Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-19-07, 01:04 AM   #1
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
想問下係16:9的LCD TV玩TV GAME的問題

想問下PS2可唔可以好似Wii咁設定畫面輸出係16:9?

因為剛購入一部16:9的LCD TV,
D畫面係TV 顯示時都唔係全畫面,
係左右有黑邊的長方形畫面,但又唔係4:3
同埋宜家用AV線駁TV的畫面又少少濛,D字唔係好清,
唔知用色差線會唔會好D?
用色差線的XBOX係呢部LCD TV又無同類問題wor。

同埋PS2點開480P?

PS2的色差線宜家重有無得賣?

http://www.gaforum.org/showpost.php?...6&postcount=49

此篇文章於 09-22-07 02:20 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-07, 01:11 AM   #2
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
Screen Size 試下開 Full 吧 b

Composite Video 線輸出畫面當然是頹的
小弟之前一直都用Composite Video 線,試過用 S-Video 線之後就唔想再用返Composite Video 線(小弟部 TV 最靚 Input 得 S-Video input)

480p ......冇記錯好似唔係所有 Game 都支援,所以都係o係game入面做setting

可能有錯,但希望幫到你

舊 09-19-07, 01:53 AM   #3
八仙果
God of Gamer
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
GOW 還是 Widescreen OFF,Porgressive 開 ON 後按 YES。
不是所有 Games 都對應 480p。
主機設定 16:9。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-07, 04:43 AM   #4
WKF~
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2003
16:9玩ps2 game左右有黑邊不是正常的嗎
我部都是有左右黑邊.......
WKF~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-07, 07:29 AM   #5
一小英口

註冊日期: Mar 2005
Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
480P : 開GAME時 HOLD住「上, 三角, 叉」
成功的話會問你轉唔轉480P....
(SEED D 同 SCIII 都得

一小英口 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-07, 09:46 AM   #6
Crazy Gamer

註冊日期: May 2004
XBox Live GamertagMING0229
入mon買條頹色差都好過原裝AV線

原裝色差印象中係百零蚊
0229 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-07, 10:26 AM   #7
天使之國
Banned
^0^

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 一小英口 查看文章
入game定開機
天使之國 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-07, 11:34 AM   #8
IDGAF
The One

引用:
作者: Marco 查看文章
Screen Size 試下開 Full 吧 b

Composite Video 線輸出畫面當然是頹的
小弟之前一直都用Composite Video 線,試過用 S-Video 線之後就唔想再用返Composite Video 線(小弟部 TV 最靚 Input 得 S-Video input)

480p ......冇記錯好似唔係所有 Game 都支援,所以都係o係game入面做setting

可能有錯,但希望幫到你
意思係PS2用S-VIDEO的情況下比用色差輸出好?

引用:
作者: 八仙果 查看文章
GOW 還是 Widescreen OFF,Porgressive 開 ON 後按 YES。
不是所有 Games 都對應 480p。
主機設定 16:9。
即係係Screen Size set16:9就ok?即使只用3色AV線/S-VIDEO輸出?
定係一定要用色差線先支援16:9定係跟GAME的?

引用:
作者: WKF~ 查看文章
16:9玩ps2 game左右有黑邊不是正常的嗎
我部都是有左右黑邊.......
即係所有PS2 Game用16:9顯示都會有這種情況?
因為家中一直只有4:3的TV唔知實際情況。

另外,係影音版果邊有版友提到,我部LCD TV係有21 pins的,
想問下香港有無得賣PS2用的21 pins線(UKPS2官網叫Euro-AV Cable)同幾錢?
同埋行版PS2用唔用到o架?
Euro-AV Cable質數方面=3色AV線定S-VIDEO?
係咪一條線已經包括埋聲音輸入?

呢條:

http://uk.playstation.com/ps2/hardwa...Euro-AV-Cable/

另外,宜家重搵唔搵到DC用的VGA BOX,
或者可以令DC駁到RGB In (D-sub 15pin) 插口的方法,
因為呢部TV都有呢種插口。

其實係咪有色差 SELECTOR(5條線果種)呢樣嘢~!?
宜家屋企用的AV SELECTOR只係有3色AV線用的舊東西無得插色差的。

THX~!!!

