Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 06-11-13, 12:37 AM   #51
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
原來D生還者要做任務要加入,但係而家好似唔係幾見
我而家仲係教堂果個區(大概搜尋左一半野)
係咪搵哂先好去另一個地方起home?

舊 06-11-13, 12:51 AM   #52
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
delete

舊 06-11-13, 01:15 AM   #53
Pandahahaha
God of Gamer
釈由美子の死忠者

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagpandahahaha
我搵到冇晒資料就搬,而家岩岩去左下面個大城,所有野由零開始

Pandahahaha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-13, 02:22 AM   #54
whassupbun
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
引用:
作者: holsety 查看文章
我都好同意得一條命死左冇得返生,令投入感大增
如果online都係咁, 好難想象被其他玩家誤拋燃油彈而燒死果種嬲法 ¡\||/¡同無耐
玩DayZ囉

如果Online同人爭有限既物資又真係更加緊張
但依家就係鍾意佢夠獨立無援feel, 如果遲D真係出隻Class4變MMO, 要睇下容納幾多玩家, 太多遇著D傻仔加埋permadeath又係玩到冇癮
個人都係期望co-op多D
同埋坐駕想加電單車同馬, 如果可以好似依家渣車長開車門咁, 渣電單車伸直隻手用鐵通扑喪屍你話幾正

引用:
作者: Sar8 查看文章
我而家仲係教堂果個區(大概搜尋左一半野)
係咪搵哂先好去另一個地方起home?
你諗唔諗住拖長黎玩? 如果打算直踩主線可以唔洗攬住太多物資, 同埋搬到去Marshall都勁多野比你執既, 唔洗太擔心
唔夠用最多咪又返去教堂個鎮搵野

whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-13, 10:26 AM   #55
The Dog
Junior Member

註冊日期: Jan 2004
XBox Live GamertagBrasil KK
昨晚終於買左, 玩到去教堂full晒人... 要係教堂外起帳篷比人訓... 請問唔夠足夠床位, 仲可唔可以繼續要求人加入? 因為咁多個npc, 無個係有專長的

另外去到d空屋, 搜刮完畢後, 有的陌生人係入面, 但又叫唔到佢加入 (但左上角有條trust bar), 不過唔加入都好, 教堂唔夠床了. 想學人整outpost, 但只見到間屋外有個safe zone, 唔識點整, 請問係邊度可以整到間屋做outpost?

玩左兩個幾鐘, 成隻game都攪都我好忙, 除左主線任務, 一時要help人, 一時又要叫我清下的疫區
不過真係好好玩!
The Dog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-13, 12:37 PM   #56
Pandahahaha
釈由美子の死忠者

引用:
作者: The Dog 查看文章
昨晚終於買左, 玩到去教堂full晒人... 要係教堂外起帳篷比人訓... 請問唔夠足夠床位, 仲可唔可以繼續要求人加入? 因為咁多個npc, 無個係有專長的

另外去到d空屋, 搜刮完畢後, 有的陌生人係入面, 但又叫唔到佢加入 (但左上角有條trust bar), 不過唔加入都好, 教堂唔夠床了. 想學人整outpost, 但只見到間屋外有個safe zone, 唔識點整, 請問係邊度可以整到間屋做outpost?

玩左兩個幾鐘, 成隻game都攪都我好忙, 除左主線任務, 一時要help人, 一時又要叫我清下的疫區
不過真係好好玩!
唔記得左係米要一定進度先可以set outpost,你試下成間屋full seach完之後,十字制下有冇得set outpost
如果見到屋入面d 人trust度唔夠冇計,遲下可能有d 佢個任務,做左會加trust,之後佢就會join你

至於人手我見人就救,帶到就帶返camp,冇理有冇上限
同專長skill就順其自然啦,救救下就有人用

舊 06-11-13, 12:58 PM   #57
lamdog123

註冊日期: Feb 2012
我個最勁既BEN死左

lamdog123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-13, 01:20 PM   #58
initial

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code1263 6620 0970
PSN  IDphilip_son23
XBox Live Gamertagphilipwing
SEARCH 到既武器可唔可以分比第二個NPC?

