Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-29-10, 11:20 PM   #1
MO
God of Gamer

註冊日期: Aug 2005
Game & Watch 30 週年

http://www.inside-games.jp/article/2.../28/41818.html

『ゲーム&ウオッチ ボール』は、1980年の4月28日に発売された任天堂初の携帯ゲーム機です。価格は5800円。

MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-10, 11:26 PM   #2
MO

有無老餅擁有過...
舊 04-30-10, 12:16 AM   #3
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
game& watch 擁有過 Donkey Kong, 過橋抽板, 高空擲物, 八爪魚..
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-10, 12:18 AM   #4
neo
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2002
我有過helmet, Fire, Popye

引用:

『目に見えるものを感じずに・・・目に見えぬものを感じられるとでも言うのか?』
『おまえ達にも見えているのだろう?未来永劫、この輪廻を断ち切ることなど出来ないことを。』
『それ故に・・・悔いの残らぬよう、やり遂げなさい。』
「我、生きずして死すこと無し。理想の器、満つらざるとも屈せず。
これ、後悔とともに死すこと無し・・・」
「わかっていたはずだった・・・」「私達は、自由を見られるかしら?」
「これで・・・良かったのか?」
「大丈夫・・・何時かきっと、分かり合える日が来る。
そして、遠い未来へ・・・命は受け継がれるから。」
neo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-10, 12:35 AM   #5
卡柏

註冊日期: May 2004
PSN  IDpalfong
XBox Live Gamertagkapal
好難冇擁有過喎.......
我得番一部o係度, 仲玩到
卡柏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-10, 12:52 AM   #6
MO

應該問大家最鍾意邊隻先啱

我最鍾意 降落傘

同埋以前有啲類似手提機,
一大舊, 要入C大電
玩法同G&W差唔多,
不過唔係黑白液晶,
而係發光既..

有無人記得係咩廠既產品?

此篇文章於 04-30-10 02:03 PM 被 MO 編輯。
舊 04-30-10, 02:02 AM   #7
卡柏

註冊日期: May 2004
PSN  IDpalfong
XBox Live Gamertagkapal
引用:
作者: MO 查看文章
應該問大家最鍾意邊隻先啱

我最鍾意 降落傘

同埋以前有啲類似手提機,
一大舊, 要入C大電
玩法同G&W差唔多,
不過唔係黑白液晶,
而係發火既..

你講烏蠅機??
以前的確係擁有過一部, 可恨當時我都唔知係寶, 阿媽老早就掉左lu~~
卡柏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-10, 02:57 AM   #8
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
引用:
而係發火既..

你係咁講緊播片果d 機 (正宗播片), 條film 係咁 loop.
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-10, 10:22 AM   #9
MachineGunner
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2006
以前有部可以雙打, 我玩過兩款, 有忍者同警匪的.
個screen可以彈起所以你睇唔到對方個screen的.
果部係叫乜野機呢? 我想搵返都唔記得叫乜名.
MachineGunner 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-10, 10:27 AM   #10
minolta
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: MachineGunner 查看文章
呢部我都有,係有兩個joypad仔有條線連拎出黎的。

我有警匪個隻… 另一款係boxing我都有印象~

另外仲有隻玩捉鬼的,個機身設計係鬼屋咁… 都好正!
minolta 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-10, 01:28 PM   #11
baloski

註冊日期: Nov 2009
我都仲有部白色上下畫面既接油
不過差不多廿年冇開過唔知仲行唔行得...
baloski 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-10, 02:11 PM   #12
MO

引用:
作者: 卡柏 查看文章
你講烏蠅機??
以前的確係擁有過一部, 可恨當時我都唔知係寶, 阿媽老早就掉左lu~~
引用:
作者: diabloex 查看文章
你係咁講緊播片果d 機 (正宗播片), 條film 係咁 loop.
其實我打錯字, 係發光唔係發火

畫面係黑色底, 圖像係單色錄光既,
啲圖像同G&W一樣又係固定公仔位置...
又係一機一game
但部機就無G&W咁細,
係成個box咁, 長闊高都成4-6吋,
顥示屏同保護鏡有1-2吋距離,
一般要用到4粒大電,

有無人記得有過一樣咁既嘢
舊 04-30-10, 02:14 PM   #13
破戒僧

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code3523 2002 7295
PSN  IDLeifeiPatrick
XBox Live Gamertagfpatrick
引用:
忍者的話...伊賀對甲賀!?

引用:
作者: minolta 查看文章
另外仲有隻玩捉鬼的,個機身設計係鬼屋咁… 都好正!
無記錯的話, 右邊有支joystick仔, 左邊個制棺材型有個十字架o係面o架o麻...
不過呢部唔係G&W, 好似Bandai出的...