舊 09-20-07, 12:05 PM   #9
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
我用PS3玩PS2 出480p喺HDTV玩都係左右有黑邊

引用:
作者: 天使之國 查看文章
入game定開機
入game, 出PS2標誌後按住就得

相薄

此篇文章於 09-20-07 12:17 PM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-07, 12:06 PM   #10
啤梨王子
The One
過氣萬人迷

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDPear_Prince
引用:
作者: 機場美少年 查看文章
其實係咪有色差 SELECTOR(5條線果種)呢樣嘢~!?
宜家屋企用的AV SELECTOR只係有3色AV線用的舊東西無得插色差的。
當然有啦
我果個1開8都用左好多年喇

Waiting around for somebody to change your life for you is a loser's game.
If you want a great friend, you've got to be a great friend; if you want a great partner,you've got to be a great partner.
啤梨王子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-07, 12:10 PM   #11
IDGAF
The One

引用:
作者: 啤梨王子 查看文章
當然有啦
我果個1開8都用左好多年喇
咩樣o架?
同大約幾錢?

舊 09-20-07, 12:12 PM   #12
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
咩樣o架?
同大約幾錢?
長方形, 黃金有得賣, 好似$260

舊 09-20-07, 12:14 PM   #13
啤梨王子
The One
過氣萬人迷

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDPear_Prince
我都係黃金見過
幾錢就唔記得喇

我果個唔係係香港買既

Waiting around for somebody to change your life for you is a loser's game.
If you want a great friend, you've got to be a great friend; if you want a great partner,you've got to be a great partner.
啤梨王子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-07, 12:41 PM   #14
z_plus
Ultimate Gamer
長崎涼美

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code4768 7416 2420
PSN  IDzetaplusHKG
引用:
作者: 一小英口 查看文章
不用按「上」的,只要按三角及交叉就可以了。

↓小弟的個人photo album↓
http://www.fotop.net/zplus
z_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-07, 12:47 PM   #15
z_plus
Ultimate Gamer
長崎涼美

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code4768 7416 2420
PSN  IDzetaplusHKG
引用:
意思係PS2用S-VIDEO的情況下比用色差輸出好?
Marco指的並不是色差,Composite是指普通的黃色AV線。
Component是色差,亦只有用色差線才可以開480p的。

畫質方面:
Composite < S-video < Component

↓小弟的個人photo album↓
http://www.fotop.net/zplus
z_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-07, 01:31 PM   #16
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
咩樣o架?
同大約幾錢?
你要幾多in 1 out?
黃金見果個係6 in 1 out , 約260
太多我用唔哂, 之後去左鴨記睇, 有一款係4 in 1 out, 不過要格下價先好買, 我行左幾間, 個range係$9x ~$150

舊 09-20-07, 05:21 PM   #17
IDGAF
The One

引用:
作者: z_plus 查看文章
Marco指的並不是色差,Composite是指普通的黃色AV線。
Component是色差,亦只有用色差線才可以開480p的。

畫質方面:
Composite < S-video < Component
OIC~!
咁Euro-AV Cable(21 pins)呢?
影音版的版友話「21 pins=15 pins=VGA=色差=D端子」

原裝PS2用Euro-AV Cable唔知買唔買到,
不過上網見一條第3廠出的都唔係好貴($3X)
唔知好唔好過用原裝的AV線。

引用:
作者: ELT 查看文章
你要幾多in 1 out?
黃金見果個係6 in 1 out , 約260
太多我用唔哂, 之後去左鴨記睇, 有一款係4 in 1 out, 不過要格下價先好買, 我行左幾間, 個range係$9x ~$150
我都要睇定了,
部機得一組色差輸入,但係宜家我有幾部機都要用(XBOX,Wii,PSP)
買定6 in 1 out都啱用意預留比NOW TV,PS2,TVB HD…用。

舊 09-20-07, 09:20 PM   #18
黑澤夜
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2002
我都想買呢陪電視呀
LG , Right?

