Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-07-18, 09:36 AM   #476
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: charcsc2000 查看文章
外國好似已經偷跑左,睇完人地用曹操潛入打董卓,個map勁大,但沒咩卒,究竟係玩metal gear定無雙,成隻game行路多過打人,好怪,我只係想超高清的無雙game者,搞咩~
唔係metal gear或者無雙, 係 "一個人在途上". 我睇條片, 咪話人, 野外連動物都唔多隻. 好心佢將ps2年代果D老虎大象拿番出來充下數都好呀.

舊 02-07-18, 09:41 AM   #477
wing
格鬥低手

引用:
作者: シスグノ 查看文章

還有,邊玩邊loading,啲聲勁到我相信部ps4嘅生命力一直扣減緊。
由手機版發出
其實幾乎全部open world game都係邊玩邊load, 因為咁大個地圖冇可能一次過讀哂入記憶體, 所以係會用streaming技術, 你一路行, 就一路load現時座標附近的地圖, 所以你一路行哂成個地圖都唔駛特別load野, 但一用瞬間轉移/fast travel就要load一大輪.

舊 02-07-18, 09:45 AM   #478
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
咁坐商言商,開公司唔係為賺錢,點解唔搞同人GAME算
完成型係點既其實個個人未必一樣,在下玩得滿足既反而係2同埋6。
其實加同改都唔係問題,重要既係點樣加/改得有技巧。

舊 02-07-18, 09:49 AM   #479
wing
格鬥低手

引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
拿返隻雙無四(With猛將傳)出來比,近這十年除了隻7之外真的一代不如一代,BGM除外
無雙四我覺得真係最好玩了. 雖然果時已玩到厭厭地, 但4我都玩左好耐. 之後到5, 一玩之下.....

舊 02-07-18, 09:51 AM   #480
wing
格鬥低手

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
咁坐商言商,開公司唔係為賺錢,點解唔搞同人GAME算
完成型係點既其實個個人未必一樣,在下玩得滿足既反而係2同埋6。
其實加同改都唔係問題,重要既係點樣加/改得有技巧。
在商言商, 梗係想成個系列的利潤最大化, 但如果呢集搞得太差, 係會繼續減緊fans忠誠度囉

舊 02-07-18, 10:03 AM   #481
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
其實三無我冇哂興趣既原因主要都係武器模組共用

唔明點解呢個可一不可再既SYSTEM可以一路玩落去

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-18, 10:06 AM   #482
wing
格鬥低手

引用:
作者: GUSTAV 查看文章
其實三無我冇哂興趣既原因主要都係武器模組共用

唔明點解呢個可一不可再既SYSTEM可以一路玩落去
幾十個武將, 每人有咁多招, 但又冇可能做到鐵拳/VF果種計上中下段/f數有利不利等等咁多變化, 所以就算武器模組唔共用, D招式你都預左佢會差唔多.

舊 02-07-18, 10:07 AM   #483
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
引用:
作者: wing 查看文章
無雙四我覺得真係最好玩了. 雖然果時已玩到厭厭地, 但4我都玩左好耐. 之後到5, 一玩之下.....
5其實係正傳最下位...冇得講

FGO 009 862 141
非洲人...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-18, 10:08 AM   #484
GUSTAV
The One
poor

引用:
幾十個武將, 每人有咁多招, 但又冇可能做到鐵拳/VF果種計上中下段/f數有利不利等等咁多變化, 所以就算武器模組唔共用, D招式你都預左佢會差唔多.
姐係咁鐵拳如果變成揀角淨係揀個樣 之後再揀武器決定咩招 特定樣再有1個特殊技唔同
你會唔會玩得開心

有時呢D GAME 大家係升角色 用隻角色 你有兩隻人似唔緊要 唔好咁樣跟武器啦

舊 02-07-18, 10:14 AM   #485
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
其實唔比武器共通好難咩?
一個武將兩種得意武, 然後其他唔比裝咪幾好,
有新武將冇武器用 咪去武器店交換囉

