Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 05-30-13, 02:45 PM   #1226
Corex
God of Gamer
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
神作
已backup

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-13, 06:26 PM   #1227
Viper II
↘みもりんっ

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
等睇你兜完去六四再兜去七一

民氣論 (笑)

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段

此篇文章於 05-30-13 07:11 PM 被 Viper II 編輯。
Viper II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-13, 11:45 PM   #1228
Penny仔

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
引用:
天安門母親發起人丁子霖說,支聯會去信向她提出,要求她反駁「本土派」杯葛今年以「愛國愛民」為主題的六四燭光晚會;丁子霖回信表示,港人過去二十三年,一直堅持參與晚會,公道自在人心,但同時認為支聯會用「愛國」字眼並不恰當。丁子霖透露,支聯會一名常委徐漢光,在回覆的電郵中,批評她有關講法,是不了解香港及支聯會的情況,甚至批評她患上「斯德哥爾摩症候群」,同情中共,令她感到十分憤怒,更指或會影響日後和支聯會合作。

支聯會主席李卓人回應指,徐漢光的言論,只是代表他的個人立場,不是支聯會的立場,希望丁子霖不要誤會,支聯會將致電丁子霖解釋。
http://www.881903.com/Page/ZH-TW/new...6&csid=261_341

好心唔好做埋d核突野啦

ok,咁都算喇...支聯會駛唔駛咁惡呀大佬
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 12:12 AM   #1229
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: Penny仔 查看文章
http://www.881903.com/Page/ZH-TW/new...6&csid=261_341

好心唔好做埋d核突野啦

而家現左形啫~~~豬聯會咪=現代版梁山泊之嘛~~~
對住呢班等招安既山寨猩猩,你仲可以點?

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 01:24 AM   #1230
Viper II
↘みもりんっ

XBox Live GamertagViper II DNA
搵返本土派以前點講"愛國"個定義去解畫都唔識

兩面都黐哂線

再互片多幾下維園尖咀都冇人
可喜可賀

此篇文章於 05-31-13 01:44 AM 被 Viper II 編輯。
舊 05-31-13, 01:59 AM   #1231
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
支聯會既歷史任務係時間完結, 紀念六四既主導權要重回民間

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 02:02 AM   #1232
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
都係果句,兩邊齊做馬騮戲,搵人笨做臨記。
早D返屋企好過啦,星期二黎架…

舊 05-31-13, 02:08 AM   #1233
HenryAbyss
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2010
引用:
作者: Penny仔 查看文章

好心唔好做埋d核突野啦

徐漢光已辭職了
HenryAbyss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-31-13, 02:17 AM   #1234
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:
作者: HenryAbyss 查看文章
徐漢光已辭職了
都萛支聯會未得晒...

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
舊 05-31-13, 05:58 PM   #1235
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
蔣 麗 芸 暫 收 回 罷 免 黃 陳 動 議 2013/05/31 16:50
立 法 會 內 務 委 員 會 , 討 論 由 民 建 聯 蔣 麗 芸 提 出 解 除 黃 毓 民 及 陳 偉 業 議 員 職 務 的 動 議 。 蔣 麗 芸 與 同 黨 的 葉 國 謙 及 譚 耀 宗 商 討 後 , 最 終 她 收 回 動 議 , 留 待 立 法 會 法 律 顧 問 釐 清 議 員 疑 點 。
大小姐又俾d同黨蝦得就蝦。

舊 05-31-13, 06:00 PM   #1236
ヨコ男
てっぺんとるぞー!

註冊日期: Mar 2004
3DS Friend Code3050 8711 4125
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
rd就rd啦, 怕公投

自己中過ぎてマジ無いわ、理解力無くてしんどいわ
思い出せデリカシー、嫌いじゃないけどうっとうしい!!!」
ヨコ男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-13, 12:23 AM   #1237
stevenfan
Ultimate Gamer
貧窮神附身

註冊日期: Jan 2007
到王丹出招XDDD

stevenfan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-13, 07:39 PM   #1238
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
陳雲: 告別離地中產,慎防普世價值

