Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 08-19-08, 08:04 PM   #301
|0|
God of Gamer
太陽神

註冊日期: May 2002
引用:
作者: 小嘉 查看文章
查實你知唔知咩叫合作架

買叉雞飯呢D叫交易

西洋棋有和局
和局唔等於雙贏/雙輸吧?
如果用返「買叉雞飯」哩個例子,都可以再細分為「約定咩價錢換咩貨品係對買方/賣方有利」,哩個「約定價值」本身咪係合作(買賣達成)、背叛(買賣告吹)。

回到戲入面既例子,都係睇ルルーシュ想開個咩價錢出來,係咪想達成所有願望?全世界順晒佢意?咁而家其他人覺得ルルーシュ開價太狼,超出佢既背後實力,所以咪背叛(買賣告吹)囉。
|0| 目前離線  
舊 08-19-08, 08:12 PM   #302
|0|
太陽神

>其實,我想講你咁講根本係好唔公平,你邊度睇到ルルーシュ怪其他人整死nnl
>就算係講roro都係佢萬念俱灰唔扮野,而且佢怪roro係根本一開始佢取代NNL己經睇佢唔順眼,唔係而家救唔到NNL出黎先搵佢開刀

今集開頭ルルーシュ只管ナナリー生死,已經令藤堂好睇唔順眼吧?

>roro加入有咩咁大問題,黑騎本身都有記者佬係主義者,佢爬升咁快係佢曾經救過zero
>橙加入又係,要解釋的話上季橙放zero走果陣,都己經比人唱通天橙梗係做左zero內線,係問都果陣問,而家拎出黎根本就係離心力太大而無野搵野黎講
>打教團又係極秘事項,佢都唔預會拎出黎講點會諗點解釋
>反而係黑騎個朝比奈,成日話zero秘密太多信唔過又永遠無內容,仲要東京決戰打緊都係照離間可也
>你咁講係咪更加應該疑心朝比奈收左帝國錢,所以係度玩離間

就當朝比奈等人欠缺忠誠都好,ルルーシュ身為領袖好應該正視問題吧?印象轉壞唔係因為一次半次隱瞞,至少原本想相信ルルーシュ既藤堂,都係睇到佢一錯再錯而失望囉。

>而唔挑戰帝國霸權和平就更加係唔知點黎,一路以黎你地d觀點我都覺得好怪
>反帝國侵略係搞事,人應該安於被侵略做numbers,對面拳頭大所以我咪要無(自己同國家)尊嚴囉
>所以扇咁揀其實無乜問題,即使你講到黑騎拎番ge日本係間接比帝國統治,連治權都唔係自己手ge「獨立國家」

正正因為談判背後要講力量,所以超合集國先更需要避免無謂損失軍力,削弱同Britannia談判既條件吧?ルルーシュ決定開打前,就係冇考慮清楚談判可能性。

>你知唔知你up緊乜?
>個situation我睇到o既係
>二佬叫黑騎交人,轉個頭二佬望住黑騎十幾人+幾部mf搵鎗指住佢,一句野都唔講,佢出現o係第4倉庫想俾lulu知道佢唔會有後路,叫佢去死(因為二佬知道lulu到最後都唔會講晒所有野出黎,談判桌上已經講過佢好了解lulu為人)
>如果二佬真係有心唔想lulu死,就一定唔會企埋一邊睇,最少到藤堂叫「構え」都會阻止,就係咁簡單
>因為佢都唔介意lulu係生係死,佢要o既只係zero消失,咁黑騎就只係一堆廢物

如果ルルーシュ真係能夠服眾,黑騎就算投降都唔代表要殺佢架,反而ルルーシュ仲可以挾民意令シュナイゼル信任佢領導和平添。因此結果係ルルーシュ本身連利用價值都交唔出,至少未去到シュナイゼル覺得嘗試喝停既誘因。

>同上,魯魯修可以係完人,唔會比自己負面情緒影響,永遠揀ge決定都無錯
>咁佢身邊唔會有咁多自己攞黎衰ge悲劇e.g.夏莉慘死, C.C.失憶, ETC.
>咁佢比第一季成長左好多,只係一套咁ge野我唔會睇

