Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機平板遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-27-16, 01:17 AM   #201
埃及使者
God of Gamer
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
https://pokeassistant.com/main/contribute
計個體值
IV Calculator > 輸入名稱, CP, hp, 現時升級所需星塵值. 之後會有一大條list, 代表能力的可能值
未能搵出準確數值原因係星塵值係每4個Lv(隱藏值)先會加一次, 所以以現時星塵值係估唔到準確嘅lv, 所以要升級一次, 再輸入多一次變動後的數值, 後面powered 改成 true, 按refine.
結果會減少,繼續升, 再refine, 得出結果會再準確D

不過通常你輸入第一次, 見到6x% 7x%完美度都知道唔駛再試落去

詳細介紹可睇依度:
http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=29659&snA=2419
如果有POWER UP過
POWERED都係揀返YES

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-16, 01:50 AM   #202
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: 埃及使者 查看文章
如果有POWER UP過
POWERED都係揀返YES
就咁搵隻強化過嘅嚟試, yes or no結果都係一樣
所以可能只係refine用?但都禁得refine都明知係強化左啦, 所以都唔係太知有咩用, 不過強化完唔理照禁了

發覺有時係有分別的, 所以都係老實click番有冇強化過

相薄

此篇文章於 07-27-16 12:02 PM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-16, 08:45 AM   #203
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
道館戰設計得不太好啊....

踢館輸掉也就算了, 同陣營訓練戰竟然輸了也1點經驗也沒有
更別說踢館還可以車輪戰和圍毆, 同陣營訓練卻難多了, 經驗值也較少.

另外防守獎勵怎麼算的?

網上看寫"防守獎勵(Defender bonus):(500stardust+10金幣)/1個防守精靈,每21小時領一次獎勵。"

但不管多強, 在車輪戰和圍毆下, 一個道館守21小時不太現實吧?
還是說守一次贏一場就可以了?
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-16, 09:44 AM   #204
Kaiser
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 大破人間 查看文章
道館戰設計得不太好啊....

踢館輸掉也就算了, 同陣營訓練戰竟然輸了也1點經驗也沒有
更別說踢館還可以車輪戰和圍毆, 同陣營訓練卻難多了, 經驗值也較少.

另外防守獎勵怎麼算的?

網上看寫"防守獎勵(Defender bonus):(500stardust+10金幣)/1個防守精靈,每21小時領一次獎勵。"

但不管多強, 在車輪戰和圍毆下, 一個道館守21小時不太現實吧?
個道場夠偏 你人夠多去練就OK

其實佢都係想你聯群結隊去玩姐

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-16, 09:57 AM   #205
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
想問個體值同隻寵背後個條白色bar有無關係?
睇ign講果條bar可以睇到潛在數值
但樓上隻完美依貝條bar未到最右邊?

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-16, 10:53 AM   #206
大覺屋師真
The One

XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: 大破人間 查看文章
要守21個鐘即係真係當開工咁, 要一team輪更去防守...唔會咁變態掛
應該係贏到一次每21小時都有一次獎勵掛?

引用:
作者: Reishin 查看文章
想問個體值同隻寵背後個條白色bar有無關係?
睇ign講果條bar可以睇到潛在數值
但樓上隻完美依貝條bar未到最右邊?
果個係代表你隻精靈個Lv相對於你訓練員個lv
如果行bar行滿左姐係無得power up住, 要你個人繼續升上去
你可以留意下, 條bar同powerup所需candy值係成比例的, 越高candy值越接近full.

相薄

此篇文章於 07-27-16 11:42 AM 被 大覺屋師真 編輯。
舊 07-27-16, 11:28 AM   #207
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
ちょっと待て!
我選紅色只是因為我喜歡紅色,後面沒其他原因啊
但屯門這邊好多黃藍就是比較少紅色
(知道三色是對應三神鳥是之後的事)
講下笑,唔駛咁認真~!

不過,我之前真係係某地區FB群組見有POST呼籲加入黃色…原因你懂的~!

如果係小學生界,可能日後又會流傳七月十四鬼節鬼門關大開時先捉到某D小精靈呢…

其實POKEMON當年熱播果個時期,
我仲係學生(典型繁忙兒童)根本都無乜時間認真睇晒套POKEMON卡通,
所以宜家除咗幾隻有"對白"角色外,都唔係好熟D小精靈的香港譯名同特性。

好彩網上有個表:
http://info.hkpnve.net/image.html

http://zh-hk.pokemon.wikia.com/wiki/...9C%96%E9%91%91

我諗宜家mytv都有得播果套妖怪手錶d怪我仲熟d,真心希望佢會"參考"pokemon go,
出過支援Android Wear+PAD/手機的捉妖GAME… 反正佢套入面本來就有妖怪手錶同妖怪PAD存在呢D設定存在~!

