Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 11-22-08, 08:30 AM   #1
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
舊文重貼 - 我不隨影

以下是一篇我多年前發表對隨影的看法,我也記不起有無在 GAF 貼過.......

有無都好.....大家互勉

完文如下:

近來才知有D相機叫 snapshot 機? 即係只影 snapshot? 或其他相機 snapshot 無o甘好? 我影相多年,以前無依D機………D人點影 snapshot?

隨影……….是隨便影……或是隨心影…..

同意亂影都唔係錯事……….但為可要刻意標榜亂影?

隨便影、是但影、亂Q o甘影……….都無錯…..自己喜歡就得………但值得標榜嗎? 值得誇耀自己亂Q o甘影都堅嗎?

我的答案是…………..沒有隨影的……….有 snapshot……..是快照嘛…..很快的拍丫………一樣有思考的…….只是電光火石之間吧。

看到景物>決定要影>拿起相機>按下怏門………..全都經過思考,唸半秒或半個鐘,我認為都可三思才影的………分別只在時間長短。

Snapshot 是一種技巧,有好多師姐師兄 snap 得好好,是他們能很快作出決定,加上熟綀攝影技巧,好作品就能產生。個人並不認同他們的心態是"隨"的。

我睇番太太的 Z40……..原來拍攝方式可選擇……..

Snapshot .......Bestshot………o…………原來 snapshot should not be the best……

尋晚有幸欣賞一位有25年經驗職業攝影師的 Snap Shot…….更堅定了我對隨影的看法……………

隨影絕不是隨便影………絕對是摘葉傷人至高心法………..

我個人今後絕不敢輕言隨影………..努力學習中………

對一些師父/母、師兄/姐輩,攝影有功力,生活有感受,心靈有感觸………..攝影真的沒甚麼大不了…..

大家今後在研習館用"隨影"名題......三思..

舊 11-22-08, 09:59 AM   #2
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406
引用:
作者: OldCake 查看文章
以下是一篇我多年前發表對隨影的看法,我也記不起有無在 GAF 貼過.......

有無都好.....大家互勉

完文如下:

近來才知有D相機叫 snapshot 機? 即係只影 snapshot? 或其他相機 snapshot 無o甘好? 我影相多年,以前無依D機………D人點影 snapshot?

隨影……….是隨便影……或是隨心影…..

同意亂影都唔係錯事……….但為可要刻意標榜亂影?

隨便影、是但影、亂Q o甘影……….都無錯…..自己喜歡就得………但值得標榜嗎? 值得誇耀自己亂Q o甘影都堅嗎?

我的答案是…………..沒有隨影的……….有 snapshot……..是快照嘛…..很快的拍丫………一樣有思考的…….只是電光火石之間吧。

看到景物>決定要影>拿起相機>按下怏門………..全都經過思考,唸半秒或半個鐘,我認為都可三思才影的………分別只在時間長短。

Snapshot 是一種技巧,有好多師姐師兄 snap 得好好,是他們能很快作出決定,加上熟綀攝影技巧,好作品就能產生。個人並不認同他們的心態是"隨"的。

我睇番太太的 Z40……..原來拍攝方式可選擇……..

Snapshot .......Bestshot………o…………原來 snapshot should not be the best……

尋晚有幸欣賞一位有25年經驗職業攝影師的 Snap Shot…….更堅定了我對隨影的看法……………

隨影絕不是隨便影………絕對是摘葉傷人至高心法………..

我個人今後絕不敢輕言隨影………..努力學習中………

對一些師父/母、師兄/姐輩,攝影有功力,生活有感受,心靈有感觸………..攝影真的沒甚麼大不了…..

大家今後在研習館用"隨影"名題......三思..
[個人感覺]其實造成咁樣可能係因為研討區既theme style唔夠細,導緻好多人唔知道選邊個掛

打個比喻,我出去掃街影咗一set比較滿意既相,但係用"習作"既話又好似唔係幾妥,因為掃街所拍攝的照片

有時候真係"靈光一閃",無目的."習作"的話聽起身目的性就濃D

又好似我上個月拍既一set航展圖,有D係真係諗過要點拍,用咩角度拍會好D.有D就真係要一瞬間抓拍(好

似飛行表演).我開topic既時候就好難界定我究竟應該用咩前綴....

