Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版

主題工具 顯示模式
舊 11-05-18, 12:10 PM   #1
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
比無KL既暴龍虐,LBJ唔知有咩感受

Sent from my Nokia 3210 using Gaforum

舊 11-05-18, 12:34 PM   #2
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
寶麗龍:點解明明都係LBJ,但爭咁遠

舊 11-05-18, 01:02 PM   #3
Penny仔
God of Gamer

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
Walton 應該教半季就要炒
唔係話唔輸得,但隊波冇乜form...
由手機版發出
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-18, 11:04 AM   #4
Penny仔

Oh.....Westbrook落地拗柴
由手機版發出
舊 11-06-18, 01:01 PM   #5
搖搖
永遠的毛毛王子↓

生化人,無事既

Sent from my Nokia 3210 using Gaforum

舊 11-06-18, 01:36 PM   #6
Penny仔

Denver 今日又贏.....

另一邊勇士....而我不知Mckinnie是誰
由手機版發出
舊 11-06-18, 01:53 PM   #7
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
引用:
作者: Penny仔 查看文章
Denver 今日又贏.....

另一邊勇士....而我不知Mckinnie是誰
由手機版發出
睇過幾場~佢射3分都好準下
好過MCCREW

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-18, 03:13 PM   #8
搖搖
永遠的毛毛王子↓

今年勇士補果兩個都幾快融入到

舊 11-06-18, 03:34 PM   #9
Sar8
The One

Mckinnie係因為老表係curry保鑣先比勇士留意到

仲要咁好用
勇士好命到

此篇文章於 11-06-18 04:33 PM 被 Sar8 編輯。
Sar8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-18, 12:39 PM   #10
搖搖
永遠的毛毛王子↓

東區巫師又輸一場

舊 11-07-18, 02:19 PM   #11
Penny仔

頂薪第一控......
就算Wizards 肯trade, 都冇人接啦
舊 11-07-18, 10:59 PM   #12
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
JAYSON TATUM *IDENTICAL* PLAYS TO KOBE BRYANT!!!!
https://www.youtube.com/watch?v=V0uI...ature=youtu.be
咁樣剪完條片黎對比, 又真係幾鬼似
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-18, 07:03 AM   #13
搖搖
永遠的毛毛王子↓

佢本身都係KOBE FANS
今年暑假同KOBE TRAIN完仲似

舊 11-08-18, 11:25 AM   #14
6eo
美波様!

首先,無論是因為規則修改,或者各隊刻意提高進攻節奏,針對本季得分節節攀升的球賽,波波維奇指出:「當比分飆到130分,我感覺我都快被送進急診室了。」

至於各隊三分球場均出手次數來到歷史新高,波波維奇則說:「這不是真正的籃球,那幹嘛不也設個四分球還是五分球呢,就讓球迷都開開心心的,乾脆把籃球比賽變成馬戲團好了。」

當記者進一步追問,那麼他是不是認為NBA應該取消三分球呢?波波維奇維持一貫戲謔語調表示:「我算什麼角色呢?還是你也要我順便把癌症也消滅掉?」

最後當近日談到傳統中鋒和長人逐漸從比賽中消失,波波維奇則這麼描述他們如今定位,「大個子球員現在都無聊得要死,他們就只是坐在板凳席上欣賞比賽而已」。

波波
舊 11-08-18, 01:30 PM   #15
Shadow 神
混沌與光明的創造者

註冊日期: Nov 2006
PSN  IDShadowNel
其實一切都係由取消 hand checking 開始?? 之後就吹體毛 foul
變左外線拎分容易左好多,根本唔係靠 inside-out 拉空,結果內線的作用只係搶板
依家的 C = 以前的 PF ... 呀唔係, 依家係連 d C 都出埋 3 分線度射波 ...

我都鐘意睇 gsw 的 3pt rain,但有時見到 d 體毛 foul 真係 ...

PSN: ShadowNel
wii friend code: 3580 5742 2557 1699
Shadow 神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-18, 02:36 PM   #16
6eo
美波様!

引用:
作者: Shadow 神 查看文章
其實一切都係由取消 hand checking 開始?? 之後就吹體毛 foul
變左外線拎分容易左好多,根本唔係靠 inside-out 拉空,結果內線的作用只係搶板
依家的 C = 以前的 PF ... 呀唔係, 依家係連 d C 都出埋 3 分線度射波 ...

我都鐘意睇 gsw 的 3pt rain,但有時見到 d 體毛 foul 真係 ...
今季D體毛FOUL真係好嚴重...
根本都唔知可以點防守
舉直哂手唔郁都可以吹
舊 11-08-18, 02:37 PM   #17
Penny仔

其實我覺得中鋒重要性反而係提高左
當每一隊傾向打一大四細,作為唯一的高佬
對球隊攻守好重要

而家中鋒要跑得,腳步快,唔怕換防,要識高位駁腳,組織,要有射程

如果識打底位,咁就係球星了
呢個世代中鋒要做既野,同埋活動範圍大好多
由手機版發出
舊 11-08-18, 04:19 PM   #18
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
其實某程度上都係順應世界大勢,
而家新世代C、PF做既野本來就係歐陸長人以往最專長既事嚟 (始祖如Sabonis、Divac本身都係以內外進攻同投傳具佳為優點),
我覺得NBA決心改變球風既契機係2002同2004世籃同奧籃兵敗開始,尤其2002年最慘,搵左班藍領底線番嚟先發覺完全應對唔到歐洲隊既成熟擋切戰術,
最後嚟調整番以重視中外線同進攻面由個人單打變為整體流動,加之發展出LBJ、Curry、Harden呢類射術、體型都有別以往傳統作風既球員先發展到今時今日。

