Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版 > 球會討論區

主題工具 顯示模式
舊 03-06-08, 04:40 PM   #1
Coquelicot
Moderator
ニセコイ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDWhaleBarca
XBox Live GamertagWhaleBarca
F.C. Barcelona MÉS QUE UN CLUB! 討論區!!! Vol.6

2008/09主場, 作客, 第二作客球衣

近幾季圖片

恭喜球隊奪得西班牙超級盃!!

2006/2007團體照

恭喜球隊奪得2005/2006歐洲聯賽冠軍盃冠軍!!成為雙料冠軍!!

恭喜球隊奪得2005/2006西班牙甲組聯賽冠軍!!

多謝你!!拿臣!!

2005/2006團體照

球隊本季首項錦標 - 西班牙超級盃

恭喜朗拿甸奴奪得2005歐洲足球先生!!

恭喜朗拿甸奴, 伊度奧奪得2005世界足球先生第一及第三名, 以及美斯奪得歐洲金童獎!!

恭喜伊度奧連續三屆榮獲非洲足球先生!!

恭賀巴塞羅拿奪得2004/2005西班牙甲組聯賽冠軍!!

2004/2005團體照

巴塞隆拿Official Site

巴塞隆拿會歌

歌詞翻譯:
我們在球場吶喊
我們是巴塞羅拿的球迷
我們從四方八面趕來
不分年齡和膚色
旗幟在高高飄揚
藍紫是它的顏色
隊伍在勇敢拼摶
讓我們呼喊它的名字
Barca Barca Barca!
球員與球迷團結在一起
我們無堅不摧
我們屢屢入球
沒有人是你們的對手
強大的巴塞無往不勝
旗幟在高高飄揚
藍紫是它的顏色
隊伍在勇敢拼摶
讓我們呼喊它的名字
Barca Barca Barca!

球會資料:
全名:Futbol Club Barcelona
球隊現役領隊:哥迪奧拿(Josep Guardiola)
正式成立時間:1899年11月29日
呢稱: 巴薩 BARCA
創始人: 甘伯(Joan Gamper)
現任主席:拉撲達(Joan Laporta)
球場: 魯營球場(Camp Nou)

球場容量: 98,787人
地址: Avda. Aristides Maillol s/n, Barcelona 08028
電話: 0034 93 496 3600

2008/09 Barcelona Squad:
1 域陀華迪斯 Victor Valdes
2 馬田.卡沙利斯 Martin Caceres
3 碧基 Gerard Pique
4 馬古斯 Rafael Marquez
5 佩奧爾 Carles Puyol
6 沙維 Xavi Hernandez
7 古莊臣 Eidur Gudjohnsen
8 恩尼斯達 Andres Iniesta
9 伊度奧 Samuel Eto'o
10 美斯 Lionel Messi
11 保恩.卻基 Bojan Krkic
13 賓度 Jose Pinto
14 亨利 Thierry Henry
15 施度.基達 Seydou Keita
16 施雲奴 Sylvinho
18 加比.米列圖 Gabriel Milito
20 丹尼爾.艾維斯 Daniel Alves
21 希比 Alexander Hleb
22 艾比度 Eric Abidal
24 耶耶.托尼 Toure Yaya
25 佐基拉 Albert Jorquera
27 柏烈圖 Pedrito
28 巴斯基斯 Sergio Busquets
29 域陀.山齊士 Victor Sanchez
30 域陀.華斯基斯 Victor Vazquez
31 謝法蘭 Jeffren

