Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 11-22-08, 03:28 PM   #1
RS 200
God of Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
A16代替品.....

話說南生圍一役後....對17-55mm一直念念不忘....o係網上幾經搜尋下.....以為搵到支A16可以代替一下.....點知......

我:醫生....有A16呢隻藥嗎??
醫生:....A16?!有....不過見你成面紫晒.....呢隻藥可能唔夠力喎..... ....比支你試下夠唔夠先啦.....
我:.....好似差咁D野咁......唔通成份少左5mm...藥力就真係差咁遠.....
醫生:算吧啦.....你都係搵返支代替品啦.....只要你唔係絕症....呢隻藥夠你頂一排架喇....
我:.....唔該晒醫生
代替品

代替品全貌

試藥

冇p.s. , 用NX2 raw轉jpeg直出~~d顏色真係
RS 200 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-08, 11:02 PM   #2
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

註冊日期: Sep 2002
呢個係取代品
有佢仲使乜A16呀
凍冰冰綠茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-23-08, 01:07 AM   #3
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
我用camera raw RAW 轉jpg d 色冇NX2 咁好~

支代替品有樣野唔好gar~
都冇marco gei~

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-23-08, 02:47 AM   #4
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
我之前都有過呢支鏡, 大光圈全開都好sharp,
唯四角變型控制麻麻(試下影團體大合照就知)
最後換左17-35

舊 11-23-08, 03:34 AM   #5
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
佢好過A16...不過價錢...

舊 11-23-08, 06:15 AM   #6
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko

dd 未叫出事
想唔想試埋70-200 2.8

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-23-08, 03:07 PM   #7
RS 200

引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章

dd 未叫出事
想唔想試埋70-200 2.8
唔好喇....
呢d野....我係唔會試
舊 11-24-08, 01:07 AM   #8
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:
作者: RS 200 查看文章
唔好喇....
呢d野....我係唔會試
小弟又唔係叫你試定焦

再唔係好下貧僧用70-300 VR

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-24-08, 01:16 AM   #9
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
A09 好 D..... 我信....
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-24-08, 11:45 PM   #10
RS 200

引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
小弟又唔係叫你試定焦

再唔係好下貧僧用70-300 VR
70-300 VR我都想試下 ,想用佢黎打月亮
舊 11-25-08, 12:08 AM   #11
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
A09 好 D..... 我信....
論性價比....的確係

舊 11-25-08, 12:12 AM   #12
Paptimus

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDpaptimuslun
下? 取代品??
價錢上取代左4枝A16都黎梗
butD色真係好正, 諗係我支18-105 DX
D色覺得灰底

舊 11-25-08, 12:16 AM   #13
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: Paptimus 查看文章
下? 取代品??
價錢上取代左4枝A16都黎梗
butD色真係好正, 諗係我支18-105 DX
D色覺得灰底
D色正?正在邊度?
請指教?
你講最後果張相的話....論試鏡
佢錯左W/B喎XD

舊 11-25-08, 12:19 AM   #14
Paptimus

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
D色正?正在邊度?
請指教?
佢錯左W/B喎XD
可能我用緊枝KIT鏡, 慼覺上枝鏡出紅色比我果枝鏡sharp好多
我枝鏡出紫色同紅色唔夠sharp, 影出黎既色淡過實物好多

舊 11-25-08, 12:24 AM   #15
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
可能我用緊枝KIT鏡, 慼覺上枝鏡出紅色比我果枝鏡sharp好多
我枝鏡出紫色同紅色唔夠sharp, 影出黎既色淡過實物好多
坦白講, 沒有你講得咁大分別(經驗之談)

舊 11-25-08, 12:27 AM   #16
Paptimus

引用:
坦白講, 沒有你講得咁大分別(經驗之談)
原來係咁
睇黎要學下點試鏡

舊 11-25-08, 12:42 AM   #17
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
原來係咁
睇黎要學下點試鏡
別講話唔同的機...就算是同一部機,但內裡SETTING不同
都可以有好大分別, 就好似我自己咁, 我有load curve落
機入面, 我同朋友同一部機同一支鏡, 都可以影出黎好唔同
......我自己個人覺得....D人成日講的鏡的色調, 已不同以前
影菲林果個年代, 以前用菲林影相試鏡, 可以好忠實睇到支
鏡的質量....而家影數碼, 跟本部部機入面條curve都不同,
就講n記機, D40,D80果類入門機因為諗住新手用, 你會發覺
佢地影出黎的相色調偏向鮮豔, 因為入門機冇諗住個user會
點樣去後制...偏向一take過....但高階的D300, D3果類機就
唔同, 佢影出黎的相是色調冇咁鮮豔的, 如果set normal的話
仲會有點偏灰, 像反差不足....點解會咁, 正是因為預個user
會做後制....所以比多點寬容度....