2004 東京 2005 仙台 2006 首爾
2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2010 吳哥窟, 越南
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
2013 倫敦, 格林威治, 溫莎堡, 曼徹斯特
2014 秘魯 馬丘比丘 玻利維亞
initial 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-13, 01:32 PM   #59
whassupbun

引用:
作者: lamdog123 查看文章
我個最勁既BEN死左

點死架佢? 分享下D烈士既勇跡

引用:
作者: initial 查看文章
SEARCH 到既武器可唔可以分比第二個NPC?
哩個網上都唔少人問, 加左落頭post FAQ

Q: 如何跟同伴分享武器或道具?
A: 遊戲沒有與同伴交易功能, 只可手動將想分享的武器或道具放入基地內的儲物箱, 再轉換控制同伴到儲物箱手動拿取。

舊 06-11-13, 01:44 PM   #60
Pandahahaha
釈由美子の死忠者

引用:
作者: whassupbun 查看文章

A: 遊戲沒有與同伴交易功能, 只可手動將想分享的武器或道具放入基地內的儲物箱, 再轉換控制同伴到儲物箱手動拿取。
想問下你而家個home camp係米劇情叫你搬camp個個工場?而家我搬左去間屋到,考慮緊用應唔應該再晒d物料搬去呢個工場到

別外唔知係米錯覺,如果你用個角色出左去,左後轉角色,你之前用個角色都會跳反home camp

舊 06-11-13, 02:21 PM   #61
lamdog123

註冊日期: Feb 2012
引用:

接左THE LAW果邊任務,不過無轉新屋,

所以次次都要渣好耐車出去

岩岩係CHURCH諗住渣車出去.

經過POST OFFICE,諗住入去睇下有無物資,

點知見到果隻識跳白白地色既喪屍,

心諗平時用得BEN多, FIGHTING都好高LV,又學埋砍腳果招.咪入去打埋佢囉,

點知入到去打打下唔對路, 可能果隻白色跳喪屍係勁D, 原來果招砍腳對佢係無效,

打打下愈來愈多喪屍走入黎,被圍之下終於死左第一個同伴,

呢個真係教訓,唔好諗住升到好高LV,學哂招就周圍走,隨時死XDDD
lamdog123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-13, 02:21 PM   #62
The Dog

引用:
作者: Pandahahaha 查看文章
唔記得左係米要一定進度先可以set outpost,你試下成間屋full seach完之後,十字制下有冇得set outpost
如果見到屋入面d 人trust度唔夠冇計,遲下可能有d 佢個任務,做左會加trust,之後佢就會join你

至於人手我見人就救,帶到就帶返camp,冇理有冇上限
同專長skill就順其自然啦,救救下就有人用
哦... 原來你咁十字制下, 番去試下先, thanks!
舊 06-11-13, 02:36 PM   #63
yelosuga

註冊日期: Jun 2013
我對地圖上既icon有D混亂

屋仔 - 係咪清左就可以變成potential home咁既意思? 同做outpost有冇充突?
餐廳/大交叉 - 拎走晒資源就再冇功能?
資源公仔 - 由???變到得返一個資源公仔即係已經清理晒? 唔駛再理佢
堡壘 - 即係可以做outpost地點, 咁同屋仔有咩分別?

請指教!
yelosuga 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-13, 02:46 PM   #64
whassupbun

引用:
想問下你而家個home camp係米劇情叫你搬camp個個工場?而家我搬左去間屋到,考慮緊用應唔應該再晒d物料搬去呢個工場到
我依家係呀, Jacob話想要有樹屋果個基地廢既, 唔好理佢
原本我有諗過搬去地圖中心個農場, 不過佢喺正中間變左去邊都要渣車咁, 所以揀左個Warehouse, 背山好安全, 我set晒outpost圍住個基地, 基本上冇喪屍入到黎, 有時想升下D新仔Fighting都要行好遠路先有喪屍打
引用:
別外唔知係米錯覺,如果你用個角色出左去,左後轉角色,你之前用個角色都會跳反home camp
係呀懶得自己行咪當瞬移囉
引用:
-skip-
呢個真係教訓,唔好諗住升到好高LV,學哂招就周圍走,隨時死XDDD
果隻Feral喪屍係特別勁 如果單挑, 你唔理三七廿一狂打到佢還擊唔到, 跟住打到佢訓低即刻LB+Y爆頭
其實4種特別喪屍, Feral (唔著衫扎扎跳), Rotter (爆毒氣), Big'un (肥肥), 同SWAT zombie (裝甲), 最致命都係肥肥
裝甲喪屍根本就同普通喪屍冇乜分別 毒氣怪行埋佢行佢自爆就得, Feral都算危險, 用B我未成功避過佢D攻擊, 其他避唔避到架呢? (如果升左Instant Counter唔知得唔得?)

舊 06-11-13, 02:48 PM   #65
The Dog

引用:
唔係, 我上面意思係物資/資源, 即係執左會變一個大背囊果D, 如果係painkiller哩類我會寫道具

不過我試過有次喺間餐廳個酒櫃有6樽燃燒彈, 我身上冇咁多空位所以執剩一樽冇攞, 跟住我熄左機第二日再返去變番6支 唔知係咪留番D道具冇攞清晒就會重生 (果度我冇做outpost) 大家有冇試過? 幫手測試下
請問燃燒彈... 請問點掟出去?

