Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-05-16, 05:34 PM   #26
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: mrk 查看文章
主題係"恨",
火瑩餘黨為左搶番Ellie,
實會去搞Joel叔細路條村??
Ellie會唔會變到成個第2個Kratos??

PS:Ellie個右手紋身好靚
應該冇咁簡單, Joel叔屠殺左firefly成個基地, 除左軍人仲有醫生, "出來行預左要還", firefly郁手都唔過份.

舊 12-05-16, 05:40 PM   #27
Hello MiMi
Game Master

註冊日期: Nov 2011
引用:
作者: wing 查看文章
應該冇咁簡單, Joel叔屠殺左firefly成個基地, 除左軍人仲有醫生, "出來行預左要還", firefly郁手都唔過份.
佢兩個所到之處片甲不留
撞到黑人兄弟兩個死晒
去細佬度細佬出事
去個老朋友度就拆晒人地d 地雷陷阱
去食人魔度燒左人個camp
去firefly 度滅左人成個醫療團員 (雖說玩家可以揀唔殺,但以joel 性格實際上佢99% 會殺)

跟本撞到 ellie 個食人魔 (sorry 真係唔記得晒d 名) 都話有一大一細殺左佢地N 咁多人

佢兩個一路唔洗死只係好運 (當然實力亦好強)
至於有人要買起Joel ,其實睇opening,分分鐘outbreak 前已經發生緊。
Hello MiMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 05:46 PM   #28
wing
格鬥低手

引用:
作者: Hello MiMi 查看文章
佢兩個所到之處片甲不留
撞到黑人兄弟兩個死晒
去細佬度細佬出事
去firefly 度滅左人成個醫療團員 (雖說玩家可以揀唔殺,但以joel 性格實際上佢99% 會殺)

跟本撞到 ellie 個食人魔 (sorry 真係唔記得晒d 名) 都話有一大一細殺左佢地N 咁多人

至於有人要買起Joel ,其實睇opening,分分鐘outbreak 前已經發生緊。
雖然細佬同黑人兄弟其實唔算直接關佢地事, 不過老友, 食人魔同firefly幾條數真係點都計唔清. 根本佢兩個先係殺人狂.

食人魔好似叫David, 記得係uc個衰神主角配音的.

舊 12-05-16, 06:48 PM   #29
billlam
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
咁主題係生存麻~ 故事中每個人就係為自己既理由同目的而做決定, 無絕對既對與錯~
如果單話佢地係殺人狂,真係有少少侮辱左個故事囉...
billlam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 08:40 PM   #30
Hello MiMi
Game Master

註冊日期: Nov 2011
引用:
作者: billlam 查看文章
咁主題係生存麻~ 故事中每個人就係為自己既理由同目的而做決定, 無絕對既對與錯~
如果單話佢地係殺人狂,真係有少少侮辱左個故事囉...
你講既是事實
但引申左人地要殺joel 有千百種原因

事實上joel 既background ,outbreak 前後做過乜
隻game 係無清楚講明

反而left behind 就完美交代ellie 既往事

再講joel 一d都唔偉大同非常自私
由佢審犯加殺firefly 阿頭同ending 個大話已經睇到

此篇文章於 12-05-16 08:43 PM 被 Hello MiMi 編輯。
Hello MiMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 10:04 PM   #31
billlam
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
咁其實遊戲入面都講左,每個人都有唔同既背景同故事,無嘢係黑白分明既。
你可以話Joel自私,但同時對Ellie黎講Joel可以係偉大既, 結局嗰陣時Ellie都明知Joel講大話, 但都選擇相信佢, 因佢信任Joel所做既一切都係為佢好。 亦係依種人同人嘅關係, 令故事中各人有生存落去既理由。
而正正因為LOU係人物刻畫上如此有深度, 所以片面咁話邊個係殺人王,我就會覺得好似浪費左製作人既一片苦心咁~
billlam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 11:00 PM   #32
persona_milk
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDpersona_milk
引用:
作者: Hello MiMi 查看文章
佢兩個所到之處片甲不留
撞到黑人兄弟兩個死晒
去細佬度細佬出事

