Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-24-13, 04:45 PM   #151
rokuna
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: Echo01 查看文章
VR 我自己覺得真係好無謂, 又唔係好玩有趣 = ="
由mgs1已有,幾好嫁,練熟d技術

d game 唔好一齊出好冇.??
rokuna 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-13, 05:20 PM   #152
kinpingk
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2004
想問限定版張CoDE係GAME入面定係出面?
kinpingk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-13, 05:56 PM   #153
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
其實玩到甘上下都有直接劇情去暗示話比大家聽唔同色的血所代表的東西
絕對不是麻木地撐woooo

舊 02-24-13, 08:03 PM   #154
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
覺得有時為左鬼佬啲口味而做

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
不如你諗下有咩原因說服到我改造人都係出紅血係比噴白色人工血合理先,你睇清楚呀下,唔係話噴血色血係錯呀,我係講緊比白色血更合理呀
大前提係雷電果時都係嘔奶,同埋打某個Boss有分番開出黎斬落去係噴紅色血既

舊 02-24-13, 08:58 PM   #155
狙擊手sohan
Game Master

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsohan66
XBox Live Gamertagsohan66
引用:
作者: 咩咩~~ 查看文章
其實我係黎抛磚引玉的,受教了
我知mgs4雷電係嘔白血

但係日版mgs系列一向避免血腥(pw 用爆格仔代爆血

而我覺得美版因血腥而違背設定而爆紅血係無咩可能

所以我先認為日版係删減版(最多係話合乎劇情嘅删減版
你呢啲叫本末倒置。

Cero審查制已經行左好多年,小島等製作人亦非常清楚咩會被刪

在做設定時會考慮埋cero先做,譬如今集需要分人屍,就設計成
果啲敵人其實唔係人類。

同樣道理,白血做原設時也有考慮到cero問題,在mgs4時己考慮
到雷電要截肢等等,所以人工血液的原設是白血,以令他可順應劇情斷手斷腳。
成隻game入面你不會見到紅血人斷手斷腳。

所以在一開始設定時就已把人工血液定位為白色了。

而不是你所講血色因cero問題而改成白。cero問題是他們一早就考慮到的,
沒有你的說法那麼後知後覺,還要等cero審查到才改血色?
沒必要把一早知道的問題等到被指摘才修改。

再者我玩到第二章已聽到doktor討論人工血液white blood的問題了,
你可堅持white blood其實是紅色的,我不阻你。

可能美版把這段討論刪了也說不定

此篇文章於 02-24-13 09:04 PM 被 狙擊手sohan 編輯。
狙擊手sohan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-13, 09:44 PM   #156
咩咩~~
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2006
引用:
作者: 狙擊手sohan 查看文章
你呢啲叫本末倒置。

Cero審查制已經行左好多年,小島等製作人亦非常清楚咩會被刪

在做設定時會考慮埋cero先做,譬如今集需要分人屍,就設計成
果啲敵人其實唔係人類。

同樣道理,白血做原設時也有考慮到cero問題,在mgs4時己考慮
到雷電要截肢等等,所以人工血液的原設是白血,以令他可順應劇情斷手斷腳。
成隻game入面你不會見到紅血人斷手斷腳。

所以在一開始設定時就已把人工血液定位為白色了。

而不是你所講血色因cero問題而改成白。cero問題是他們一早就考慮到的,
沒有你的說法那麼後知後覺,還要等cero審查到才改血色?
沒必要把一早知道的問題等到被指摘才修改。

再者我玩到第二章已聽到doktor討論人工血液white blood的問題了,
你可堅持white blood其實是紅色的,我不阻你。

可能美版把這段討論刪了也說不定
我想問一d問題
你以上所講做game時已考慮到cero問題,係咪制作組有提過,因為我第一次聽
當然我唔排除佢地一早已經考慮左,但係我都想知係你自己推斷定有根據?

同埋你咁講即係你覺得美,日設定不一?

其實我唔係想嗌d咩,只係想知多d遊戲設定姐

咩咩~~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-13, 09:50 PM   #157
HI_Ricky
God of Gamer
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
日版,其實有幾個位都係見紅血的...