選擇左個燃燒彈, 但無得equip, 見到隻肥肥想用燃燒彈燒佢都唔得?
舊 06-11-13, 02:48 PM   #66
Pandahahaha
釈由美子の死忠者

引用:

所以次次都要渣好耐車出去

岩岩係CHURCH諗住渣車出去.

經過POST OFFICE,諗住入去睇下有無物資,

點知見到果隻識跳白白地色既喪屍,

心諗平時用得BEN多, FIGHTING都好高LV,又學埋砍腳果招.咪入去打埋佢囉,

點知入到去打打下唔對路, 可能果隻白色跳喪屍係勁D, 原來果招砍腳對佢係無效,

打打下愈來愈多喪屍走入黎,被圍之下終於死左第一個同伴,

呢隻game真係淆底可保平安嫁,我都試過主角升到好高,又有重武器個skill,係到玩無雙,玩玩下比喪屍群圍,差d死
引用:
作者: yelosuga 查看文章

屋仔 - 係咪清左就可以變成potential home咁既意思? 同做outpost有冇充突?
資源公仔 - 由???變到得返一個資源公仔即係已經清理晒? 唔駛再理佢
堡壘 - 即係可以做outpost地點, 咁同屋仔有咩分別?

請指教!
屋仔應唔係一定可以變potential home,佢地似一定要有圍牆個d先可以做到
大交叉係你已經full seach 過個到,餐廳?應該係食物個icon?
資源公仔姐係個到有呢個資源,你可以按下制叫自己人黎拎,又可以自己拎返camp
堡壘好似係白色就其他生還者個社區,綠色就outpost

舊 06-11-13, 02:50 PM   #67
Pandahahaha
釈由美子の死忠者

引用:
作者: The Dog 查看文章
請問燃燒彈... 請問點掟出去?

選擇左個燃燒彈, 但無得equip, 見到隻肥肥想用燃燒彈燒佢都唔得?
同我一開始一樣有呢個問題

左右制可以簡,唔洗裝,rb掉

舊 06-11-13, 02:54 PM   #68
The Dog

引用:
同我一開始一樣有呢個問題

左右制可以簡,唔洗裝,rb掉
噢... 即係同食藥一樣... THANKS!
舊 06-11-13, 02:57 PM   #69
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
我有問題:
各位Exit game後再續Save,主角係咪會自動係Safe house門口?
1.有一次去左間屋(第一次救完女仔,Safe house受襲,收到廣播去教堂),
一入去唔夠打,快死時exit game,
再入Game,主角自動係Safe house門口出現,
D LV、物品仲係度。
2.戰鬥時如何吃藥?
一次被圍抽,但按RB吃藥冇哂反應,自己跪左係度,
但冇血時唔知點解自動補滿左血,藥包仲係返度(好似)。
3.第一間Safe house等左成半個鐘仲係夜晚?
喪屍起碼黎左5~6波,行出水塔仲見到好似越來越多增援(除左主線任務果個方台),
但我只有2個人,薬得果4枝,冇大背包又冇槍,又唔想夜媽媽出去。
4.safe house個物品倉是否共通?我可否放哂D野係度,去教堂度攞返?

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-13, 02:59 PM   #70
whassupbun

引用:
作者: yelosuga 查看文章

請指教!
嘩註冊第一個post就入黎, 非常榮幸 歡迎你

屋仔: 代表你未search晒入面D資源/道具, 如果search左就會變哩一類資源既icon, 例如屋入面係有食物, 屋仔icon就會變刀叉icon (只計你喺屋入面搵到第一樣資源, 例如屋入面你第一樣搵到係食物, 之後再搵到建築材料, 佢icon都係變刀叉)。唔係間間屋都做得home base, 如果佢有話係可以做potential home先得

大交叉: 代表哩撻地方你已經搜清晒而又冇剩餘資源 (但唔代表冇道具!) 可以話係冇功能, 不過如果係戰略性有利位置你都可以set outpost既

資源icon: 入屋後, 畫面左上角原本係???, 如果你摷勻晒間屋, 問號就會變成顯示屋內仲有既資源, 你攞晒就全屋變大交叉

堡壘: 係有其他生還者社區(鄰居Neighbour)注守既據點

引用:
不過我試過有次喺間餐廳個酒櫃有6樽燃燒彈, 我身上冇咁多空位所以執剩一樽冇攞, 跟住我熄左機第二日再返去變番6支 唔知係咪留番D道具冇攞清晒就會重生 (果度我冇做outpost) 大家有冇試過? 幫手測試下
我自己再試左, 真係得喎 有間餐廳有兩個酒櫃, 今次我兩個都攞剩一支燃燒彈, 第二日返去真係變番六支

舊 06-11-13, 03:09 PM   #71
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
你個topic好受歡迎. 我見高登, discuss, 360 newsgroup都有人貼呢個topic條link.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-13, 03:09 PM   #72
yelosuga

我重玩緊教堂條村, 係咪跟主線玩到咁上下就會叫我搬屋走? 係咪唔駛急於清民居或起好多設施? 我發覺我玩左兩日都只係搵資源, 帶發皮4既人去殺ZOMBIE同清infection point, 故事好似冇推進過咁....

