Games Animation Forum  

返回   Games Animation Forum > 其他 > Cosplay同人MIX討論區

主題工具 顯示模式
舊 05-02-11, 02:03 PM   #226
面對現實
Junior Member

註冊日期: May 2011
引用:
作者: 比卡SP 查看文章
大家都冷靜D先...
風雅對美術觀執著比較強, 可能有D不能退讓的底線
事實上景物我認為佢做得幾精細的。
差點以為有人冒認 貴團隊自我抹黑

有你澄清了就更好說了

我唔知你地團隊點分工

不過搞清楚風度同實力係兩回事

你唔好好管掂班馬仔亂咁講野遲早實出事
面對現實 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-11, 02:13 PM   #227
比卡SP
Game Master
祭...

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: 面對現實 查看文章
差點以為有人冒認 貴團隊自我抹黑

有你澄清了就更好說了

我唔知你地團隊點分工

不過搞清楚風度同實力係兩回事

你唔好好管掂班馬仔亂咁講野遲早實出事
總之今後冇乜特別都唔想回覆咩特別內容了, 廢事嘈
我個人已經覺得D人點講都已經冇所謂,
不過希望唔好講「馬仔」咁難聽, 今後出少幾句聲就算
作者同讀者之間既交流其實意義不大

舊 05-02-11, 02:19 PM   #228
kanone
Game Master

註冊日期: Dec 2004
引用:
冇信心的話可以轉睇線上一段時間, 當看到認為值得支持既時候, 請再重新支持單行本吧
全部在網上連載都係想比人諗清楚而已。 我有信心多看一兩期份量你會看得出作品的誠意
直到最近要忙的事忙完, 終於可以重新開始畫稿, 13話會盡快更新的
當1期單行本8話 50期單行本就400話
假設1星期出1話 1年出到52話
50期起碼要出8年
吾係潑冷水....請問你地真係覺得自己可以維持到進度?中途吾會有人退隊?甘趕既進度可以維持水準?真係有甘多讀者追你本書追足8年?
我同好多身邊既朋友都有追追下而放棄既漫畫(因為死吾斷氣拖拖拖、再吾係出太慢遺忘左)
日漫死吾斷氣拖拖拖可以繼續出全頼市場大多1個吾多、少1個吾少
但你地吾同假設你頭幾期毎期賣到1萬本、去到十幾廿期仲可以Keep到?
我個人認為你地不如將内容刪減、分拆仲好
正傳内容15-20期完 如果反應好之後先出外傳補返中途分拆左既内容

另我諗你地出單行本算係找資金既方法吧
反正都畫左D插圖係毎個章頭不如索性係RG,CW果類同人活動出插圖本
加插2-3張新圖全彩12P賣$2-30左右實吸引到人買 又可以循還再用又可以宣傳
如果想偏門可以出18X 有買開正本既人知道有一定質素吾拍綵雷
kanone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-11, 03:09 PM   #229
月牙火介
God of Gamer
《kofire》

註冊日期: Oct 2002
3DS Friend Code3093 7346 4244
XBox Live Gamertagkofire
其實ta243都冇惡意話你地封面好爛,
但你地team既風雅態度,語氣真係好惡劣.

你地只係出左一期書,行出左第一步,連企都未企穩,
就同讀者嘈,趕走讀者之餘仲搞臭自己個朵,
這究竟對你地有甚麼好處?
真的莫名其妙..

要建設很困難,但要破壞很簡單.
比卡sp在這裡努力建立的形象,就被你風雅幾句狂言全毀了,
你想羞辱你的團隊嗎?
成熟一點吧!