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-18, 10:15 AM   #486
wing
格鬥低手

引用:
姐係咁鐵拳如果變成揀角淨係揀個樣 之後再揀武器決定咩招 特定樣再有1個特殊技唔同
你會唔會玩得開心

有時呢D GAME 大家係升角色 用隻角色 你有兩隻人似唔緊要 唔好咁樣跟武器啦
有少少唔同, 因為鐵拳係1 vs 1兩個角色攻守, 但無雙係一對多, 大地圖任走beat them up(未計儲野/所謂策略 ). 簡單D講, 好似final fight類別的遊戲, 招式設計就算重複, 個問題都唔算太大.

無雙咁多人....就算還原番以前果種唔同人唔同招(所謂), 其實個差別真心唔算大. 果時除左少數角色, 例如馬超, 好多角色我覺得真係打法差無幾.

此篇文章於 02-07-18 10:18 AM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-18, 10:19 AM   #487
GUSTAV
The One
poor

引用:
有少少唔同, 因為鐵拳係1 vs 1兩個角色攻守, 但無雙係一對多, 大地圖任走beat them up(未計儲野/所謂策略 ). 簡單D講, 好似final fight類別的遊戲, 招式設計就算重複, 個問題都唔算太大.
我唔係介意重複ARRRRRR

姐係你有2-3隻角都係用刀 9成招似我都冇所謂

但我想表達既係我想玩既係隻角色 唔係件武器

舊 02-07-18, 10:27 AM   #488
wing
格鬥低手

引用:
我唔係介意重複ARRRRRR

姐係你有2-3隻角都係用刀 9成招似我都冇所謂

但我想表達既係我想玩既係隻角色 唔係件武器
我相信光榮未必會變了, 依家咁樣搞法係方便加新角色. 而且以前有個問題係, 有D玩家鍾意的角色(尤其攻擊距離短的女角), 其實招式非常唔好用, 但搞呢種招式跟武器, 就可以避開呢個問題.

舊 02-07-18, 10:32 AM   #489
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
在商言商, 梗係想成個系列的利潤最大化, 但如果呢集搞得太差, 係會繼續減緊fans忠誠度囉
雖然冇買,不過在下認為已經唔駛如果
TGS一試,在下已經感覺到SAO甚至單純畫音高質化既DRAGON CROWN PRO都抵玩過佢

舊 02-07-18, 10:43 AM   #490
wing
格鬥低手

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
雖然冇買,不過在下認為已經唔駛如果
TGS一試,在下已經感覺到SAO甚至單純畫音高質化既DRAGON CROWN PRO都抵玩過佢
加埋mhw, 其實呢隻無雙應該個銷量都..... 依家口碑都好大機會搞到再衰d. 真係低處未算低.

舊 02-07-18, 12:49 PM   #491
chow263
Game Master
壯哉我大雞神

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDchownett
引用:
作者: D.K. 查看文章
唔難,阿爾斯蘭試過,不過呢隻係非加強版+正統玩法既燒量第一

舊 02-07-18, 12:51 PM   #492
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: 權愛真 查看文章
係。好多人都講過,反而希望暗榮以真三七為基礎去加強咪好囉!
難得終於整哂全獨立模組…難得由真三五開始,係俾人鬧得較少既一代。
竟然玩野……重新洗牌再黎過…。

講真,真三七with猛將傳,都仲有唔少不足同好多進步空間,
但對比返前後既近幾代,真係最完整既一代。(真係最怕貨比貨…高下立見。)
睇完我怕行路行到訓覺...
而加我情願將d錢買返ns版大蛇無雙算...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-18, 12:52 PM   #493
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
拿返隻雙無四(With猛將傳)出來比,近這十年除了隻7之外真的一代不如一代,BGM除外
我自己覺得真三2, 3, 4, 7係最正....
可惜ps4只玩到7....
舊 02-07-18, 12:56 PM   #494
charcsc2000
J神哥