巴塞羅拿歷屆榮耀:
西班牙甲組聯賽(18)
1928-29, 1944-45, 1947-48, 1948-49, 1951-52, 1952-53, 1958-59, 1959-60, 1973-74, 1984-85, 1990-91, 1991-92, 1992-93, 1993-94,1997-98, 1998-99, 2004-05, 2005-06
西班牙國王盃(24)
1909-10, 1911-12, 1912-13, 1919-20, 1921-22, 1924-25, 1925-26, 1927-28, 1941-42, 1950-51, 1951-52, 1952-53, 1956-57, 1958-59, 1962-63, 1967-68, 1970-71, 1977-78, 1980-81, 1982-83, 1987-88, 1989-90, 1996-97, 1997-98
西班牙超級盃(7)
1983-84, 1991-92, 1992-93, 1994-95, 1996-97, 2005-06, 2006-07
西班牙聯賽盃(2)
1982-83, 1985-86
歐洲冠軍球會盃/歐洲聯賽冠軍盃(2)
1991-92, 2005-06
歐洲盃賽冠軍盃(4)
1978-79, 1981-82, 1988-89, 1996-97
博覽會盃(歐洲足協盃前身)(3)
1957-58, 1959-60, 1965-66
歐洲超霸盃(2)
1992-93, 1997-98
加泰羅尼亞地區聯賽(22)
1901-1902, 1904-05, 1908-09, 1909-10, 1910-11, 1912-13, 1915-16, 1918-19, 1919-20, 1920-21, 1921-22, 1923-24, 1924-25, 1925-26, 1926-27, 1927-28, 1929-30, 1930-31, 1931-32, 1934-35, 1935-36, 1937-38
加泰羅尼亞盃(6)
1990-91, 1992-93, 1999-00, 2003-04, 2004-05, 2006-07
拉丁盃(2)
1948-49, 1951-52

FCBarcelona~!! MÉS QUE UN CLUB! 討論區Vol.8

自二次世界大戰結束至今五十多年中,全球真正沒有戰爭的日子,只有五十三日。即全球平均每年中只有二十多小時是和平的。

People only ask for other's responsibility, but no respect.

此篇文章於 02-10-09 05:11 PM 被 Coquelicot 編輯。
Coquelicot 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-08, 10:08 PM   #2
chunmanx
God of Gamer
我ge代號係風

PSN  IDndswii
我覺得杜奧巴唔0岩巴塞
況且仲有伊圖奧,亨利,保揚
林伯特就唔駛來
依家都有耶耶托尼
同埋要比恩尼斯達上

我都係想巴塞簽盧斯奧番來
若果用甸奴+少少錢
再出多幾分誠意
卡卡未至於一定來唔到

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-08, 11:51 PM   #3
Coquelicot
Moderator
ニセコイ

杜奧巴黎難免要改變打法, 但杜奧巴係球隊強攻時禁區內就好有優勢
剩係佢力量同身位都已經好好駛, 兩邊斬個波埋禁區都有個好目標
總好過而家兩邊斬d波威脅力不大, 又俾人塞死禁區

細哨踢完今季仲值幾多就真係睇佢自己造化
但無論如何點都換唔到卡卡, 一來而家表現比細哨好
AC亦無理由換核心(就算假設細哨回復前年既狀態)
狀態唔好AC更冇理由會理你

盧斯奧指拜仁果個中堅?我就覺得冇必要, 選擇加雷或者已經係個好好既投資
反而我覺得球隊應該買丹尼爾, 特別係如果森保達離隊既話
個人睇法丹尼爾係一個upgrade既巴列堤

FCBarcelona~!! MÉS QUE UN CLUB! 討論區Vol.8

自二次世界大戰結束至今五十多年中,全球真正沒有戰爭的日子,只有五十三日。即全球平均每年中只有二十多小時是和平的。

People only ask for other's responsibility, but no respect.
舊 03-07-08, 12:39 AM   #4
Aqours
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2006
買到丹尼爾固然好
但一定超貴...(雖然好似有優先購買權)
不過我地既右閘位都無乜波踢
除非真係同美斯有火花

e家球隊對親d個人技術好既球員(阿古路/迪亞高卡普/羅賓奴呢類)都無乜計
後防可以的話買個擅於盯人既球員都幾好
之前艾美臣都做到呢點 但近季傷太多...
加上年紀開始大 打唔番水準

另外搵隻強攻型既左閘亦都幾重要
左路實在係太少攻勢
係細哨+施雲奴d連攜屈下機之外
但施雲奴應該都唔踢得幾耐...