舊 05-02-11, 03:42 PM   #230
面對現實

引用:
總之今後冇乜特別都唔想回覆咩特別內容了, 廢事嘈
我個人已經覺得D人點講都已經冇所謂,
不過希望唔好講「馬仔」咁難聽, 今後出少幾句聲就算
作者同讀者之間既交流其實意義不大
原本以為 比卡SP/群千鳥 你會有大將之風

得體地幫你的「合作者」道歉息事

結果你選擇將讀者的回應視之為「嘈」

更妄言作者同讀者之間既交流其實意義不大

我唔知 貴團隊這五年來點集資

可能 風雅 投放了不可或缺的資金或者勞力

所以你不能開罪

但請好好想清楚

如果一開始你地唔受得氣

就唔好選擇畫漫畫創業這條路

可能今次的語氣對於一群初進社會的年青人來說太重了

我都係第一次聽到有作者話同讀者交流意義不大

你知唔知這幾句說話幾打擊支持者的心?
舊 05-02-11, 03:52 PM   #231
比卡SP
Game Master
祭...

引用:
作者: kanone 查看文章
當1期單行本8話 50期單行本就400話
假設1星期出1話 1年出到52話
50期起碼要出8年
吾係潑冷水....請問你地真係覺得自己可以維持到進度?中途吾會有人退隊?甘趕既進度可以維持水準?真係有甘多讀者追你本書追足8年?
我同好多身邊既朋友都有追追下而放棄既漫畫(因為死吾斷氣拖拖拖、再吾係出太慢遺忘左)
日漫死吾斷氣拖拖拖可以繼續出全頼市場大多1個吾多、少1個吾少
但你地吾同假設你頭幾期毎期賣到1萬本、去到十幾廿期仲可以Keep到?
我個人認為你地不如將内容刪減、分拆仲好
正傳内容15-20期完 如果反應好之後先出外傳補返中途分拆左既内容

另我諗你地出單行本算係找資金既方法吧
反正都畫左D插圖係毎個章頭不如索性係RG,CW果類同人活動出插圖本
加插2-3張新圖全彩12P賣$2-30左右實吸引到人買 又可以循還再用又可以宣傳
如果想偏門可以出18X 有買開正本既人知道有一定質素吾拍綵雷
冇意同你爭執, 既然你有咁多質疑, 先聽一下我既肺話

你講既問題, 全部係考慮範圍之內
五年時間既考慮期相信會比你用左唔夠5分鐘睇完既後記感想諗得更深入

至於進度, 我地的確係研究到一個比較創新既方法可以一日開唔夠8小時, 一星期畫到18頁既方法
或者有大家支持, 賺到錢請多一兩個有技術既人手幫助的話, 甚至可以更快, 當時間多左
故事方面就可以表達得更好

但因為沒有出版社和編輯的關係, 基於經驗問題, 很多雜項阻礙我們現階段無法正式畫稿
(加上屋企果邊之前都有不少壓力, 未成為正職, 無法以"開工"為理由做野)
呢D問題一過去, 單計繪制能力計, 係可以KEEP住理想速度更新的, 呢點請放心。

另外, 你睇開既故事為何會睇多幾十期就降質,
因為世界上大部份漫畫家都係先有畫後有故事, 佢地想做漫畫家多過想做到套好故事
當錢又賺夠, 就自然不想過漫畫家的非人生活, 導致你所講既問題

但我地係剛剛相反, 我地既熱誠全部來自套故事,
只係為做好套故事, 先開始學畫畫, 除左風雅之外, 隊中全部人的技術都係由零開始練出來的

我對呢個故事付出既心血同愛相信遠遠超越你既想像
5年間, 無論食飯, 打機, 訓覺都一直KEEP住構思成個結晶傳說
就係為左唔變成你口中所提及果D, 做長左就拖左,爛左, 技窮, 冇新意等等而付出咁多時間同心血

唯一要聲明既就係, 我本人真係好唔鍾意畫畫, 只係因為係香港寫小說好難發圍, 做漫畫比較易吸引人
我地係用愛堅持住一直咁畫落去, 再唔想畫都係度畫緊

但請放心, 就算畫多十期,我真係頂唔順唔想畫,
我一定會把心思留來做好原作, 重金請比我地更有能力既人黎畫, 只會讓畫同故事質素變得更好而已
如不計較過程(例如作畫的人員是否有變更), 純以追故事的角度來說, 保證唔會拖同爛