引用:
作者: YHW 查看文章
支聯會既歷史任務係時間完結, 紀念六四既主導權要重回民間
引用:
http://www.facebook.com/notes/wan-ch...99834330040520

http://www.kpwan.com/news/viewNewsPost.do?id=690

我這次是來真的,我老實不客氣。華夏地區的志士、華夏地區的公民社會推行民主,或者境外的美國勢力在華人區推行民主,有兩大迷思(myth),誤盡蒼生。第一迷思,是中產階級壯大之後,會自然產生民主訴求,推翻專制政權。第二迷思,就是普世價值——自由、博愛、平等、民主、人權…這些一攬子的好事情,有助華夏社會,走向現代文明。這兩大迷思,是兩位一體的,因為普世價值是通過中產階級來呈現的。故此,信靠這兩大迷思,是失敗中的失敗,一敗塗地的失敗。我們在香港從事民主鬥爭,正面臨膠着狀態,陷入困局,就是中產階級論的失敗,普世價值論的失敗。

民主就是本土權利、本土文化慾望之伸張、本土傳統文化之復興,大家看英國、美國、法國、德國、日本、韓國,就知道的。迷惑的是,華夏地區的中產階級壯大之後,原來是「離地」的,他們會唾棄中文,不穿唐裝漢服,移民美國、加拿大,後代往美國送,錢財玩美國寄託,家裡用舶來品,手袋皮鞋手錶用外國奢侈品,住宅叫威尼斯、普羅旺斯。這樣的中產階級,你要靠他們來推行民主?然而,在美國發揮境外影響力的時候,這是會成功的,但那只會造就是賣國的民主政權、向美國輸送國家利益的民主政權。在菲律賓、在拉丁美洲,這種例子,我們看得少嗎?

目前的中產階級和西方的普世價值無助於華夏民主。要拆破這兩位一體的迷思,要看看這些迷思是從哪裡來的。它們主要是從美國來的。美國在華夏地區散播民主思想,動機除了促進以美國為首的地區安全之外,還奠定美國的文化霸權地位。換句話說,是殖民主義在作祟。看不清楚殖民主義的議程,你永世也解不通,為何華夏地區的中產階級壯大與普世價值流行,無助於華夏區的民主,更無助於華夏區的文化自強(cultural empowerment)。<-重點

這兩大計策,盤算者是殖民主人,也就是美帝國。美帝國不在乎華夏地區能否成功推行民主,它在乎的,是華夏地區的傳統文明被普世價值淘洗而去,傳統結社方式和地方的血緣組織、宗教組織和自然締結組織,被新式的公共服務組織及跨國的慈善組織和NGO取代。這些被剝奪國族文化、地方風俗的人,稱自己是「世界公民」,一個文學比喻的名詞,因為人類並沒有一個世界政府會實踐這些人的公民權利。美國文明、美國金融、美國消費品、跨國剝削集團,可以長驅直入,進駐華夏。在淘洗華夏文明、剷除華夏傳統組織的目標上,來自蘇俄的共產主義,與來自美國的普世價值,是沒有分別的,都是在華夏地區的殖民霸權。退卻蘇俄,擁抱美國,是前門拒虎,後門進狼,出了虎穴又入狼窩。<-同儒家忠君愛國思想一樣,都係洗腦方式

在抗拒美國殖民霸權方面,解放離地中產、中產本土化和批判普世價值方面,大陸仍未覺醒,香港則在覺醒之中,而台灣則覺醒了,而且開始在本土華夏傳統、本土族群文化、本土民生、本土宗教、本土社團方面,彌補過去民主進程的禍患。<-出路

法國大革命,剷除了傳統貴族、教會、行會、鄉社的文化詮釋權,代之以普世價值的自由、平等、博愛。普世價值的危險在哪裡?是普世價值沒有準則!它沒有詮釋的本土主體,甚至它沒有詮釋的國體。你懂得這樣看,普世價值就很危險。這些普世價值,無人可以在傳統的字典、傳統的法典、傳統的長老和地域組織裡面取得解釋,民眾無法在周圍的自然締結裡面取得諮議權力,取得向政府武裝力量的制衡,最終,普世價值任由取得政權的革命者任意解釋,國家官僚組織(政府、議會、警察、教師、社工…)取代了社群組織(The nation takes over the community),國家雄辯滔滔,民眾變成無言的奴隸,青年才俊誇誇其談,父母長輩羞澀退場。這就是法國大革命血洗巴黎、殘害傳統的教訓。最終,自由被扼殺了。

