Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-28-05, 11:05 AM   #1
Areios
Ultimate Gamer

註冊日期: Nov 2002
藝術VS設計

大家覺得藝術等唔等於設計?
呢個問題諗左一日…
兩者都關係到創作
我覺得藝術係為自己,沒有別人欣賞,對於藝術家也沒有影響
設計係為別人, 沒有人欣賞就不是好的設計了
不知大家認不認同呢?
不過,我的問題其實是:

"沒藝術細胞的人做不做到設計師呢?"
Areios 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-05, 11:11 AM   #2
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
art refers to all creative human endeavors

那你又認為creative是什麼?
為自己就是creative嗎?
沒有別人欣賞就是creative嗎?

舊 03-28-05, 11:22 AM   #3
BeBop

註冊日期: Jun 2003
藝術細胞? 你陷得太深啦....
BeBop 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-05, 11:41 AM   #4
Areios

咁…創意是否又等於藝術?_?
舊 03-28-05, 11:45 AM   #5
メソウサ
The One

引用:
作者: Areios
咁…創意是否又等於藝術?_?
反轉諗
冇創意,食古不化又會唔會係藝術?

舊 03-28-05, 12:03 PM   #6
Areios

引用:
作者: 勃勃
反轉諗
冇創意,食古不化又會唔會係藝術?
你講d野玄得濟
其實我都唔知丫~"
昨天比相士贈左兩句話我冇藝術細胞
唔o岩做設計先有個咁o既諗法o者
舊 03-28-05, 12:05 PM   #7
メソウサ
The One

引用:
你講d野玄得濟
其實我都唔知丫~"
藝術是風格
有大眾接受的
也有大眾不接受的

風格呢D野養成o既
創意呢D野累積o既

舊 03-28-05, 12:13 PM   #8
Areios

引用:
藝術是風格
有大眾接受的
也有大眾不接受的

風格呢D野養成o既
創意呢D野累積o既
唔知點解睇到呢句野覺得好感動
謝謝解答
舊 03-28-05, 12:16 PM   #9
NTBOY
Game Master
神貓特攻隊

註冊日期: Jun 2004
藝術:對自己理想(?)的一個追求, 表達自己的方法, 向自己交代, 別人只可欣賞, 不能改變你.
設計:很現實, 為客人服務, 為賺錢而工作, 較不能表達自己的世界, 被困在一個世界中.
發完up風lu~

舊 03-28-05, 12:21 PM   #10
李某人
Game Master
初心者

註冊日期: Jun 2004
設計是實用化的藝術...
只要能創造的就是藝術...

人類因為別人幸福而自己也感到幸福這種事,只不過是望梅止渴而已。
李某人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-05, 01:08 PM   #11
Ewin
God of Gamer
小明

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: NTBOY
藝術:對自己理想(?)的一個追求, 表達自己的方法, 向自己交代, 別人只可欣賞, 不能改變你.
設計:很現實, 為客人服務, 為賺錢而工作, 較不能表達自己的世界, 被困在一個世界中.
發完up風lu~
曾經是對的, 已經不是全都對了, 愈來愈模糊了, 現在.

舊 03-28-05, 06:27 PM   #12
メソウサ
The One

藝術好多類
設計的話多是視覺藝術類吧...

舊 03-28-05, 06:45 PM   #13
Areios

引用:
藝術好多類
設計的話多是視覺藝術類吧...
咁時裝呢?
舊 03-28-05, 07:02 PM   #14
雪舟等楊
●  ω  ●

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDalone_wolf123
XBox Live Gamertagmoe magician
藝術.............睇完岡布里奇E.H. Gombrich本the story of art可能會明白箇中分別

(`・ω・´)
≡ ∧_∧   ∧_∧
≡(#`Д )⊃;; )Д`)・゚.・
≡/つ  /  ⊂ ⊂/
「我絕不認為中國的落伍,是幾個昏君造成的,而是每個人造成。因為制度是人創造的,中國所有悲劇,都是中國人自編自導自演和自我欣賞,這絕對是與人種有關。」
雪舟等楊 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-05, 07:07 PM   #15
メソウサ
The One

引用:
咁時裝呢?
味又係visual art

舊 03-28-05, 07:16 PM   #16
Areios

引用:
味又係visual art
係喎~睇錯野添
舊 03-28-05, 07:21 PM   #17
メソウサ
The One

但例如design按摩器就係觸覺藝術

舊 03-28-05, 07:59 PM   #18
佳佳里
Advance Moderator
綿花白兔仔

註冊日期: Jul 2002
XBox Live GamertagBirdan
嘩...呢個題目呢... 設計唔單止visual 上咁簡單, 你用緊o既keyboard , mouse...任何用品都係經過設計出o黎, 而art, 可以說是追求心靈上的東西, 亦可以利用佢帶某o的message 俾受眾~~

要講呢o的真係講唔完~~~

舊 03-28-05, 08:01 PM   #19
メソウサ
The One

引用:
作者: 佳佳里
嘩...呢個題目呢... 設計唔單止visual 上咁簡單, 你用緊o既keyboard , mouse...任何用品都係經過設計出o黎, 而art, 可以說是追求心靈上的東西, 亦可以利用佢帶某o的message 俾受眾~~

要講呢o的真係講唔完~~~
但樓主及相士似乎針對visual上的設計較多

舊 03-28-05, 08:06 PM   #20
青衣肥豬
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2004
藝術係主要用來欣賞和表達創作者個人對美既解釋

設計所包括的範圍好大
產品設計又係設計
時裝設計又係設計
設個局去騙錢去害人又係設計
基本上有無一樣野去做一樣野出黎都要係設計

舊 03-29-05, 10:39 AM   #21
hk_boy
諸行無常 諸法無我

Wii U IDSwitch
Nintendo Switch IDPS Vita
3DS Friend Code0123 4567 8900
PSN  IDXBox one
XBox Live GamertagPlayStation 4
引用:
作者: 青衣肥豬
藝術係主要用來欣賞和表達創作者個人對美既解釋

設計所包括的範圍好大
產品設計又係設計
時裝設計又係設計
設個局去騙錢去害人又係設計
基本上有無一樣野去做一樣野出黎都要係設計
設計陷害~!!

日本(本州)縱斷した,オレは~!
遙かなる時空,異形の月!
セガサミーホールディングス株式会社
hk_boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-05, 11:10 AM   #22
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
設計係要黎賣錢(主要用途), 市場上任何產品都係設計, 買個蛋糕, 買部電話, 多人buy件產品(設計)咪成功lor
又例如你去唱k, karaoke已經係一樣好偉大o既設計啦, 發明果個人唔一定好有藝術細胞, 但一定好creative

舊 03-29-05, 11:55 AM   #23
Fean
Game Master

引用:
你講d野玄得濟
其實我都唔知丫~"

OT: 我都有興趣睇相,想問下你係邊道睇?幾錢?準唔準?
Fean 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-05, 11:56 AM   #24
メソウサ
The One

引用:
窒佢:
識咩丫你

舊 03-31-05, 12:38 AM   #25
光熱斗
IE3.0 <3

註冊日期: Sep 2002
小弟愚見,
設計係一樣做出來用的東西,設計者要考慮怎樣用,可能或多或少加上了點藝術的成份,但要是能用的,就是設計出來的.[註:是講成品,唔係天然的東西.]
而藝術就係自己內心的感興,不是刻意去"想"出來,自己心裡看/感受一種東西,再轉化為文字,圖or藝術品,讓別人去感受.
所以,
設計是用腦,
藝術是用心的.
光熱斗 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 08:19 AM

手機版 | APP版