至於團隊既維持, 我好難向你解釋我地之間既牽絆有幾深, 有D咩特別既信念維持(總之唔係搞基 )
但只能講, 你擔心既問題全部都唔存在。

當然口講無憑, 你真係唔相信, 你可以追網上版一排先, 慢慢觀察我有冇講大話

舊 05-02-11, 04:06 PM   #232
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
睇完風雅兄的post,好客觀講一句唔知邊度聽返來的說話。
「你俾左幾多心機同努力,並唔係我買書的原因。」
好唔好,係好主觀的。正如就算所有人都同我講BLEACH同狐忍好睇,我依然會唔覺得好睇一樣。

舊 05-02-11, 04:18 PM   #233
比卡SP
Game Master
祭...

引用:
原本以為 比卡SP/群千鳥 你會有大將之風

得體地幫你的「合作者」道歉息事

結果你選擇將讀者的回應視之為「嘈」

更妄言作者同讀者之間既交流其實意義不大

我唔知 貴團隊這五年來點集資

可能 風雅 投放了不可或缺的資金或者勞力

所以你不能開罪

但請好好想清楚

如果一開始你地唔受得氣

就唔好選擇畫漫畫創業這條路

可能今次的語氣對於一群初進社會的年青人來說太重了

我都係第一次聽到有作者話同讀者交流意義不大

你知唔知這幾句說話幾打擊支持者的心?
我指既「嘈」,我講緊自己既不冷靜, 希望你唔好向壞方向理解。

作者既難處讀者永遠唔會理解
讀者永遠唔知作者每個決定都經過多少考慮先決定, 讀者考慮過既, 作者都諗過
所以大部份意見真係唔太到POINT, 無心得罪大家, 但呢個係事實

當你從其他層面收到兩方讀者一D完全相反既意見, 只能講句, 針冇兩頭利。
聽哂讀者既意見真係從根本上係不可能

好似之前講封面果度咁, 受到女性讀者的肯定和支持的同時, 被男性讀者指到封面係敗筆咁
真是哭笑不得

另一樣不太喜歡的, 就是我地唔希望大家將香港漫畫界前途講得太灰
我地真係好希望我地出完,做到好成績後,會鼓勵到更多本地創作
但因為個人唔鍾意封面既風格, 發出了一些誤導信息, 講到本書個封面差, 所以反應好差
其實都會令好多支持本地既人感到灰心, 以為我地今次失敗左

事實上, 雖然未到一星期的發行點數, 事實上已經收到不少地方賣清的情報,
(這是各團隊成員的父母們好緊張, 在各區問書檔, 漫畫屋老闆得出本書好好賣的情報)
集中貨最多既旺角區, 一D大檔都開始見底, 講真本書反應算幾理想。
(意思唔係要認叻或者點, 只係想澄清一D誤會)

設身處地考慮一下我地既感受, 就會明白, 聽到N種主觀睇法, 意見之間互相矛盾
看下去只有無奈的感覺, 我承認第一次面對這種感受, 我隊中的成員表現得唔太理想
完全表達唔到意思之餘, 展開了有火藥味的對話

所以我先覺得呢種交流意義不大。

但如果聽到大多數讀者有相近, 意思吻合的意見時, 定必認真考慮。

舊 05-02-11, 04:28 PM   #234
比卡SP
Game Master
祭...

引用:
作者: 尼路 查看文章
睇完風雅兄的post,好客觀講一句唔知邊度聽返來的說話。
「你俾左幾多心機同努力,並唔係我買書的原因。」
好唔好,係好主觀的。正如就算所有人都同我講BLEACH同狐忍好睇,我依然會唔覺得好睇一樣。
講得岩, 我個人都係經過兩次「嘈」,先完全明白到, 人係主觀呢個道理
其中一次對手係你, 但經過左咁耐, 你都冇計較到, 仲支持我地買返本書, 我真係好開心

但同時, 希望各位讀者都理解, 自己既意見好多時真係個人既主觀意見黎
呢D主觀意見, 在作者既角度去睇, 可能係好唔合理, 或者令作者感到非常不快。

當然, 我都同意一旦決心踏入同公眾有連繫的層面時, 必須節制自己個人既情緒,
我會承諾各位呢一點。

希望呢次事件得以和平解決, 謝謝

舊 05-02-11, 04:31 PM   #235
比卡SP
Game Master
祭...