中國的革命,不論是孫中山的或是毛澤東的,都是學法國的一套的,不是學英國那一套的。故此,中國失敗至今,一敗塗地。原因是什麼?原因是中國人被普世價值的簡潔理性迷惑了,中國人認為自己的四書五經,二十四史、佛道團體、宗親會、廟會、行會、江湖幫會,權威處處,山頭林立,弄得事情深奧莫明,好難理解,法國的一套容易理解,於是吃快餐,吃方便麵,吃味精素,吃的一身浮腫,以便把身上的洋裝西服,鼓脹起來。西裝筆挺,好看啊。

我的老天!權威處處,山頭林立,凡事做決定,要問自己周圍社群的意見,要思考千年文化傳統如何解釋,要到處張羅,到處託情,修修補補,這不就是民主嗎?政府推出惡劣的政策,我走出議會,回去找鄉親父老幫忙,找老師詢問,找牧師神父和尚求開示,找行業工會抗議,找幫會、兄弟會來打鬧,到處都是我反抗的資源,這不就是自由嗎?中國人,你怎麼會這麼蠢!引入西方的普世價值,卻在挖自己的民主與自由的牆腳!你這不就是中了殖民主義的毒?<-這就是我點解要QUOTE樓上既主要原因
而且講得無錯..呢D先係民主背後既真諦,唔好諗到民主咁純潔,都係保衛自己認同既團群體利益出發,去用行動手段表達以致達成目的

有多大既多強既行動力,視乎以上既思維強度/自由同社會容忍度,同有多少既法律是不治於群眾(法不治眾既意義)

普世價值...唔一定係好的,一部份只係洗腦手段(和理非非呢D係其中之一)

此篇文章於 06-01-13 08:10 PM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-13, 08:25 PM   #1239
某F
我的歌聲裡

大家都對64有興趣,延伸貼多些少野做下啟蒙工作,如何分人鬼
引用:
睇下呢篇文先
http://hk.apple.nextmedia.com/news/a...056244#f8404ce
可以睇到,中共最大眼中釘:
-社會混亂
-港獨思想
佢地所認為嘅源頭同解決方法
-瓦解激進泛民
-打擊港獨勢力(佢地竟然覺得人力係港獨關鍵組織)

點解北京憎社會混亂?驚控制唔到嘛,中共係有控制強迫症嘅,所以要穩定壓倒一切。但係睇返社會混亂嘅源頭,多數都係港共嘅不濟,唔係佢地搞咁多Seven野邊有野好反對。不過係要賴人架啦,你吹漲,廉署都可以賴英國啦。
點解北京討厭港獨思想?因為你獨立左佢就管你唔到,管你唔到就喪失統治權威,引起人民質疑,d人知道佢廢,重唔作反咩。所以中共由此至終都對打壓疆藏獨不遺餘力,你話佢會唔會放過港獨咩?五毛咩都會扮,就係唔會扮港獨,搞到d人開竅佢地會唔驚呀?
中共最重視就係反激進同反港獨,不過你都可以睇到中共非理性同百痴嘅一面,就係賴哂落人度,而唔知所有野都係自己搞出來,佢一日搞赤化一日就會亂,佢一日搞殖民一日就會更多支持獨立嘅人,越打壓就越多人醒,所以話越維越不穩,中共自己玩自己。d靚就唔緊要喎,因為代表財源滾滾來嘛。中共始終都係百痴,佢地以為港獨係有組織嘅,只要佢地繼續殖民,獨立思想就會由普通人心中出現。

咁泛民激唔激呀,獨唔獨呀?所以中共對乜野泛民從來都未驚過。六四會驚你?咁多年來中共對香港嘅控制同滲透只有大大加強,從來都無因為咩泛民咩六四動搖到。所以民同政協人大d民主黨派一樣,只係花樽,用來畀大家感覺良好,只要泛民數量唔過半佢地都未驚過。你咪反保皇黨囉,佢一年放幾萬忠心"同胞"落黎,睇下邊個有效率d?

