Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-04-04, 04:45 PM   #1
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
有兩份工作~如果係你會點揀?

工作A~B都是Shipping clerk~工作性質相約~
薪金一樣~由屋企去到上班地點時間亦差不多~

工作A
1. 有雙糧花紅共14個月糧~最近呢間公司接左大客遲下可能會15個月糧
2. 銀行假期~醫療津貼~唔洗OT連card都唔洗打
3. 朝9晚5點半~五天半工作~星期六放12點半
4. 做夠一年已經有11日大假
5. 每年加薪5%

工作B
1. 無雙糧不過有花紅~有幾多唔知...
2. 勞工假期....不過2005會轉番銀行假期~醫療津貼~不過唔知洗唔洗OT(如有唔知有無$)
3. 朝9晚6~五天半工作~星期六放1點

工作A話請我(負責請人果位Shipping主任)~不過老細出左Trip所以未正式拍板...
(雖然話請點都要最後等老細拍板)~可是我已經等左一個星期
工作B即時請我(今日先見完工)叫我聽日番工....但工作A福利實在太好...

宜家進入兩難局面....諗爆頭都唔知點好...我應該等工作A??
還是做工作B...我之前某程度上因為工作A而推左另一份工(加上佢花紅雙糧咩都無好唔吸引...)
雖然呢D事咁個人應該自己決定...不過宜家個腦咩都諗唔到唔知點分析...

此篇文章於 10-04-04 04:52 PM 被 Hitomi 編輯。
Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-04, 04:52 PM   #2
柴崎幸
The One
車仔蕃薯

註冊日期: Jun 2002
我覺得福利還是其次,因為通常講就好好,但係實際上又係另一回事...
而家打工,最緊要睇前景,我深信你都唔會打算只係做個文員,都希望升職,試試不同的工作崗位,既然條件都差唔多,咁就梗係選份有前途D的公司做啦!
而家B工作話請你,最緊要你覺得OK,否則甚麼福利都是沒有用的。

28/12/2008:華東之旅:杭州、烏鎮、蘇州、無錫、上海。
9/8/2009:首爾之旅:雪嶽山、驪州、南山、新村梨花女子大學、明洞、南大門。
1/8/2010:北海道之旅:札幌、大通、すすきの、富良野、中富良野、上富良野、美馬牛、美瑛、函館、五稜郭。
31/7/2011:歐洲之旅:英國倫敦、意大利羅馬、梵蒂岡、佛羅倫斯、威尼斯、米蘭、瑞士琉森、德國海德堡、法蘭克福、科隆、荷蘭阿姆斯特丹、華倫丹、比利時布魯塞爾、布魯日、法國巴黎。
柴崎幸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-04, 04:53 PM   #3
馬沙
God of Gamer
Mazaghi

註冊日期: Sep 2002
工作A
1. 有雙糧花紅共14個月糧~最近呢間公司接左大客遲下可能會15個月糧
2. 銀行假期~醫療津貼~唔洗OT連card都唔洗打
3. 朝9晚5點半~五天半工作~星期六放12點半
4. 做夠一年已經有11日大假

This one la , Miss OL ~~~

舊 10-04-04, 04:53 PM   #4
Metatron
^o^)/\(^o^

3DS Friend Code154 265 384
PSN  IDsflam
XBox Live Gamertagmetatronsflam
我覺得都係問下工作A有冇新消息好0的,可能佢想Keep住先再慢慢選
如果呢兩日都冇消息就做工作B,小心兩頭唔到岸

開場 18:00 開演 19:00
5月3日(水祝) 大阪/フェスティバルホール
開場 15:00 開演 16:00

メタトロン^o^)/\(^o^けこさま
Metatron 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-04, 04:54 PM   #5
wgzc
Game Master
rofl

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDJC_XD
工作A
有點兒大過好了吧
你有無再打電話去工作A
無既試下
wgzc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-04, 04:57 PM   #6
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

福利好緊要WO

姑且唔理佢有無15個月~
但起碼有14個月真係流口水的說

仲有每年都有5%人工加~

講前景工作A就非常好~
不過最大問題係我已經等左一星期~唔多唔少都唔安樂 ll

舊 10-04-04, 04:59 PM   #7
Cagalli
Insane Gamer
蘿莉正太主義

註冊日期: Aug 2004
可唔可以做b, 到a真係請時再跳糟過去?
(唔佑Contract 制做做下唔做會唔會要賠錢的?)
Cagalli 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-04, 05:00 PM   #8
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: wgzc
工作A
有點兒大過好了吧
你有無再打電話去工作A
無既試下
上星期打過去問~老細出左Trip

睇黎晏d要試多次~

>>>小心兩頭唔到岸
正是兩難中~之前已經推左份

舊 10-04-04, 05:00 PM   #9
Metatron
^o^)/\(^o^

XBox Live Gamertagmetatronsflam
first in之後一星期定second in之後一星期?