再從另一方面講,"隨影"呢個前綴的確可以解釋成好多嘢,所以造成誤解係好正常.

所以個人建議係:可唔可以將研討區D前綴分細D呢?

舊 11-22-08, 10:23 AM   #3
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
要分些[試機],[試鏡],[亂影]?
研習區,其實字面之意很清晰吧?

舊 11-22-08, 10:32 AM   #4
OldCake
Moderator

是我誤導大家了..........自丙

我不是介意大家選甚麼 theme style......

重要的........我想提大家一下>>

隨影 (snapshot) 是攝影至高心法

隨影 = 隨便也影得好

並不是隨便影......是Q但影.......亂影.....

舊 11-22-08, 10:47 AM   #5
KTN
~♡

固然明白餅爺之意

不過最近很多試機試鏡相

突然發了兩句牢騷而已...

舊 11-22-08, 10:48 AM   #6
abcdekfc
Game Master
乜都要學

引用:
作者: KTN 查看文章
要分些[試機],[試鏡],[亂影]?
研習區,其實字面之意很清晰吧?

引用:
是我誤導大家了..........自丙

我不是介意大家選甚麼 theme style......

重要的........我想提大家一下>>

隨影 (snapshot) 是攝影至高心法

隨影 = 隨便也影得好

並不是隨便影......是Q但影.......亂影.....
唔係咁解,我意思係影既目的方法唔同,講呢D細分姐..因為單單講"習作"的話所涉及既嘢太多..有時就算想研討都唔知點埋手...

舊 11-22-08, 11:02 AM   #7
OldCake
Moderator

引用:
作者: KTN 查看文章
固然明白餅爺之意

不過最近很多試機試鏡相

突然發了兩句牢騷而已...
試機試鏡絕對ok 和有需要

唔試清楚.........日後點發揮好器材?

例如試鏡........起碼試清每焦段........每光圈的表現、特性

跟本是好嚴謹的.........豈能馬虎隨便......

腳都唔落........影鬆左就話支鏡唔得..........

對不起.........我也發牢騷.......

舊 11-22-08, 11:14 AM   #8
abcdekfc
Game Master
乜都要學

引用:

例如試鏡........起碼試清每焦段........每光圈的表現、特性

腳都唔落........影鬆左就話支鏡唔得..........

老師語:
試鏡試機最好就係搵一樣野,先用唔同快門組閤各影一張,然后用唔同角度(至少6個)各影一張,然后喺唔同光源下影一張.最后用唔同焦距影10幾張(....),咁你除左了解到你部機,你仲可以了解好多基本知識.

但係而家最大問題喺唔係個個都知道咁樣練習...其實有無必要看學習區呢...a

個人意見,不要狠插

舊 11-22-08, 01:10 PM   #9
KTN
~♡

當然有需要,誰不曾沒做過這些事

不過試清試楚才隨拍嘛,毒己毒人也很重要的啊

難度像某些dx屋那些試鏡相,天價的毒品試得比DC質數和拍出的美圖更糟糕,有何用

所以重點還是餅爺的原意嘛...拍多些好的照片....

雖然我也沒甚麼資質可言...

引用:

舊 11-23-08, 03:00 PM   #10
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
老餅所言甚是!

"隨拍/snapshot" 是透過觀察, 在一瞬間運用攝影技巧, 拍出攝影師的感覺.
"隨拍" 絕不是 "隨便地拍", 背後一定有技巧支持, 否則只會淪為 "亂拍".
構圖, 色彩選擇, 曝光, 光的選擇, 捕捉的瞬間, 被寫體的魅力, 攝影師視點的共感度, 畫意, 創意, 勇敢度… 全都適用.

"隨拍" 是一種情況, 不是一種心態.
"隨拍" 是電光火石之間作出如何拍攝的決定.
"隨拍" 不是一早計劃好, 或在景物前研究上一個半個小時才拍.
但心態上, "隨拍", "擺拍" 什麼的, 心態都是一樣認真的.

