Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 04-24-18, 10:33 PM   #1
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
PCIe x4 SSD降頻落x2

覺得256GB唔夠用所以買多咗條256GB諗住砌RAID0
兩條插晒落去先發現原來會搞到得返一個SATA可以用到
份說明書有寫降頻落x2的話可以有多兩個SATA用,啱啱好夠用
但我搵極都搵唔到BIOS邊度有呢個Setting,有冇板友可以救命?\/
同埋x4落x2速度會唔會好大影響?

板係gigabyte z170x gaming7
SSD係Intel 760p
唔該晒\/

ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-18, 03:45 PM   #2
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
唔建議SSD行Raid0,因為本身SSD已經易死,最大問題係一死啲data好難救,如果將2隻SSD stripe埋行Raid0其中一隻有事會連累2隻所有data死晒,即是容量高一倍速度更快但data死亡率比一隻SSD唔行Raid0高50%,如果行Raid1,Raid5,Raid6,Raid10就ok.

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-18, 10:39 AM   #3
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
唔建議SSD行Raid0,因為本身SSD已經易死,最大問題係一死啲data好難救,如果將2隻SSD stripe埋行Raid0其中一隻有事會連累2隻所有data死晒,即是容量高一倍速度更快但data死亡率比一隻SSD唔行Raid0高50%,如果行Raid1,Raid5,Raid6,Raid10就ok.
OT 一下, 如果只係裝 OS 都唔怕吧? 不過 I/O 食得哂 SSD Raid0 ?

舊 04-27-18, 12:50 PM   #4
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
256gb版既760p 行pci-e 3.0 x2/x4 應無分別

btw, 256x2 raid 0
我覺得直接512x1 好啲
一來m.2 slot 同pci-e lane都好珍貴
另外760p 爆cached都係好慢,256gb仲要少cached 過512gb 版
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-18, 09:44 PM   #5
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

SSD我真係唔怕佢死
反正裝OS唔會有咩重要data
不過呢幾年我HDD壞過四五隻,SSD反而未出過事

256+256係因為唔想晒咗原本條256
如果早知256唔夠用我一開始買條512就乜事都冇
又如果早知咁麻煩我就寧願擺埋條256換條512算數
而家買咗兩條256真係洗到個頭濕晒

btw其實用咗一排m2體感上唔係快好多
舊 04-27-18, 09:58 PM   #6
Squall-Lucifer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: ビスケット 查看文章
SSD我真係唔怕佢死

建議你一隻256做OS,一隻256專門裝game

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-18, 10:13 PM   #7
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
建議你一隻256做OS,一隻256專門裝game
分開其實有咩分別?
俾你睇穿咗唔夠位係因為啲game添
war gaming兩隻game就已經食咗100GB
舊 04-27-18, 11:05 PM   #8
懶人一個

引用:
分開其實有咩分別?
俾你睇穿咗唔夠位係因為啲game添
war gaming兩隻game就已經食咗100GB
主要是當你OS有甚麼問題要重裝時,不需要連game一同重裝,只要指好D shortcut便行

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-18, 08:49 AM   #9
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

Goodluck,Boot Drive無問題,最大問題係User Profile堆嘢Default會係boot drive...Document, Music, Video, Download etc...
引用:
https://forum.giga-byte.co.uk/index.php?topic=17383.0
Re: dual M.2 PCIe raid 0 bootable drive on a GA-Z170X-Gaming 7

« Reply #2 on: May 13, 2016, 12:37:14 pm »

Yes, I already doing this. But the reading performance is limited by the mother board around 3GB/s and never catch up to 5GB/s (2500MB/s x 2). The key point is UEFI BIOS setting and the latest Intel RST driver during Windows installation.

引用:
SSD我真係唔怕佢死

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.

此篇文章於 04-28-18 08:59 AM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
舊 04-28-18, 04:13 PM   #10
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
Goodluck,Boot Drive無問題,最大問題係User Profile堆嘢Default會係boot drive...Document, Music, Video, Download etc...
default location 唔係可以 remount 去第二個位?
http://www.dummies.com/computers/ope...uter-insanity/

btw, 睇文話 MB 同 RST driver 食唔哂 5GB/s, 會唔會有新 bios/driver 搞得掂?

舊 04-28-18, 07:27 PM   #11
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

係,之但係有幾多個人真係會搬,另外transfer rate應該係chipset limitation

引用:
作者: martinnitram 查看文章
default location 唔係可以 remount 去第二個位?
http://www.dummies.com/computers/ope...uter-insanity/

btw, 睇文話 MB 同 RST driver 食唔哂 5GB/s, 會唔會有新 bios/driver 搞得掂?

