Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 04-29-11, 02:16 PM   #1
irismong
God of Gamer
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
美劇綜合討論區

我見好多大劇都有開主題
但係唔係套套都真係咁多野傾, 又或者咁多人睇~

咁不如開個題目交流下大家最近睇過d咩美劇?

我多數都係完左一個season先會一次過睇
(house除外, haha)

之前就有睇緊Drop Dead Diva (完左S2)

呢套Pearl都有播
係講一個model死左之後, 變左上左一個size 20既女lawyer身
主要都係睇女主角Jane, 佢打官司既事
同埋講佢既愛情故事 XD

另一套: Lie To Me (完左S3)

呢套唔知香港有冇播呢?
講男主角Dr. Lightman同佢個team係可以read people's expression
又係d破案呀, 幫人既故仔
不過男主角Lightman有少少衰格, 又串咀同埋會用偏門手法, 所以都可以叫做有d特別野~

最後一套: Mentalist (播緊S3)

呢套Pearl應該叫心計?
一句形容哂: 裝神弄鬼賣萌金毛神棍
不過好明確既主線, 所以都幾吸引你繼續追
雖然一個season都唔講得到幾多 囧

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG

此篇文章於 01-17-12 02:19 PM 被 irismong 編輯。
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-11, 02:39 PM   #2
暉暉816
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: irismong 查看文章
我見好多大劇都有開主題
但係唔係套套都真係咁多野傾, 又或者咁多人睇~

咁不如開個題目交流下大家最近睇過d咩美劇?

我多數都係完左一個season先會一次過睇
(house除外, haha)
有追開Mentalist,自S1後段開始追,不過Pearl啱啱做完S2,呢季好似唔經唔覺就播完,
自己仲有追開Bones,再之前係Lost, Dollhouse同Terminator,
後兩套唔收得所以俾Fox cut了

此篇文章於 04-29-11 02:43 PM 被 暉暉816 編輯。
暉暉816 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-11, 05:06 PM   #3
irismong
Goo ◕ ω ◕

Dollhouse同Terminator我就無聽過
Lost就唔知點解總係的唔起心肝去睇

Bones我想睇, 搵個機會先 XD
欲骨查呢個名真係太正, 食得好應

Mentalist我覺得有少少太拖......
阿男主角同時間 (?!) 好似仲有睇The Guardian? (定係舊片!?)

PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

舊 04-29-11, 05:14 PM   #4
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
Terminator 我都有睇 S1 的. 但知道S2爛尾之後都無心機開黎睇了.........

呢個亦係我唔太熱衷追美劇既原因之一.
一係做極唔完越做越跌watt.
一係被腰斬爛尾.
無乜幾可有完滿結局........
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-11, 05:53 PM   #5
irismong
Goo ◕ ω ◕

所以單元式既其實幾好, 好似LIE TO ME咁
就係算叫做單元式
無咩主線拉住... HOUSE都算係
唔係太拍佢埋唔到尾

舊 04-29-11, 06:17 PM   #6
暉暉816
Crazy Gamer

引用:
Dollhouse同Terminator我就無聽過
Lost就唔知點解總係的唔起心肝去睇

Bones我想睇, 搵個機會先 XD
欲骨查呢個名真係太正, 食得好應

Mentalist我覺得有少少太拖......
阿男主角同時間 (?!) 好似仲有睇The Guardian? (定係舊片!?)
套Lost....我由上年12月去到3月錄咗咁多集都未睇,
同你一樣的唔起心肝放大假都冇去睇返。

之前有版友推介的the walking dead都ok,但S1得6集太少
起碼到年尾至有S2
有時呢d試觀眾反應的劇真係衰.....好睇的會嫌唔夠喉,
普通的或者故事長的就可能俾人感覺係拖戲,收視就差,搞到S2就cut,
另美國可能鍾意偵探劇多,有chase、CSI,CSI真係長拍長有。

Bones 係Pearl去得慢,美國好似去到S6。
舊 04-29-11, 06:19 PM   #7
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

除左FRINGE~剩係追緊Mentalist~simon break勁型仔~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-11, 06:22 PM   #8
暉暉816
Crazy Gamer

引用:
作者: (=v=)b 查看文章
除左FRINGE~剩係追緊Mentalist~simon break勁型仔~
佢擺親一副得戚樣時好想一拳打爆佢個頭
舊 04-29-11, 06:33 PM   #9
irismong
Goo ◕ ω ◕

simon break =0=" 佢叫simon baker
佢個樣好過lie to me既tim roth
tim roth係次次睇都想打爆佢個頭 XD

我都係好鐘意CSI, 不過見播就會睇
唔會專登搵黎睇

舊 04-29-11, 06:41 PM   #10
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

引用:
simon break =0=" 佢叫simon baker
死~斷正~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-11, 10:06 PM   #11
布甸
Game Master
遊民一族