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-13, 09:55 PM   #158
狙擊手sohan
Game Master

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsohan66
XBox Live Gamertagsohan66
引用:
作者: 咩咩~~ 查看文章
我想問一d問題
你以上所講做game時已考慮到cero問題,係咪制作組有提過,因為我第一次聽
當然我唔排除佢地一早已經考慮左,但係我都想知係你自己推斷定有根據?

同埋你咁講即係你覺得美,日設定不一?

其實我唔係想嗌d咩,只係想知多d遊戲設定姐
小島在mgs4未出前就有埋怨過國內審查制度令佢不能盡情在遊戲中表現
暴力了。

不過這些訪談式的內容現在要找出來確實很難,你可不相信我也不勉強你,
我自己也懶的找。

設定一開始就只有一個,何來美日設定?

你的想法只是先有紅血,日版才改白血吧?那麼在這隻game的設定中找出
人工血液是紅色不就行了?我只玩到第三章而已看看後期有沒有機會再看到。
但我已告訴你在第二章中doktor。

其實在mgs4設定中,雷電的白血被稱為舊時代的產物,但新血液究竟是甚麼顏色才對?

這要試試在遊戲中找答案了。

此篇文章於 02-24-13 10:01 PM 被 狙擊手sohan 編輯。
狙擊手sohan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-13, 10:05 PM   #159
咩咩~~

引用:
小島在mgs4未出前就有埋怨過國內審查制度令佢不能盡情在遊戲中表現
暴力了。

不過這些訪談式的內容現在要找出來確實很難,你可不相信我也不勉強你,
我自己也懶的找。

設定一開始就只有一個,何來美日設定?

你的想法只是先有紅血,日版才改白血吧?那麼在這隻game的設定中找出
人工血液是紅色不就行了?我只玩到第三章而已看看後期有沒有機會再看到。

其實在mgs4設定中,雷電的白血被稱為舊時代的產物,但新血液究竟是甚麼顏色才對?

這要試試在遊戲中找答案了。
Okay,thank you

我玩行版見一mon血係幾震撼,不過聽到雷電講英文仲震撼

舊 02-24-13, 10:05 PM   #160
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
日版, 我希望我沒有理解錯, 打到後段其中一個boss 是出紅血的, 當時雷電才知道這人沒有完全的被改做
會不會日版可以順理成章地去區分正常人/ 生化人?

美版因為係唔係都紅血,所以這個劇情所帶出的事情已經沒有特別意義了???

舊 02-24-13, 10:09 PM   #161
KTN
~♡

我就再簡單地去玩

日系做>>最理想都係日版
美系做>>當然玩美版

唔識日文就無計啦

舊 02-24-13, 10:18 PM   #162
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: KTN 查看文章
我就再簡單地去玩

日系做>>最理想都係日版
美系做>>當然玩美版

唔識日文就無計啦
唔識日文的我都買日限,點解?因為聽慣MGS講日文囉

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-13, 10:21 PM   #163
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:

美版好似真係無類似既對話
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-13, 10:27 PM   #164
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: Dreamcast肥仔 查看文章
日版, 我希望我沒有理解錯, 打到後段其中一個boss 是出紅血的, 當時雷電才知道這人沒有完全的被改做
會不會日版可以順理成章地去區分正常人/ 生化人?

美版因為係唔係都紅血,所以這個劇情所帶出的事情已經沒有特別意義了???
呢度我都係咁認為
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-13, 11:11 PM   #165
KTN
~♡

而家新一代打機個啲
一係比行縱慣改埋習慣
一係就淨係鍾意玩FPS
明明係架廠出隻GAME就整隻行英比你
直接以為玩英文版理所當然咁當然無計

咁佢地唔似我地當年玩到咪書看攻略
買GAME邊有行貨行機都未有既年代
要買唔係純日版就純美版GAME
到最後連日文都識少少去玩一隻GAME
以為我地麻煩要求多多日版廚
咁我地都努力付出先有今日可以原汁原味去玩啫

