Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-13-06, 08:02 PM   #1
arslan
Insane Gamer
高級新手

註冊日期: Oct 2005
介紹2本很少提及的角川

第一本是彩雲國系列,這本應該很少人看,內容感到像大長今。由中國式官吏背景(史部、戶部、尚書等)+西方色彩(紫色王家),講述一個貧窮「貴族」長女(也是獨女)身邊的故事,內容滿有趣和攪笑的。

彩雲國物語 紅風乍現
彩雲國物語 黃金的約定
彩雲國物語 紫殿花開
彩雲國物語 茶都遙想
彩雲國物語 黑之月宴

另一本是艾莉森,這本小說剛出版也有人談論,只是我在信和三樓一間漫畫店買第2期時,老闆娘(我估)突然指著2本小說問我:「那2本邊本出名d」?我回答:「灼眼吧,因為有動畫」。之後她就講:「未係囉,d本咁好賣(灼眼),隔離果咁冇咁好賣(艾莉森)」,雖然我2本也買了。這本書是以飛機剛投入生活的架空世界,藉由男女主角+大配角之力(其實還有很多人),解除2估勢力的戰爭(第一期)。之後的故事也是以幾位主角解決在和平底下各勢力互相較勁為背景。

艾莉森
艾莉森Ⅱ 白晝夜夢
艾莉森Ⅲ<上> 車窗外的路妥尼河
艾莉森Ⅲ<下> 名為陰謀的列車

有興趣可以到台灣角川查看各簡介。

此篇文章於 01-14-06 12:26 PM 被 arslan 編輯。
arslan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-06, 08:14 PM   #2
星野光
Junior Member

註冊日期: Sep 2005
兩本我都有睇,
不過就鍾意彩雲國多D...好多角色我都好鍾意
而艾莉森就冇乜心機睇"

遲D彩雲國動畫化左之後應該會有多D人留意啦掛?

舊 01-13-06, 08:21 PM   #3
Cheetah00120
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2005
角川有彩雲國呢本野?真係唔知tim
艾莉森睇落有少少悶如果有第4期既話真係唔知買唔買好....
第三期仲要分兩期黎賣,薄左,一樣係一本47$,呃錢

此篇文章於 01-13-06 08:27 PM 被 Cheetah00120 編輯。
Cheetah00120 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-06, 10:53 PM   #4
timna

註冊日期: Jan 2004
好似本III(下)係最後的了
係角川呃錢者, 日本個邊好似比普通厚度平左的
timna 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-06, 11:06 PM   #5
變態假面

註冊日期: May 2005
彩雲國物語
我想睇
幾時動畫化?

一個瘋狂科學家:我會讓你超越科學.讓科學在你面前變得毫無用處
變態假面 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-06, 11:31 PM   #6
Iro
God of Gamer
魔法學園學生

註冊日期: Aug 2003
艾莉森不錯啊 我喜歡它夠直接 早早完結不會拖戲
Iro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-06, 11:33 PM   #7
是但
Game Master

註冊日期: Aug 2002
PSN  IDseedown
講開角川...
我見佢都出左幾多輕小說
有邊套係特別好睇?
我淨係睇開夏娜
想搵多d黎睇

彩雲國物語我真係未見過@@"
睇黎要出去旺角搵下

2014 FTCL Approved!!

BLOG
是但 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-06, 11:41 PM   #8
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
作者: 是但
講開角川...
我見佢都出左幾多輕小說
有邊套係特別好睇?
我淨係睇開夏娜
想搵多d黎睇
涼宮春日系列

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-06, 11:45 PM   #9
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
彩雲國物語漫畫都出左,由原畫個個畫返
畫功當然無得挑剔,不過成3個月先出得1回.......(而家出左2回)

>幾時動畫化
4月

ps:
<-彩雲國呢套野都係係書展個陣掃既

舊 01-13-06, 11:46 PM   #10
星野光
Junior Member

註冊日期: Sep 2005
引用:
作者: 變態假面
彩雲國物語
我想睇
幾時動畫化?
06春番...應該係下季?(有錯請指點 )
CV唔知會唔會跟足ドラマCD呢?

scan張圖大家睇下...
不過係舊物,可能大家已經睇過

Link

此篇文章於 01-13-06 11:56 PM 被 星野光 編輯。
星野光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-06, 12:14 AM   #11
冬雨
Game Master
closing

註冊日期: Oct 2002
艾莉森...
在下有買..幾好睇!!