反而你話散景呀, 四角成像果類野就真係冇得扮, 支鏡得唔得
真係可以比較, 講色調....不能做準了

舊 11-25-08, 12:54 AM   #18
RS 200

引用:
D色正?正在邊度?
請指教?
佢錯左W/B喎XD
虛心地請師兄指導,以我新手而言,o係室內開左燈(普通燈膽)...我以為w/b真係應該用返咩咩白熾燈mode...
咁應該用咩w/b level??

同埋試鏡又應該點先為止好??

以上相片我都真係膽粗粗咁以為係咁影就o岩.....有咩意見請咁多位前輩指教下~
舊 11-25-08, 01:04 AM   #19
RS 200

引用:
別講話唔同的機...就算是同一部機,但內裡SETTING不同
都可以有好大分別, 就好似我自己咁, 我有load curve落
......我自己個人覺得....D人成日講的鏡的色調, 已不同以前
鏡的質量....而家影數碼, 跟本部部機入面條curve都不同,
就講n記機, D40,D80果類入門機因為諗住新手用, 你會發覺
點樣去後制...偏向一take過....但高階的D300, D3果類機就
唔同, 佢影出黎的相是色調冇咁鮮豔的, 如果set normal的話
仲會有點偏灰, 像反差不足....點解會咁, 正是因為預個user

有野想問.....點解高階機會預人後制相片,而入門野反而一take過??
高階野唔係應該一take過就有比入門野更好o既顏色,銳利度咩??

而家p.s.咁利害,同一個畫面經p.s.執過之後,高階同入門都可能可以執到分別唔大....如果買左高階機都仲要後執....咁仲點解要買高階野??

以上如有概念問題,請大力指證
舊 11-25-08, 01:09 AM   #20
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
引用:
有野想問.....點解高階機會預人後制相片,而入門野反而一take過??
高階野唔係應該一take過就有比入門野更好o既顏色,銳利度咩??

而家p.s.咁利害,同一個畫面經p.s.執過之後,高階同入門都可能可以執到分別唔大....如果買左高階機都仲要後執....咁仲點解要買高階野??

太鮮最大問題係d-range唔夠
變左後製空間細左,有d位可能會爆,救都救唔番

舊 11-25-08, 01:26 AM   #21
Paptimus

引用:

完全明白, 又學到野了, 咁我點樣校先可以令到D色貼近真實拍到既野?
我唔敢亂校, 又或者有咩tools可以幫到手?

舊 11-25-08, 07:52 AM   #22
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406
引用:
完全明白, 又學到野了, 咁我點樣校先可以令到D色貼近真實拍到既野?
我唔敢亂校, 又或者有咩tools可以幫到手?
以唔喺PC後製而言.如果係C記的話,photo style可以幫到你,你去menu第二個區,搵到photo style(相片風格),然后可以調整入面D詳細設置(銳度,色調,etc).又或者妳可以試下去download其他style.

至于WB,妳可以慢慢調整咖,調到滿意為止,一來可以練下感覺,二來可以積經驗.呢個唔會set到不可還原咖~~至于set既方法說明書有寫,妳可以去睇睇

此篇文章於 11-25-08 07:55 AM 被 abcdekfc 編輯。
abcdekfc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-08, 08:15 AM   #23
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
我說啊, 好多時顏色表現沒有所謂準與不準的....

只有喜歡與否~

Rice

舊 11-25-08, 09:51 AM   #24
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

註冊日期: Sep 2002
引用:

WB如果唔太sure,開個LV遂個試下,再唔係自已 set
入門機佢預你買既人根本唔識執相,特別係D90/450D出左之後,呢d人就更加多,所以set好晒比佢,等佢唔使煩,佢去旅行時一影,影出黎咁sharp咁利,咁佢未覺得好有成功感lor 覺得呢部真係大機wooXXD

高階機,買得都係專業,真係出張相都會執過先,比部機身你自已玩啦XXD
凍冰冰綠茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-08, 11:27 AM   #25
Paptimus

引用:
作者: 凍冰冰綠茶 查看文章
WB如果唔太sure,開個LV遂個試下,再唔係自已 set
入門機佢預你買既人根本唔識執相,特別係D90/450D出左之後,呢d人就更加多,所以set好晒比佢,等佢唔使煩,佢去旅行時一影,影出黎咁sharp咁利,咁佢未覺得好有成功感lor 覺得呢部真係大機wooXXD

高階機,買得都係專業,真係出張相都會執過先,比部機身你自已玩啦XXD
你講緊在下的情況tim
一來我唔識執相, 二來我覺得影相就影相, 何需要執? XDXD
影相係我眼中就係將真實既野影在出黎比人睇到主題同感覺
好似ot左, sor

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:22 AM

手機版 | APP版