唔係話往日既鐵血作風唔好睇,
不過都要顧及下世界籃球大勢先會理解個球風方向點走,
甘樣角度去理解的話就唔會單單怪今日NBA球風太soft了

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-18, 09:24 PM   #19
Penny仔

引用:
作者: HEAD_HUNTER 查看文章
其實某程度上都係順應世界大勢,
而家新世代C、PF做既野本來就係歐陸長人以往最專長既事嚟 (始祖如Sabonis、Divac本身都係以內外進攻同投傳具佳為優點),
我覺得NBA決心改變球風既契機係2002同2004世籃同奧籃兵敗開始,尤其2002年最慘,搵左班藍領底線番嚟先發覺完全應對唔到歐洲隊既成熟擋切戰術,
最後嚟調整番以重視中外線同進攻面由個人單打變為整體流動,加之發展出LBJ、Curry、Harden呢類射術、體型都有別以往傳統作風既球員先發展到今時今日。

唔係話往日既鐵血作風唔好睇,
不過都要顧及下世界籃球大勢先會理解個球風方向點走,
甘樣角度去理解的話就唔會單單怪今日NBA球風太soft了
每一個時代都有唔同風格, 籃球不斷咁進步緊

有D老球迷(?)成日話而家D波唔好睇, 好多3分呀, 下下破120分點點點....
其實咁既心態錯失左好多值得欣賞部份
舊 11-08-18, 09:41 PM   #20
Sar8
The One

試下返返去中鋒得分,控球得返控球,小前大前做dirty work,得分後衛射返2分

又會話得返內線打波不如去打摔角算

舊 11-08-18, 10:30 PM   #21
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
引用:

有D老球迷(?)成日話而家D波唔好睇, 好多3分呀, 下下破120分點點點....
其實好多人似係頂唔順緊咁soft既球風加班咁weak既組團球員
對觀眾黎講入得多波自然實有一兩球好睇,
然係官方就改例令防守變到好似開party mode咁
加埋組團既風氣,令到有問題既部份都放大左好多

所以
今季最好睇其實係RR9打CP3

舊 11-09-18, 12:52 AM   #22
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: POISON 查看文章
其實好多人似係頂唔順緊咁soft既球風加班咁weak既組團球員
對觀眾黎講入得多波自然實有一兩球好睇,
然係官方就改例令防守變到好似開party mode咁
加埋組團既風氣,令到有問題既部份都放大左好多

所以
今季最好睇其實係RR9打CP3
.....暫時開季最strong style

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-18, 02:26 PM   #23
6eo
美波様!

今日勇無左GREEN, 完全比人禁住打, 追夢綠對勇士個體系真係好重要, 特別係D補位防守真係未有其他人可以頂到

今場齋睇數據我估隻鹿應該係緊迫守外線引勇士入去打, 勇士似乎下次都要諗下計點應對

另, 太陽咁都可以輸番....

引用:

係, 下下懷古貶今無咩意思, 始終當代籃球效率就係王道, 好唔好睇都係見仁見智

不過純粹覺得今季有幾場D吹罰真係幾難接受
我覺得要有好既防守先有好睇既進攻, 唔想搞到連常規賽都好似打all star咁

引用:
簡單但有效率,將Harden優點最大化(雖然最後就係衰係果種執著)
火箭攻守都針對勇士去打, 呢D體系對拆幾好睇

NBA而家的確冇一隊學到勇士
係呢個so call 由勇士開創既大3分年代...
其實最唔執著3分既反而係勇士, 勇士追求既係空檔而唔係3分
Curry 同KT 做餌比其他球員cut in係家常便飯
佢地後備重用既係AI, Livingston呢類球員, Nick Young就係唔識Cut in 所以冇得留低....
非常同意
佢地射程長自然空位多, 再加上佢地無球走動真係好勤力
睇佢地既Ball movement同攻守快速轉換真係賞心樂事
其實一路spur都做緊, 但始終finishing個下個別球員質素都係有差距結果就大不同

nick young呢種無咩防守同走位, 只係射3分既球員, 勇士多一個唔多...

此篇文章於 11-09-18 02:28 PM 被 6eo 編輯。
舊 11-08-18, 09:36 PM   #24
搖搖
永遠的毛毛王子↓

火箭果隻3分特化我就真係唔識欣賞
勇士睇佢地打擋拆同自走炮其實幾爽

舊 11-08-18, 09:42 PM   #25
Sar8
The One

引用:
作者: 搖搖 查看文章
火箭果隻3分特化我就真係唔識欣賞
勇士睇佢地打擋拆同自走炮其實幾爽
上年第7場睇到眼䁁䁁...
除左撞邪我都形容唔到

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
NBA 討論區 VOL. 42 - 2017 NBA WORLD CHAMPION - GOLDEN STATE WARRIORS 阿聰 體育版 996 05-14-18 07:18 AM
NBA 討論區 VOL. 40 - CLOSED 阿聰 體育版 1001 11-05-16 12:48 PM
NBA 討論區 VOL. 39 - CLOSED 阿聰 體育版 1002 05-11-16 10:31 AM
NBA 討論區 VOL. 35 - CLOSED 阿聰 體育版 1000 02-08-14 01:09 AM
NBA 討論區 VOL. 31 - CLOSED 阿聰 體育版 1020 02-16-12 10:15 PM

現在的時間是 02:37 AM

手機版 | APP版