有冇講幾耐試用期?

舊 10-04-04, 05:01 PM   #10
wgzc
Game Master
rofl

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDJC_XD
打電話去
有時有D老細因為覺得你好緊張份工而請你
wgzc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-04, 05:02 PM   #11
Metatron
^o^)/\(^o^

引用:
作者: Cagalli
試用期內雙方七日通知(我公司)

舊 10-04-04, 05:02 PM   #12
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: Metatron
first in之後一星期定second in之後一星期?

有冇講幾耐試用期?
試用期差不多間間公司例牌3個月~

引用:
有咁諗過~
但係咁樣好似好衰
走人好難開口的說

舊 10-04-04, 05:03 PM   #13
Metatron
^o^)/\(^o^

引用:
作者: wgzc
打電話去
有時有D老細因為覺得你好緊張份工而請你
但亦有可能支吾以對昆住你先\

舊 10-04-04, 05:07 PM   #14
Metatron
^o^)/\(^o^

引用:
作者: Hitomi
試用期差不多間間公司例牌3個月~

有咁諗過~
但係咁樣好似好衰
走人好難開口的說
我有friend做中銀6個月的說,問清楚好0的

頂多都係一個星期既事,就當工作B唔適合你咁啦

舊 10-04-04, 05:09 PM   #15
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
我有friend做中銀6個月的說,問清楚好0的

頂多都係一個星期既事,就當工作B唔適合你咁啦
兩份工都是3個月試用

6個月試用??
其實係咪過左試用期就一定會簽合約~(當然是指試用期合格)

舊 10-04-04, 05:13 PM   #16
Metatron
^o^)/\(^o^

我唔知....我做左20日都未有...\
所以家下先得閒上forum

舊 10-04-04, 08:25 PM   #17
SpikeOut
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2002
做住b 先, 到a 真係請你先轉,
還掂我而家間公司成日都有新人做一兩日就唔做架啦~

舊 10-04-04, 10:38 PM   #18
gamerroid
Game Master

註冊日期: May 2002
PSN  IDgamerroid
XBox Live Gamertaggamerroid
wink

原來出便禁鬼死正 好似我做都死才有$1xxxx人工,差太遠啦~~~(現在還只有花紅的說。我還是努力地炒股吧! )

gamerroid 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-04, 10:50 PM   #19
God Gundam
Game Master
究極之神高達

註冊日期: Jan 2003
引用:
兩份工都是3個月試用

6個月試用??
其實係咪過左試用期就一定會簽合約~(當然是指試用期合格)
我依家做果間DBS(前叫道亨)都係6個月試用期架,試滿期過後係.....冇人工加的

舊 10-05-04, 12:34 AM   #20
Madoka
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2004
你第一個禮拜係咪七日通知
係咪做住B先囉
A真係call你你咪轉A
Madoka 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-04, 10:28 AM   #21
啤梨王子
The One
過氣萬人迷

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDPear_Prince
我會揀A
不過如果可以既做住B先

Waiting around for somebody to change your life for you is a loser's game.
If you want a great friend, you've got to be a great friend; if you want a great partner,you've got to be a great partner.
啤梨王子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-04, 10:34 AM   #22
Cagalli
蘿莉正太主義

引用:
試用期內雙方七日通知(我公司)
thx~咁如果佢即走,
唔比七日通知公司的話,
係未要補返七日的工資比公司?
定係會要補更多錢?
舊 10-05-04, 10:39 AM   #23
Cagalli
蘿莉正太主義

引用:
有咁諗過~
但係咁樣好似好衰
走人好難開口的說
通常打開門做生意都預左員工會有機會做做下唔撈,
有d人做左好耐, 公司靠晒佢的時候先轉工都係咁啦~
唔駛唔好意思的
舊 10-05-04, 10:43 AM   #24
美版之王-天涯浪子
玩具封印王

註冊日期: Jan 2002
工作A聽來很好, 但exactly是幾錢人工?

而且小心求職陷阱, 去到之後同事游說你夾份買公司d貨, 另類倫敦金手法.

Cuddle
Rose of May
Hometown Domina

好聽, 動聽.
美版之王-天涯浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-05-04, 11:29 AM   #25
Metatron
^o^)/\(^o^

引用:
thx~咁如果佢即走,
唔比七日通知公司的話,
係未要補返七日的工資比公司?
定係會要補更多錢?
睇返試用期開始時簽個份合約