引用:
唔係metal gear或者無雙, 係 "一個人在途上". 我睇條片, 咪話人, 野外連動物都唔多隻. 好心佢將ps2年代果D老虎大象拿番出來充下數都好呀.
係囉, 如果得個行字咁駛咩整到個map咁大....
仲奪寶奇兵上身咁...咁就上到城牆...太兒戲下嘛....
根本就不是open world...都沒野玩既....
舊 02-07-18, 12:57 PM   #495
charcsc2000
J神哥

引用:
其實幾乎全部open world game都係邊玩邊load, 因為咁大個地圖冇可能一次過讀哂入記憶體, 所以係會用streaming技術, 你一路行, 就一路load現時座標附近的地圖, 所以你一路行哂成個地圖都唔駛特別load野, 但一用瞬間轉移/fast travel就要load一大輪.
就好似zelda咁....一瞬移就load我10~15秒
舊 02-07-18, 01:42 PM   #496
權愛真
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2010
引用:
作者: blkt177549 查看文章
其實鈴木講過佢認為6-7之間個變化唔夠大,個系列要變就要重新洗牌,所以先搞個open world同埋個新動作系統出嚟。嗱,先不論改成open world好唔好,個系列要變呢樣嘢我係認同嘅,當年5代革新,正正係個舊模式用咗4次,要變,結果反應唔好,6代又回到原點,而7只係6嘅完整版,咁又兩代,如果8又係咁一樣有人覺得悶,至少我玩7已經玩到想嘔,如果8係用7嘅基礎做加強版,我就真係冇興趣,因為7本身已經係以6為基礎做出嚟,成件事已經好完整,所以暗榮先決定砍掉重練

至於今次個開放式玩法,其實唔算變咗另一樣嘢,只係轉咗個模式表達,草一樣有得你割,你唔鐘意搞無謂嘢,直接衝入去清場又得,又唔係變到GTA咁,唔明點解講到變咗唔係無雙,明明嗰種玩法係冇變,咩素材呀練等級升武器嗰堆重複要素都喺到

要鬧嘅武器模組共用一定要,但除咗呢樣其他嘢我唔太反感,始終今次係新嘗試,個地圖大而無物可以理解,open world只係個殼,裡面一樣係一個打晒,做割草機,玩無雙,最緊要都係呢樣啫

利申我會買,唔係刻意護航,呢啲我個人睇法
有睇佢地訪問、佢地試玩既時候,難免令唔少人都質疑佢地今次既轉變,有無將個視點放錯?

例如: 今次見有屋(可放擺設等)、又釣魚……甚至無目的行行企企睇風景?
我地一直玩真三系列,真係需要以上既野咩? 點解佢地又要放咁多資源做呢d野?

連武器模組咁重要既元素都可以退步,用黎加一d本來就唔需要既野……
要轉變係可以,但暗榮係一次又一次,為變而變,搞到連本身做得好既野,都可以再次拔取,
咁就難以服眾!

話真三七,可以再進步既空間不大……出自返佢地把口,其實聽左就算啦!
史實線,其實仲有好多戰役無整出黎。
IF線,更加係有好多既進步同創作空間!
仲有動作模組方面呢? 可以以全獨立模組既基礎上面,再加野。
點會無進步空間啊?

此篇文章於 02-07-18 02:01 PM 被 權愛真 編輯。
權愛真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-18, 01:48 PM   #497
權愛真

引用:
作者: D.K. 查看文章
六代,無啦啦搞個易武系統,已經俾人鬧到飛起…
導致角色完全無哂個人特色。
簡單黎講,就係因為懶。
(利申,我鬧左咁多,六代個集,我都係玩到白金!
最記得個垃圾六角形地圖模式,真係刷到我訓著左……)

