Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-07-14, 11:16 AM   #76
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
引用:
作者: Hitomi 查看文章
我上次睇紅葉已經係2009年...so呢個moment最想睇紅葉...九洲又未去過

本來我真係打算去大江戶浸等坐佢班南
但俾版友嚇親話果度舒服得濟驚訓過龍......

同埋我地有個習慣係起飛前3個鐘到機場~為安心為安全
但大江戶班車去到機場應該得番2粒鐘~有d唔放心

各位又習慣起飛前幾多粒鐘到機場? (唔計行去COUNTER CHECK IN)

咁安心為上,尾車殺入機場等幾粒鐘啦

我自己通常2.5小時前,不過東京試過NEX都DELAY 半粒鐘,去到都只係早個幾鐘
其實坐幾次都唔覺東京D車準 或多或少都有遲

好似你FD個單有算係經典?爭D返唔到香港

此篇文章於 06-07-14 11:18 AM 被 BOYBOYBOY 編輯。
BOYBOYBOY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-14, 12:30 PM   #77
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

註冊日期: Jan 2007
去程回程都係起飛前兩個鐘左右先到...
咁早去定機場做乜勁

舊 06-07-14, 12:41 PM   #78
emoil

註冊日期: Jul 2005
3DS Friend Code0731 4714 9827
PSN  IDemoil
1小時45分至2小時15分左右到機場
emoil 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-14, 01:01 PM   #79
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
驚有突發事件囉
例如預計唔到的delay~例如BOYBOYBOY遇過 delay半粒鐘
有人跳軌d車 stop晒--> 我記得有版友分享過~之後拿拿臨坐其他車

我自己第一次自由行在梅田地下街迷路~
兜左45分鐘都搵唔到個閘口(地下街中呢條街d指示可以說是我遇過中最差)~~
問職員就俾佢地點黎點去~6點半機~~搞到去到機場已經5點幾~
拉住兩個重到hihi的行李跑去check in~check in條龍又長到hihi~排左大半粒鐘~
真係嚇死~~自此寧願早少少~入到機場先食下野

引用:
作者: BOYBOYBOY 查看文章
咁安心為上,尾車殺入機場等幾粒鐘啦

我自己通常2.5小時前,不過東京試過NEX都DELAY 半粒鐘,去到都只係早個幾鐘
其實坐幾次都唔覺東京D車準 或多或少都有遲

好似你FD個單有算係經典?爭D返唔到香港
有一pair 俾航空公司罰幾千蚊先俾上機 (唔小心坐錯慢車)

另一個唔小心坐錯車~罰二千幾改錯第二日的機
(坐車時唔小心"名古屋港"睇成名古屋"空港"....)

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-14, 01:14 PM   #80
小草
God of Gamer
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
正常早兩個鐘到機場

梅田地下街我都迷過路,miss 左班車,想當年又唔識點坐其他車
係到等下班車,打定輸數,點知去到機場趕到final check in,好似係半個鐘前到
之後住難波,坐鐵甲人,易好多

住梅田7日,我想講每晚返酒店都係迷路= =

此篇文章於 06-07-14 01:21 PM 被 小草 編輯。
小草 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-14, 01:47 PM   #81
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

梅田地下街有咁複雜咩....

我記得11年去個時路口上面D指示牌都幾清晰丫
況且而家個個都帶電話GOOGLE MAP應該好難蕩失路啦
最多行多左一兩個路口就應該Feel到唔對路翻轉頭

舊 06-07-14, 02:01 PM   #82
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
想當年已經做捉功課知難行

http://toolbiru.web.fc2.com/topic/top-05.08.16.htm

PRINT 上面地圖(類似LA) 都成7年前,都係迷路

去到先發現,根本唔知自己起邊,所以有地圖都無用

網上找的 你話唔難好明顯你玩開RPG 迷宮,有第六感

關於梅田地區,噗友們這麼說:

林氏壁:梅田是有最終大魔王等在裡頭的魔王城那種等級的迷宮" XD
兩片葉的落葉:在梅田,請憑第六感找路~XDDDDD
Seagod:我都走地上...因為走地下我沒把握不會迷路
想再去旅行的高妹:我這次有去過幾次~總覺得那邊是迷宮!
cemwfha:梅田,是空間錯亂的地方,只能靠著問神來找路XDD
CCCHEN2:梅田跟新宿一樣...不想迷路請從地下道出來走地面啦
Hunter:只要是地下都很複雜,要看到太陽才認識路
Jenson:第一次去大阪的時候就在梅田東奔西跑了好一陣子,明明抬頭就望得見卻怎麼也找不到前往的路啊!
陳米亞:第一次去是真的會站在地下的地面中間點, 彷彿惶恐的站在十字路口, 不知該往哪裡走的畫面
erika1004:我喜歡梅田,但我不愛走那個穿過鐵道下的那個鬼打牆地下道XD ←指的是往空中展望庭園的地下道
張小春:我妹連走了3~4天都覺的鬼打牆..老找不到路

此篇文章於 06-07-14 02:05 PM 被 小草 編輯。
小草 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-14, 02:29 PM   #83
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

拿,唔係抽水,有地圖都無用係你唔識用

你蕩失路都應該大約知自已係邊個大area架嘛?
望一望你眼前面三間店既店名,再係張area地圖搵番個三間出黎
(唔會左中右三間都係另一區有一模一樣排列既分店掛)
然後係腦內(或者紙上面)劃出你要行既路線,認住D轉角位既店名
>
>
>
迷宮脫出\/

都仲係唔得就捉個路人問吧啦,我都幫你唔到

此篇文章於 06-07-14 02:35 PM 被 maxwaver 編輯。
maxwaver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-14, 02:43 PM   #84
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 小草 查看文章
想當年已經做捉功課知難行

http://toolbiru.web.fc2.com/topic/top-05.08.16.htm

PRINT 上面地圖(類似LA) 都成7年前,都係迷路

去到先發現,根本唔知自己起邊,所以有地圖都無用

網上找的 你話唔難好明顯你玩開RPG 迷宮,有第六感

關於梅田地區,噗友們這麼說:

林氏壁:梅田是有最終大魔王等在裡頭的魔王城那種等級的迷宮" XD
兩片葉的落葉:在梅田,請憑第六感找路~XDDDDD
Seagod:我都走地上...因為走地下我沒把握不會迷路
想再去旅行的高妹:我這次有去過幾次~總覺得那邊是迷宮!
cemwfha:梅田,是空間錯亂的地方,只能靠著問神來找路XDD
CCCHEN2:梅田跟新宿一樣...不想迷路請從地下道出來走地面啦
Hunter:只要是地下都很複雜,要看到太陽才認識路
Jenson:第一次去大阪的時候就在梅田東奔西跑了好一陣子,明明抬頭就望得見卻怎麼也找不到前往的路啊!
陳米亞:第一次去是真的會站在地下的地面中間點, 彷彿惶恐的站在十字路口, 不知該往哪裡走的畫面
erika1004:我喜歡梅田,但我不愛走那個穿過鐵道下的那個鬼打牆地下道XD ←指的是往空中展望庭園的地下道
張小春:我妹連走了3~4天都覺的鬼打牆..老找不到路

我完全理解你住7晚梅田都迷路
我當年住梅田,住左4晚,我每次由地下出番地面,
都係唔同出口.........行極都行唔番同一出口....

根本連日本人自己都一舊雲,當年在地下街不知被老點多少次
2月果轉拉住行李搵地鐵,
明明已經望實指示牌去梅田站坐車
行行下結果都係行左去隔離站(梅田地鐵站同九萬幾個站互通)
真係一行佢條地下街就會好炆

住難波,放心好多

反而新宿我又ok,新宿指示清楚好多

此篇文章於 06-07-14 02:50 PM 被 Hitomi 編輯。
舊 06-07-14, 04:48 PM   #85
PTX-003C
天下第一盲鬼

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDKazamiChris
XBox Live GamertagGesphest MK III
梅田我未出過事⋯⋯用地下商場地圖+google map 無傷脫出
但唔知點解難波地下街我行幾多次衰幾多次,一時點返我上地面一時又叫我落地底,真係信google map+第六感都唔可以信路牌

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist
PTX-003C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-14, 04:52 PM   #86
PTX-003C
天下第一盲鬼

XBox Live GamertagGesphest MK III
引用:
我上次睇紅葉已經係2009年...so呢個moment最想睇紅葉...九洲又未去過

本來我真係打算去大江戶浸等坐佢班南
但俾版友嚇親話果度舒服得濟驚訓過龍......