無論你多接近神, 都依然係一個凡人, 別以為自己很了不起

此篇文章於 04-30-10 02:22 PM 被 破戒僧 編輯。
破戒僧 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-10, 04:41 PM   #14
MachineGunner

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: 破戒僧 查看文章
忍者的話...伊賀對甲賀!?
冇錯, 就係佢喇.
雖然唔係game n watch, 係順便問下而已
MachineGunner 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-10, 05:00 PM   #15
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
我都有玩過
果時係D表姐玩完, 就轉送左俾我

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-10, 11:09 PM   #16
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

註冊日期: Feb 2004
嘻嘻, 對我這個老人家而言必定擁有過(逃)~~~

伊賀對甲賀

引用:
冇錯, 就係佢喇.
雖然唔係game n watch, 係順便問下而已

此篇文章於 05-04-10 11:11 PM 被 劉公子 編輯。
劉公子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-10, 01:25 AM   #17
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
劉公子,看到你的留言,不禁也要回應一下,
伊賀對甲賀我以前也有,
不過好似搬屋時掉了,
印象中有款是藍色的版本,不過沒這個紅色的版本好玩。

以下是 G&W 迷必備的參考資料,
由第一部的 Ball (AC-01)到最後一部的 CrabGrab (UD-202) 都有,
雖然短短幾頁,資料相當豐富。

當中有我最愛的 CrystalScreen 系列,
因為太貴及難找,所以都沒有手入,
只好用記憶來回味那透明的熒幕及以前玩那 Mario CrystalScree 版的美好時光。

現在的手提電話,sell 其鍵盤透明又好,熒幕透明又好,
其實早在 24 年前的手提遊戲機已經有 …… 現在的算甚麼呢!

以下是部份圖片:

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]

此篇文章於 05-05-10 01:27 AM 被 八仙果 編輯。
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-10, 11:33 AM   #18
yKS
Banned
PIMP

註冊日期: Feb 2002
PSN  IDAngelus01
XBox Live GamertagAngeluz01
我第一部係helmet, 之後Fire同最後部八瓜魚

三部除左Fire覺得悶外其餘既都玩到爆分loop

同三部都比我分解後再砌番

到後期就買左兩部唔係任記出既有color 3d望遠鏡形機同最愛既TORN

一代DS

此篇文章於 05-05-10 11:48 AM 被 yKS 編輯。
yKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-10, 02:19 PM   #19
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
我仲有部zelda......

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-10, 07:21 PM   #20
MO

引用:
作者: yKS 查看文章
我之前就係講緊呢舊
舊 05-06-10, 04:15 AM   #21
yKS
Banned
PIMP

引用:
我之前就係講緊呢舊
當年最鐘意佢黑色半透明同好好聲
舊 05-06-10, 12:00 PM   #22
MO

引用:
當年最鐘意佢黑色半透明同好好聲
呢類發光式"手提機"好似仲有好多款...
記唔記得叫公司既產品?
舊 05-06-10, 12:34 PM   #23
yKS
Banned
PIMP

引用:
呢類發光式"手提機"好似仲有好多款...
記唔記得叫公司既產品?
Tomy

http://www.miniarcade.com/tomy/tron.htm

3D果部都係Tomy

http://www.pocketgamer.co.uk/r/Vario...re.asp?c=12051

岩岩睇相發覺我以前完來都有兩部太陽能機 [一紅一籃]

重有部好似NDS大細好好聲既牛仔槍機

有冇人記得叫乜機同有相

此篇文章於 05-06-10 12:41 PM 被 yKS 編輯。
舊 05-06-10, 01:30 PM   #24
破戒僧

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code3523 2002 7295
PSN  IDLeifeiPatrick
XBox Live Gamertagfpatrick
引用:
重有部好似NDS大細好好聲既牛仔槍機

有冇人記得叫乜機同有相
Casio Western Bar?
打打下o的杯杯碟碟, 夠分就有大佬踩場對戰, 勁好玩...
呢部無記錯係我童年最後一部非插卡式遊戲機, 之後應該係GameBoy世界...

無論你多接近神, 都依然係一個凡人, 別以為自己很了不起

此篇文章於 05-06-10 01:33 PM 被 破戒僧 編輯。
破戒僧 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-10, 01:33 PM   #25
yKS
Banned
PIMP

引用:
作者: 破戒僧 查看文章
Casio Western Bar?
呢部無記錯係我童年最後一部非插卡式遊戲機, 之後應該係GameBoy世界...
salute 係厘部

當年手提機我覺得佢最好聲

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NDS] Nintendo DS 綜合情報討論區 26 [邪道老翻/灌水禁止區域] t-cup 手提遊戲機討論版 1361 04-23-11 10:42 PM
[NDS] Dragon Quest IX ~星空守望者~ 綜合情報 Vol 2 [心得交流區已開] [美版已售] neo2046 手提遊戲機討論版 400 10-25-10 11:33 PM
Namco Museum Virtual Arcade neo 電視遊戲討論版 16 09-05-09 11:37 AM

現在的時間是 02:19 AM

手機版 | APP版