>佢地就係一日到黑都話luluツンデレ適性唔o岩,佢只要學會唔ツンデレ,咁就可以成功
>真係....即係叫ルイズ、シャナ唔好成日ツンデレ,咁就可以同色犬,u2雙宿廂棲一世 可口可樂故事完結唔駛出咁多本
>係....我真係知我阿媽係女人呢

>魯魯修應該要修正佢d性格,咁就可以happy end,或者係正確la,不過我想強調咁叫扭曲角色設定黎邁向自己想要ge結果,真係咁發展而個過程無說服力的話就直情可以叫爛尾

我應該唔係第一次講過ツンデレ正係ルルーシュ萌所在吧?
咁所以我先有咁大動力研究ルルーシュ錯在邊度,同埋係咪可以避免犯錯囉。
我唔係話抗拒悲劇,反而悲劇令我思考到哩堆問題,所以先更加覺得套戲好睇者。
|0| 目前離線  
舊 08-19-08, 08:15 PM   #303
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: |0| 查看文章
如果用返「買叉雞飯」哩個例子,都可以再細分為「約定咩價錢換咩貨品係對買方/賣方有利」,哩個「約定價值」本身咪係合作(買賣達成)、背叛(買賣告吹)。

回到戲入面既例子,都係睇ルルーシュ想開個咩價錢出來,係咪想達成所有願望?全世界順晒佢意?咁而家其他人覺得ルルーシュ開價太狼,超出佢既背後實力,所以咪背叛(買賣告吹)囉。
你讀哲學的嗎?
你只講一些只是你自己才明的話

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線  
舊 08-19-08, 08:21 PM   #304
Qe1
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2006
引用:
作者: mikemike 查看文章
你讀哲學的嗎?
好深奧 我get唔到 a
Qe1 目前離線  
舊 08-19-08, 08:30 PM   #305
|0|
太陽神

引用:
你讀哲學的嗎?
如果用返較為傳統智慧既話語,咪即係互惠互利、兩敗俱傷等等道理囉

換句話講,哩套戲所講既道理根本唔需要咩學歷,而係我地經常接觸到但未必肯去應用而已
|0| 目前離線  
舊 08-19-08, 08:34 PM   #306
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

引用:
如果用返較為傳統智慧既話語,咪即係互惠互利、兩敗俱傷等等道理囉

換句話講,哩套戲所講既道理根本唔需要咩學歷,而係我地經常接觸到但未必肯去應用而已
既然咁簡單
點解你經常都將你想講的東西簡單複雜化

我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

舊 08-19-08, 08:40 PM   #307
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
動畫黎姐
有無咁多道理
小嘉 目前離線  
舊 08-19-08, 08:42 PM   #308
|0|
太陽神

引用:
作者: 佐佐木莊尼 查看文章
我反而覺得c.c. 的而且確「不在乎黑騎」, 佢在乎o既只係ルルーシュ, 會留係黑騎殘黨亦只係為左奪回ルルーシュ兼幫佢回復記憶, 同埋起碼維持住黑騎哩個組織, 等ルルーシュ一復活後可以立即行動.
咁C.C.有咩「行動」需要黑騎先?我唔係話C.C.有咩打倒帝國、建立霸業想法,但至少佢真係有對黑騎產生同伴意識囉,C.C.本身唔係佢口中咁冷血既人

>打仗不同於捉棋哩點相信 lulu 俾 britania 炒左咁多鑊之後一早已經領略到. 我覺得對於皇子身份會被公開一事 lulu 可能已經謀左對策 (雖然故事冇交代過). 但 lulu 今次o既失敗係在於佢因為 nnl 之死暫時失去思考能力兼自閉化, 被二皇子乘虛而入. 由二皇子坐機登上斑鳩到佢係黑騎班幹部面前大玩反間, lulu 完全蒙在鼓裡無法應變. 另外 lulu 能夠將黑騎搞大到今日哩個地步, 除左 geass, 靠o既正正係佢(妹控症不發作的時候)o既智慧同謀略, 理得佢昆水又好咩都好. 佢重視o既係"計算", 而唔係"理論". 每回 lulu o既作戰都能夠付諸實行, 佢亦有一定應變能力 (被朱雀屈機另計), 足見佢並唔係紙上談兵o既無能之人, 何來"只懂書本上o既知識"之說? 今回黑騎o既叛變我覺得只能算係 lulu o既"意料之外"