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDarashi-ck
XBox Live Gamertagarashick360
The Vampire Diaries,
而家做到 season 2,除左 s1 頭幾集悶o的之外,而家集集都勁緊張~ 而且有靚仔靚女睇

The Event,
講同人類有 99.9% DNA 相同既外星人,由開頭友善,慢慢變質,都幾好睇架。

Human Target
主角係 Fringe S1 既 John Scott,集集都有爆炸、追逐場面,好似睇 Die Hard 咁 lol
s1 時得幾個「馬蘭勞」比較 dry... s2 多左幾個女角,好好多 其中o個個黑人講野好幽默抵死 lol

Nikita
睇 Maggie Q,CW 開頭好似只係諗住做 1x 集,到而家 full episode,就知係今年黑馬啦。

White Collar
兵賊鬥智鬥力,睇得謀殺劇多,有時睇呢類劇都唔錯。

Gossip Girl...
開頭都覺得幾好睇,但睇左兩季後發覺佢來來去去都係開 party / ball,你中意我,我誤會你,之後冰繹前嫌,男女主角個個都溝均哂... 聽講仲有 s5 omg~

舊 04-29-11, 10:11 PM   #12
irismong
Goo ◕ ω ◕

White Collar講咩?
就咁睇你介入, 呢套幾有興趣...
THE EVENT又去到S幾?
去到S11果D唔好預我

其實好耐以前都有睇Grey's Anatomy, 不過去到s3定唔知4就停左
Ghost Whisperer 之前都有睇過下, 應該未睇完一個season就好似停左
其實GW幾好睇, 果時係因為有其他野做唔得閒所以無睇
之前PEARL都應該有播

再老D果D, Friends, Ally McBeal, ER, X-Files等就唔提喇~
睇得最齊應該係得X-Files, 有David (即fox mulder)果幾個season XD

此篇文章於 04-29-11 10:14 PM 被 irismong 編輯。
舊 04-29-11, 10:32 PM   #13
布甸
Game Master
遊民一族

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDarashi-ck
XBox Live Gamertagarashick360
White Collar 講個天才大賊因為一o的原因而幇 FBI 探員,而佢地兩個又要合作對付其他大賊...,探員又要小心唔好比天才賊走佬... 兩個人好似識英雄重英雄o個種感覺咁... 唔好意思,我解釋得唔好... 你睇一集應該明... lol

The Event o岩o岩 s1 o者,不過外國收視好似麻麻,好似話佢o的陰謀唔夠縣疑喎...

舊 04-29-11, 11:06 PM   #14
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
自從Lost之後都冇一套真係令我追到欲罷不能,每完一集都好似上癮咁等一個禮拜(season end, season break仲衰,吊癮到)
我諗可見幾年內都唔會有後來者可以做到咁效果......
Walking Dead幾好睇不過唔知下季幾時播

另外Game of Thrones已播兩集
外國講到好勁咁
但係我連第一集都未睇晒,睇到一半覺得好悶

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-11, 11:56 PM   #15
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
lost 之後愛上 mentalist
男主角太型
同埋鍾意佢係咁踢爆一d神棍技兩
雖然進度慢 , 不過單元劇(?)冇所謂啦

lie to me , 追到開始乏力 ,
好似集集差不多咁

FRINGE......我都唔記得追到邊

舊 04-30-11, 01:13 AM   #16
\ot_to/
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2007
PSN  IDotto_yeung
引用:
作者: ahleung 查看文章
Terminator 我都有睇 S1 的. 但知道S2爛尾之後都無心機開黎睇了.........

一係被腰斬爛尾.
S2開始有番terminator既感覺, 中間係悶, 不過講下未來景況, 又有d興趣睇落去, 可惜爛尾
\ot_to/ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-11, 01:31 AM   #17
kain_plus
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
自從Lost之後都冇一套真係令我追到欲罷不能,每完一集都好似上癮咁等一個禮拜(season end, season break仲衰,吊癮到)
我諗可見幾年內都唔會有後來者可以做到咁效果......
Walking Dead幾好睇不過唔知下季幾時播

另外Game of Thrones已播兩集
外國講到好勁咁
但係我連第一集都未睇晒,睇到一半覺得好悶
Walking Dead S2要去到起碼10月先播

Supernatural, 追開, 繼續追, 當笑片睇
House, 唔駛多講啦
Fringe, 終於想埋尾?
The Big Bang Theory, 幾乎集集都笑死, 編劇同演員都好搞笑
Bones, 已經每集都係固定模式, 只係想睇Bones 同Booth 發展
CSI LV, Fishburne 條線幾好睇
Lie To Me, 睇佢講Micro expression 幾好睇, 最鍾意Lightman同House一樣衰衰格格咁
Criminal Minds, 固定模式, 不過講犯罪者心理講得幾好, 最近出o左套衍生劇Suspect Behavior, 麻麻地
Chuck, 笑下都唔錯
Dexter, 等緊下個Season, 季季都有驚喜之作, 人物描寫非常好,雖然有D位開始亂來

