Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 11-06-08, 11:54 PM   #1
DBS
Crazy Gamer
Pinky迷

註冊日期: Nov 2003
第一枝鏡頭~~

Sigma 30mm F1.4 DC EX HSM

Halloween當天買的新鏡頭, 一枝對我來說很實用的鏡頭

DBS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-08, 11:57 PM   #2
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
聞說呢支鏡好易走焦...
師兄有冇呢個問題出現呢

舊 11-07-08, 12:13 AM   #3
DBS
Crazy Gamer
Pinky迷

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
聞說呢支鏡好易走焦...
師兄有冇呢個問題出現呢
因為不是原廠鏡頭, 就算會出現走焦的情況也是正常的事

鏡頭AF對焦頗準確的說, 對不到焦的時候轉用MF也不會出現走焦

當然試過走焦, 不過自知是自己技術的問題; 1.4光圈的時候任誰也有機會走焦吧

30MM的距離非常實用好玩, 1.4在拍某些特寫(例如戴了藍色con的眼睛)效果非常理想, 平常最常使用的光圈由1.8-3.5都沒有走焦, 正在學習和適應鏡頭中

技術不好, 拍得不太好

此篇文章於 11-07-08 12:16 AM 被 DBS 編輯。
舊 11-07-08, 12:23 AM   #4
RS 200
God of Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
個人覺得呢支野影大頭人像真係Orz.....一隻眼o岩foucs一隻out foucs.....

我都係新手....有咩講錯請插
RS 200 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-08, 12:29 AM   #5
DBS
Crazy Gamer
Pinky迷

引用:
作者: RS 200 查看文章
個人覺得呢支野影大頭人像真係Orz.....一隻眼o岩foucs一隻out foucs.....

out foucs是指右邊的眼嗎?

只有一隻眼清晰是我的構圖

舊 11-07-08, 12:29 AM   #6
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:
作者: DBS 查看文章
因為不是原廠鏡頭, 就算會出現走焦的情況也是正常的事

鏡頭AF對焦頗準確的說, 對不到焦的時候轉用MF也不會出現走焦

當然試過走焦, 不過自知是自己技術的問題; 1.4光圈的時候任誰也有機會走焦吧

30MM的距離非常實用好玩, 1.4在拍某些特寫(例如戴了藍色con的眼睛)效果非常理想, 平常最常使用的光圈由1.8-3.5都沒有走焦, 正在學習和適應鏡頭中

技術不好, 拍得不太好

因為不是原廠鏡頭, 就算會出現走焦的情況也是正常的事 , d點唔認同

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-08, 12:31 AM   #7
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:

1.4要兩隻眼中蕉唔難

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-08, 12:33 AM   #8
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
1.4要兩隻眼中蕉唔難
冇錯.... 1就好易中伏....

Rice

舊 11-07-08, 12:36 AM   #9
DBS
Crazy Gamer
Pinky迷

引用:
1.4要兩隻眼中蕉唔難
我想問如果由你們來拍這張照片, 大約會如何構圖; 兩隻眼睛都清晰會比較好嗎?

舊 11-07-08, 12:59 AM   #10
RS 200

引用:
1.4要兩隻眼中蕉唔難
引用:
作者: riceking 查看文章
冇錯.... 1就好易中伏....

Rice
請兩位師兄指點....
如果人像大頭好似DBS兄o個張相咁...又想兩隻眼都中焦....咁應該foucs o係邊個位呢??
舊 11-07-08, 01:02 AM   #11
RS 200

引用:
out foucs是指右邊的眼嗎?

只有一隻眼清晰是我的構圖
可能我表達得唔好,唔係想挑剔你o既作品....只係我覺得大光圈鏡再加大頭相好難影....可能係我技術唔夠....
舊 11-07-08, 01:03 AM   #12
DBS
Crazy Gamer
Pinky迷

引用:
請兩位師兄指點....
如果人像大頭好似DBS兄o個張相咁...又想兩隻眼都中焦....咁應該foucs o係邊個位呢??
我估計是兩隻眼的中間位

舊 11-07-08, 01:05 AM   #13
DBS
Crazy Gamer
Pinky迷

引用:
可能我表達得唔好,唔係想挑剔你o既作品....只係我覺得大光圈鏡再加大頭相好難影....可能係我技術唔夠....
不會啦, 我也是初學者, 想求進步

舊 11-07-08, 01:09 AM   #14
smallchi
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
我估計是兩隻眼的中間位
我睇D 人像攝影都係話打佢眉心 .... 係咪正確呢
smallchi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-08, 02:55 AM   #15
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
這是好鏡呀...
我去日本時7成人像相都係用佢....

舊 11-07-08, 04:44 AM   #16
Ewin
小明

引用:
我估計是兩隻眼的中間位
猜: 應該收光圈. 唔夠光就打燈

舊 11-07-08, 08:12 AM   #17
DBS
Crazy Gamer
Pinky迷

引用:
作者: Ewin 查看文章
猜: 應該收光圈. 唔夠光就打燈
LIKE THIS? 不過焦距差很遠...

兩隻眼睛都清晰會比較好??

兩隻眼都濛

舊 11-07-08, 08:17 AM   #18
Ewin
小明

我意思係如果被攝者側面向你, 而你又隊好近黎影, 光圈最大, 你對兩隻眼中間位, 結果只會係前後眼都濛哂, 解決方法是收光圈

另外我覺得上面的用詞不太妥當
走焦的意思是鏡頭因為許多先天/後天原因, 令機身發出合焦指示後, 焦點不為人所希望地移位, 係器材的DEFECT, 所以買鏡時要試走焦. MF不會走焦, 因為不是鏡頭/機身走焦, 係人眼走焦 lol
失焦, 合焦的相反, 人為的對焦失誤以及對焦後人為移位, 令SUPPOSE為焦點的被攝物模糊, 同走焦唔同. 大光圈景深過淺, 容易手震, 所以容易失焦.

引用:
因為不是原廠鏡頭, 就算會出現走焦的情況也是正常的事 <---------------------在說走焦

=============================================================================
當然試過走焦, 不過自知是自己技術的問題; 1.4光圈的時候任誰也有機會走焦吧 <--------------------在說失焦
這裡用走焦一個詞形容了兩個不同狀況及誘因.

以上為個人理解.

此篇文章於 11-07-08 08:31 AM 被 Ewin 編輯。
Ewin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-08, 10:49 AM   #19
Hidekii
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
個人覺得, 眼睛係人像最重要既部份
我自己影的話基本要求要兩隻眼都清晰, 除非係大側面
就樓主張相睇, ok, 樓主想一隻眼out fo, 但左眼唔夠淺
感覺係, 你本身想兩隻眼清晰但光圈太大而令左眼被迫out fo咁...

有錯請指正
Hidekii 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:33 AM

手機版 | APP版