同埋我地有個習慣係起飛前3個鐘到機場~為安心為安全
但大江戶班車去到機場應該得番2粒鐘~有d唔放心

各位又習慣起飛前幾多粒鐘到機場? (唔計行去COUNTER CHECK IN)
Schadule 上一定預三粒鐘或以上
乜都唔怕最怕四個字:人。身。事。故。

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist
舊 06-07-14, 05:53 PM   #87
emoil

註冊日期: Jul 2005
3DS Friend Code0731 4714 9827
PSN  IDemoil
引用:
作者: maxwaver 查看文章
拿,唔係抽水,有地圖都無用係你唔識用

你蕩失路都應該大約知自已係邊個大area架嘛?
望一望你眼前面三間店既店名,再係張area地圖搵番個三間出黎
(唔會左中右三間都係另一區有一模一樣排列既分店掛)
然後係腦內(或者紙上面)劃出你要行既路線,認住D轉角位既店名
>
>
>
迷宮脫出\/

都仲係唔得就捉個路人問吧啦,我都幫你唔到
我認同,只要有一張地圖在手,其實好少迷路,就算行錯都只一至二個街口,因為你會感覺到同地圖所顯示既建築物有唔同,最主要係你要清楚知道你去既目的地沿途有D乜既建築物,沿途見到有個D建築物存在就代表正確,如不發現個D建築物就代表你行錯方向,回頭行番去見番D建築物再睇番地圖就正常唔會走失太遠

地下街其實你分到方向即東、南丶西丶北再睇番指示其實唔難
emoil 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-14, 07:39 PM   #88
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

我其實主要插緊梅田條地下街指示差
新宿都係迷宮,但佢指示係整理得比較好,靠睇指示唔會迷路
梅田係睇住指示會乃野

我又真係無拎地圖行

引用:
作者: PTX-003C 查看文章
Schadule 上一定預三粒鐘或以上
乜都唔怕最怕四個字:人。身。事。故。
在日本,人身事故我覺得都真係算常見..

舊 06-07-14, 08:14 PM   #89
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
引用:
其實我都鐘意夏令時間多d~6月尾飛~係諗緊last day訓機場定去大江戶溫泉
大江戶溫泉凌晨3點幾有車去機場

除非有mud 特別事唔飛唔得~否則廉航一定係等玩promotion
hk express 見佢頻頻都出d 急飛的特價票~例如一個月內飛果d~
呢d臨急臨忙我就無福消受

期待佢快d出11月福岡早鳥~~~上一round早鳥旅遊日期只去到10月25
假既,佢所謂既特價飛,只係所包括既日期第一次出既時候先係特價,
只要當天特價限額FULL左,無論你等佢出幾多次優惠,都係冇特價(要俾正價),
我今年11月21/22--30號飛大阪(睇紅葉),
除左上年12月出PROMO係有之外(但我當時未決定到,只係睇價錢),
之後2次出PROMO都係$2500~2800,
但我去到劃位果PART見到仲有好多吉位未買既,

9月中去東京,唸緊應該幾早入機場等第2朝06:20班機(當晚住幾個鐘CABIN),我想買免稅店手信,但咁做就要早D入機場(店鋪好似收21:00)即係我可能就要黃昏就要入去,
還是放棄,早D由台場/秋葉原SHOPPING完先入去好呢?

我覺得新宿站 復習過 梅田地下街,成個迷宮咁,明明去左2次,但由JR行去小田急旅遊中心都係迷路,
然後望住佢落閘關門(本來PLAN今晚買好票,明天去築地台場玩到夜一夜先返酒店,唯有改行程朝早08:30等開門)............

