Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 08-30-08, 03:58 PM   #1
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
Zeiss Ikoma

小弟首次入手的 6 x 6 機
老機一部....
年代久遠..d皮就殘d...但影到就得...
幾重手好過拿holga時的手感一點...
難得找到"白頭"版....其實"黑頭"都唔差...只係感覺上白頭靚仔一點...

Rolli的TLR又覺得唔方便携帶...
想找部可以易於帶出街玩...
(比我手掌一樣size...合上時扁扁平平可袋入袋)
唔駛估焦(Zeiss Ikoma 有75mm F 3.5版係估焦的)
咁找部有連動測距的好似方便易用些(所以我決定貴一點入部80 2.8)
...
焦屏幾清...
全部掣都好ok.....好順....
鏡就曾經發霉再抺....不過平價回來係咁...
係舊一點得11張菲林的版本...(第12張要自己數位偷一偷)
有B快門到 500份1
有閃燈觸發...(用現代的閃燈的話應該最好用100份1快門...)
熱靴...正面皮面..後面皮面 都有ZEISS IKON字樣...

快門及光圈是"突"字版本...
風琴皮沒有修補或空洞...保養都ok..
唯一不足係快門掣甩左粒"的"

總算有部6 x 6玩下了....

飲茶時約大家一齊買鹽....

此篇文章於 08-30-08 04:04 PM 被 M-eye 編輯。
M-eye 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-31-08, 03:58 AM   #2
M-eye
菜鳥蛋

今天上了一卷普通鹽玩下...
12張左右....
仲給我發現好玩的事...
原來...
我可以用部ZEISS IKON玩長線的燈...
因為支閃燈以閃燈觸發器來閃...
我發現把閃燈放在其他地方....以更長的閃燈線連上...
可以把燈放在其他地方來閃...
唔一定放機頂...
仲有
1951年的機 配上2008年的閃燈...
有很強的違和感...
我因為帶去朋友的生日會試機...
很多玩hi-fi的朋友都喜歡佢古典的風琴造型...
問我可否再同佢地入一兩部....
XDXD
估唔到咁多男人喜歡古典味...

舊 08-31-08, 06:08 PM   #3
Rosicky
God of Gamer
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
這部機要用上了很多錢嗎?

英雄聯盟: Rosicky
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-08, 02:11 AM   #4
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: Rosicky 查看文章
這部機要用上了很多錢嗎?
不用太貴...但要看新淨的程度...
如咁多年老機仲可以用得好順...
鏡頭沒發過霉...
仲連外表的黑皮都keep得好好...
就會貴啦...
我個人所知...(可能有價冇市)
80% - 85% 真的要過5千幾元甚至更高...

但買古老相機我總覺得講下緣....
有時很平都買到好野....

我這部65%外表 + 75%機件....
千幾元入手....
我計過...
Log On買部holga 或 diana 玩..全新機 + 瀘片同魚眼鏡等各式配件都近千...
甚或過千..
又係膠機...鏡片就 ....有的功能都係玩效果多....
又要估焦......

咪快定入一部有歷史...有名廠保證....有金屬機械....
有手感有得對焦又有可用光圈可用快門又古典的相機囉...

我自己很喜歡佢古典造型...風琴式相機的味道吧XD

舊 09-01-08, 04:03 AM   #5
Rosicky
God of Gamer
我愛攝影

註冊日期: Oct 2002
XBox Live GamertagykcisoR
噢...對我來說
這些古董的東西原來都有一定的毒性

英雄聯盟: Rosicky
Rosicky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-08, 12:58 AM   #6
M-eye
菜鳥蛋

原來左玩到閃燈...
部機仲給我找到新玩法...
但正做實驗..希望成功..
一成功給大家看相....

另外第一卷菲林晒了...
開頭有幾張我上得唔好重疊了相邊...
XD
仲有.....賣給我的那個人都唔知可以咁玩....
但給我發現了....XDXD

此篇文章於 09-02-08 01:00 AM 被 M-eye 編輯。
M-eye 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-08, 01:00 AM   #7
亞飛
Moderator
野人生活中

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code5086 0979 5484
d相曬左出來未呀!?

舊 09-02-08, 01:10 AM   #8
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: 亞飛 查看文章
d相曬左出來未呀!?
晒了...但我當時set支520EX II時set得太保守...所以呀京一同娜姐張合照都係暗左...

仲有今天把部機親手清去舊污漬再重新打一層皮臘上去...靚仔番晒....
再上一點點去潤滑個彈簧及支架....
同為風琴位上抺一點點皮臘....
依家超順...又靚仔番...
仲給我同呀生找到開心大發現...
部機估唔到可以玩咁盡...
yeah.....

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[器材] Logitech webcam with Carl Zeiss optics for Mac KKH 照相館 0 06-28-08 02:06 PM
[器材] Carl Zeiss Distagon T* 18mm f/3.5 KKH 照相館 0 06-28-08 02:04 PM
[新聞] Zeiss Introduces ZF-I Lens Series KKH 照相館 0 11-07-07 02:15 PM

現在的時間是 04:05 AM

手機版 | APP版