩下chord仔者

但我覺得練野又唔好太強迫自已要點樣,玩音樂最緊要開心者
想improve free jam我覺得記d scale, apeggio. licks唔係最緊要,
最緊要係識點樣去消化佢
最簡單我覺得要靠彈得歌仔多,彈得多就知人點樣用d scale,
同埋free jam唔一定係個結他係咁solo...
某程度我好憎呢種所謂的free jam...
基本上呢個只係陪個結他係到玩

可以試下up個chord progession,jam下d riff,個background穩定左,先再jam下solo,
其他人勁既咪輪住bass solo,drum solo下...
好多人話唔識因為結他一開波就係到solo,
其他人根本配合唔到,因為個background未穩

最簡單最妤玩既free jam就係玩12 bar blues,大家不妨試下
舊 02-25-06, 04:49 PM   #666
Sgodkyo
God of Gamer
the one

註冊日期: Jan 2003
引用:
因為某d搞事會員做左d好激o既野

而家d人多數去左呢個呢個

舊 02-25-06, 05:46 PM   #667
新堂愁一
男人三寶無樣有

引用:
恕刪..
我都只係呻下姐...
成日覺得自己提唔起勁去記scale咁
其實平時就算只係練書我都會練得好開心~
不過有時會覺得自己好似無一個明確方向係自己到底練緊乜姐

txl果然係太師

另~我都最憎果d一黎就自己一條友超enjoy但唔理其他人響度solo既結他佬

舊 02-25-06, 06:12 PM   #668
txl

引用:
我都只係呻下姐...
成日覺得自己提唔起勁去記scale咁
其實平時就算只係練書我都會練得好開心~
不過有時會覺得自己好似無一個明確方向係自己到底練緊乜姐

txl果然係太師

另~我都最憎果d一黎就自己一條友超enjoy但唔理其他人響度solo既結他佬
太咩師,新仔一名黎
我都曾經有一段時間覺得自已好似淨係識玩cover咁,
歌又唔識執,又唔識寫自已歌
後來記多左幾個scale,得閒無聊就拎支野出黎亂彈一通,
有idea作左段新riff就錄低或彈到唔會唔記得

後來叫做有隊算係自已既band後,先開始第一次去編屬於自已既bassline
先發現...原來我係唔識玩rock
舊 02-25-06, 11:42 PM   #669
usayarE
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
好耐無入過來

今次我係想問下有冇人可以講下有關教鋼琴d野
例如你地係邊到教, 通常會係幾多錢, 同埋其實點教(例如初級要用咩書, 我自己已經唔記得晒同埋以前成日轉老師所以d 進度怪怪地)

希望有前輩可以分享下
thanks...
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-06, 09:26 PM   #670
txl

今日累到死...連踩兩場show...
先入蒲窩玩開放日既表演,再趕出尖咀玩tomlee的表演...
今日有路經海旁或者有坐底睇可能見到小弟隊band
舊 02-26-06, 11:27 PM   #671
ying
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2005
第一次於呢個topic 出post,
因為前面太多頁, 所以無睇0甘多,
如以下有重覆之前某post, 煩請告知, thanks.

幾年前已考完鋼琴8級, 現在想繼績學上去, 但又想學番d基本(7, 8級) 溫一溫先再上.
之前去問過通利 & 柏斯, 點知無老師0岩我時間, 叫我留低聯絡資料等通知,
0甘當然無下文la.....

點算好呢?

舊 02-26-06, 11:29 PM   #672
鎖鏈怪
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
引用:
-skip-
我想睇返大大slapping d片
鎖鏈怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-06, 11:57 PM   #673
txl

引用:
作者: 鎖鏈怪
我想睇返大大slapping d片
玩得咁差....有咩好睇?
舊 02-27-06, 11:10 PM   #674
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

因為之前無練開拍子..........今日走去買左個鋼琴用0個D.......貪佢夠大聲.......
不過唔多識用..HAHA

同埋想問下我係咪應由行格仔開始練返個節奏呢?

此篇文章於 03-01-06 07:55 PM 被 半熟蕃茄 編輯。
舊 03-04-06, 10:15 AM   #675
新堂愁一
男人三寶無樣有

引用:
因為之前無練開拍子..........今日走去買左個鋼琴用0個D.......貪佢夠大聲.......
不過唔多識用..HAHA

同埋想問下我係咪應由行格仔開始練返個節奏呢?
爬格仔的確係一開始最先要做既野....
一開始最好4拍, 72bpm 開始....盡最要粒粒清咁跟倒個拍子...
覺得ok之後可以慢慢加個速度..

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:23 PM

手機版 | APP版