Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 10-27-11, 10:33 AM   #251
Greenhead
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: HEAD_HUNTER 查看文章
佢份糧成2000幾萬一年,咁多個league加埋最高,
係都應該第一個減佢人工先
佢仲好過球員,唔駛俾經紀佣添!
Greenhead 目前離線  
舊 10-27-11, 10:34 AM   #252
Greenhead

Nash 做時裝....

舊 10-28-11, 10:55 PM   #253
JMi
God of Gamer

註冊日期: Feb 2011
好似有轉機
有無得打晒八十二場睇今日
JMi 目前離線  
舊 10-29-11, 09:45 AM   #254
Greenhead

引用:
作者: JMi 查看文章
好似有轉機
有無得打晒八十二場睇今日
結果都係傾唔掂數。

球員公會果邊已經願意妥協,收入分配比率從57%下降至53%,跟住再減到 52.5%,但資方仍然要 50/50,否則老闆們就會蝕錢。
舊 10-29-11, 10:10 AM   #255
下雪邊界

註冊日期: Apr 2002
http://hk.apple.nextmedia.com/templa...rt_id=15751477
NBA勞資雙方周四繼續馬拉松式談判,據包括 ESPN在內的多間美國傳媒表示,談判進展良好,有望在下周一達成協議,並保留全部 82場常規賽。此外,勒邦占士在 Twitter表示,希望尼殊及哥羅福能加盟熱火。綜合外電(美國)

LBJ..................
有冇人有英文原文?
下雪邊界 目前離線  
舊 10-29-11, 10:21 AM   #256
Greenhead

引用:
作者: 下雪邊界 查看文章
http://hk.apple.nextmedia.com/templa...rt_id=15751477
NBA勞資雙方周四繼續馬拉松式談判,據包括 ESPN在內的多間美國傳媒表示,談判進展良好,有望在下周一達成協議,並保留全部 82場常規賽。此外,勒邦占士在 Twitter表示,希望尼殊及哥羅福能加盟熱火。綜合外電(美國)

LBJ..................
有冇人有英文原文?
http://twitter.com/#!/KingJames

@KingJames
LeBron James
Would love to see @JCrossover in a Heat uni! What u guys say?

@KingJames
LeBron James
Maybe @SteveNash in a Heat uni! So we can help each other get our 1st ring
舊 10-29-11, 11:01 AM   #257
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
問題係heat有咩料可以換nash...
唔通腦殘SUNS又想送多次oneal

舊 10-29-11, 05:44 PM   #258
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
呢條友真係好煩, 唔怪得當年佢會send埋d低能招兵sms

做人好心就有d骨氣啦
Penny仔 目前離線  
舊 10-29-11, 06:11 PM   #259
魚伕
Moderator

NBA勞資談破裂十一月份比賽取消

商業電台 – 1小時21分前

美國NBA職業籃球聯盟球會東主及球員工會,就薪酬談判破裂,賽會決定取消新球季十一月份全部賽事,NBA聯盟主席史坦說,目前要保持整個賽季是不切實際。球會東主及球員代表,連續三日在紐約進行閉門談判,尋求解決薪酬爭議,但未能達成全面共識,球員再作讓步,提出將球會收入的五成二,用作球員薪酬,低於上一份協議的五成七,但球會東主重申,最多袛會撥五成收入作薪酬,雙方的差距相當於每年一億美元。

貪得無厭....比我就攬炒算....
魚伕 目前離線  
舊 10-30-11, 10:55 AM   #260
JMi

引用:
作者: Sar8 查看文章
問題係heat有咩料可以換nash...
唔通腦殘SUNS又想送多次oneal
bosh + chalmers for nash + gortat !! XDDDD
JMi 目前離線  
舊 10-30-11, 08:40 PM   #261
Shadow 神
混沌與光明的創造者

註冊日期: Nov 2006
PSN  IDShadowNel
引用:
作者: 魚伕 查看文章
爭個少少真係婆媽 ...
1 億對球會黎講少到唔恨啦

PSN: ShadowNel
wii friend code: 3580 5742 2557 1699
Shadow 神 目前離線  
舊 10-30-11, 10:47 PM   #262
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
引用:

商業電台 – 1小時21分前

美國NBA職業籃球聯盟球會東主及球員工會,就薪酬談判破裂,賽會決定取消新球季十一月份全部賽事,NBA聯盟主席史坦說,目前要保持整個賽季是不切實際。球會東主及球員代表,連續三日在紐約進行閉門談判,尋求解決薪酬爭議,但未能達成全面共識,球員再作讓步,提出將球會收入的五成二,用作球員薪酬,低於上一份協議的五成七,但球會東主重申,最多袛會撥五成收入作薪酬,雙方的差距相當於每年一億美元。

今日太陽定東方賣

一個月唔打球員蝕四億
vs
接受既話total只蝕2.4億

..........反正最慘都係無得出聲個班之麻

舊 10-30-11, 11:09 PM   #263
魚伕
Moderator

引用:
作者: POISON 查看文章
今日太陽定東方賣

一個月唔打球員蝕四億
vs
接受既話total只蝕2.4億

..........反正最慘都係無得出聲個班之麻
http://the-sun.on.cc/cnt/sport/20111030/index.html

http://hk.sports.yahoo.com/article/b...l/1270281.html

兩面睇....