好啦咁嘅然無論個邏輯係幾百痴,d手下都要搵食架,中聯辦會發出咩工作指令呢?好明顯就係
1.反激進反人力
2.反港獨反本土(以愛國所為其中一種手段)
嗰d咩蛋熱風三兄弟中國打手呀,d政府打手保皇打手都係次等工作,愛國反港獨反激進先係重點工作,負責呢d工作先係高級五毛。

有腦嘅都知道對高登呢個目標,撐大陸撐政府撐保皇全部都無用架啦。洗腦工作始終都要有個入手點,就用反共啦。一講反共d人就會信哂佢,有信任就可以隨便洗腦,有乜好過呢個廉價洗腦招牌?支那會都嗌左結束一黨專政廿幾年啦,有無動搖過共產黨一分權力?所以就算派多幾多隻五毛講"反共"呢兩個字,係無傷大雅嘅,當然最好配埋咩愛國、救國嗰d順手洗埋腦啦。做五毛最緊要取信於人,最簡單嘅方法除左口講反共重有就係出反五毛post,xjapam同地霸都出過d好generic嘅反五毛post。

詳細請入友壇
http://forum6.hkgolden.com/view.aspx...essage=4466080

此篇文章於 06-01-13 08:31 PM 被 某F 編輯。
舊 06-01-13, 08:44 PM   #1240
Viper II
↘みもりんっ

又佈教文
將N個論點扭埋一碟再套個term就滑波推論到infinity

如何分人鬼
六四七一都唔賣野籌錢唔爭客先講人鬼啦

舊 06-01-13, 09:18 PM   #1241
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: Viper II 查看文章
又佈教文
將N個論點扭埋一碟再套個term就滑波推論到infinity

如何分人鬼
六四七一都唔賣野籌錢唔爭客先講人鬼啦
佈文?笑左
我咁做有乜好處?洗腦定義

清醒既人就會知道
我貼上面講既野,都係殊途同歸只有一點

你恐怕連啟蒙2個字係乜都未知

08年大把人鬧爆熊貓港女同陳巧文,到今日既64意義有人質疑,只係幾年時間

我從來只係陳述事實,再係加自己分析
如有錯麻煩請指出

唔好講佈教2個字就算

此篇文章於 06-01-13 09:20 PM 被 某F 編輯。
舊 06-01-13, 09:35 PM   #1242
某F
我的歌聲裡

仲有,有無人留意
從商界議員對剪布方面都唔作反對既態度

可以睇到商界同本土有共同利益:制度健全
近來都有跡象睇到傳統商界同地產商都比紅色資本排擠
當佢地固有利益受損,都可能要歸入本土派入面

今日爆左少少SEED...呢段可以當我廢UP

此篇文章於 06-01-13 09:40 PM 被 某F 編輯。
舊 06-01-13, 09:45 PM   #1243
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
國師反普世價值既取態同共產黨一樣

或者佢講得岩,西方民主唔岩華人,咁中國用中國式民主屈香港機時都唔好怨
華人唔係有被統治既dna,國師教主都無market
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-13, 09:55 PM   #1244
Viper II
↘みもりんっ

同你傾過咁多次, 覺得同你講邏輯好辛苦
陳雲D文, "友壇"大把恥笑區
算啦, 係咁易兩句算

要打人普世價值就"美國的普世價值"
跟住就"普世價值任由取得政權的革命者任意解釋"
最後"引入西方的普世價值,卻在挖自己的民主與自由的牆腳"

不停扭曲普世價值個定位
究竟係美國定左D任意解釋

講台灣又係攪笑, 賣國的民主政權, 台灣又冇份

舊 06-01-13, 09:58 PM   #1245
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: MS331 查看文章
國師反普世價值既取態同共產黨一樣

或者佢講得岩,西方民主唔岩華人,咁中國用中國式民主屈香港機時都唔好怨
華人唔係有被統治既dna,國師教主都無market
只係想講凡事唔可以睇表面
要識得分LAW,其實佢唔係咁既意思

普世價值背後一樣有美國佬塞大堆鈔票比國外民選總統做美國隻狗,
近既仲有大馬單野,表面係民主,實際?

ALSO 香港

好彩大家生活係言論自由新聞自由既互聯網時代

舊 06-01-13, 10:14 PM   #1246
MS331
Game Master

引用:
作者: 某F 查看文章
只係想講凡事唔可以睇表面
要識得分LAW,其實佢唔係咁既意思

普世價值背後一樣有美國佬塞大堆鈔票比國外民選總統做美國隻狗,
近既仲有大馬單野,表面係民主,實際?