細哨我覺得真係無乜必要賣
始終無細哨既比賽總係覺得差d野
杜奧巴黎到真係唔錯
佢比起亨利更加切合我地需要
佢係禁區既優勢+我地中場既輸送
Aqours 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-08, 06:07 PM   #5
Coquelicot
Moderator
ニセコイ

森保達好平穩, 但進攻方面好難同美斯夾到
我諗技術細膩既丹尼爾會更加好

另一邊艾比度同細哨唔係好夾, 就算係同胞既亨利都夾得麻麻
我諗係因為艾比度以前無論里昂或法國隊都係夾慣踢翼既馬路達
以前雲邦賀斯係會間唔中cut入禁區埋門
但艾比度明顯只會負責出波, 助攻路數相對單調d

舊 03-08-08, 10:55 PM   #6
chunmanx
我ge代號係風

艾比度同森保達我覺得都不太0岩打巴塞
巴塞都係需要一些速度快同肯上去攻的閘
丹尼爾係0岩
但依家比人炒到貴晒
不如諗下施先奴
左閘真係可以用到拿姆
佢又可以踢埋右閘

但我始終覺得杜奧巴不太0岩巴塞
返而雲佬係更適合,但...
托利斯都掂,但去到依家應該唔會買
而且伊圖奧仲好年青
亨利都未咁快走
仲有個青年軍後備保揚
繼續4-3-3的話都幾難調和個出場率
我比較suppose買一個肯擔當後備的中鋒
趁亨特利爾未炒起時快些入手比較好
歐國杯彈起的話就翻一翻

舊 03-10-08, 06:07 AM   #7
Aqours
Crazy Gamer

連追7分之後又失番6番
睇黎都聯賽畢業緣盡3冠
轉個頭黎第2都無就煩

下場重要無得出恩尼斯達
真係唔知點打
成場波見最多係伊度奧幫人執波
細哨最後個罰球好靚 可惜攞得太盡中柱
REH真係唔可以一齊出...

今場再次見証到我地既聯防既脆弱
真係比人話過就過...
一個失位全部就都會失晒
淨係申幾隻腳埋去撬下個波
舊 03-14-08, 08:20 PM   #8
Aqours
Crazy Gamer

對史洛克04 ~
抽到好籤

希望順順利利入到4強
之後就等美斯出番黎再駁殺
舊 03-15-08, 01:17 AM   #9
Leong
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 紫月  查看文章
對史洛克04 ~
抽到好籤

希望順順利利入到4強
之後就等美斯出番黎再駁殺
我都好開心巴塞抽到好籤, 我諗列卡特應該會放棄聯賽, 全力搏歐聯

希望巴塞快些再走出近來的低潮
Leong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-08, 10:27 AM   #10
Aqours
Crazy Gamer

追番1分
本來都唔打算起身睇
因為今場真係岩岩夠揍隊正選11人出黎
有少少預左失分/頹波

因為中場無人關係
波都猜唔到
誤傳/被搶截既次數多到
艾美臣更加係好多時無壓力下傳比人多過傳比自己友

後防更加係繼續雲遊
季初都覺得班友以為自己鑽石防線人地攻唔入
淡淡定慢慢黎 唔去貼身/跟緊d
點知08年之後就頻頻失波
好彩係艾美利亞
一陣對華西/04都咁踢 比人大炒都似
e家就連隊長都比唔到信心我
米列圖食紅又要停賽
馬古斯幾時傷完番出黎...

