Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-25-13, 11:06 AM   #176
不死身的出木杉
Ultimate Gamer
/人 ◕ω ◕人\

註冊日期: Aug 2004
請問歐版是否已出? 好像沒有見街?
不死身的出木杉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 11:09 AM   #177
kakajit
Game Master

註冊日期: Aug 2008
引用:
作者: Kain 查看文章
而且行版都有日文字幕,見到人講日文對白先表現到小島既心血
一雞兩味
我個人非常喜歡上集ocelot玩指槍講guns of the patriots果幕(英文)
日文版patriots用片假名拚讀出黎霸氣盡失
我買左日版 , 不過我睇片都覺得今集英文配得幾好 , 起碼雷電比mgs2 同 4都好左
其實聽英文配音 , 睇日文字幕之後覺得唔夾本身已經有d唔公平 ,
有時美版硬改對白 , 之前capcom 都有講過 , 歐美人有時真係唔係咁樣講野 ,
日版肥佬初出場講TIA ,美版就咁再見 , 日版三隻字好似好千言萬語咁(其實可能只係為左就美版口型) , 但美國佬可能真係唔會咁樣講野囉
kakajit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 11:14 AM   #178
HumanBeing
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2007
其實當年MGS4時Liquid Ocelot美版Ocelot聲,日版Liquid聲都引起過討論,
都幾似依家既情況,因為MGS2時Ocelot都有用過Liquid聲講野..(當時好似個localization director回應過MGS4原意係想用Ocelot因為戸谷公次過左身日版先變銀河万丈)

而MGS4同twin snakes英配Mei-Ling同Naomi冇左中式,英式口音變晒美式口音,外國fans都插過(官方都回應過話Mei-Ling係ABC唔應該有口音)

其實美日版呢啲野,家家有求,各取所需啫,無謂拗啦..

最多咪當個世界觀唔同,美版啲新型人工血紅色而日版白色羅.

此篇文章於 02-25-13 11:26 AM 被 HumanBeing 編輯。
HumanBeing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 11:16 AM   #179
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
在下會希望用日本聲優配英文對白,應該會好精彩

舊 02-25-13, 11:19 AM   #180
verdy_returner
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDverdy
XBox Live Gamertagalex2102
其實打機都係要黎娛樂姐。
總之自已鐘意未得囉。

以前都會執著一定要買日版game黎玩。
自從試過搬兩次屋之後,而家已經無乜所謂,
所有game玩完就算。
最緊要有得玩。

17-40mm F4.0 L USM
70-200mm F2.8 L IS USM
verdy_returner 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 11:35 AM   #181
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
我自己聽對白方面聽日文比英文易聽(英文好多口語里語唔明)
之前玩bh一到打佢一路講英文都聽唔倒佢up乜

我入左日版
美國人應該講英文
不過mgs玩開日文冇辦法

白血最初係唔係為尺度都好
但白血加強左已經唔係人ge感覺
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 11:43 AM   #182
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
引用:
作者: Kain 查看文章
而且行版都有日文字幕,見到人講日文對白先表現到小島既心血
一雞兩味
我個人非常喜歡上集ocelot玩指槍講guns of the patriots果幕(英文)
日文版patriots用片假名拚讀出黎霸氣盡失
今集D BOSS講JACK THE RIPPER(日文)都係霸氣盡失
第一場BOSS係聽朴大姐講真係好鬼奇怪

此篇文章於 02-25-13 11:55 AM 被 STRIFE 編輯。
STRIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 12:13 PM   #183
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: 真!DC 查看文章
我自己聽對白方面聽日文比英文易聽(英文好多口語里語唔明)
之前玩bh一到打佢一路講英文都聽唔倒佢up乜

我入左日版
美國人應該講英文
不過mgs玩開日文冇辦法

白血最初係唔係為尺度都好
但白血加強左已經唔係人ge感覺
由手機版發出
都係果幾句啦, 血係咩顏色我完全無所謂.

我唔會期望 ZOE 既 DINGO 講英文, 雖然佢地設定上係鬼佬, 但係ZOE 就係一部日本動畫.
AZOE Special Edition 果隻 cd single 收錄左英文 drama, 真係好難頂.

同理, MGS 1-4 都係好似大製作既荷里活電影, 我亦唔期望講日文.
我都曾經好中意聲優, 為左久川綾買 leon the professional 吹替版 DVD.
不過真係完全唔夾.
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 12:35 PM   #184
Alicecon

註冊日期: Mar 2009
PSN  IDAlicecon
引用:
作者: 狙擊手sohan 查看文章
小島在mgs4未出前就有埋怨過國內審查制度令佢不能盡情在遊戲中表現
暴力了。

不過這些訪談式的內容現在要找出來確實很難,你可不相信我也不勉強你,
我自己也懶的找。

設定一開始就只有一個,何來美日設定?