我只係覺得有一次就必有下次...當水魚咁禁....
今次我撐球員工會....

之前都講過...簽球員又唔係簽一世...
唔0岩可以唔續....請個幾十萬年薪0既都得....

依家班班主就似d賭仔咁....
輸左唔憤氣...要搶番個本....最好連本都唔駛出....
魚伕 目前離線  
舊 10-30-11, 11:19 PM   #264
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
咁搞法可能下年年頭先有D起色

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線  
舊 10-30-11, 11:22 PM   #265
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
引用:
http://the-sun.on.cc/cnt/sport/20111030/index.html

http://hk.sports.yahoo.com/article/b...l/1270281.html

兩面睇....

我只係覺得有一次就必有下次...當水魚咁禁....
今次我撐球員工會....

依家班班主就似d賭仔咁....
輸左唔憤氣...要搶番個本....最好連本都唔駛出....
個問題都係中小球會
唔值個價都要逼住續呢
一自由身又俾佢免費過檔->輸波->收入少左
家下甚至有錢都唔受你續->輸得更慘->收入更少

而且.睇唔出大帝個班友真心為你班友爭取緊人工

舊 10-30-11, 11:33 PM   #266
JMi

引用:
簽5-6年, 球員生命先得十幾年
簽d幾十萬新仔球迷見你唔洗錢無心爭總冠軍就唔捧場
簽d二三線球星, contract year係威係勢
簽完max contract, 五六年打斷腳都穩袋幾廿銶, 就係度hea

如果個問題好似你講得咁簡單, 有得唔續咪唔續咁
今年就唔會lockout啦...
JMi 目前離線  
舊 10-31-11, 12:41 AM   #267
二伍

註冊日期: Sep 2002
想慳D人工就搵多d外援吧
lee班球員打國際賽都只係64波
值唔值lee個價
二伍 目前離線  
舊 10-31-11, 01:03 AM   #268
魚伕
Moderator

引用:
作者: JMi 查看文章
簽5-6年, 球員生命先得十幾年
簽d幾十萬新仔球迷見你唔洗錢無心爭總冠軍就唔捧場
簽d二三線球星, contract year係威係勢
簽完max contract, 五六年打斷腳都穩袋幾廿銶, 就係度hea

如果個問題好似你講得咁簡單, 有得唔續咪唔續咁
今年就唔會lockout啦...
兩邊睇啦...
你都識講球員生命先得十幾年...
有d球員今年有得打....之後幾年就量地....
有球員hea打等收錢....亦有球員搏命搏出人頭地..
斷腳穩袋幾十球? 斷左隻腳...比幾十球黎又有乜用....?

我只係覺得....有錢就搞....冇錢就唔好搞啦....
引用:
作者: POISON 查看文章
個問題都係中小球會
唔值個價都要逼住續呢
一自由身又俾佢免費過檔->輸波->收入少左
家下甚至有錢都唔受你續->輸得更慘->收入更少

而且.睇唔出大帝個班友真心為你班友爭取緊人工
其實就係因為呢d原因先會有選秀會....令到球會實力相差有所改變...

打得好又自己過檔咁無義氣0既....有幾多個...?
最無義氣同骨氣0既咪得一個....

此篇文章於 10-31-11 01:14 AM 被 魚伕 編輯。
魚伕 目前離線  
舊 10-31-11, 04:46 AM   #269
JMi

引用:
兩邊睇啦...
你都識講球員生命先得十幾年...
有d球員今年有得打....之後幾年就量地....
有球員hea打等收錢....亦有球員搏命搏出人頭地..
斷腳穩袋幾十球? 斷左隻腳...比幾十球黎又有乜用....?
斷腳只係一個例子
好似eddie curry日日唔洗做咁食肥一百磅 又好唔好?
仲未數係度打hea波果班 太多啦

如果成季cancel, 睇下公會仲會唔會咁有支持
你講量地果班遲早會意識到點都唔夠鬥 不如投降
JMi 目前離線  
舊 10-31-11, 10:36 PM   #270
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
又loop番轉頭.....都係果句啦,覺得係球員貪得無厭既呢次封館咪益哂班主囉,
仲有咩好爭議?
無能主管無罪,討薪打波該死

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線  
舊 10-31-11, 11:15 PM   #271
Penny仔

我覺得成件事只係老闆投資失誤,結果夾硬搵球員幫老闆埋單...
一路講經營困難,冇球星...結果冇球迷入場
但回望nba墊低果幾隊波,你就知問題所在
wolves, bobcats, bucks..etc 呢幾年選秀都係出黎掃雷既
交易又做得差,所以長期墊低未必同錢有很大關係,係自己出手唔夠準姐