"隨拍" 沒有題材限制. 聚會, events, 街拍, 旅行, 風景… 都可以.
以旅行時常會拍的 "到此一遊" 紀念照為例, 構圖, 色彩, 曝光, 光線質素等等都重要.
"亂拍" 的 "到此一遊"是什麼樣子的, 大家都應該知道了… 大背光, 地標前的親人豆豉一般大, out-of-focus, 手震, 後面有路人拉大便…

我建議上網 search 一下 Henri Cartier-Bresson 的照片, 尤其他拍街頭, 人文生活的照片. 這個就是 "隨拍" 了!
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-23-08, 03:42 PM   #11
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: abcdekfc 查看文章
[個人感覺]其實造成咁樣可能係因為研討區既theme style唔夠細,導緻好多人唔知道選邊個掛
......
我在上面版主通訊回你關於標籤的問題.
舊 11-23-08, 09:56 PM   #12
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
先回餅爺篇文...我肯定餅爺以前post過...因為篇文我有印像..
加上我無去開老餅家,一定唔會係那裡睇的^^;

至於隨拍...個人意見係無問題既.
但有時好難界定張相係"亂Q咁拍","定"随拍"..
正如KKH大咁講, 寵物show, 親子晒命,主題不是攝影,仲點係寵物/子女...我都覺有問題,事關你隻狗毛色點靚,個仔有幾可愛都好,唔會有咩攝影心得分享.除非拍時加入其他元素"寵物就可能係捕捉d跳跳跑跑既動作,想拍出動感的一面,而不是隻狗點可愛,毛色點靚"
親子既可能係拍"小朋友生鬼既一面,不一定是笑到見牙唔見眼那些照片,可能哭緊既相 都可以拍得有感覺的"
另外随拍,我自己都試過,正如餅爺所講,沒有飛花摘葉既武藝,好難影到好的,可能有d随拍只有一次機會,但就拍攝失敗,而原則上已經補拍唔到,咁哩類抄左既相又可唔可以分享呢?
我唔覺得一定要分享成功的照片,失敗的照片我可唔可以照post,然後招柄呢?
目的在於如果有機會再拍同類題材時,經過失敗同招柄,有左討論同經驗,咁會唔會對下次随拍有幫助呢???

ps.重點只係想問,post有主題,但抄左既相可唔可以???

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-23-08, 10:14 PM   #13
abcdekfc
Game Master
乜都要學

引用:
作者: KKH 查看文章
我在上面版主通訊回你關於標籤的問題.
看到啦,明白.謝解答

舊 11-23-08, 10:18 PM   #14
teamkiller
God of Gamer

註冊日期: Dec 2003
唔出post講而你刪左我都算...一講真係唔出聲對唔住自己...
我覺得那張五星旗係我買部機咁耐影得最好架啦喎.....
你果D幾個theme...咁我咪擇左個隨拍lor(我果日的確係隨街拍)...主題叫試鏡(剛剛買)
如果你覺得我影左佢唔同角度十幾廿張都係亂拍的話(我只貼了其中一張好一點既,再加其他之後拍的)....
我覺得唔需要特地貼出黎比你回覆/PM都無個就刪左lor...

舊 11-23-08, 10:42 PM   #15
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: teamkiller 查看文章
唔出post講而你刪左我都算...一講真係唔出聲對唔住自己...
你果D幾個theme...咁我咪擇左個隨拍lor(我果日的確係隨街拍)...主題叫試鏡(剛剛買)
如果你覺得我影左佢唔同角度十幾廿張都係亂拍的話(我只貼了其中一張好一點既,再加其他之後拍的)....
我覺得唔需要特地貼出黎比你回覆/PM都無個就刪左lor...
你的帖是我刪的.
我看不出你的目的是討論攝影技巧,
亦看不出你的題目有任何討論攝影技巧的意圖.
我只看得出你意圖「放器材毒」.
請留意這是研習區大忌.

研習區不會有"試鏡"標籤.
亦不歡迎"試鏡"相片.
這是研習區大忌.

