Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 01-31-07, 11:54 PM   #1
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
向獨身致敬

首先同K大講聲對唔住, 講講下騎劫左你個教學POST!

另外, 小弟文筆唔好, 都唔作咁多故仔.
一如幾位前輩級毒梟所言, 而家唔買, 以後冇咁易買(都唔係冇得買既)

我而家諗緊
1)35 1.4
2)5D

1) 想買好耐. 中左定焦毒都好耐, 50mm唔知點解都係嫌長...想試下近少少...用350D, 所以CROP FACTOR既因素唔駛講.

2) 打算左好耐, $$已經唔係問題, 問題係覺得5弟都出左一排, 突然有部新機公佈出黎的話, 如果只係差幾千我都會選擇新機,
如果買左5D可能會有條大刺...

15/16...各位手足一齊研究下

---------------------------------------------------------------------------------------

一位青年在2007年2月10日發生的事(部分)

朝早做完一身劇烈運動後, 身體好像動不了似的...
但係青年心想:[已經不可以再等了, 我要擴闊我的眼界! 我要攀上米王之流! 雖然不能跟某貓科類動物版友相比, 但該目標物已是非買不可了.]
拖著只有30%能源的身軀前進.
雖然只有30%, 但青年是窮人的關係, 數百元可不是小金額來的, 怎樣也要去打聽一下四方的藥費.
.
.
.
找好了, 有補助電力pack, 電視保護膜, 加上親切的診斷...就你啦.

試了兩台, 第一台在即將扑搥時發現有一光點...重申一次, 我是窮人的關係實在不能動用大筆金額買有礙眼物的傢伙, 否則藥本身怎有效也難抑心中之刺.

眼界大了, 負擔也重了...但年多來的心願, 終於了了.

相信...這是獨身時代最後一次看重病了.

大家都知道是甚麼東東, 相片遲點補吧.

此篇文章於 02-12-07 12:40 AM 被 Strider 編輯。
Strider 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-31-07, 11:59 PM   #2
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
有彈藥,一步到位
買3514不如要5仔
除非學我做便宜精用352

舊 02-01-07, 12:05 AM   #3
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
其實話出5d mkii都只係傳聞....
最快好似話要等2月個相機展等canon發消息先可確定真假..
就算係真出.....都唔係哩一兩個月既事.......
由宣傳到真品出售......以400D 個流程,都要4,5個月.

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-07, 12:06 AM   #4
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
短時間內大炮應該唔會出新FF機啦,由其5D果個級數....
跟本冇對手,我自己係泥坑人,時常會去留意泥坑news,
可以同你講D3完全冇消息流出黎,就算真係過1-2個月
後放料話出機,起碼都要半年後的事(D3H一定唔係FF,
D3X出得成都要天價,跟本比唔到壓力5D)你自己係大炮
廠長都諗到啦,跟本可以慢慢睇住對手黎打,泥記出新機我
再落多次價,13K-14K好未,跟本大把人爭住去買,唔使咁
快出手.......

舊 02-01-07, 12:16 AM   #5
Strider
初段

XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
最快好似話要等2月個相機展等canon發消息先可確定真假..
由宣傳到真品出售......以400D 個流程,都要4,5個月.
咁都有道理, 我諗都唔會一兩個月內出既
只係要承受大跌價既心理打擊
(唔好意思我真係cheap 精!)
引用:
作者: KTN 查看文章
有彈藥,一步到位
買3514不如要5仔
除非學我做便宜精用352
你邊係便宜精丫影音版主, 9K幾既音響野我摸都未摸過, 你早幾年就抬左返屋企喇!

35 14+5D

我都想

多謝K君意見!

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
短時間內大炮應該唔會出新FF機啦,由其5D果個級數....
跟本冇對手,我自己係泥坑人,時常會去留意泥坑news,
可以同你講D3完全冇消息流出黎,就算真係過1-2個月
後放料話出機,起碼都要半年後的事(D3H一定唔係FF,
D3X出得成都要天價,跟本比唔到壓力5D)你自己係大炮
廠長都諗到啦,跟本可以慢慢睇住對手黎打,泥記出新機我
再落多次價,13K-14K好未,跟本大把人爭住去買,唔使咁
快出手.......
我冇留意NIKON d 新聞, 都唔知佢咩環境~
但係就知佢冇FF.
希望佢快d出部黎打canon

舊 02-01-07, 12:23 AM   #6
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
400D 2006年8月 發佈, 9月開買.

4,5個月? 唔係呀嘩? Canon 一貫做法是即發佈即開買, 前後相隔好短時間.
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-07, 12:25 AM   #7
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

其實睇1 仔機都知canon完全無意出新機...
佢出5D我相信只係策略性用來打D200..
要canon出5D更強既機....
相信要等N,S,P,F記出部同5D同等級既機,C記先會考慮出新機..
5D mkII 佢出相信只係想出d新花招,等人知C記係有進步的...

舊 02-01-07, 12:25 AM   #8
KTN
~♡

9K幾全包宴...算甚麼....當年還要是和老爹對半分的說......頹廢版主一名......