反之近年幾支新貴,
例如Thunder無論選秀(durant, westbrook, ibaka, Harden)及交易(Perkins,Sefolosha ,Maynor)一樣做得很出色
還有同樣是細會的灰熊,一樣靠選秀+交易建立一支不錯的隊伍
就算係blazers呢類大會,當年重組都係靠roy,Aldridge等年輕球員打返上去,而且交易也做得很好
spurs 係低選秀順位執到manu+parker夠佢玩好幾年
冇錯球員個payroll會慢慢提升,但到時你已經建立到一定戰績同票房保證

suns老闆年年叫窮,但呢幾年佢放左幾多個選秀權出去?
將堆選秀留返自己用, 一早夠執多隊波有突喇
pistons高價包2條友返黎,點知原來都未搞清楚點用既
magic 用錢換來第一圈出局
NY 有的是錢,但前幾年又係出黎幫人掃雷
冇人迫你用高價去簽物非所值的Joe Johnson, 態度有問題的Eddy Curry, 養傷中的Gilbert Arenas
我就唔信你唔簽, 市面有人會用差不多銀碼去搶
就算比人搶左又點, salary cap鬆動了何嘗不是另一個契機?

我覺得一切係睇經營手腕,你懂得經營....就算細會一樣有生存空間
Penny仔 目前離線  
舊 10-31-11, 11:25 PM   #272
Penny仔

一早搞掂晒啦, 爭果2.5%都要奶埋之嘛

http://www.roundballcity.com/blogs/t...balockout.aspx
Penny仔 目前離線  
舊 11-01-11, 09:40 AM   #273
魚伕
Moderator

柏賓欠債9.3億面臨破產

曾協助公牛6奪總冠軍的柏賓,球場上被譽為全能天才,場外卻是個投資白癡!據悉,柏賓向來不擅理財,繼早前以400萬美元豪買噴射式飛機後,最近又被美媒踢爆投資失利,欠債1.2億美元(約9.3億港元)並面臨破產。現年46歲的柏賓4年前因財政狀況不佳考慮復出,未知今次會否再萌生重出江湖念頭。

班主以外....球員都一樣可以投資失敗....唉.....
魚伕 目前離線  
舊 11-01-11, 11:50 AM   #274
阿聰

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
我覺得nba今季唔好打了…叫d老闆自己返去反省一下自己簽人有冇問題先講。
JJ值超過一億咩?!值得hawks俾張大約佢?心水清嘅球迷心裡有數…
仲有中產條款同埋大約7-8m一年果d約,有好多球隊都亂簽人,例如bucks,
用7-8m簽gooden同salmons,但兩位都交唔到功課。
阿聰 目前離線  
舊 11-01-11, 11:34 PM   #275
柴崎幸
The One
車仔蕃薯

註冊日期: Jun 2002
引用:
柏賓欠債9.3億面臨破產

曾協助公牛6奪總冠軍的柏賓,球場上被譽為全能天才,場外卻是個投資白癡!據悉,柏賓向來不擅理財,繼早前以400萬美元豪買噴射式飛機後,最近又被美媒踢爆投資失利,欠債1.2億美元(約9.3億港元)並面臨破產。現年46歲的柏賓4年前因財政狀況不佳考慮復出,未知今次會否再萌生重出江湖念頭。

班主以外....球員都一樣可以投資失敗....唉.....
佢除左投資失敗外,相信佢有太多頭住家都用左好大筆支出...

28/12/2008:華東之旅:杭州、烏鎮、蘇州、無錫、上海。
9/8/2009:首爾之旅:雪嶽山、驪州、南山、新村梨花女子大學、明洞、南大門。
1/8/2010:北海道之旅:札幌、大通、すすきの、富良野、中富良野、上富良野、美馬牛、美瑛、函館、五稜郭。
31/7/2011:歐洲之旅:英國倫敦、意大利羅馬、梵蒂岡、佛羅倫斯、威尼斯、米蘭、瑞士琉森、德國海德堡、法蘭克福、科隆、荷蘭阿姆斯特丹、華倫丹、比利時布魯塞爾、布魯日、法國巴黎。
柴崎幸 目前離線  
關閉主題

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
NBA SEASON 2017/18 直播時間表 (updated: 11 Mar 22:45) 魚伕 體育版 10 12-25-11 06:41 PM
[CLOSED]NBA 討論區 VOL. 30 - 請轉到 VOL. 31 繼續討論 阿聰 體育版 1033 06-13-11 09:35 PM
NBA 討論區 VOL. 28 - 2010-11 球季開鑼 阿聰 體育版 1004 12-18-10 04:27 PM
NBA 討論區 VOL. 22 - NBA 2009 正式開鑼 ~~Where amazing happens ? 阿聰 體育版 990 01-20-09 12:44 PM
NBA 討論區 VOL. 11 - 請轉到 NBA 討論區 VOL. 12 繼續討論 阿聰 體育版 1003 01-23-06 01:52 PM

現在的時間是 10:40 PM

手機版 | APP版