我年中刪不少粉絲小狗帖,
我也沒有閒功夫徵求事主刪帖同意.
我明白你不是因為搞事而被刪帖的感受.
不過也請留意一下照相館的方針.
舊 11-23-08, 11:32 PM   #16
teamkiller

攪事既我上左天台啦
你想要刪既就隨便啦...我不是要你徵求我同意...
我只想知道為什麼被刪...覺得PM警告交待一下很麻煩的話...刪post工作只會持續而得不到改善的
我覺得研習區的方針就好有問題啦...
如果我只貼那一張五星旗...然後個名叫做[習作]五星旗呢?
你又會不會刪呢?...
你覺得不乎合你方針要求就刪...乎合而留下的又唔話你知點拍...
完全係大師專用畫廊...新手只能入去睇下神作...然後自嘆拍不到...那叫什麼研習呢?
這是我對研習區的感覺

舊 11-23-08, 11:48 PM   #17
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
攪事既我上左天台啦
我只想知道為什麼被刪...覺得PM警告交待一下很麻煩的話...刪post工作只會持續而得不到改善的
你又會不會刪呢?...
你覺得不乎合你方針要求就刪...乎合而留下的又唔話你知點拍...
完全係大師專用畫廊...新手只能入去睇下神作...然後自嘆拍不到...那叫什麼研習呢?
這是我對研習區的感覺
路過....乜野叫大師專用畫廊呢?
點解要自嘆拍唔到呢?拍唔到係咪應該諗下點去影呢or
問下人點去影呢?我覺得你誤會左首領個意思了, 好簡
單....我舉個例, 你見到有人出個post, 寫住"試鏡"...入面
所貼的, 全是些所謂的試拍(真係試鏡?影果d咁樣的相就
可以試到支鏡乎?咪玩啦)...你係外來人的話, 來到所謂的
研習區, 見到入面有幾個呢d咁樣的topic, 你會點諗....
我口臭有果句講果句...比我的話我以後真係唔會黎, 都冇
野睇的...首領而家所做的只是想提升個研習區水平, 想多點
有關技術性的討論, 希望你明白啦....
你所講的"覺得不乎合你方針要求就刪...乎合而留下的又唔話你知點拍"
我黎呢到咁耐真係唔覺有呢d野, 可能你有點亂得太多....

刪post的問題有關版務, 小弟不便多講....anyway師兄唔好
勞氣啦, 影多幾張相好過啦....happy shooting

舊 11-24-08, 12:24 AM   #18
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
攪事既我上左天台啦
你又會不會刪呢?...
這是我對研習區的感覺
研習區不是用照片高低來決定帖子是否恰當的.
研習區是用拍攝態度來管理的.
發帖子的出發點, 只要是攝影技巧的交流就可以.

"大師專用畫廊"? 太歪曲了吧.
看看研習區有什麼照片, 真的是這樣嗎?
我看到的大都是新手認真拍的照片, 而且我覺得拍得一次比一次好啊.

我說你呢, 是不是應該給自己的照片多些尊重, 對自己的照片有多一點自信.
如果你覺得五星旗那一張是用心拍的, 那就貼那個呀.
但你用 "試鏡" 為題, 貼的是幾張互相之間沒關連的照片,
試 sharpeness? 試 contrast? 試 focus?
這是什麼? 就是試鏡囉. 你去試鏡合情合理呀,
但在討論照片的攝影技巧的研習區貼出來, 很抱歉, 並不恰當啦.
舊 11-24-08, 01:21 AM   #19
teamkiller

將D不恰當的主題既無聲刪掉就能夠提升水平嗎?
有的post有給人思索的空間,也有技術的回應...但亦有人出個post就放低不理,話知你入面問乜...你大可以看一看...第一頁就已經有
我希望既係對那些放下幾拍就走左又或者不合乎方針的既提出告戒...不只是無聲刪掉...
貼既無癮...睇既亦睇少好多...版主就每晚忙著刪...本身的目的還會是很遠

再說就是我那個"試鏡"...什麼叫做多些尊重呢?
沒有自信的我就唔獻醜貼出來吧...
最不爽就是什麼意圖「放器材毒」...你們用的不毒嗎?如果貴過三寶係咪要扑爛佢先?
覺得係放毒既係因為你本身已經唔尊重我呢個新手影既呢幾張相,看的不是可以討論的地方...而只著眼於我用什麼器材...

唔o岩聽既可以忘記佢...我亦唔想再爭論下去...
我無諗過別人要跟著我說的變...
亦無諗住改變別人對我既諗法...

