Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-30-03, 07:56 PM   #1
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
分享:Seed首辦製作過程 (多圖 56K小心)

卡加利

Check件~~

用藍威寶浸件,之後再用牙刷刷件~~

Cut水口既幾種方法~~

剪鉗

線鋸

之後用模型刀批和沙紙磨滑

試組

此篇文章於 10-09-06 09:53 PM 被 kog 編輯。
kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-03, 08:09 PM   #2
kog
Moderator
リン・ミンメイ

教學:Seed首辦製作過程~卡加利+拉克絲~

Set銅枝~方法:1 (貫穿)

模型膠條加熱拉長,要冇焦黑地方

最幼地方cut斷,裝入去到頂住為準和畫上記號

Set銅枝~方法:2 (扭曲)

Set銅枝~方法:3 (填補)

其中一邊鑽大d,再用"AA膠+爽身粉"填補後,即刻裝返入去

此篇文章於 10-09-06 10:11 PM 被 kog 編輯。
舊 11-30-03, 08:11 PM   #3
shukei
Game Master
大將軍王

註冊日期: Aug 2002
to kog

點解你砌卡加利果陣要浸落D藍威寶到ge????

我完全唔識整首辦

可以食美餚,睇馬經。無班房之睡意,無校長之叫聲。
故宮夜香凝,紅樓屎結晶,夫子云:「何穢之有?」
shukei 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-03, 08:14 PM   #4
kog
Moderator
リン・ミンメイ

第一部份,組合完成~~

此篇文章於 08-30-05 02:54 AM 被 kog 編輯。
舊 11-30-03, 08:17 PM   #5
疾風雷電
Game Master
停止進化的人類

註冊日期: Mar 2003
引用:
Originally posted by shukei :
點解你砌卡加利果陣要浸落D藍威寶到ge????

我完全唔識整首辦

洗走D離膜劑~~

此篇文章於 11-30-03 08:32 PM 被 疾風雷電 編輯。
疾風雷電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-03, 10:05 PM   #6
Tyranid
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2002
你用幾多mm銅枝同鑽ge?
Tyranid 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-03, 10:13 PM   #7
大粒麥
God of Gamer
最後衝刺......

註冊日期: Dec 2001
如果d頭髮唔可以成個拉出,

個頭噴完,又用油紙包住個頭,再整頭髮....

仲有冇第二d方法可以方便d?

竹谷隆之,鬼木祐二,韮沢靖,安藤賢司,高柳佑介,鬼頭栄作
OMG...

此篇文章於 11-30-03 10:16 PM 被 大粒麥 編輯。
大粒麥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-03, 10:15 PM   #8
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by Tyranid :
你用幾多mm銅枝同鑽ge?
通常2mm和1mm.......必要時0.8mm和0.3mm都會用...

舊 11-30-03, 10:19 PM   #9
Tyranid
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
Originally posted by kog :

通常2mm和1mm.......必要時0.8mm和0.3mm都會用...
其實我想問如果我用1.6mm銅枝 , 要用幾多mm鑽?
Tyranid 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-03, 10:27 PM   #10
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by 大粒麥 :

個頭噴完,又用油紙包住個頭,再整頭髮....

仲有冇第二d方法可以方便d?
我會當普通咁噴好,再組合完(落aa),最後先整頭髮條夾口~~

改拉出應該唔得,一係自己加d紋係頭髮到,再將夾口改落d紋到*~~

*...以前明美試過,係成功既,但卡加利本身頭髮冇紋~~\

舊 11-30-03, 10:28 PM   #11
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by Tyranid :

其實我想問如果我用1.6mm銅枝 , 要用幾多mm鑽?
都係1.6mm~~

舊 11-30-03, 10:30 PM   #12
大粒麥
最後衝刺......

引用:

我會當普通咁噴好,再組合完(落aa),最後先整頭髮條夾口~~

改拉出應該唔得,一係自己加d紋係頭髮到,再將夾口改落d紋到*~~

*...以前明美試過,係成功既,但卡加利本身頭髮冇紋~~\
我有隻坐o係度的愛娜,個頭都係冇紋

OMG...
舊 12-01-03, 12:43 AM   #13
z_plus
Ultimate Gamer
長崎涼美

3DS Friend Code4768 7416 2420
PSN  IDzetaplusHKG
想問一問落銅技的作用是什麼?