前面好彩有兩腳靚波先唔洗輸
bojan今場打得算係幾好
但個人突破能力有待改善
古莊臣亨利尾段都有傷
愈黎愈少人用 點算

btw 艾美利亞d死球戰術好正
我地自細哨罰球失靈之後都唔知幾耐無波入下
角球更加唔洗講 對面一場入多我地成季

此篇文章於 03-17-08 08:45 PM 被 Aqours 編輯。
舊 03-17-08, 04:52 PM   #11
tuky_706
Junior Member

註冊日期: Mar 2008
引用:
追番1分
本來都唔打算起身睇
因為今場真係岩岩夠揍隊正選11人出黎
有少少預左失分/頹波

因為中場無人關係
波都猜唔到
誤傳/被搶截既次數多到
艾美臣更加係好多時無壓力下傳比人多過傳比自己友

後防更加係繼續雲遊
季初都覺得班友以為自己鑽石防線人地攻唔入
淡淡定慢慢黎 唔去貼身/跟緊d
點知08年之後就頻頻失波
好彩係艾美利亞
一陣對華西/04都咁踢 比人大炒都似
e家就連隊長都比唔到信心我
米列圖食紅又要停賽
馬古斯幾時傷完番出黎...

前面好彩有兩腳靚波先唔洗輸
bojan今場打得算係幾好
但個人突破能力有待改善
古莊臣亨利尾段都有傷
愈黎愈少人用 點算

btw 艾美利亞d死守戰術好正
我地自細哨罰球失靈之後都唔知幾耐無波入下
角球更加唔洗講 對面一場入多我地成季
死球?
冇計啦 巴塞冇咩高佬
tuky_706 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-17-08, 06:40 PM   #12
Coquelicot
Moderator
ニセコイ

兩球失球對方都頂得咁靚
第一球古莊臣跟甩人
佢本身唔係防守球員, 跟漏人都無可奈何
第二球艾比度爭輸左比大隻佬烏捷
艾美利亞睇落好多大隻佬
保恩打埋一邊始終覺得浪費左佢
我覺得而家咁唔夠人列卡特唔應該堅持4-3-3
我覺得無論亨利, 伊度奧或保恩都適合踢4-4-2

舊 03-17-08, 08:39 PM   #13
chunmanx
我ge代號係風

引用:
作者: Coquelicot 查看文章
兩球失球對方都頂得咁靚
第一球古莊臣跟甩人
佢本身唔係防守球員, 跟漏人都無可奈何
第二球艾比度爭輸左比大隻佬烏捷
艾美利亞睇落好多大隻佬
保恩打埋一邊始終覺得浪費左佢
我覺得而家咁唔夠人列卡特唔應該堅持4-3-3
我覺得無論亨利, 伊度奧或保恩都適合踢4-4-2
打4-4-2出晒神奇四俠好過

亨利 伊圖奧
朗拿甸奴 托尼 沙維 美斯

古莊臣同保揚可以打後備雙箭頭

舊 03-17-08, 08:52 PM   #14
Aqours
Crazy Gamer

引用:
兩球失球對方都頂得咁靚
記得有球角球斬去娥媚月頂之後
唔射再set2傳 (唔排除想射但撻q ) 比空晒既隊友頂
可惜(定好彩 )頂唔應
比我感覺d死球真係有用心去諗過d走位點set
唔似我地亂斬前柱...
重有好幾球我地都係好彩先唔洗失
舊 03-18-08, 12:43 AM   #15
Coquelicot
Moderator
ニセコイ

引用:
作者: chunmanx 查看文章
打4-4-2出晒神奇四俠好過

亨利 伊圖奧
朗拿甸奴 托尼 沙維 美斯

古莊臣同保揚可以打後備雙箭頭
如果出晒神奇四俠我覺得打3-5-2仲好

享利 伊度奧
恩尼斯達 朗拿甸奴/迪高 美斯
    沙維 耶耶
 米列圖 馬古斯 佩奧爾

細哨而家打邊冇乜突破能力, 移後返較炮俾前面兩個
亨利都係習慣打雙箭頭陣式, 伊度奧亦冇問題
到要打守勢波時兩邊換成兩閘
恩尼斯達還好, 美斯夠唔夠膽適時換走又係問題
打02世界盃巴西果種打法
不過列卡特有冇咁考慮過都成疑問