到七代都依然無視大家既論點,繼續保留易武。
但因為有全獨立模組,所以大家玩個陣,可以用返武將既秘一、秘二武器就得。

總結係,好似八代咁,大量重覆模組,易武系統仲存在係好正常。
但整返全獨立模組,易武系統就係垃圾都不如。
舊 02-07-18, 01:58 PM   #498
權愛真

引用:
我自己覺得真三2, 3, 4, 7係最正....
可惜ps4只玩到7....
經過五、六既折磨之後,
我同班本身都係真三忠實支持者既朋友,都異口同聲話,
佢地唔搞返獨立模組,都唔會再玩。

引用:
睇完我怕行路行到訓覺...
而加我情願將d錢買返ns版大蛇無雙算...
正如我上面所講,佢地今次為左迎合大陸、新玩家加入既市場,
所以想「為變而變」。
轉變係好定壞,先決條件係個遊戲方向定位究竟岩唔岩?

咩有自己既屋、擺傢俬、無聊走去死池樣既湖去釣魚、好似個廢鈴木咁漫無目的行行企企去睇風景?
講真,真係咪玩啦! (當然,唔排除有部份玩家鍾意呢d,大家無抵觸。)
要做呢d野,我做咩仲要玩真三?
用咁多資源去做呢d野……? 其他重要得多既元素都未搞得好…眼高手低。

結果,武器模組,再一次想「魚目混珠」,咁樣都想過關?
唔好講其他丫,好基本,俾人鬧足咁多年既FPS幀數,到今時今日都未做得好過……
舊 02-07-18, 02:06 PM   #499
Game Master

註冊日期: Sep 2006
XBox Live Gamertagsiu11281984
今集冇一機雙打/__\
放棄了
11281984 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-18, 02:15 PM   #500
blkt177549
Junior Member

註冊日期: Sep 2012
引用:
作者: 權愛真 查看文章
有睇佢地訪問、佢地試玩既時候,難免令唔少人都質疑佢地今次既轉變,有無將個視點放錯?

例如: 今次見有屋(可放擺設等)、又釣魚……甚至無目的行行企企睇風景?
我地一直玩真三系列,真係需要以上既野咩? 點解佢地又要放咁多資源做呢d野?

連武器模組咁重要既元素都可以退步,用黎加一d本來就唔需要既野……
要轉變係可以,但暗榮係一次又一次,為變而變,搞到連本身做得好既野,都可以再次拔取,
咁就難以受眾!

話真三七,可以再進步既空間不大……出自返佢地把口,其實聽左就算啦!
史實線,其實仲有好多戰役無整出黎。
IF線,更加係有好多既進步同創作空間!
仲有動作模組方面呢? 可以以全獨立模組既基礎上面,再加野。
點會無進步空間?

始終我覺得佢個核心係冇變,主要都係割草為主,買屋釣魚嗰堆額外嘢其實唔洗咁認真

係咪為變而變真係好客觀,想以舊作為基礎再強化,定係洗牌重做比多啲新鮮感玩家,其實冇分對與錯,只係鈴木今次選擇咗後者

劇情方面,今次個人傳應該可以令史實線啲鋪排完整啲,因為每人都有結局,死嘅死生嘅生,IF嗰到肯定係人數太多偷懶唔做,係比較可惜嘅

我玩無雙只要斬得過癮(雖然打擊感幾垃圾下),主要用返啱心水嗰堆人發洩下就OK了,肯定唔會曬時間白金,呢個系列我通常好快玩悶,所以寧願有多啲佢上集冇嘅嘢,試完哂啲新要素,應該都差唔多可以賣返出去
blkt177549 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
真三國無雙8

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] PS4/PS3/PSVita 『真・三國無双 英傑伝』 steve 電視遊戲討論版 34 08-14-16 06:47 PM
[ETC] 「真・三國無双」15周年 安安 電視遊戲討論版 53 01-04-16 02:45 AM
[3DS] 真・三國無双 VS [日版已售] seed2005 手提遊戲機討論版 155 07-23-12 03:02 AM

現在的時間是 05:49 PM

手機版 | APP版