引用:
作者: 月牙火介 查看文章

真的莫名其妙..

比卡sp在這裡努力建立的形象,就被你風雅幾句狂言全毀了,
你想羞辱你的團隊嗎?
成熟一點吧!
任何人年輕時都會有主觀同無法節制一時火氣之時
我承認我地團隊平均年齡較低, 處理呢類問題的方法未夠成熟
正如你所講,行出左第一步,連企都未企穩,呢點唔止係成就上

人的心理質素也是同樣, 處於不安,不穩定的狀態, 希望你會理解

舊 05-02-11, 04:45 PM   #236
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
我身為一個外人, 唔知你地團隊咩事, 以下純為個人意見, 唔岩聽可以唔理我

意見有好有唔好, 集思廣益既原因都係想聽下各方面既意見者
唔係話讀者既意見作者一定要聽, 接唔接受意見都係係作者既自由, 但就算唔岩聽都唔使咁既態度呀?
覺得意見唔合理/唔岩聽可以唔理, 又或者慢慢解釋番都得掛?

引用:

真的莫名其妙..

比卡sp在這裡努力建立的形象, 就被你風雅幾句狂言全毀了
,
你想羞辱你的團隊嗎?
成熟一點吧!
+1
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-11, 04:48 PM   #237
面對現實

引用:
作者既難處讀者永遠唔會理解
讀者永遠唔知作者每個決定都經過多少考慮先決定, 讀者考慮過既, 作者都諗過
所以大部份意見真係唔太到POINT, 無心得罪大家, 但呢個係事實

當你從其他層面收到兩方讀者一D完全相反既意見, 只能講句, 針冇兩頭利。
聽哂讀者既意見真係從根本上係不可能
多謝你咁大段

個人覺得創業路上的困難唔應該經常掛在口邊

你見社會上有邊個成功人仕創業初期就高調對外宣告自己的難處

由你講了自己心目中

其實早就已經有完整的故事設定走向

我好清楚評批故事設定其實無咩意義

其實我開帖發言針對的都係 貴團隊有人口出狂言

實在太爆了

如之前有人所講

創造很艱難

破壞卻很輕易

別一時意氣毀了辛苦建下的江山

我由你地網上發行第一話就已經開始看

暫時來說的確還有值得追看的價值

希望你地可以堅持到最後
舊 05-02-11, 05:02 PM   #238
比卡SP
Game Master
祭...

引用:
多謝你咁大段

個人覺得創業路上的困難唔應該經常掛在口邊

你見社會上有邊個成功人仕創業初期就高調對外宣告自己的難處

由你講了自己心目中

其實早就已經有完整的故事設定走向

我好清楚評批故事設定其實無咩意義

其實我開帖發言針對的都係 貴團隊有人口出狂言

實在太爆了

如之前有人所講

創造很艱難

破壞卻很輕易

別一時意氣毀了辛苦建下的江山

我由你地網上發行第一話就已經開始看

暫時來說的確還有值得追看的價值

希望你地可以堅持到最後
就算是後記當中, 咩畫到手痛, 食唔到飯, 訓唔到覺,
病左幾多次之類...呢D好多漫畫家都會係書入面講既野我都隻字不提
我只是正面地提及故事構思上的問題

但在剛才果類場合, 搬出黎講下相信都無可厚非

並沒有高調提及既意思, 不過都多謝你既提醒。

想不到, 原來係一開始就追看既讀者。
但試諗下, 好既野, 冇法令你開ACC回覆, 一見到衰既野就馬上出手
呢個係香港人既本質, 我都明, 不過未必係人人都接受到。

結果而言, 讓你加入了討論, 雖然中間有點火藥味, 但最後和平解決都是一件好事
希望你今後也會在此繼續發表回覆, 謝謝

舊 05-02-11, 05:14 PM   #239
月牙火介
《kofire》

註冊日期: Oct 2002
3DS Friend Code3093 7346 4244
XBox Live Gamertagkofire
我語氣可能會比較重,但我覺得係有需要的.