另外古莊臣曾經打過前鋒, 但佢d位置感真係好差
成日都企係一個唔適當既位置, 同埋佢太在意傳個波出去
好多時個波黎佢第一時間就想彈俾隊友, 個波好易斷係佢度

引用:
記得有球角球斬去娥媚月頂之後
唔射再set2傳 (唔排除想射但撻q ) 比空晒既隊友頂
可惜(定好彩 )頂唔應
比我感覺d死球真係有用心去諗過d走位點set
唔似我地亂斬前柱...
重有好幾球我地都係好彩先唔洗失
巴塞黎黎去去都係斬近柱俾馬古斯同米列圖衝前搶點
基本上都係冇變化, 冇左拿臣死球幾乎唔駛爭

舊 03-18-08, 10:46 PM   #16
chunmanx
我ge代號係風

引用:
如果出晒神奇四俠我覺得打3-5-2仲好

享利 伊度奧
恩尼斯達 朗拿甸奴/迪高 美斯
    沙維 耶耶
 米列圖 馬古斯 佩奧爾

細哨而家打邊冇乜突破能力, 移後返較炮俾前面兩個
亨利都係習慣打雙箭頭陣式, 伊度奧亦冇問題
到要打守勢波時兩邊換成兩閘
恩尼斯達還好, 美斯夠唔夠膽適時換走又係問題
打02世界盃巴西果種打法
不過列卡特有冇咁考慮過都成疑問
呢個打法其實最怕係驚美斯唔識守
不過呢個陣可以出晒恩尼斯達同沙維
咁樣又幾好

我諗ge 4-4-2其實係諗住適時亦會變作4-3-3
亨利 伊圖奧 美斯
托尼 朗拿甸奴 沙維

但都係唔用迪高ge踢法

舊 03-19-08, 04:00 PM   #17
Aqours
Crazy Gamer

我諗除左歐聯入唔到波就出局之類既情況下
列卡特都唔會出齊F4...
同埋最可惜既根本好難4個無傷無痛....
442同352都好...
但除非亨利可以係兩箭頭陣式下打番阿仙奴7-8成水準 以佢為重心去進攻
否則我地係無大隻佬既情況下
兩翼側擊都形同虛設
到頭黎變相多左人塞係中路...空間變得更少

另下季作客好似變番黃色

LINK
個人覺得雙冠個件同今季個件都靚過呢件

此篇文章於 03-19-08 04:06 PM 被 Aqours 編輯。
舊 03-20-08, 03:13 AM   #18
Coquelicot
Moderator
ニセコイ

巴塞:49次傷病和1058天缺陣

20名一隊的隊員受到傷病的折磨,而同時他們發現要在賽場上展現自己良好的狀態甚至比以往更加的困難。

這個數字是驚人的,但是不能夠作為巴塞不規律的表現和球員狀態低迷的藉口。自從2007年7月21日開始(季前熱身賽),在2007-2008球季的242天中,一隊的24名球員總共遭遇了49次傷病,而累計缺陣的日數為1058天。這也是排出理想正選11人的一個主要障礙。

除了歇冬期轉會而來目前還沒有進行自己在一隊的首演的賓度之外,只有華迪斯,沙維和恩尼斯達沒有遭遇到任何形勢的傷病而被迫停賽。同時很幸運,他們也是目前這支巴塞中表現穩定的主力球員。球隊不能沒有他們,而他們的個人表現也在球隊征戰的各項賽事中起到了重要的作用。

儘管如此,這三名充滿天賦的球員也不足以支撐起整支球隊的運轉。巴塞不得不看著自己很多關鍵性球員無法保持正常的狀態或者參加所有的比賽。最明顯的例子就是森美爾.伊度奧,喀麥隆人有101天不得不修養自己的傷勢,而又有一個月被國家隊徵召參加非洲國家盃。結果就是一隊的最佳射手目前僅僅參加了巴塞43場官方正式比賽中的15場,三分之一。同樣還有迪高,只參加了24場比賽。