舊 11-24-08, 01:48 AM   #20
KTN
~♡

擺明試鏡放毒,還說人家著眼你用甚麼器材?

很多人也是這樣,自個勁兒走到一個區,把自己的想法硬灌輸到一個地方上

不同區有其背景及不同的規距,會殺貼己不是第一天的事情

有些人總是不先去了解不同區的使用規條,不同文化及一些歷史背景

引發出一些問題時卻人家小圈子甚麼的一個勁地說著

舊 11-24-08, 08:48 AM   #21
OldCake
Moderator

引用:
在此先謝 teamkiller 誠意的討論交流.....

相信 teamkiller 一定有不滿被刪文了........但仍理性的討論,值得一讚......

KK 首領的立埸己交待清楚........

希望你明白.......刪文......並不在乎你選甚麼 theme.....

選了"習作"........卻被"看"出胡亂無誠意的........一樣可刪..

當然........在現行機制下......."看"出.......就只能由版主決定了......

haha..........隨拍........又有新定義了.....隨街拍.....

相片........大部份走出街影.......我想.....隨街拍並不等同隨拍(snapshot)

我加回你五星旗條 link 討論下

你 photobucket album 內以"snap" 分類........是隨拍了嗎?

五支旗擺定任影........今日影完......明日又可影.....上午影完....下午又可影

擺定支腳影一日都得..........點解要 snap?

你亦提到>>影左佢唔同角度十幾廿張

o甘就仲算係 snap ?

選了這張算最好? 請問用乜標準選?

五支旗是香港地標,何解要"得四支既五支旗"?

目前.......無一支旗身是完整的.....連 logo 等也看不到.....是刻意的安排?

單就畫面以言.........恕直言......未敢苟同是認真拍了......

多多得罪了..

舊 11-24-08, 11:49 AM   #22
teamkiller

先謝謝你對照片的意見....
其實入面係有五支的...可以細心留意下..只是好像只有四支
至於為何要選這張...因為我覺得這張的構圖無其他的咁悶..
旗我相信很難完整看到吧...又不是八號風球...
不過下次我會努力的....
photobucket的album叫什麼名是我的自由吧//
你也看不到我有其他的album...只是放曬所有落去..
本想再整一個之前的旅行相作一個album...但未有時間去resize及上傳..

此篇文章於 11-24-08 11:58 AM 被 teamkiller 編輯。
teamkiller 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-24-08, 01:17 PM   #23
initial

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code1263 6620 0970
PSN  IDphilip_son23
XBox Live Gamertagphilipwing
我都想問下呢個區o既方向到底係點?

試機/鏡相是否應該放哂係"照相館", 開個"[醫生與我]"? 再將d 試機/鏡相放埋入同一個post?

我都覺得研習區都有d地方要改善. 話明"研習區"ma, 各位師兄可否出post時, 同時提供攝影時o既資料. 因為有很多時師兄門只係放低張傑作就走o左......我相信咁樣可以更加推高研習氣氛.

2004 東京 2005 仙台 2006 首爾
2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2010 吳哥窟, 越南
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
2013 倫敦, 格林威治, 溫莎堡, 曼徹斯特
2014 秘魯 馬丘比丘 玻利維亞
initial 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-24-08, 01:53 PM   #24
KTN
~♡

所以呢,我總是像上文所想說,有時明文規條的一些東西,總沒人會先看看查查聞一聞先搜集一下
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=132913
醫生與我最主要用來做甚麼?↑

提供資料,很個人吧...
但倒不如先想想怎樣拍出來會比飯來張口來得有趣吧...

舊 11-24-08, 05:39 PM   #25
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: initial 查看文章
我都想問下呢個區o既方向到底係點?

試機/鏡相是否應該放哂係"照相館", 開個"[醫生與我]"? 再將d 試機/鏡相放埋入同一個post?

我都覺得研習區都有d地方要改善. 話明"研習區"ma, 各位師兄可否出post時, 同時提供攝影時o既資料. 因為有很多時師兄門只係放低張傑作就走o左......我相信咁樣可以更加推高研習氣氛.
提供拍攝時的資料.....呢點我不多認同
想問下點解要咁做?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:46 AM

手機版 | APP版