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...

此篇文章於 06-07-14 08:31 PM 被 clanyuen1 編輯。
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-14, 08:56 PM   #90
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: clanyuen1 查看文章
假既,佢所謂既特價飛,只係所包括既日期第一次出既時候先係特價,
只要當天特價限額FULL左,無論你等佢出幾多次優惠,都係冇特價(要俾正價),
除左上年12月出PROMO係有之外(但我當時未決定到,只係睇價錢),

9月中去東京,唸緊應該幾早入機場等第2朝06:20班機(當晚住幾個鐘CABIN),我想買免稅店手信,但咁做就要早D入機場(店鋪好似收21:00)即係我可能就要黃昏就要入去,

我覺得新宿站 復習過 梅田地下街,成個迷宮咁,明明去左2次,但由JR行去小田急旅遊中心都係迷路,
然後望住佢落閘關門(本來PLAN今晚買好票,明天去築地台場玩到夜一夜先返酒店,唯有改行程朝早08:30等開門)............
之前5月果round早鳥我搵到大阪11月3k4 兩個人包稅包行李架...頭尾唔記得9日定10日
我仲要連search 2日都有(之後就無啦,俾人買晒)
果時係諗緊要唔要由大阪去九洲,真係平得好緊要
不過最後都係想福岡出入先至無買
簡單黎講果round有2日時間俾我掙扎

舊 06-07-14, 09:08 PM   #91
clanyuen1
Crazy Gamer

引用:
之前5月果round早鳥我搵到大阪11月3k4 兩個人包稅包行李架...頭尾唔記得9日定10日
我仲要連search 2日都有(之後就無啦,俾人買晒)
果時係諗緊要唔要由大阪去九洲,真係平得好緊要
不過最後都係想福岡出入先至無買
簡單黎講果round有2日時間俾我掙扎
果ROUND我有睇,如果星期1~4出發計9日係有$15XX未連TAX,
但星期5,6,日出發既就冇特價,我PLAN左玩8日要食埋2個星期日,所以最盡就星期5一定要出發,

我睇過11月中前/12月中之後係有,
但偏偏11月尾~12月頭既日子就冇,最後$18XX/26XX連TAX &行李買左,而家已經升返上去$2800未連TAX,真係搵鬼搭,
早知加幾百等買日航好過(試過4月時$29XX包TAX).......
(今年飛4次日本共29日,唔太夠假期用,所以要用盡D假期,下年都係唔好再兩插刀帶隊去旅行)

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,

此篇文章於 06-07-14 09:13 PM 被 clanyuen1 編輯。
舊 06-07-14, 10:24 PM   #92
地場衛
燒肉配白飯!美味!!

註冊日期: Jul 2002
請問由博多去廣島,除左用全國JR Pass外仲有冇其他較平既方法?THX

\(>.<)/\(>.<)/\(>.<)/來!!大家一齊高呼蘿莉同乙女都係真真正正的王道!!!\(>.<)/\(>.<)/\(>.<)/

快制作向陽素描第五期&向陽版廢怯少女!!!
地場衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-14, 10:34 PM   #93
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
果ROUND我有睇,如果星期1~4出發計9日係有$15XX未連TAX,
但星期5,6,日出發既就冇特價,我PLAN左玩8日要食埋2個星期日,所以最盡就星期5一定要出發,

我睇過11月中前/12月中之後係有,
但偏偏11月尾~12月頭既日子就冇,最後$18XX/26XX連TAX &行李買左,而家已經升返上去$2800未連TAX,真係搵鬼搭,
早知加幾百等買日航好過(試過4月時$29XX包TAX).......
(今年飛4次日本共29日,唔太夠假期用,所以要用盡D假期,下年都係唔好再兩插刀帶隊去旅行)
咁你上面"假既"所以我提出人地真係d好平的機票
只係佢早鳥d日子閣下唔arm洗姐....
我搵到$34xx/2人已經是連tax連行李

以果round 黎講$15XX未連TAX唔算低

舊 06-07-14, 10:56 PM   #94
clanyuen1
Crazy Gamer

引用:

THX,所以下次都係見到就買定先.....