引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
終於捉齊初代御三家,目前想要的只餘下比卡超、小火馬、六(九)尾和風速狗
你當時LV幾?

我尋晚都遇到初代御三家,但全部捉捉下走佬的…
奇異種子同車厘龜好D只浪費我幾個精靈球,
捉小火龍真係火都嚟,本身諗住打到LV9收隊回家,係家門前就遇到小火龍,
結果浪費咗我一堆Razz Berry同廿幾個精靈球都係捉捉下就走咗…無得上訴。

比卡超係街就未遇過,係靠一開局唔捉初代御三家個方法拎咗一隻低CP版先。

此篇文章於 07-27-16 12:27 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-16, 12:03 PM   #208
大覺屋師真
The One

引用:
就咁搵隻強化過嘅嚟試, yes or no結果都係一樣
所以可能只係refine用?但都禁得refine都明知係強化左啦, 所以都唔係太知有咩用, 不過強化完唔理照禁了
依句要收番,
發覺有時係有分別的, 所以都係老實click番有冇強化過

相薄
舊 07-27-16, 12:11 PM   #209
凍檸茶
The One
青龍使用者

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: knight-philip 查看文章
個人意見:你比個日文版計算器我會用心睇....全英文版我直接跳過算

不影響
每隻物種CP上限是固定的
進先強先不影響

但是嚴選招式的話因為進化會重抽招式
所以都是進了再選一隻招式配搭最好的才花星砂強化會比較節省星砂

https://pokemongo.gamewith.jp/article/show/26775
每種品種的最大CP,推薦招式組合都可以在這裡看
嫌日文麻煩又連認寵的外表和認招式攻擊力都覺麻煩的話我幫你不到

https://pokemongo.gamewith.jp/article/show/23857
移動速度には制限があり、最大で時速24kmまでととなっている。それ以上の速度で移動した場合、孵化できない。

GPS引致的瞬移不計算路程的
否則我可以省電在新界西開一開GAME之後去到港島東先再開GAME就10km UP了吧?

BTW今日捉到最強CP343大口蝠....
得呀, 尋晚佢自己行咗500M
由手機版發出
凍檸茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-16, 12:16 PM   #210
david
The One

註冊日期: Mar 2002
如果有日文/正體WIKI LINK可以話我知,我O係頭POST加。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-16, 12:25 PM   #211
大覺屋師真
The One

9x嘅鯉魚王
公司附近,同屋企附近圍村個風水池都一堆鯉魚王, candy應該無問題. 但係D星塵....升盡要28萬....會唔會高lv入手多D架大佬...
img

相薄

此篇文章於 07-27-16 12:28 PM 被 大覺屋師真 編輯。
舊 07-27-16, 12:35 PM   #212
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: david 查看文章
如果有日文/正體WIKI LINK可以話我知,我O係頭POST加。
https://pokemongo.gamewith.jp/
PO左幾次啦

其實係唔係我ACC有問題我發PO會有一定機率LOAD唔出?

舊 07-27-16, 12:36 PM   #213
カガミ

引用:
要守21個鐘即係真係當開工咁, 要一team輪更去防守...唔會咁變態掛
應該係贏到一次每21小時都有一次獎勵掛?

果個係代表你隻精靈個Lv相對於你訓練員個lv
如果行bar行滿左姐係無得power up住, 要你個人繼續升上去
你可以留意下, 條bar同powerup所需candy值係成比例的, 越高candy值越接近full.
嬴到1次有1個獎勵
只是每21小時才可以收獲一次

舊 07-27-16, 12:40 PM   #214
Kaiser
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
引用:
9x嘅鯉魚王
公司附近,同屋企附近圍村個風水池都一堆鯉魚王, candy應該無問題. 但係D星塵....升盡要28萬....會唔會高lv入手多D架大佬...
img
孵蛋拿到的塵多好多

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-16, 12:41 PM   #215
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
秘技/BUG… 16:9橫向畫面玩POKEMON GO~!

Pokemon Go Cheat: How to Play In Landscape Mode

Tired of playing Pokemon Go in vertical mode? Find out how to force the game into horizontal mode with this trick.

https://www.youtube.com/watch?v=4L8sxRZd45g

舊 07-27-16, 12:54 PM   #216
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
https://pokemongo.gamewith.jp/
PO左幾次啦

其實係唔係我ACC有問題我發PO會有一定機率LOAD唔出?
加佐。我無追POST啦,仲有我見日文LINK通常都唔CLICK的,因為我係日文苦手

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-16, 01:32 PM   #217
gsw
らんらんる

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code2981 6141 9325
PSN  IDGODSCORPIONJP
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
秘技/BUG… 16:9橫向畫面玩POKEMON GO~!

