Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 02-01-09, 08:34 PM   #1
埃及使者
God of Gamer
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
港鐵叔嬸中英喪罵熱播

巴 士 阿 叔 「 壓 力 論 」 一 罵 成 名 後 , YouTube 又 出 現 一 段 約 四 分 半 鐘 長 , 題 為 《地 鐵 夫 婦 : ``Shame of Hong Kong ! ( 香 港 之 恥 ) ” 》 的 三 人 互 罵 片 段 , 上 載 網上 大 半 天 已 有 逾 六 千 五 百 次 點 擊 率 。 片 中 只 見 一 對 男 女 連 珠 炮 發 中 英 夾 雜 破 口 大 罵 另 一 名 男 子 : 「 自 己 走 走 去 」 、 「 你 跳 Break Dance ( 霹 靂 舞 ) 你 事 … … You are moving , not me ! ( 係 你 走 走 去 , 唔 係 我 ) 」 ; 片 末 該 對 男 女 斥 對 方 : 「 Shame of Hong Kong ( 香 港 之 恥 )! 」 不 過 , 留 言 網 友 均 批 評 這 對 男 女 影 衰 港 人 : 「 真 係 Rubbish ( 垃 圾 ) 喇 ! 」

片 段 由 低 角 度 拍 攝 被 指 為 「 夫 婦 」 的 一 對 男 女 , 而 被 罵 男 子 未 被 攝 入 鏡 , 上 周 五 晚由 網 民 Keithsoho 上 載 至 YouTube , 截 至 昨 日 中 午 轉 為 私 人 模 式 前 , 短 短 十 多 小 時已 有 逾 六 千 五 百 次 點 擊 率 , 據 上 載 者 留 言 , 片 段 攝 於 年 初 五 , 而 他 坐 在 罵 人 者 身 旁。 而 在 相 信 是 拍 片 者 撰 寫 的 網 誌 中 指 , 他 目 擊 事 發 經 過 , 罵 人 女 子 「 翹 腳 坐 」 , 列車 行 駛 時 的 擺 動 令 她 的 鞋 子 輕 輕 踢 到 站 在 前 面 的 被 罵 男 者 長 褲 , 該 男 子 說 出 一 句 :「 嘩 , 睇 住 喎 。 」 罵 戰 隨 即 展 開 。

互 罵 「 八 婆 」 「 八 公 」
只 見 該 女 子 罵 人 時 一 直 揮 舞 縮 骨 遮 , 初 段 見 她 謂 : 「 你 自 己 走 走 去 你 事 , 唔 好 話 我 揩 親 你 … … You are moving , Not me ! 」 又 斥 對 方 : 「 咁 多 位 唔 企係 要 企 響 我 前 面 , 未 見 過 女 人 呀 ? 」 被 罵 者 反 駁 幾 句 , 婦 人 續 斥 責 道 : 「 你 就 最 好去 做 Talk Show ( 棟 篤 笑 ) , 許 冠 文 都 唔 夠 你 Talk ( 講 ) 呀 … … Stay away from me 呀 ( 離 開 我 遠 ) ! 」

而 坐 在 該 女 子 旁 的 男 子 全 程 「 幫 口 」 , 指 摘 對 方 「 你 又 要 特 登 走 挑 釁 」 , 又 指 對 方 手 部 動 作 令 「 隔 籬 個 Lady ( 女 士 ) 畀 你 整 親 。 」 有 其 他 乘 客 嘗試 勸 止 , 三 人 反 愈 鬧 愈 烈 , 互 罵 「 八 婆 」 、 「 八 公 」 , 婦 人 在 片 段 末 更 道 : 「 Go to hell ! ( 下 地 獄 吧 ) 」 , 之 後 這 對 男 女 連 珠 炮 發 地 說 : 「 人 渣 」 、 「 垃 圾 」 ,被 罵 男 子 回 應 道 : 「 咁 都 有 ! 」 之 後 , 該 女 子 斥 喝 道 : 「 Shame of Hong Kong ( 香 港 之 恥 ) ! 」 片 段 不 久 即 完 結 。