一個不同的例子就是朗拿甸奴,他也僅打了26場比賽,而有時不僅僅是由於傷病的影響,就像昨天隊醫所說的那樣。因此,這名隊中最享譽歐洲球壇的球星卻只能為球隊奉獻出自己低迷的狀態。

另一個伴隨著傷病問題的就是神奇四俠的選擇,列卡特承受著巨大的壓力,必須從朗拿甸奴,亨利,伊度奧和美斯之中作出選擇。而伴隨而來的就是曠工的Ronnie,兩次嚴重傷病的美斯,精神和狀態都低迷的亨利,伊度奧的受傷和國家隊的賽事安排。

從8月26日開始,神奇四俠齊聚的時間只有短短的25天,列卡特只有在對桑坦德,兩次對些硌迪和對馬德里體育會的比賽中,才能夠擁有這四名球星。

這樣的爭論會繼續,是暫時平息還是愈演愈烈,一切都會在週四華倫西亞對巴塞的國王盃之後有所定論。

舊 03-20-08, 10:15 AM   #19
Aqours
Crazy Gamer

...有d無奈既係
我地球員自己拉傷/訓練受傷
多過比人做低
好多時無啦啦傷成個月
舊 03-21-08, 05:41 AM   #20
Aqours
Crazy Gamer

國王杯出埋局
可以專心歐聯
後防繼續唔知做乜...又失3球
第一球都算...射得靚
第三球真係...d人去晒慶祝?...
最後個十幾分鐘真係超緊張刺激
可惜恩尼斯達同波恩一人撻次Q...

其實下場可以試下用亨利+波恩...
始終伊度奧+波恩好似無乜火花
舊 03-21-08, 05:42 AM   #21
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
西班牙盃出局...

有亨利唔出...出古莊臣....
半場後出番亨利...追得好好地0個時...又將森保達收起...出艾美臣...
列卡特真係有d問題...
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-21-08, 05:45 AM   #22
Aqours
Crazy Gamer

引用:
作者: 魚伕 查看文章
西班牙盃出局...

有亨利唔出...出古莊臣....
半場後出番亨利...追得好好地0個時...又將森保達收起...出艾美臣...
列卡特真係有d問題...
出艾美臣個野比佢嚇死
佢應該想轉343攻...
點知原來係放隊長上去做右翼

近5場失1x球真係幾過份下......

呢家得歐聯救到列卡特...
但咁攪法我真係唔覺得可以過到04
舊 03-21-08, 05:46 AM   #23
魚伕
Moderator

引用:
國王杯出埋局
可以專心歐聯
後防繼續唔知做乜...又失3球
第一球都算...射得靚
第三球真係...d人去晒慶祝?...
最後個十幾分鐘真係超緊張刺激
可惜恩尼斯達同波恩一人撻次Q...

其實下場可以試下用亨利+波恩...
始終伊度奧+波恩好似無乜火花
亨利+波恩...
<- 呢個組合直頭掂...
我一直都講...
如果無美斯就應該出亨利+卻基治...
兩個都肯傳波同走位...
可惜列卡特就永遠都睇唔到呢點...
舊 03-21-08, 05:49 AM   #24
魚伕
Moderator

引用:
出艾美臣個野比佢嚇死
佢應該想轉343攻...
點知原來係放隊長上去做右翼

近5場失1x球真係幾過份下......

呢家得歐聯救到列卡特...
但咁攪法我真係唔覺得可以過到04
由耶耶托尼同馬古斯受傷開始...隊波後防就變左質...
舊 03-21-08, 05:55 AM   #25
Aqours
Crazy Gamer

伊度奧比我感覺係極度盡責既前鋒
但唔似美斯/top fit細哨個d可以1打11
係無乜supply既情況下佢交唔到d乜好貨出黎
REM組合就真係岩晒佢踢
但無左2位拍擋就真係無乜作為......

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:47 PM

手機版 | APP版