我要明確咁講你地知,
讀者比錢買你地書,係唔需要體諒你地有幾多難處的,
你地要做商品,畫得好作得好就是應分的,
畫得唔好受批評也是必然的,
達到讀者需求水準就係你地要做既事!

不要天真地想要向讀者訴苦,妄想讀者理解你地既艱辛,
如果你地冇呢種覺悟,連小小壓力都受唔住的話,
咁你地就冇資格做大事.

難得有年青人搞本地原創漫畫,我都好想見到你地成功,
這本是一樁美事!
如果因為幾句年少輕狂的說話就破壞了,
這是多麼令人痛心!

舊 05-02-11, 05:20 PM   #240
比卡SP
Game Master
祭...

引用:
我語氣可能會比較重,但我覺得係有需要的.

我要明確咁講你地知,
讀者比錢買你地書,係唔需要體諒你地有幾多難處的,
你地要做商品,畫得好作得好就是應分的,
畫得唔好受批評也是必然的,
達到讀者需求水準就係你地要做既事!

不要天真地想要向讀者訴苦,妄想讀者理解你地既艱辛,
如果你地冇呢種覺悟,連小小壓力都受唔住的話,
咁你地就冇資格做大事.

難得有年青人搞本地原創漫畫,我都好想見到你地成功,
這本是一樁美事!
如果因為幾句年少輕狂的說話就破壞了,
這是多麼令人痛心!
明白, 再一次感謝你的支持~謝謝

舊 05-02-11, 05:25 PM   #241
windart
Moderator
海產類

註冊日期: Aug 2003
3DS Friend Code4210 4848 2445
PSN  IDwindart
XBox Live Gamertagwindart
大家請冷靜討論

難得見到有班熱血青年人攪創作到出版見街,我老人家見到都好高興

作者與讀者在意見間磨擦實在難免,希望大家以包容既態度去討論

始終這裡是公家地方,過火位既我唔會客氣

201102 台北Fancy Frontier17之旅(coming soon)
201012 コミケ79因果之旅・壱(coming soon)
201003 博麗神社例大祭7之旅
201002 台北Fancy Frontier15之旅
200908 コミケ76砲灰之旅
windart 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-11, 05:32 PM   #242
比卡SP
Game Master
祭...

引用:
作者: windart 查看文章
大家請冷靜討論

難得見到有班熱血青年人攪創作到出版見街,我老人家見到都好高興

作者與讀者在意見間磨擦實在難免,希望大家以包容既態度去討論

始終這裡是公家地方,過火位既我唔會客氣
謝謝windart大出黎打完場
相信大家都會識收制, 今後我地亦會注意用語
希望大家都和平讓此事過去, 並再多謝大家的支持

舊 05-02-11, 06:52 PM   #243
蒼之星雲
Insane Gamer
黑暗領域

註冊日期: Aug 2005
哇~ 冇睇你個POST一陣搞到咁大件事咁既.....
不過件事完結佐就唔多評論了

本書睇完啦~
先幫手回報BUG位
P.46,82 有印字得返半隻(不過影響不大)
P.59 左下"從一開始就沒"打"有打算要..." 多佐隻字?
P.61 日希果句"總活來說" 係"括"字吧~
暫時發現呢D, 有D有人講佐既我都唔重申啦
另外"後記"如果可以偏中間一D會好D, 因為每句句頭比較難睇

整體黎講, 睇實體果然畫面靚佐
故事解理好佐(個人唔係咁LIKE對著MON睇)

舊 05-02-11, 07:07 PM   #244
比卡SP
Game Master
祭...