舊 06-08-14, 01:00 AM   #95
BOYBOYBOY

引用:
作者: maxwaver 查看文章
去程回程都係起飛前兩個鐘左右先到...
咁早去定機場做乜勁
穩陣為上,有時間剩咪食個飯買下手信

舊 06-08-14, 01:52 AM   #96
BOYBOYBOY

引用:

唔爭在個8%稅既話就係出邊買左先入機場都係一個選擇

舊 06-08-14, 01:55 AM   #97
BOYBOYBOY

引用:

HKD 1668X2 <-- 來回連稅+行李來回
我買左12月14-22 OSAKA

舊 06-08-14, 02:53 AM   #98
PTX-003C
天下第一盲鬼

引用:
我其實主要插緊梅田條地下街指示差
新宿都係迷宮,但佢指示係整理得比較好,靠睇指示唔會迷路
梅田係睇住指示會乃野

我又真係無拎地圖行

在日本,人身事故我覺得都真係算常見..
第一次去難波果次真係好慘,地底裝修改札⋯⋯結果比佢堆指示牌玩左兩粒鐘先搵到JR難波
重要果次我係地底完全斷SIGNAL,想求GOOGLE 大神都唔得
-------------------

就係太常見先要早入
唔好因為人地一個睇唔開搞到你要罰一筆錢
我大不了係機場發呆等飛都唔想係去機場路上發呆望住錢飛走
我永遠都唔會明點解有人會想同自己荷包過唔去,死都要玩到最後一刻

此篇文章於 06-08-14 02:55 AM 被 PTX-003C 編輯。
舊 06-08-14, 01:07 PM   #99
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 地場衛 查看文章
請問由博多去廣島,除左用全國JR Pass外仲有冇其他較平既方法?THX
我唔知你咩行程
突然諗起山陽張pass~你可以去望下
可以坐山陽新幹線

另外其實你應該善用呢類去search
http://transit.loco.yahoo.co.jp/

引用:
作者: PTX-003C 查看文章
第一次去難波果次真係好慘,地底裝修改札⋯⋯結果比佢堆指示牌玩左兩粒鐘先搵到JR難波
重要果次我係地底完全斷SIGNAL,想求GOOGLE 大神都唔得
-------------------

就係太常見先要早入
唔好因為人地一個睇唔開搞到你要罰一筆錢
我大不了係機場發呆等飛都唔想係去機場路上發呆望住錢飛走
我永遠都唔會明點解有人會想同自己荷包過唔去,死都要玩到最後一刻

我去旅行都係靠download google map + GPS ~~唔買上網CARD
不過呢次都係買番張上網CARD~~定位快D
但點都會照樣DOWNLOAD地圖~保險D

BTW~~AGREE你~~早3個鐘~無事發生果下係悶係HEA~~
但意外呢D野好難講~~有咩事發生~都仲有時間查+改坐其他交通工具
我試過坐新幹線~失驚無神DELAY成粒鐘
又唔係風雪問題~~顯示牌又無顯示話有人身事故~~又聽唔到廣播講MUD
好彩果下只係旅行中途(雖然LAST 果晚我唔會逗留在太遠離機場的地方)

舊 06-08-14, 03:50 PM   #100
leotam3

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: 地場衛 查看文章
你幾時去?
7月1日之後既話
http://www.pref.hiroshima.lg.jp/uplo...ent/126593.pdf

唔駛多謝我ノシ

最新school days mad誕生~\/
http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

全新舊18x game特價拍賣中
http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
leotam3 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.6 Hitomi ~清談館~ 1001 05-25-14 10:46 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.5 Hitomi ~清談館~ 1001 09-16-13 07:21 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.4 Hitomi ~清談館~ 1004 03-10-13 12:15 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.3 Hitomi ~清談館~ 1004 11-15-12 11:18 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 07:56 AM

手機版 | APP版