如果ルルーシュ平時有處理好人際關係,其他人點會埋下咁多不信感?シュナイゼル公開果d,只不過令哩堆不信感能夠正當化咋嘛

>我反而覺得扇當初支持特區只係因為佢戀愛大過天, 想退休同千草(v 雷達)入去雙宿雙棲, 純粹係出於私心而非顧全黑騎立場同日本前途o既大局. 再說, シュナイゼル當初的要求是「ルルーシュを引き渡してくれないか」, 而扇要求的交換條件是「日本を返せ」. 但後來黑騎幹部的選擇是對ルルーシュ開火, 而非將其交與シュナイゼル. 因此並不見得シュナイゼル和黑騎在"lulu 換日本"的條件下達成了交易. 而家シュナイゼル有冇拍板俾黑騎投降輸一半都未知.

ルルーシュ本身咪又將ナナリー擺係黑騎之上?或者咁講,愛本身唔係錯架喎,但點解ルルーシュ偏要選擇敵對,而唔係學扇尋求兩全其美?至少連ナナリー都講到明想要和平啦

>星刻等人四出拉攏他國入超合眾國只係幫zero辦事而已, 超合眾國能夠成立o既前提仍然係因為有zero這個全世界唯一一個擁有站起來反抗 britania 的能力和實績的領袖. 在失去這個戰略天才之後合眾國成員餘下的只有投降一途, 根本連在對等立場下"求和"的籌碼都沒有.

一開始就已經唔係對等啦,更何況有埋フレイヤ添?
當然領袖係有重要性,所以問題仍然落係ルルーシュ身上,佢建立既信任係咪真正長遠穩固?點解會搞到其他人覺得佢不在乎其他人生死,唔能夠將超合集國交託俾佢?
|0| 目前離線  
舊 08-19-08, 08:44 PM   #309
Cowlex
Game Master
零距離ガンナー

註冊日期: Aug 2005
我係咪入錯哲學版...........

舊 08-19-08, 08:46 PM   #310
Apricot
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
引用:
C世界再見吧
C.C.都無左個code,就算個空間仲留係度都應該變曬皇帝d野……
引用:
就算唔用ICBM,玩飽和攻擊(同時多發フレイヤ)一樣可以令防線崩潰架,仲未計Britannia既常規軍力依然佔優。如果話仲有少少還手之力,哩樣咪就係應該拎出來講和既籌碼,令Britannia覺得和平霸權損失比較小囉。
今次最後一次la,做人做到無原則無尊嚴黎保命,或者係唔少la,但覺得原則同尊嚴同性命一樣重要/更重要ge人都唔係無
全部人怕曬フレイヤ,無曬國家名變曬數字人,整到幾百個area,或者好似你咁講輸一半留到個國家名有主權無治權
呢d對太多人唔係雙贏囉

照呢個logic,二戰果陣汪精衛果d曲線救國其實無錯,反而堅持要打抗戰果d先係搞事
Apricot 目前離線  
舊 08-19-08, 08:48 PM   #311
|0|
太陽神

引用:
既然咁簡單
點解你經常都將你想講的東西簡單複雜化
果d理論術語就係用來分析行為對錯囉
上面討論果堆對錯問題,本身就係存在思想爭論,所以先要應用返術語去細緻分析
|0| 目前離線  
舊 08-19-08, 08:51 PM   #312
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
魯魯認為要創造一個比NNL開心生活既世界就要打倒皇帝
咁樣佢仲點會尋求和平既方向?
一開始已經無諗過用和平既方法啦
雷火武 目前離線  
舊 08-19-08, 08:52 PM   #313
|0|
太陽神

引用:
作者: Apricot 查看文章

今次最後一次la,做人做到無原則無尊嚴黎保命,或者係唔少la,但覺得原則同尊嚴同性命一樣重要/更重要ge人都唔係無
全部人怕曬フレイヤ,無曬國家名變曬數字人,整到幾百個area,或者好似你咁講輸一半留到個國家名有主權無治權
呢d對太多人唔係雙贏囉