有咩著數任務或工作多做比較好架?

此篇文章於 06-11-13 03:16 PM 被 yelosuga 編輯。
舊 06-11-13, 03:15 PM   #73
yelosuga

引用:
呢隻game真係淆底可保平安嫁,我都試過主角升到好高,又有重武器個skill,係到玩無雙,玩玩下比喪屍群圍,差d死

屋仔應唔係一定可以變potential home,佢地似一定要有圍牆個d先可以做到
大交叉係你已經full seach 過個到,餐廳?應該係食物個icon?
資源公仔姐係個到有呢個資源,你可以按下制叫自己人黎拎,又可以自己拎返camp
堡壘好似係白色就其他生還者個社區,綠色就outpost
引用:
哈哈大家好呀! 我真係為左呢個POST註冊

多謝你開呢個POST, 有教學玩得開心好多!
舊 06-11-13, 03:22 PM   #74
whassupbun

引用:
作者: clanyuen1 查看文章
1.各位Exit game後再續Save,主角係咪會自動係Safe house門口?

2.戰鬥時如何吃藥?
一次被圍抽,但按RB吃藥冇哂反應,自己跪左係度,
但冇血時唔知點解自動補滿左血,藥包仲係返度(好似)。

3.第一間Safe house等左成半個鐘仲係夜晚?
喪屍起碼黎左5~6波,行出水塔仲見到好似越來越多增援(除左主線任務果個方台),
但我只有2個人,薬得果4枝,冇大背包又冇槍,又唔想夜媽媽出去。

4.safe house個物品倉是否共通?我可否放哂D野係度,去教堂度攞返?
1. 係

2. 比人打緊梗係食唔到藥 行開D唔好比人打就食到, 跪喺度命危果時佢會叫你猛禁一個制可以爆SEED爆開圍住你D喪屍 (禁X, A, 定B? 唔記得) 爆完SEED仲會加番少少命, 不過連續爆一兩次就冇得再爆, 比人分屍

3. 唔知, 我覺得果度係劇情限制囉, 我果時都係夜晚渣車走佬的, 可能佢想你有漏夜逃亡既感覺

4. 營地果個唔知, 但你出去教堂個鎮set左outpost個locker就會同教堂基地個locker共通

你仲喺營地? 快D出去探索啦 出到去先係戲玉, 佢就係想你去到邊都有危機, 如果想用powergaming方式去玩冇咁多樂趣

舊 06-11-13, 03:24 PM   #75
yelosuga

wink

引用:
果隻Feral喪屍係特別勁 如果單挑, 你唔理三七廿一狂打到佢還擊唔到, 跟住打到佢訓低即刻LB+Y爆頭
其實4種特別喪屍, Feral (唔著衫扎扎跳), Rotter (爆毒氣), Big'un (肥肥), 同SWAT zombie (裝甲), 最致命都係肥肥
裝甲喪屍根本就同普通喪屍冇乜分別 毒氣怪行埋佢行佢自爆就得, Feral都算危險, 用B我未成功避過佢D攻擊, 其他避唔避到架呢? (如果升左Instant Counter唔知得唔得?)
NPC邀我一齊搵feral zombie既任務係咪唔一定會搵到隻FERAL架? 我接過一個行晒D屋個NPC自己走左去, 我就唔知做乜返屋企...

不過好處係有個人陪我搜屋LOR

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] [XBLA/XBONE] State of Decay (喪屍危機下真實的求生模擬遊戲| XBONE版配信中 ) ahleung 電視遊戲討論版 161 05-29-15 03:13 AM
[多機種] Metal Gear Rising: Revengeance 攻略及心得交流區 ist 攻略及心得交流區 727 08-28-13 11:26 AM
[多機種] Sleeping Dogs【香港秘密警察】攻略及心得交流區 whassupbun 攻略及心得交流區 572 07-26-13 07:59 PM
[多機種] Call of Duty: Black Ops II 攻略及心得交流區 簡.. 攻略及心得交流區 794 06-28-13 11:57 AM

現在的時間是 09:33 PM

手機版 | APP版