Person who spins time.
Person who walks to the future.
It is a story of the "Will".
冬雨 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-06, 12:59 AM   #12
是但
Game Master

引用:
作者: 計劃犯罪者
涼宮春日系列
我見d人話之後果幾集就冇咁好睇
所以仲猶疑緊

BLOG
舊 01-14-06, 02:31 AM   #13
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
彩雲,插畫自己接受不來=.="

艾利森,好看,幾受這套風格@@b
個故仔幾好..這類題材...三部曲完...短短地..不錯

涼宮,可能第一本真係幾平地一聲雷
結果去後幾本,期待大過頭,先令人覺得差了,整體都keep到水準
個人來講涼宮幾本都無大問題,看阿虛的吐嘈已經值

個人觀感而言
涼宮>奇諾>艾利森>今魔>伊里野>灼眼
灼眼反而有買之中最不太受...普普通通...
若然沒插畫給我補完...我應該不會追...

舊 01-14-06, 02:38 AM   #14
Einhander
能登かわいいよ能登

引用:
我見d人話之後果幾集就冇咁好睇
所以仲猶疑緊
只要你唔好以第一集嘅標準黎睇之後果幾集
呢套野絕對係正!!

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 01-15-06, 12:51 PM   #15
是但
Game Master

今日諗住去買涼宮春日
點知冇第一集
要訂><
佢而家出左好多期
個順序係?

BLOG
舊 01-15-06, 12:55 PM   #16
Einhander
能登かわいいよ能登

引用:
今日諗住去買涼宮春日
點知冇第一集
要訂><
佢而家出左好多期
個順序係?
涼宮春日的憂鬱
涼宮春日的嘆息
涼宮春日的煩悶
涼宮春日的消失
涼宮春日的暴走

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 01-15-06, 02:26 PM   #17
Gallardo
最強(最凶)アイドル

註冊日期: Mar 2003
引用:
講開角川...
我見佢都出左幾多輕小說
有邊套係特別好睇?
我淨係睇開夏娜
想搵多d黎睇

彩雲國物語我真係未見過@@"
睇黎要出去旺角搵下
角川....冇人提<驚爆危機>o既?
仲等緊佢本第4期
Gallardo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-06, 02:27 PM   #18
Asurada
機動六課的一等空尉

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: Gallardo
角川....冇人提<驚爆危機>o既?
仲等緊佢本第4期
唔使等啦~~
應該都唔會出吧........

舊 01-15-06, 02:29 PM   #19
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
剛剛尋日先幫人拎佐14本full metal由mk去荃灣
好重.......

比起角川
電擊文庫都好好睇
近排想睇
終わりのクロニクル
不過好多本買都買窮我

ファミ通文庫 o既
鋼鉄の白兎騎士団
都好有興趣

現在於名單的人仕為: comxxxxxxjp,xenxxxxxx??86

此篇文章於 01-15-06 02:31 PM 被 廢人 編輯。
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-06, 02:43 PM   #20
石主乙個
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
其實驚爆危機中文版發生咩事搞到出唔到...?

舊 01-15-06, 03:16 PM   #21
Gallardo
最強(最凶)アイドル

註冊日期: Mar 2003
引用:
作者: Asurada
唔使等啦~~
應該都唔會出吧........
因咩事? 題材(政治)敏感 ?
Gallardo 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:31 AM

手機版 | APP版