引用:
作者: 蒼之星雲 查看文章
哇~ 冇睇你個POST一陣搞到咁大件事咁既.....
不過件事完結佐就唔多評論了

本書睇完啦~
先幫手回報BUG位
P.46,82 有印字得返半隻(不過影響不大)
P.59 左下"從一開始就沒"打"有打算要..." 多佐隻字?
P.61 日希果句"總活來說" 係"括"字吧~
暫時發現呢D, 有D有人講佐既我都唔重申啦
另外"後記"如果可以偏中間一D會好D, 因為每句句頭比較難睇

整體黎講, 睇實體果然畫面靚佐
故事解理好佐(個人唔係咁LIKE對著MON睇)
THX, 如果有幸再版, 一定會全部修正
我地自己仲留意到剎羅七合既解釋重覆左兩隻字, 召喚召喚術

後記, 本來的排版唔係咁, 因為想就返臨時加既第8話, 由左變右

舊 05-02-11, 08:41 PM   #245
dill

註冊日期: Feb 2006
實不相瞞
我岩岩去過漫畫鋪,見到個封面屌左一聲,然後仲同人講個封面好乜乜,然後就乜乜乜
返到黎搵下有無人係到宣傳過呢本野,果然搵到呢個post

如果製作團隊係五年內無論食飯, 打機, 訓覺時都為呢部作品努力先出到咁樣,咁我希望你地除左食飯, 打機, 訓覺外,希望去廁所既時間都用埋佢(最好放棄埋打機)。

希望你多加努力同參考叮人意見
dill 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-11, 10:22 PM   #246
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
封面係覺得右膊高左/頸短左, 之外冇乜問題,
當然亦同意之前版友所講, 有女角會容易D吸引倒人

睇網上最新幾話同最開頭比會見到畫面進步左唔少

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-11, 11:32 PM   #247
唔好記住我
嗚~~

註冊日期: Feb 2003
難得香港有有心人搞漫畫,先頂一下
唔好記住我 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-11, 11:43 PM   #248
面對現實

引用:
作者: dill 查看文章
實不相瞞
我岩岩去過漫畫鋪,見到個封面屌左一聲,然後仲同人講個封面好乜乜,然後就乜乜乜
漫畫店眾多選擇之中你可以睇中這漫的封面來吊

仲可以咁有印象番屋企搵時間上論壇特登吊多聲

一係就你本身實現人際同創作團隊甚有淵源

一係就結晶傳說的封面已經深深咁吸引住你

此篇文章於 05-03-11 01:30 PM 被 面對現實 編輯。
舊 05-02-11, 11:47 PM   #249
Apricot
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: dill 查看文章
實不相瞞

如果製作團隊係五年內無論食飯, 打機, 訓覺時都為呢部作品努力先出到咁樣,咁我希望你地除左食飯, 打機, 訓覺外,希望去廁所既時間都用埋佢(最好放棄埋打機)。

希望你多加努力同參考叮人意見
作者都上黎話會接受意見,就無謂繼續搞聲討大會啦

做左利益申報先,我認識主筆同制作團隊,睇住佢地一步步咁行過黎
由四年幾前ge黑歷史版本發展成今日可以係書報攤見到,已經係好難能可貴
當然正如作者所言,佢地係五年前由零開始,好多野仲未盡善盡美,但都希望各位能夠用包容同支持ge正面態度去望住結晶傳說茁壯成長

此篇文章於 05-02-11 11:57 PM 被 Apricot 編輯。
Apricot 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-11, 05:09 AM   #250
遊戲怪
Ultimate Gamer
高達DX

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDhkboy2007
我客觀D講: 作者出到一本自己畫街漫畫書大家都應抱支持態度, 亦應鼓勵作者於漫畫內增強作畫風格,
而作者回應亦應理性地回post, 太個人回應 亦會另支持者反感, 因為讀友係比錢支持一本有誠意漫畫, 如果不肖我地呢班讀友, 情願什麼也不回, 比大家不和來得瀟洒

在打機既過程中迷走...
在電影中尋找故事...
在小說世界中尋找那個什麼~深度既內涵...
遊戲怪 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 06:07 AM

手機版 | APP版