Pokemon Go Cheat: How to Play In Landscape Mode

Tired of playing Pokemon Go in vertical mode? Find out how to force the game into horizontal mode with this trick.

https://www.youtube.com/watch?v=4L8sxRZd45g
an根佢做唔得

google見人話可以申請地標 道館,有冇試到得?

2009年11月17日2:01AM
2010年9月30日14:04PM
2012年2月29日10:55PM
gsw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-16, 01:47 PM   #218
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
其實未過Lv15唔駛咁快諗嚴選育成個d野
基本上前期捉番嚟既都係廢
多d捉多d掃點多d進化升級先啦
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-16, 02:31 PM   #219
大覺屋師真
The One

引用:
作者: Kaiser 查看文章
孵蛋拿到的塵多好多
ic

引用:
作者: PatrickNo42 查看文章
其實未過Lv15唔駛咁快諗嚴選育成個d野
基本上前期捉番嚟既都係廢
多d捉多d掃點多d進化升級先啦
Lv唔高唔代表係廢
高lv高個體值固然慳番升lv果下,
但個體值依D野可遇不可求,錯過左未必拎得番. (當然唔去睇就唔會知, 唔知就唔會後侮)

之前仲話自己無強逼症tim.....

相薄

此篇文章於 07-27-16 03:35 PM 被 大覺屋師真 編輯。
舊 07-27-16, 04:38 PM   #220
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
遊戲個GPS真係好鬼差!不論4G或Wi-Fi都成日出找不到信號

今日超好彩!一次過比卡超和小火龍兩隻一齊出現!

此篇文章於 07-27-16 04:40 PM 被 Dangerous-boy 編輯。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-16, 04:46 PM   #221
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
超音蝠....超音蝠....又係超音蝠....重係超音蝠....永遠都係超音蝠....

舊 07-27-16, 04:49 PM   #222
gsw
らんらんる

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code2981 6141 9325
PSN  IDGODSCORPIONJP
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
遊戲個GPS真係好鬼差!不論4G或Wi-Fi都成日出找不到信號

GPS廢都算,屈我住係另一座大廈先恐怖.

搞到我完全冇得補給.

2009年11月17日2:01AM
2010年9月30日14:04PM
2012年2月29日10:55PM
gsw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-16, 04:54 PM   #223
カガミ

引用:

smartone表示還好(而且是$98 PLAN)
只有今天試過一次站在STOP面前都叫我行埋D

未試過找不到訊號
除非長sleep機剛開返果幾秒

最多問題反而是開住game sleep機
之後開返有機會隻game冇左touch反應,要重開game咁
仲有有時捉到了那一下會freeze game,重開會有一段時間login很慢

舊 07-27-16, 04:56 PM   #224
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
香港=波音蝠,東京=多多

national geographic

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-16, 05:03 PM   #225
大覺屋師真
The One

引用:

CMHK平plan竟然超暢順...原本仲諗住如果唔得就順便轉台

引用:
作者: Rance 查看文章
超音蝠....超音蝠....又係超音蝠....重係超音蝠....永遠都係超音蝠....
香港係蝠地嘛
等下一輪小精靈加入應該會無咁悶架喇

引用:
smartone表示還好(而且是$98 PLAN)
只有今天試過一次站在STOP面前都叫我行埋D

未試過找不到訊號
除非長sleep機剛開返果幾秒

最多問題反而是開住game sleep機
之後開返有機會隻game冇左touch反應,要重開game咁
仲有有時捉到了那一下會freeze game,
依兩個bug我都遇過
最嚴重bug係補給站拎唔到野, 重開game都唔得, 要reboot部機(三叔note4)

相薄

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[ETC]美科學家將致癌因子命名為POKEMON!Pokemon公司提出抗議 neo2046 手提遊戲機討論版 13 12-27-05 08:03 PM
[Pokemon]デオキシス入手 :cwm26: /[/Pokemon] Eugene 手提遊戲機討論版 8 07-03-04 11:29 PM
[機種未定]Pokemon系列最新作發表預定!(係GBA Pokemon Emerald?!) 神祕人1號 手提遊戲機討論版 16 06-28-04 07:21 PM
[GC]GC・GBA用「Pokemon」次回作の構想が! Pokemon FESUTA & E3発表 神祕人1號 電視遊戲討論版 15 01-08-04 10:34 PM
pokemon 唔係有兩隻0既咩? (Pokemon Saphire and Pokemon Ruby )請問邊隻先係好玩? CoCoFan 手提遊戲機討論版 5 01-04-03 06:29 PM

現在的時間是 10:15 PM

手機版 | APP版