我想問下你覺得呢部電視打機睇碟如何?
黑澤夜 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-20-07, 09:53 PM   #19
一小英口

Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
引用:
作者: z_plus 查看文章
不用按「上」的,只要按三角及交叉就可以了。
....
我一直唔知

一小英口 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-07, 01:35 AM   #20
IDGAF
The One

未買PS2用的色差/RGB/Euro-AV Cable,
但係無啦啦買咗條Dreamcast RGB Cable
見係原裝,又賣$5X咁平。
但係都唔知部LCD TV&DC用唔用到。
因為條Dreamcast RGB Cable係歐洲版, 日版的DC都唔知支唔支援…
(歐洲版DC手掣就可以用係日版機)

http://www.play-asia.com/paOS-13-71-...h-70-236r.html

Allows you to connect your Dreamcast to your TV's SCART socket
Maximises picture and sound quality

詳細描述
The RGB SCART Cable allows you to enjoy games with a clearer, higher quality display than the composite AV cable that comes with the console. Requires a TV with a SCART input.

更多資料

發行日期 1999年01月01日
版本 歐洲版

引用:
作者: 黑澤夜 查看文章
我都想買呢陪電視呀
LG , Right?

我想問下你覺得呢部電視打機睇碟如何?
可以參考這個post:
http://www.gaforum.org/showpost.php?...6&postcount=49

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=163369

無睇過碟,淨係用嚟打機…
但係用過PSP睇過下自己轉的MP4片

http://www.gaforum.org/showpost.php?...&postcount=179

此篇文章於 09-21-07 01:44 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 09-22-07, 02:21 AM   #21
IDGAF
The One

好開心Dreamcast RGB Cable(Scart Cable)入手,
雖然聽聞DC用VGA BOX+CRT mon的質數才是DC最強畫面,
不過,宜家要搵VGA BOX+CRT mon都有D難了…

實際試完呢條RGB Cable+LCD TV的質數,
我就好滿意了,可能我要求唔高啦(一直用普通AV線的玩家 )
畫面清咗(特別係d字)就好滿足了~!而且條線又唔係貴,有興趣的朋友可以買條試下~!

舊 09-22-07, 04:50 AM   #22
八仙果
youtube 頻道

Nintendo Switch ID3414-6520-7624
咦?請問這條是 PAL 版的 RGB Cable 是嗎?

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
舊 09-22-07, 10:26 AM   #23
IDGAF
The One

引用:
作者: 八仙果 查看文章
咦?請問這條是 PAL 版的 RGB Cable 是嗎?
我估係掛…
http://www.play-asia.com/paOS-13-71-...h-70-236r.html
個網寫係歐洲版,我都驚買返嚟可能唔可以係日版DC上使用,
但係見歐洲版的手掣、震動器都可以係日版DC上用到,咪買嚟試下。

其實可能係部LCD TV支援才能運作吧,
我見部TV&說明光碟除了英文之外就是其他歐洲國家的文字,
機內的MENU都係,但買LCD TV時試其他LG的款式的LCD TV,MENU就係用簡體中文的。
可能制式都唔一樣的。(我估宜家我買呢部LCD TV係銷售到歐洲地區的,不過香港同英國制式一樣,所以順便在香港發售吧。)

此篇文章於 09-22-07 10:30 AM 被 IDGAF 編輯。
舊 09-22-07, 10:26 PM   #24
taichu2
Crazy Gamer

$5x蚊...又幾抵喎

雖然我部電視沒有這個插頭
taichu2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-07, 11:34 PM   #25
八仙果
youtube 頻道

wink

引用:
我估係掛…
個網寫係歐洲版,我都驚買返嚟可能唔可以係日版DC上使用,
但係見歐洲版的手掣、震動器都可以係日版DC上用到,咪買嚟試下。

其實可能係部LCD TV支援才能運作吧,
我見部TV&說明光碟除了英文之外就是其他歐洲國家的文字,
機內的MENU都係,但買LCD TV時試其他LG的款式的LCD TV,MENU就係用簡體中文的。
可能制式都唔一樣的。(我估宜家我買呢部LCD TV係銷售到歐洲地區的,不過香港同英國制式一樣,所以順便在香港發售吧。)
謝謝你的資料,
之前在 SEGA 的 Topic 就是有人問起,
而日本及歐洲的 RGB Pinout 也不一樣 ...
效果看來很不錯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:31 PM

手機版 | APP版