你的想法只是先有紅血,日版才改白血吧?那麼在這隻game的設定中找出
人工血液是紅色不就行了?我只玩到第三章而已看看後期有沒有機會再看到。
但我已告訴你在第二章中doktor。

其實在mgs4設定中,雷電的白血被稱為舊時代的產物,但新血液究竟是甚麼顏色才對?

這要試試在遊戲中找答案了。
新型血是紅色的
這要追溯到MGS2年代
CAMPBELL同雷電的對話
Alicecon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 12:40 PM   #185
神人ではない!新人だ

總之比起要理解D字幕同對白既分歧,在下真係覺係血定白液好小事…
至少冇玩開MG系列既在下感覺唔到有唔自然既地方。

舊 02-25-13, 12:50 PM   #186
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
總之比起要理解D字幕同對白既分歧,在下真係覺係血定白液好小事…
覺得白血感覺比較好
但如果日版紅美版白
我都係揀日版
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 12:52 PM   #187
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
係日美都玩曬下, 最後果場黄全戰士超必,兩個版本感染力好唔同...

btw, MGS糸中,我係支持日美兩個都要玩..

當然, 買日版都係為左....

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk

此篇文章於 02-25-13 02:06 PM 被 HI_Ricky 編輯。
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 12:57 PM   #188
HumanBeing

註冊日期: Feb 2007
引用:
你開住日字幕聽英文?
其實唔怪得佢,有時唔同文化翻譯呢個野係真係要本土化,唔可以直譯的..
我以前就聽過啲鬼佬friend話過MGS系列啲翻譯雖然grammer各方面都冇問題,但有時啲對白佢地聽起上黎會覺得奇奇怪怪咁..

此篇文章於 02-25-13 01:09 PM 被 HumanBeing 編輯。
HumanBeing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 02:40 PM   #189
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
堅想問,英文版最後除左可以聽到Boss講fuxk連發之外仲有咩唔同?

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 02:51 PM   #190
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
堅想問,英文版最後除左可以聽到Boss講fuxk連發之外仲有咩唔同?
美版紅血,同R-00黑人首相被殺美版真係睇住佢成把刀隊穿個人,日版用鏡頭就咗

舊 02-25-13, 02:55 PM   #191
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
枱底比1腳拾尾巴上,彈起,
日文 : 敵人 !?
英文 : Alert.

其實真係各有各好

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 03:03 PM   #192
ps399
Crazy Gamer
比比

註冊日期: May 2005
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
把刀個笑點都係英文對白好笑d日文果段唔夠英文正

ps399 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 03:38 PM   #193
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
美版紅血,同R-00黑人首相被殺美版真係睇住佢成把刀隊穿個人,日版用鏡頭就咗
仲有雷電斬博士捉細路人質個段,下一版個細路突然變左裝義肢...
美版應該映埋雷電切埋細路隻手...

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 03:48 PM   #194
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
仲有雷電斬博士捉細路人質個段,下一版個細路突然變左裝義肢...
美版應該映埋雷電切埋細路隻手...
無,呢段美日一樣

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 04:20 PM   #195
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
Will there be an option to turn the blood white in the US version?
http://www.gamefaqs.com/boards/96069...eance/65273930

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 05:13 PM   #196
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
最初最初E3 2010年第一條MGSR影片Cycborg係白汁黎。
人就紅色西瓜汁血。個時應該未交去Platinum games接手。

此篇文章於 02-25-13 05:17 PM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 05:20 PM   #197
神人ではない!新人だ

話時話,隻GAME有幾多個係純種人?

舊 02-25-13, 05:46 PM   #198
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

註冊日期: Jan 2004
XBox Live GamertagMikekoala
引用:
話時話,隻GAME有幾多個係純種人?
認真計的話:Maverick 4人眾 + Sunny + 開頭個黑人總統及其顧問+sunny公司門口個食蕉+墨西哥個細路同路人甲乙+下水道實驗室個醫生=12個?

問我點解會釘控~ 究竟點解要苦楚
我笑住回答~ 講一聲~ 我係我
wuxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 07:11 PM   #199
何金水 - 阿水
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
係日美都玩曬下, 最後果場黄全戰士超必,兩個版本感染力好唔同...

btw, MGS糸中,我係支持日美兩個都要玩..

當然, 買日版都係為左....
呢個美版會唔會有架
何金水 - 阿水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 07:21 PM   #200
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
無,呢段美日一樣
咁就奇怪...以為好似no more heroes咁刪左斷手畫面

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Metal Gear Rising: Revengeance 2013年発売予定 Vol.2 草薙さん 電視遊戲討論版 1007 02-14-13 06:10 PM
[PS3] [オタ魂] METAL GEAR SOLID 4 - GUNS OF THE PATRIOTS vol.2 [LIQUID萌え~♪] 魔璃 攻略及心得交流區 137 12-23-10 07:23 AM
Metal Gear Solid 2 Vol.2 jeffmailhk 收藏品討論版 0 11-13-04 12:34 AM

現在的時間是 06:36 PM

手機版 | APP版