舊 04-28-18, 07:31 PM   #12
懶人一個

引用:
係,之但係有幾多個人真係會搬,另外transfer rate應該係chipset limitation
即是拆到3隻SSD,一隻OS、一隻game、一隻Temp+User Profile?

舊 04-28-18, 09:11 PM   #13
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
主要是當你OS有甚麼問題要重裝時,不需要連game一同重裝,只要指好D shortcut便行
雖然而家裝game仲耐過裝windows
不過windows 10用咗兩年都未試過出事要剷機,冇乜所謂啦

引用:
嗰堆folder我根本都冇乜嘢會擺入去
除咗啲啱啱dl落黎嘅嘢同game嘅save之外

不過重點係我搵唔到降落x2嘅setting喺邊其實而家乜都搞唔到
香港代理我估問黎都係晒氣,睇怕又要去問返gigabyte
舊 04-28-18, 09:31 PM   #14
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

update最新firmware未?

引用:
雖然而家裝game仲耐過裝windows
不過windows 10用咗兩年都未試過出事要剷機,冇乜所謂啦

嗰堆folder我根本都冇乜嘢會擺入去
除咗啲啱啱dl落黎嘅嘢同game嘅save之外

不過重點係我搵唔到降落x2嘅setting喺邊其實而家乜都搞唔到
香港代理我估問黎都係晒氣,睇怕又要去問返gigabyte

舊 04-28-18, 09:31 PM   #15
懶人一個

我只試過Windows Update搞到差D進不回Windows,要入Recovery mode行系統還原.....

舊 04-28-18, 11:50 PM   #16
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

bios有update過嘅
而家bios個介面都已經同說明書講嘅唔同晒樣
不過我諗應該冇乜關係
舊 04-29-18, 01:26 AM   #17
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

新bios轉咗用Intel RST做Raid setting~我記得我塊板個Bios都轉咗用intel RST,結果攪一大輪先set到Raid5

http://forum.gigabyte.us/thread/2872...d-aorus-gaming

引用:
Well I guess I solved my own problem.

Turns out I needed to go into the sata settings (which isn't where NVMe controls belong) and tell the BIOS to give the PCIe drives to intel RST to control. Then they appeared in the raid controller.

此篇文章於 04-29-18 01:30 AM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
舊 04-29-18, 02:38 AM   #18
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
新bios轉咗用Intel RST做Raid setting~我記得我塊板個Bios都轉咗用intel RST,結果攪一大輪先set到Raid5

http://forum.gigabyte.us/thread/2872...d-aorus-gaming
我都係要用RST先砌到raid
轉咗RST之後搞咗陣set好咗raid0,但好似set唔到boot drive
不過我見HDD全部認唔到,反正都要拆返條SSD出黎所以冇繼續試清楚a
舊 04-29-18, 09:28 AM   #19
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

教點Raid咗之後bootable

http://forum.gigabyte.us/thread/532/...-z170x-gamming
https://www.windowscentral.com/how-c...a-uefi-support

引用:
我都係要用RST先砌到raid
轉咗RST之後搞咗陣set好咗raid0,但好似set唔到boot drive
不過我見HDD全部認唔到,反正都要拆返條SSD出黎所以冇繼續試清楚a

舊 05-01-18, 09:45 PM   #20
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

睇完都唔明
舊 05-02-18, 08:41 AM   #21
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

有Optane™,應該係最新版,似係跟步驟C-2. UEFI RAID 模式設定
http://download.gigabyte.cn/FileList...aid-vroc_c.pdf

引用:
睇完都唔明

舊 05-02-18, 11:57 AM   #22
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
有Optane™,應該係最新版,似係跟步驟C-2. UEFI RAID 模式設定
http://download.gigabyte.cn/FileList...aid-vroc_c.pdf
個bios ver可能同我唔同
得閒先再研究下

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[廣告 - CW] CW38 萌會 -PAD Phantasy - 攤位 X4 fatsheep Cosplay同人MIX討論區 0 08-20-14 11:16 AM
[新聞] ONKYO SE-300PCIE PCIe digital sound card Jonney 影音館 5 05-03-11 11:58 PM
[醫生與我] Cheap精止痕 x4 加賀KAGA 照相館 10 01-18-07 11:06 PM
INTEL D915GAV用乜野PCIE顯示卡好? RPG之鬼 手機資訊/電腦軟硬討論 8 10-02-05 12:30 AM
因為熱所以貼圖~\=口=\+塗鴉x4 混混cleric小柏 Cosplay同人MIX討論區 42 06-21-04 11:57 PM

現在的時間是 06:45 PM

手機版 | APP版