US TV Series Fan: X-Files, Six Feet Under, CSI, Las Vegas, Monk, Nip Tuck, Hustle, Prison Break, Lost, Numb3rs, House, Supernatural, Heroes, Dexter, Vanished, Cold Case, Dresden Files, Cane, Big Bang Theory

此篇文章於 04-30-11 01:36 AM 被 kain_plus 編輯。
kain_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-11, 07:42 AM   #18
暉暉816
Crazy Gamer

引用:
White Collar講咩?
就咁睇你介入, 呢套幾有興趣...
THE EVENT又去到S幾?
去到S11果D唔好預我

其實好耐以前都有睇Grey's Anatomy, 不過去到s3定唔知4就停左
Ghost Whisperer 之前都有睇過下, 應該未睇完一個season就好似停左
其實GW幾好睇, 果時係因為有其他野做唔得閒所以無睇
之前PEARL都應該有播

再老D果D, Friends, Ally McBeal, ER, X-Files等就唔提喇~
睇得最齊應該係得X-Files, 有David (即fox mulder)果幾個season XD
之前Pearl有套Tru calling (靈喚追兇) 幾好睇,
印象中同Ghost Whisperer好似,都係感應到d靈魂去幫手查案,
不過前者又係S2就冇咗
P.S, Tru calling同Dollhouse係同一女主角叫Eliza Dushku,睇黎佢人靚但冇乜運。

X files....Fox mulder去到S6定S7就消失了...我都係鍾意睇有佢的x files多啲,
呢套係我第一套同唯一一套幾乎睇哂咁多seasons咁多集的一套,
遺撼係我每季仲有一兩集miss咗冇錄
前年年尾去廈門見過一個X files box set齊哂S1-S9,不過冇中文字幕而個盒又爛爛地,
碟面印製又似老翻碟仲賣成800-900人仔....所以冇買到。
E.R.就S8-S15,同睇哂Pearl S1重播,中間miss哂要買齊就好貴...
舊 04-30-11, 09:33 AM   #19
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
講起fox mulder, 行hmv成日會見到佢有套 californification. 有無人睇過? 好唔好睇?

另外佢拍過套改篇自日本既電影 <<秘密>> (廣末涼子做果套) 有無人見過有碟賣?
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-11, 10:53 AM   #20
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
輕鬆喜劇
有冇人有睇The Office?(我睇美國版,不過有人話英國版都好正)
半個鐘一集,真係好好笑,係集集我都笑得好開心
但係笑中有時都有點意思
而且雖然佢係單元
但係故事中都有o的係一路延續既情節(Jim同Pam既感情戲其實幾好睇)

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-11, 03:58 PM   #21
FOKKIT
Banned

註冊日期: Apr 2002
期待緊呢套,Zooey Deschanel+Emily Deschanel
http://vince0712.pixnet.net/blog/pos...#axzz1KzSgEMuz

Dexter
My Favorite Drama
FOKKIT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-11, 04:25 PM   #22
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
輕鬆喜劇
有冇人有睇The Office?(我睇美國版,不過有人話英國版都好正)
半個鐘一集,真係好好笑,係集集我都笑得好開心
但係笑中有時都有點意思
而且雖然佢係單元
但係故事中都有o的係一路延續既情節(Jim同Pam既感情戲其實幾好睇)
(依家) 睇US版The Office不如睇Parks and Rec

此篇文章於 04-30-11 04:30 PM 被 12號四分衛 編輯。
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-11, 04:30 PM   #23
12號四分衛
Game Master

引用:
作者: 布甸 查看文章
The Event o岩o岩 s1 o者,不過外國收視好似麻麻,好似話佢o的陰謀唔夠縣疑喎...
收視好似麻麻 ---- 套野麻麻.. 觀眾對呢類戲已經興趣不大.. NBC長期績弱.. 同時間對手太強

未開始就算啦,計Rating 九成九Cancel,中間差到NBC擺佢落雪櫃
舊 04-30-11, 04:33 PM   #24
王小虎

註冊日期: Apr 2002
引用:
講起fox mulder, 行hmv成日會見到佢有套 californification. 有無人睇過? 好唔好睇?

另外佢拍過套改篇自日本既電影 <<秘密>> (廣末涼子做果套) 有無人見過有碟賣?
Californication有唔少裸露場面,好成人向,其實都ok嘅。劇情大約係講,主角生活方式好頹,成日亂搞,但係又有個老婆有個女。完左四季,不過會有第五季。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-11, 04:37 PM   #25
12號四分衛
Game Master

引用:

一係被腰斬爛尾.
所以真係要識自己斬劇
無謂覺得悶又睇落去...
美國一年大把劇 (40+) 根本無需要睇死個幾套
真係無新野睇番之前"經典"都好

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:58 PM

手機版 | APP版