小島MGS啲抵死野唔睇日文聽返日文RADIO真係對唔住自己

引用:
作者: DevilElvis 查看文章

此篇文章於 02-24-13 11:14 PM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-24-13, 11:48 PM   #166
咩咩~~

引用:
作者: KTN 查看文章
而家新一代打機個啲
一係比行縱慣改埋習慣
一係就淨係鍾意玩FPS
明明係架廠出隻GAME就整隻行英比你
直接以為玩英文版理所當然咁當然無計

咁佢地唔似我地當年玩到咪書看攻略
買GAME邊有行貨行機都未有既年代
要買唔係純日版就純美版GAME
到最後連日文都識少少去玩一隻GAME
以為我地麻煩要求多多日版廚
咁我地都努力付出先有今日可以原汁原味去玩啫

小島MGS啲抵死野唔睇日文聽返日文RADIO真係對唔住自己
你講到新一代玩行game嘅人打機只係hea打
其實買行定水之前我地有衡量過
如果唔係我地唔洗研究d人係流新血定舊血
買日版唔一定係死忠,買行版都唔一定係hea打

舊 02-25-13, 12:55 AM   #167
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
引用:
作者: 黃昏之魔彈 查看文章
邊度賣$458???
皆旺二樓電梯對正個間,見佢一箱十隻都冇...
見到超人店都炒到$580

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 12:56 AM   #168
寂靜山丘
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code5155 3643 7013
XBox Live GamertagSilent Hill X
買左日版仲未開呀...日版d配音係正好多架真係!

舊 02-25-13, 08:43 AM   #169
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
買咗日版+1

可惜D角色講嘢個口型都唔夾嘅
由手機版發出
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 09:02 AM   #170
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
代理是原罪,冇代理就乜Q都唔駛煩

舊 02-25-13, 09:16 AM   #171
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: Reishin 查看文章
買咗日版+1

可惜D角色講嘢個口型都唔夾嘅
由手機版發出
行版D字幕同語音有D連意思上都唔夾,口型呢D小問題啦…

舊 02-25-13, 10:27 AM   #172
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
慣性主宰購物意向

小弟識少少日文,但係諗起返工又聽,放工又聽,所以都係揀行嚟買算

舊 02-25-13, 10:38 AM   #173
STRIFE

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
我自己係個聲優控,有時玩GAME都係睇邊D聲優先留意隻GAME
老老實實,我自己玩行,英文
上網睇/聽番日文既劇情
今次真係英文正好多喎

就講打monsoon之前段劇情
日文版D對白真係表達唔到果種JACK THE RIPPER感覺(其實其他時間既劇情都係),掘內把聲正氣同配得出奇地冇狂果種感覺都係原因
英文今次真係抵讚

舊 02-25-13, 10:50 AM   #174
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: STRIFE 查看文章
我自己係個聲優控,有時玩GAME都係睇邊D聲優先留意隻GAME
老老實實,我自己玩行,英文
上網睇/聽番日文既劇情
今次真係英文正好多喎

就講打monsoon之前段劇情
日文版D對白真係表達唔到果種JACK THE RIPPER感覺(其實其他時間既劇情都係),掘內把聲正氣同配得出奇地冇狂果種感覺都係原因
英文今次真係抵讚
而且行版都有日文字幕,見到人講日文對白先表現到小島既心血
一雞兩味
我個人非常喜歡上集ocelot玩指槍講guns of the patriots果幕(英文)
日文版patriots用片假名拚讀出黎霸氣盡失
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-13, 11:01 AM   #175
keijoey
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
「片假名英文係洗腦用架」
呢件事, 係某玩具公司推出既記憶體話你知既

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Metal Gear Rising: Revengeance 2013年発売予定 Vol.2 草薙さん 電視遊戲討論版 1007 02-14-13 06:10 PM
[PS3] [オタ魂] METAL GEAR SOLID 4 - GUNS OF THE PATRIOTS vol.2 [LIQUID萌え~♪] 魔璃 攻略及心得交流區 137 12-23-10 07:23 AM
Metal Gear Solid 2 Vol.2 jeffmailhk 收藏品討論版 0 11-13-04 12:34 AM

現在的時間是 11:15 PM

手機版 | APP版