Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-06-18, 03:04 PM   #1
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
[鍵盤戰士被捕] 16歲仔涉出恐嚇po炸台中車站殺市長 上周五天水圍落網

香港Post過台灣都拉埋

https://hk.news.appledaily.com/break...80404/58034008

16歲仔涉出恐嚇po炸台中車站殺市長 上周五天水圍落網

13,500
建立時間 (HKT): 0404 18:17

• 適中字型
  • 較大字型
一名16歲男生涉嫌干犯「有犯罪或不誠實意圖而取用電腦」被捕。

涉嫌夥同兩名台灣網友組成「國中生恐襲事件薄」群組,並用盜來的facebook賬號留言炸台中火車站及刺殺台中市長林佳龍的16歲姓袁少年,上周五(30日)在天水圍被警方拘捕。他涉嫌干犯「有犯罪或不誠實意圖而取用電腦」,經扣查後獲准保釋候查,本月下旬返警署報到,案件由網絡安全及科技罪案調查科跟進。

案中兩名分別讀中二及中三姓侯(14歲)及姓廖(15歲)學生,早前已被台灣警方依妨害電腦使用及恐嚇公危安罪移送少年法庭。
事發上月23日,台中姓許學生被舉報在fb手遊「傳說對決」群組貼文揚言要「炸掉台中火車站」,還威脅「林佳龍也死定了,我會刺殺他!」以及「攻擊市民廣場」。
警方接報到許家調查,懷疑他上網升級手機遊戲時,賬戶被網友盜用,經追查先於上月25日高雄拘捕侯姓少年,侯供稱是受到香港袁姓網友慫恿共組「國中生恐襲事件薄」,其後又於上月29日在雲林拘捕廖姓少年。台灣警方通知港警,警方調查後於上周將袁拘捕。
你敢爆,我敢獎! 即Call《蘋果》24小時爆相爆片熱線63836568

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-18, 07:21 PM   #2
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
所以言論自由這四隻字大家都要重新思考定義

有些東西呢個時刻已經唔係幾年前可以相比了

即使你說自我審查都好.....
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-18, 09:16 PM   #3
Peter仔
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2004
香港之前已經有 “廸士尼”及”快閃強姦”兩單比人告
何止幾年,都已經10年有多啦。
另外台灣幾年前又出了個 “鄭捷”, 他們緊張係正常喎。
由手機版發出
Peter仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-18, 09:18 PM   #4
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
咁揚言殺人的確係犯罪

之前台灣有個屁孩網上話要殺聲優攪到活動取消都好似有拉到

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-18, 11:44 PM   #5
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
呢d野點知你講真定講笑
緊係拉左先啦 重要送上門
由手機版發出
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-18, 02:04 AM   #6
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
而家呢個時世分分鐘隔離屋都有機會係聖戰恐怖份子 你講到放炸彈唔理你係咪吹水都一定即刻行動

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-18, 07:19 AM   #7
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
言論自由咁用既咩

舊 04-07-18, 07:54 AM   #8
ZeroChow
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
睇到一頭霧水,港仔咁關心台灣,乜玩法?
ZeroChow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-18, 10:49 AM   #9
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
濫用左所謂自由同權利...

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-07-18, 01:19 PM   #10
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

註冊日期: Mar 2002
言論自由唔係咁用嘅, 特別係依家呢個咩時勢呀,
你話就話只係講下, 人地點知你係咪來真㗎?!!
有啲人成日都用言論自由呢四個大字嚟拋人,
咁佢地又知唔知乜野叫禍從口出!?

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-18, 01:08 PM   #11
HM

引用:
作者: ZeroChow 查看文章
睇到一頭霧水,港仔咁關心台灣,乜玩法?
都唔少港仔當左台仔係自己人
其實好多台仔根本就唔放港仔在眼內
由手機版發出
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-18, 01:23 PM   #12
yorkyork

註冊日期: May 2010
見D台仔開口埋口都係雷包港仔就知
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-18, 05:26 PM   #13
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
唔係好明
炸台灣,都係犯咗台灣法例
香港警察有乜權拉人?
情況同上次港少女係台灣俾男友殺死一樣,香港都係用盜竊罪入佢,唔可以告佢殺人

上邊條友仔係白癡,但係差佬質素都係半斤八兩
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-18, 05:31 PM   #14
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
自打嘴巴,香港視台灣為中國不可缺少嘅國家領土
所以香港法例可以apply 係台灣
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-18, 05:48 PM   #15
Peter仔
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: Terry仔 查看文章
唔係好明
炸台灣,都係犯咗台灣法例
香港警察有乜權拉人?
情況同上次港少女係台灣俾男友殺死一樣,香港都係用盜竊罪入佢,唔可以告佢殺人

上邊條友仔係白癡,但係差佬質素都係半斤八兩
應該係用 “盜取他人的Facebook 賬號留言”這原因拉人
由手機版發出
Peter仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-18, 07:42 AM   #16
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
而家有條萬能key....不誠實使用電腦呢條罪專sue D奇難雜症
有心o既應該全香港人無一幸免會中

舊 04-09-18, 08:58 AM   #17
HM

引用:
作者: Thaws 查看文章
而家有條萬能key....不誠實使用電腦呢條罪專sue D奇難雜症
同政府一路想搞又搞唔成既版權例修例一樣
要踩線太容易
變左佢平時唔執法
留番佢想郁你既時候先搬出黎既刀仔
由手機版發出
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-18, 10:55 AM   #18
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: Thaws 查看文章
雖然條法例本身係痴_線,不過齋睇現狀條靚仔都係爭唔落…

舊 04-09-18, 06:00 PM   #19
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
而家全球都怕恐襲,唔知佢認真定講笑,真係抵拉喎。
(已經有好多先例,1X歲識跟網上教學整炸藥。)
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-18, 12:29 AM   #20
Nelly
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2008
乜鬼都不誠實意圖而取用電腦
如何定義為不誠實意圖而取用電腦
Nelly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-18, 05:15 AM   #21
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
引用:
作者: Nelly 查看文章
乜鬼都不誠實意圖而取用電腦
如何定義為不誠實意圖而取用電腦
講左,又唔做,咪不誠實囉

如果佢做埋
告佢既一定唔係呢條罪

光明頂講左膠
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-18, 08:59 AM   #22
Crazy Gamer
馬弓手

註冊日期: Oct 2006
點解成日都有呢d笑料
不過黎真既話點會真係有預告....完全諗唔明(好型?)

水瀨果次都係嬲到震

舊 04-13-18, 05:38 PM   #23
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: 捲毛老爺 查看文章
而家全球都怕恐襲,唔知佢認真定講笑,真係抵拉喎。
(已經有好多先例,1X歲識跟網上教學整炸藥。)
呢d傻仔梗拉左先la, 嚇下佢又放返出黎, 做個樣俾人睇都要架麻.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:48 PM

手機版 | APP版