網 民 斥 夫 婦 「 垃 圾 」
在 YouTube 留 言 的 網 友 均 批 評 該 對 中 英 並 用 罵人 的 男 女 的 言 行 , 指 「 呢 兩 公 婆 就 真 係 Rubbish ( 垃 圾 ) 」 , 是 潑 婦 罵 街 、 蠻 不 講理 , 有 人 更 揶 揄 二 人 是 「 模 範 夫 婦 」 、 婦 人 的 英 文 「 屎 」 , 影 衰 香 港 人 , 又 笑 言 「將 來 呢 段 片 會 同 巴 士 阿 叔 一 樣 咁 紅 」 。 不 過 , 亦 有 人 嘆 指 本 港 地 少 人 多 , 生 活 環 境狹 窄 , 「 每 個 人 空 間 小 , 自 然 心 情 煩 躁 。 」

片 段 前 晚 上 載 網 上 至 昨 中 午 前 由 公 開 轉 為 私 人 模 式 , 稍 後 時 間 同 一 片 段 加 入 版 權 字 句 後 以 近 似 題 目 再 上 載 網 上 。

=============
時不時都有呢d事發生
本地人、內地人、外國人
留意左咁耐
似乎本地人自己搵交嗌多

到底係咩原因會搞到咁既樣
係咪如他人所講
讀得書多罵人就要拋書包?

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!

此篇文章於 02-01-09 11:28 PM 被 埃及使者 編輯。
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-09, 08:55 PM   #2
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
睇文字無乜感覺,
睇片先知鬧人果兩位d表情衰到呢…重用把雨傘係咁指住人鬧。

睇埋全片先。

http://hk.youtube.com/browse

舊 02-01-09, 08:57 PM   #3
wyhone
Game Master
宛如天使的惡魔

註冊日期: Oct 2005
個女生仲揮舞把縮骨遮,好似想打過咁
呢對夫婦先係Shame of Hong Kong

人類似乎不斷進化
工業革命更為人類帶來現代化的舒適生活
然而,現今愈來愈多人受上一代帶來的物質主義苟且一生
不再探究知識,但願安享天年
是好事還是壞事?
wyhone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-09, 09:00 PM   #4
CCemi

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: 機場美少年 查看文章
睇文字無乜感覺,

睇埋全片先。

睇左唔夠30秒…已經覺得隻耳仔好"暈暈聲"…鬧黎鬧去一味以為自己聲大就ok既人最煩~"~

我們會定期舉行會與比賽, 有興趣請看看我們的專頁吧
CCemi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-09, 09:02 PM   #5
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: KeaneYip 查看文章
睇左唔夠30秒…已經覺得隻耳仔好"暈暈聲"…鬧黎鬧去一味以為自己聲大就ok既人最煩~"~
片尾有位阿姐好勇出嚟勸交…

舊 02-01-09, 09:03 PM   #6
wyhone
Game Master
宛如天使的惡魔

註冊日期: Oct 2005

依家好似叫做港鐵.....

人類似乎不斷進化
工業革命更為人類帶來現代化的舒適生活
然而,現今愈來愈多人受上一代帶來的物質主義苟且一生
不再探究知識,但願安享天年
是好事還是壞事?
wyhone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-09, 09:05 PM   #7
才子
Ultimate Gamer
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
果條狗公來來去去都係講"隻腳不嬲咁擺"

講野又上文唔接下理, 自己都識講人多, 但又可以話人走黎走去, 又話係都要企佢前面

自己手指指又話人地隻手會整到人, 真係五十步笑百步...

大聲就代表岩, 真係

(`・ω・´)

此篇文章於 02-01-09 09:11 PM 被 才子 編輯。
才子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-09, 09:36 PM   #8
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
無恥夫婦"聲威震全港"...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-09, 09:38 PM   #9
埃及使者
玻璃般的存在

引用:
作者: 機場美少年 查看文章
睇文字無乜感覺,

睇埋全片先。

唔知貼唔貼條LINK好
段片.....潑婦罵街

GGF - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
舊 02-01-09, 09:47 PM   #10
闇影風

註冊日期: Dec 2005
Nintendo Switch ID207717831903
PSN  IDShadow0524
比人鬧果位人兄都算無辜
拍片果個都好公道, 點睇都係果兩公婆發瘟, 無拍埋受害人b

FATE ID : 204.191.035

CC ID : 196.284.818
常駐突滿村姑或鶴媽
闇影風 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-09, 09:49 PM   #11
KammyKammy
↘很痴纏的熊仁伉儷↘