照呢個logic,二戰果陣汪精衛果d曲線救國其實無錯,反而堅持要打抗戰果d先係搞事
咁現實上和平背後都係由力量支持,我地正正生活係依靠美國霸權(核武)維持既和平囉
|0| 目前離線  
舊 08-19-08, 08:52 PM   #314
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

引用:
果d理論術語就係用來分析行為對錯囉
上面討論果堆對錯問題,本身就係存在思想爭論,所以先要應用返術語去細緻分析
但得你自己先明的理論術語
唔會對討論有乜幫助
只會雪上加霜

舊 08-19-08, 08:53 PM   #315
佐佐木莊尼
Game Master
亂入禁止

註冊日期: Nov 2002
引用:

買叉雞飯 -> 傾掂數咩價換咩貨達成買賣冇錯係叫合作, 但買賣告吹 (講唔掂價) 只係"冇得合作", "冇計傾", "冇交易", 不構成任何"背叛"因數. 用正常價買左盒叉雞飯返黎發現貨不對辦, 得一堆雞骨, 或者賣飯o個個發現收左張假銀紙, 咁就叫背叛.

你個叉雞論用在記者佬身上就仲講得過去, 佢跟 zero 係因為佢覺得 zero 新鮮刺激有創意有潛力由平地堀起一路打打打打打打打倒 britania 再坐上新世界o既領導人位置. 而家見到 zero 咩秘密都被二皇子踢爆而黑騎其他幹部又信到十足, 睇黎都冇乜前途, 咪背叛囉.

但黑騎其他幹部不同, 佢地叛變主要係因:

1. zero 長期以來o既神秘主義, 令佢地冇法從心底相信 zero (不同於扇, 其他人相信扇o既"為人", 佢一開口講"係真o既! zero 係一個用 geass 操控他人o既騙子!" d 人就信晒)

2. 在"zero 是 britania 皇子!"的疑惑下動搖, 加上扇的話及シュナイゼル的錄音令佢地相信日本特區屠殺完全係 zero 一手 (而且係故意, 鬼知原因其實係 lulu 在 geass 暴走下的一句戲言) 引起的. 哩點亦係黑騎幹部最無法饒恕o既

3. 對"自己可能被下了 geass"這個可能性的恐懼

4. 就藤堂所見, zero 在 freya 爆炸後的失常兼自閉

5. "懷疑被下了 geass 者名單"上有日本解放戰線要員名字 (雖然作中冇提及, 但對 zero 及記者佬以外o既黑騎幹部來說, 日本解放戰線係"自己友", 相信佢地睇完之後對 zero 有了"會不擇手段以 geass 操控己方人員"的印象)

6. britania 告知了 zero freya 彈的存在, 但 zero 並沒轉告黑騎其他成員. (當然, 佢地冇人知朱雀基本上只係講左句"我有大彈", 同埋 zero 冇轉告他人純粹只因佢以為朱雀背叛左佢, 而 by default 唔再信朱雀講o既任何野.)

zero 還有沒有能力領導黑騎解放日本, zero "開價"想要什麼, 在當時是"論外".

新 FF14 - (Bahamut) - Icecream Sandwich, 回復 + 職人 (已引退)

GW2 - (Tarnished Coast) - Arturia P Saber, warrior || Asuna Alfheim Yuuki, Elementalist (兼職)
佐佐木莊尼 目前離線  
舊 08-19-08, 08:53 PM   #316
mok

註冊日期: Feb 2008
話題好像越拉越遠,到底現在雙方的爭論點在哪兒了?小弟才疏學淺,真是完全跟不到啊...orz
mok 目前離線  
舊 08-19-08, 08:55 PM   #317
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: mok 查看文章
話題好像越拉越遠,到底現在雙方的爭論點在哪兒了?小弟才疏學淺,真是完全跟不到啊...orz
看不明白是正常的,看開點吧XD
HM 目前離線  
舊 08-19-08, 08:56 PM   #318
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: grxgr 查看文章
幫你再翻譯過
第20話 皇帝 失格
黒の騎士団から追われて居場所を失ったルルーシュは皇帝との決着をつけるため神根島を目指す。
一方、シュナイゼルは今の皇帝に王者の資格はないと宣言しスザクに皇帝暗殺を命じる。