5D插35算WIDE...不過不夠17-40WIDE.....影風景就插17-40啦....17

5D插5014就夠好駛好用啦.....等同我死便宜精....350D+352一樣....

用5D去發揮手頭上的鏡...比用350D去用不盡3514的CROP好吧....

當然....而家不買等幾時....S大大豪氣些....5D/5Dxx+5014,還是5012...

此篇文章於 02-01-07 12:28 AM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-07, 12:26 AM   #9
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

你唔使點望半年內泥記會出FF機,佢果粒自豪的LBCAST完全冇晒消息,
之前Kodak出果粒FFCCD傳過話會比泥記用,但好快就比人否認左(一部
旗艦機點可能得1秒3張連拍呀 )FUJI果邊又冇乜消息,SONY我反而
對佢有期待,佢有錢有技術,出得到FFCCD一點都唔出奇......建議樓主別
諗咁多啦,早買早享受啦

舊 02-01-07, 12:27 AM   #10
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

引用:
作者: KKH 查看文章
400D 2006年8月 發佈, 9月開買.

4,5個月? 唔係呀嘩? Canon 一貫做法是即發佈即開買, 前後相隔好短時間.
係?
我係暑假左右先知會出400D,我只以為我收料遲左...所以估佢係再早一兩個月公佈的..

咁原來實際上 由想買DSLR開始到買400D前後只係兩個月既事...

舊 02-01-07, 12:29 AM   #11
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: KTN 查看文章
9K幾全包宴...算甚麼....當年還要是和老爹對半分的說......頹廢版主一名......

5D插35算WIDE...不過不夠17-40WIDE.....影風景就插17-40啦....

5D插5014就夠好駛好用啦.....等同我死便宜精....350D+352一樣....

用5D去發揮手頭上的鏡...比用350D去用不盡3514的CROP好吧....

當然....而家不買等幾時....S大大豪氣些....5D/5Dxx+5014,還是5012...
5012呢度有某大大試左兩支即時死心.....收手冇買呢

舊 02-01-07, 12:29 AM   #12
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
其實呢....我睇大炮三月真的會出5D後繼~~不過可能會是閹版7D~~

Rice

舊 02-01-07, 12:30 AM   #13
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:
5012呢度有某大大試左兩支即時死心.....收手冇買呢
結果跌了價

Rice

舊 02-01-07, 12:31 AM   #14
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: riceking 查看文章
其實呢....我睇大炮三月真的會出5D後繼~~不過可能會是閹版7D~~

Rice
之前就傳3D.....而家又有7D?

舊 02-01-07, 12:31 AM   #15
Strider
初段

50 1 2諗都冇諗過的說!~
現階段50 1.4乜都夠喇

舊 02-01-07, 12:31 AM   #16
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
結果跌了價

Rice
而家出面10K買唔買到呀?

舊 02-01-07, 12:32 AM   #17
Strider
初段

引用:
好像是$10,xxx

舊 02-01-07, 12:33 AM   #18
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
作者: Strider 查看文章
50 1 2諗都冇諗過的說!~
現階段50 1.4乜都夠喇
買部5D,出老尖搵D M42 Planar T*食下好過啦,別買原廠鏡啦

舊 02-01-07, 12:33 AM   #19
riceking
一人前のダメ人間

引用:
游水貨已經不用, 行就俾多800啦

Rice

舊 02-01-07, 12:34 AM   #20
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
游水貨已經不用, 行就俾多800啦

Rice
游水貨......
一睇到呢個名我笑左出黎呀

舊 02-01-07, 12:35 AM   #21
riceking
一人前のダメ人間

引用:
買部5D,出老尖搵D M42 Planar T*食下好過啦,別買原廠鏡啦
不如試下飲奶~~ 40/2又平又靚~~

Rice

舊 02-01-07, 12:38 AM   #22
KTN
~♡

o衣~~

引用:

Rice

舊 02-01-07, 12:40 AM   #23
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
唉...四什麼五個月...
大炮做事, 鍾意即興. 語出驚人. 不像富士般只聞樓梯響....

看看5弟. 出加強/升級版...不是無可能, 而是無需要.
你看萬多的價錢裏, 有那部FF DSLR能及? 老實. 再出新機. 到大哥都未到5弟...
而且5弟是用來吸引用家去吸FF的. 所以對手未有FF前, 應該都不會有動作.

反而之前部40D. 用來爭返D80~D200個空間我會覺得比較洽當.

司聞哥哥. 出機啦. 現在不出. 擔心的程度還會更多.

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-07, 12:40 AM   #24
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:

Rice
你應該以身作則.....買支黎吸下
我都想吸呀,但一來冇錢吸,二來一加接環廢左一半武功
(個接環有塊鏡片呢,要有佢至影到無限遠 )

舊 02-01-07, 12:42 AM   #25
KTN
~♡

回憶模式中a

在資料庫中有一段有一個人意味深長地看著40/2的片段XDD

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:43 AM

手機版 | APP版