註冊日期: Nov 2008
3DS Friend Code0962 8952 6356
個師奶把遮亂咁隊, 其實果位男士大可以打電話報警告佢assault

呢d人得把聲, 佢愈要挑釁你你愈要心平氣和

見到d乘客都有d不值佢地所為

災前夢番地:3000-0104-5988
美版村FC:0920-0147-7628 / Name: Kammy♪ / Town: Hogwarts
3DS動物之森相簿
WII版動物之森相簿

KammyKammy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-09, 09:56 PM   #12
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
如果我見到
一定三字經(我係路人)
得個嘈字, 呢d人通常一話報警就收皮(因為我真係試過咁玩)

舊 02-01-09, 10:25 PM   #13
dvd-rom
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2008
若係我多數會忍左佢就算,攪到咁有乜為呢
引用:
作者: lauchai 查看文章
如果我見到
一定三字經(我係路人)
得個嘈字, 呢d人通常一話報警就收皮(因為我真係試過咁玩)
願聞其詳
dvd-rom 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-09, 10:34 PM   #14
JJLAM
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2004
兩公婆真係唔知個醜字點寫...

A pessimist thinks things can't be worse
An optimist knows they can
JJLAM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-09, 10:47 PM   #15
The One
業餘歌手

引用:
作者: dvd-rom 查看文章

願聞其詳
其實我講過幾次

講多次都冇所謂

話說某年某日, 我同我女人去左遊巴士河(佢好鐘意坐巴士)
上左車之後我地上左樓上
之後下面開始好嘈喇
然後一男一女一路鬧交一路上黎
大約係, 男既話女既打尖, 女既話男既非禮
一路鬧一路鬧(粗口橫飛) , 鬧左十分鐘都冇人出聲阻止
之後個男人唔想再嘈, 開始收聲
但係個女既仲嘈
呢個時候我頂唔住 (打擾我女人遊車河既雅興)
大約係咁講(d助語詞自己搵位加番 ):xxxx, 嘈完未呀, 嘈左成兩個字, 八婆, 人地男人都廢事再嘈啦, 你仲嘈乜野呀? 係報警就快d, 咪o徙我d時間
講完, 全部靜哂, 冇人出聲, 直到兩個當事人都走埋(成程都冇人出聲)

好似呢d人, 忍佢佢仲串
係我一定攞手機對住佢地拍

舊 02-01-09, 10:53 PM   #16
D.Luffy
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2008
睇左段片, 坐係度果兩個八公金婆講埋d歪理兼舉動可憎 剩係睇片都真係想打鑊佢地
D.Luffy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-09, 10:58 PM   #17
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
作者: dvd-rom 查看文章
息事寧人定給予教訓...
呢種人...唔放過得~

舊 02-01-09, 11:01 PM   #18
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
shame??你o地兩個咁潑婦先係shame吧

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-09, 11:03 PM   #19
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
一早睇左
勁無聊,拍個條友都係xd
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-09, 11:05 PM   #20
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
我仲係好欣賞d 動作快既朋友 以 光速拎部手機拍低d 趣事

呢兩位男女 真係 特別位女既 d 英文 真係一流 我認輸
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-09, 11:19 PM   #21
The One
業餘歌手

引用:
作者: POKA 查看文章
一早睇左
勁無聊,拍個條友都係xd
but I like it

有朝一日我都會有份俾人拍

舊 02-01-09, 11:23 PM   #22
機動盜賊首領-電

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
如果我係當事人.30秒個時已經變武打片.我承認,對住D無理性我都無乜理性的.
人迫仲繞腳.要人幫你抺鞋??

機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-09, 11:24 PM   #23
sunnypigdog
滅絕小五郎

註冊日期: Sep 2003
睇完唯一感想:好嘈.................

舊 02-01-09, 11:31 PM   #24
埃及使者
玻璃般的存在

如果係我即時報警
理得佢3721

平時小事都仲可以忍下
無理取鬧我就忍唔到
(依家份工有時D野無理...我連老細都照鬧.........理直氣壯係我既性格)

GGF - 棄坑

舊 02-01-09, 11:43 PM   #25
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
作者: 埃及使者 查看文章
如果係我即時報警
理得佢3721

平時小事都仲可以忍下
無理取鬧我就忍唔到
(依家份工有時D野無理...我連老細都照鬧.........理直氣壯係我既性格)
下聯
橫蠻無理係你衰賤格

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:43 AM

手機版 | APP版