↓小弟的個人photo album↓
http://www.fotop.net/zplus
z_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-03, 01:30 AM   #14
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by z_plus :
想問一問落銅技的作用是什麼?
就咁用aa組合唔較力,所以要加銅技加強~~

舊 12-01-03, 01:45 AM   #15
z_plus
Ultimate Gamer
長崎涼美

3DS Friend Code4768 7416 2420
PSN  IDzetaplusHKG
引用:

就咁用aa組合唔較力,所以要加銅技加強~~
明白了,thx kog大大解答。
z_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-03, 01:33 PM   #16
model123
Junior Member

註冊日期: Oct 2003
圖中件件要幾多錢
model123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-02-03, 01:46 PM   #17
q^__^p
Hobby收集者

註冊日期: Dec 2002
引用:
Originally posted by model123 : 圖中件件要幾多錢
around $260.
q^__^p 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-03, 09:50 PM   #18
asuranhk
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2003
唔該想問, 點解要鑽穿個頭頂?????? 仲要插支膠入去?

同理, 唔知塊面點整:
1. 頭髮頂有條界, 如果補筆地, 因為已經貼實左, 塊面會好難油.......
2. 分開油會組合, 頭頂會有條界......

舊 12-07-03, 10:23 PM   #19
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by asuranhk :
唔該想問, 點解要鑽穿個頭頂?????? 仲要插支膠入去?

同理, 唔知塊面點整:
1. 頭髮頂有條界, 如果補筆地, 因為已經貼實左, 塊面會好難油.......
2. 分開油會組合, 頭頂會有條界......
鑽穿個頭頂=>兩件夾齊=>再鑽....e個方法set到100%準既銅枝~~
插枝膠入去係補返果孔~~

頭髮和塊面分別油好後先組合,再補好頭頂後再噴~~
例子==>link

此篇文章於 08-30-05 07:50 AM 被 kog 編輯。
舊 12-07-03, 11:45 PM   #20
asuranhk

e ??

正面係唔係已油好, 再貼了膠紙等物體?

頭頂係唔係墳了畢地? 點會顏色咁統一?

舊 12-07-03, 11:54 PM   #21
asuranhk

引用:

插枝膠入去係補返果孔~~
點解唔用畢地??

舊 12-08-03, 12:18 AM   #22
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by asuranhk :
e ??

正面係唔係已油好, 再貼了膠紙等物體?

頭頂係唔係墳了畢地? 點會顏色咁統一?
正面係ko佐(連眼和咀等),我係整完先貼膠紙再噴,
其實大粒麥方法都得=>個頭噴完,又用油紙包住個頭,再整頭髮....
不過會有d地方上唔到/難上油...

冇,一噴畢地即死(面積太大,用噴筆除外),磨得滑唔噴畢地都冇問題,
點會顏色咁統一?<--我只係重複一次咁噴(頭髮)~~

此篇文章於 12-08-03 12:21 AM 被 kog 編輯。
舊 12-08-03, 12:20 AM   #23
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:

點解唔用畢地??
因為白色膠條比畢地好用~~

舊 12-08-03, 01:29 PM   #24
asuranhk

引用:

其實大粒麥方法都得=>個頭噴完,又用油紙包住個頭,再整頭髮....
不過會有d地方上唔到/難上油...

我只係重複一次咁噴(頭髮)~~
唔該可唔可以講清楚D大粒麥的方法﹖

同埋噴什麼上頭髮﹖

舊 12-08-03, 01:52 PM   #25
大粒麥
最後衝刺......

個頭噴完,用油紙包住個頭,再整頭髮....

OMG...

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
2005五月米日之旅雜貼 (第二頁加推67張世博照片, 56k小心) riceking 照相館 52 07-26-05 12:50 AM
Snapshot (多圖) Drazla 照相館 8 06-01-05 11:53 PM
我們的PBBS總編集 (多圖) thom Cosplay同人MIX討論區 17 07-03-04 12:31 PM

現在的時間是 09:01 AM

手機版 | APP版