ALSO 香港

好彩大家生活係言論自由新聞自由既互聯網時代
大馬,新加坡之類既選舉,表面民主,實際操作心照,但係咪代表之後都會無民主?
民主唔係一步到位,就算英國都用百幾年去發展
國師提到既台灣,以前更加係"西方民主唔適合亞洲"論既表表者,但而家都民主化。至於抗拒美國殖民霸權?然後轉去中共霸權??本土左係邊
睇唔出文中有咩強力既論點去反對普世價值
只係拋一大咋名詞出來去棒佢本土理論
舊 06-01-13, 10:53 PM   #1247
Viper II
↘みもりんっ

引用:
陳雲:我的香港城邦論及中華邦聯論,乃香港自立自治、華夏重新建國之大事業,集天地之正氣,人間之善念,遠有諸天菩薩拱衛,近有山神土地護佑,敢膽抵擋滋擾者,必遭天譴,必落地獄。

Wan Chin 我之說法,真實不虛。諸惡莫作,眾善奉行。
6 hours ago · Like · 33

Wan Chin 此說法如獅子吼,如天雷響。
6 hours ago · Like · 27

Chan TaiMan 陳大師的學論根本就是照妖鏡,照出人心的善惡,照出了人和妖的分別,到目前為止所見所聞,力斥陳大師的人,都是心術不正,另一些就是盲從不能成大器的蠢人。
6 hours ago · Like · 43
清醒既人....咳

舊 06-02-13, 12:41 AM   #1248
23條
Junior Member

註冊日期: Jan 2013

中國人的特色
23條 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-13, 12:41 AM   #1249
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

"西方民主"未必啱華人, 但冇人話過"民主"唔啱華人囉老細. 民主作為一種普世價值, 就係"人民作主"一句咁簡單架咋. 西方式民主作為一種現代流行既一種民主制度, 唔代表係唯一一種能夠體現民主普世價值既制度, 更加唔代表每個地方都係照搬字過紙都啱用. 事實上好多比較落後既國家, 照搬西方嗰套結果都係一塌糊塗. 中國如何民主化本身就有好多學術討論, 最簡單係民主化既中國會係行單一政治實體定行聯邦制已經有排搞.

而家陳雲成日插呢班所謂"離地"民主派, 就係話佢地廿多年來只會空喊民主自由等既所謂普世價值(再白啲就係西方既價值), 但內容係完全空洞無物, 更加冇在地實際考慮本土香港人既利益. 近年香港急速赤化, 佢地嗰種保守思維同進退失據已經完全露晒底.

舊 06-02-13, 01:26 AM   #1250
MS331
Game Master

咁現實每個國家既民主制度已經係因當地情況而有唔同
叫香港要走自已一套其實係廢話,講左等於無講
但基本原則(=普世價值)都係不變
國師連普世價值——自由、博愛、平等、民主、人權...都想否定,咁就有問題
另外,就算借外國勢力去改變現況,又唔一定於引外國民主制度,文明、金融、消費...又唔等於無法保存傳統,就如上面所講係一連串既滑波。老實講,呢篇文如果話係黨報既文宣真係perfect match.
總之,係國師眼中任何外國勢力都係危險既,要以本土力量自救,未免窄左d

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[本週:有線直播選舉論壇] 立法會議事堂 Vol.9 [選完先開新vol.] メソウサ ~清談館~ 4011 09-10-12 06:57 PM
[笑話一則]人X力量注冊"泛民"公司註冊和社團登記,控告其他人盗用"泛民"者侵權。 ZlWS ~清談館~ 23 01-09-12 10:59 AM
[TVB] 幸福的抉擇 [藍正龍、劉心悠、林立雯、 陳宇凡、曾少宗、莎莎、邵美琪] 12月27日星期一至五18:00-19:00播出, 11:30-0:30重播 高清翡翠台 N0T51B Neo Entertainment TREND 8 12-26-08 08:09 AM
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #3 「悲情城市」 (2005.09.27-2005.10.18) winner: KKH 「沒脂肪的生日蛋糕...」 KKH 照相館 54 10-20-05 12:04 AM
估波遊戲VOL.43 龍寶寶 體育版 21 03-23-04 05:55 PM

現在的時間是 09:42 PM

手機版 | APP版