被黑騎士團追趕而且失去了居所的LULU為了跟皇帝決戰而到達神根島
另一方面,2皇子因為被皇帝宣告沒有王者的資格而派朱雀暗殺他.
會唔會係咁呢?
二皇子宣告當今皇帝沒有王者資格, 並派紅雞暗殺皇帝

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線  
舊 08-19-08, 08:56 PM   #319
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
引用:
見到禁多字已經唔想睇....食下花生算.
Avelcain 目前離線  
舊 08-19-08, 09:04 PM   #320
Arcanist
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
好簡單, 有冇買過叉雞飯? 有冇試過賣晒買唔到? 有你就比人背叛左喇
Arcanist 目前離線  
舊 08-19-08, 09:10 PM   #321
Apricot

註冊日期: Oct 2007
引用:
咁現實上和平背後都係由力量支持,我地正正生活係依靠美國霸權(核武)維持既和平囉
如果你係好認真咁用而家ge美國同CG入面個帝國比較而覺得相似,我真係乜都唔再講la OTZ

你話你覺得魯魯修ツンデレ萌,又話想分析佢錯左d乜想吸取教訓,咁其實無問題
不過唔係因為你覺得魯魯修呢套野比到d咩啟示你,所以套野ge中心思想就係教人思いの力,呢個只係你個人主觀感覺到ge野,套野係客觀咁描寫一堆人ge互動咋
Apricot 目前離線  
舊 08-19-08, 09:19 PM   #322
Cowlex
Game Master
零距離ガンナー

引用:
作者: Arcanist 查看文章
好簡單, 有冇買過叉雞飯? 有冇試過賣晒買唔到? 有你就比人背叛左喇
我笑到肚痛

舊 08-19-08, 09:19 PM   #323
GAF GGXX團
紅月カレン

註冊日期: Mar 2002
可唔可以投訴個討論區比人騎劫左...佢講緊果套根本就唔係反逆之魯魯修...

佢講緊果套係反逆之桌角女..內容係點剷除魯魯修依個大魔王~2王子先係主角~
大約係佢將自己代入桌角女依個角色而作出黎既故事~

舊 08-19-08, 09:23 PM   #324
Cowlex
Game Master
零距離ガンナー

引用:
作者: 91 查看文章
可唔可以投訴個討論區比人騎劫左...佢講緊果套根本就唔係反逆之魯魯修...

佢講緊果套係反逆之桌角女..內容係點剷除魯魯修依個大魔王~2王子先係主角~
大約係佢將自己代入桌角女依個角色而作出黎既故事~
係反逆之叉雞飯

舊 08-19-08, 09:24 PM   #325
YOSHIKI SNAKE
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
引用:

其實哲學咪又係講呢d野,只係方法論上的思考使用與有時談及世界、宇宙、始>終、存在、現象或生存的意志等令一般人難以理解的問題而已。

此篇文章於 08-19-08 09:27 PM 被 YOSHIKI SNAKE 編輯。
YOSHIKI SNAKE 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] コードギアス 反逆のルルーシュ R2 TURN 19「裏切り」Vol.12 money 日本動漫畫討論版 1000 08-17-08 11:56 PM
[全機種] 秘技區,建設中......(歡迎大家提供秘投) 神祕人1號 攻略及心得交流區 263 07-20-08 12:54 AM
[動畫] コードギアス 反逆のルルーシュ R2 TURN 11「想い の 力」Vol.10丨(6/21 OP2 試聽開始) money 日本動漫畫討論版 1001 06-23-08 12:22 AM
[動畫] コードギアス 反逆のルルーシュ R2 TURN 7「棄てられた 仮面」Vol.9丨(壁子最新情況 感謝俺達の悟朗情報提供) money 日本動漫畫討論版 1001 05-19-08 12:44 AM
[動畫] コードギアス 反逆のルルーシュ R2 TURN 5「ナイト オブ ラウンズ」Vol.8 丨(ロロ雑巾) money 日本動漫畫討論版 1001 05-04-08 09:02 PM

現在的時間是 01:37 PM

手機版 | APP版