Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 12-06-16, 04:45 PM   #1
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
Hacksaw Ridge(鋼鋸嶺)

見好似無人提,開一串先

1. 前大半都好平淡, 都係啲戰爭片嘅老梗--識咗個女人,跟住為愛國從軍,家人反對,受訓俾人洽之類
2. 無睇過新蛛蛛人,但加菲做出嚟叫人信服
3. Weaving做佢老豆, 唔多戲亦唔誇,尤其飯枱嗰幕內心戲好到
4. 出奇地唔傳教, 不過反戰, 佢班同僚好騎呢下,引發唔少笑位
5. 打就去到雷霆救兵開頭咁嘅激同血腥程度,因為男主角無武器,有啲牙煙位,啲女士發出啲肉緊聲
6. 啲事跡有網頁比較過同真事差唔遠,尤其係戰場嗰度, 不過時間上有啲就壓縮咗,有啲更離奇嘅就刪埋
7. 話時話,啲炮彈就咁爆唔會有咁多火球㗎;而佢個沙展咁都死唔去真係好出奇
8. 片入面佢阿哥完全無講有冇生還,不過最後播返啲真人訪問, 知佢無事
9. 好有趣嘅係:男主角老豆,阿媽,阿哥同老婆都係澳洲演員做, 原來無計,澳洲拍平啲~

此篇文章於 12-06-16 04:49 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-16, 12:05 PM   #2
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
上星期六睇左

整體故事唔錯,反戰得黎唔係傳教,宗教只係令佢堅持原則既原因&動力,不過我覺得更大理由係佢成長經歷

真實故事得黎好少BUG,最悶都係前面追女劇,入伍初期好似睇緊新兵日常咁
一套有齊愛情、勵志、血腥(?),出碟都值得買

P.S.推薦睇全景聲版,戰爭果時D轟炸效果好強勁,真係會令人覺得咁炸法乜都死啦
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-16, 11:59 AM   #3
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
真係好好睇,只係前面文戲量超多未必人人岩睇

FGO 009 862 141
非洲人...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-16, 12:14 PM   #4
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
睇完主角現實果個情況
你會覺得原來呢個世界真係強運Lv9可保你不死

舊 12-09-16, 04:25 PM   #5
fami~yan
Game Master

Nintendo Switch ID302513154147
引用:
作者: Sar8 查看文章
睇完主角現實果個情況
你會覺得原來呢個世界真係強運Lv9可保你不死
仲要自帶連續反擊...大概逆天就是這種

非洲人...
舊 12-09-16, 06:05 PM   #6
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: fami~yan 查看文章
仲要自帶連續反擊...大概逆天就是這種
無記錯, 正式記錄上講: 第二次上去被粒手榴彈炸到重傷, 被救返去後方途中見有另一位更重傷嘅同袍, 佢自願留低等下一轉, 一等就等咗成五粒幾鐘! 其間仲遇上日軍逆襲,避過日軍戰車攻擊, 最係被救出, 呢度因為唔知咩原因無拍到.

佢愛妻送嗰本聖經,現實係佢被送咗落山之後, 由其他美軍冒死幫佢嚮戰場上搵返。

打其實同 HBO 之前嗰部 The Pacific 不相伯仲, 但主角無武器, 就肉緊好多倍!

舊 12-09-16, 06:58 PM   #7
森羅

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDcavelife87
前半就算全文戲都好精彩

好難得兩粒幾鐘都無悶場
森羅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-16, 10:28 PM   #8
fami~yan
Game Master

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
無記錯, 正式記錄上講: 第二次上去被粒手榴彈炸到重傷, 被救返去後方途中見有另一位更重傷嘅同袍, 佢自願留低等下一轉, 一等就等咗成五粒幾鐘! 其間仲遇上日軍逆襲,避過日軍戰車攻擊, 最係被救出, 呢度因為唔知咩原因無拍到.

佢愛妻送嗰本聖經,現實係佢被送咗落山之後, 由其他美軍冒死幫佢嚮戰場上搵返。

打其實同 HBO 之前嗰部 The Pacific 不相伯仲, 但主角無武器, 就肉緊好多倍!
戲入面日軍車都冇出現過...

非洲人...
舊 12-10-16, 08:48 AM   #9
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: fami~yan 查看文章
戲入面日軍車都冇出現過...
咪話無拍到囉~~~

舊 12-11-16, 01:22 PM   #10
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
都ok好睇,戰爭片段就無法逃出saving private ryan 方式喇,係主角lv99強運先係特色,女主亦幾靚女
一連兩套真實故事改編反戰片,呢套一如往常同類片着眼塲戰爭,李安果套着眼戰爭背後後嘅荒謬,兩樣野黎~
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-16, 04:10 PM   #11
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
呢套好睇, 最掂係一黎料嗰下槍聲後就大戰, 勁好FEEL.

咁我又唔覺得係強運既, 靠佢個人信念而成事都唔奇, 話晒有奇蹟麻.
其實真實中應該仲有其他無詳細講明既, 始終片長有限.

至於李安嗰套係另類意思...

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-18, 05:53 PM   #12
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw/鋼鐵英雄

iTunes $78買咗嚟睇,
開頭文戲音量好細聲,
點知一進入戰場之後炸到耳聾⋯

雖然係真人真事改編,
但睇到尾段真係好抗日神劇feel咁!
仲個有d熱血,不過又無忘記反戰呢個主題。
都幾好睇!

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Hacksaw Ridge ︱《鋼鋸嶺》<米路吉遜作品> (另類二戰英雄傳奇)(12月8日) 信長 電影版 0 07-29-16 01:39 PM
Ridge Racer Unbounded LKC 電視遊戲討論版 129 02-18-14 10:18 PM
[PSV] Ridge Racer money 手提遊戲機討論版 164 03-17-13 08:39 PM
Ridge Racer 6 neo2046 電視遊戲討論版 100 03-10-10 12:27 PM
Ridge Racer 7 [已售] 神祕人1號 電視遊戲討論版 233 09-08-07 11:52 PM

現在的時間是 04:00 PM

手機版 | APP版