喺遊戲入面嗰種環境根本無得你揀, 唔係你死就我亡, 所以佢地相依為命既感情先咁珍貴 
persona_milk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 11:47 PM   #33
天野
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2004
佢地一起經歷左咁多生與死
加上Joel之前死左個女,佢當左Ellie係佢個女一D都唔出奇
所以Joel咁做一D都唔出奇
天野 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 02:32 AM   #34
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
頑皮狗總監Neil Druckmann在twitter上介紹了The Last of Us Part II的新工作人員

曾負責HBO電視劇West World某些集數編劇的Halley Gross將擔任The Last of Us Part II的劇情設計

https://twitter.com/Neil_Druckmann/s...00975729766400

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 09:43 AM   #35
wing
格鬥低手

引用:
作者: persona_milk 查看文章
喺遊戲入面嗰種環境根本無得你揀, 唔係你死就我亡, 所以佢地相依為命既感情先咁珍貴 
你死我亡, 我冇話佢做錯喎, 只不過好似上面咁講, 殺落咁多人, 有人要覆桌有幾奇? 可能仲要排哂隊tim

舊 12-06-16, 10:46 AM   #36
gingq7

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
千奇唔好好似 U4 咁變旅遊節目
由手機版發出
U系列一向都係旅遊節目吧
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 11:02 AM   #37
wing
格鬥低手

引用:
作者: gingq7 查看文章
其實tlou 都係一次長途大旅行.

舊 12-06-16, 03:47 PM   #38
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: gingq7 查看文章
引用:
其實tlou 都係一次長途大旅行.

無玩過 U1-3 , 只玩過 U4, 得個靚字無乜深度, clear 一次就封塵

last of us 淨係 multiplayer 我都玩左成年幾
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-16, 03:49 PM   #39
DevilElvis
The One
還我香港!!

引用:
無玩過 U1-3 , 只玩過 U4, 得個靚字無乜深度, clear 一次就封塵

last of us 淨係 multiplayer 我都玩左成年幾
multiplayer D盃難唔難解?

差果D盃就全齊

揀獵人 定 火螢 同埋揀乜職業?

謝~

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
舊 12-06-16, 04:00 PM   #40
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
multiplayer D盃難唔難解?

差果D盃就全齊

揀獵人 定 火螢 同埋揀乜職業?

謝~
有 d 幾難, 好似要 1 round 內同一武器殺夠幾多人咁, 但有 d side arm 幾弱, 或者係 clan 要升到好多人口咁

hunter 定 firefly 其實無乜分別, 夠 12 week 就重新選過.

load out 過左十幾 lv 後就自由組合
舊 12-06-16, 04:26 PM   #41
wing
格鬥低手

引用:

根本唔同性質.

uc係奪寶奇兵式的爆谷片, 有槍戰有解謎又爛gag, 同tlou取向唔同.

舊 12-06-16, 10:25 PM   #42
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
We also hear that The Last of Us: Part II is “super early” in development, and there is going to be “some time” before it is released.

http://www.dualshockers.com/2016/12/...rned-mistakes/

2018 年無誤

舊 12-07-16, 11:54 AM   #43
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
根本唔同性質.

uc係奪寶奇兵式的爆谷片, 有槍戰有解謎又爛gag, 同tlou取向唔同.
搵返我起 NS 果度講既

引用:
作者: AshleyYan 查看文章
問題就係個人覺得而家d games係走火入魔,一味得個靚字,遊戲內容又重複又悶,所以真係無野啱玩。
有心玩過老任game既就知佢好有心思造版面同玩法,同一隻game每關都比到驚喜你,呢個我先覺得係日系傳統。
而家仲可以做到咁既,我真係數唔出第二間。
而家對d標榜畫面靚既遊戲我完全無視,寧願開返部FC/SFC/MD/SS/PS玩歡樂好多。
要靚,我睇戲唔好?
U4絕對係走火入魔既例子

每次一堆人排好陣招呼我,我離遠射死晒佢地,之後開始觀光時先發覺,乜原來咁多唔同入侵路線架?

Last of us 都算 survival要管理好物資同彈藥,U5 根本就係一直 X 同 R2 既所謂 game,仲個個神作咁話

玩 COD 砌下槍都無咁悶,要睇戲既, 整隻interactive movie 好似 until dawn 同 two soul仲好 d.
由手機版發出
由手機版發出

此篇文章於 12-07-16 11:57 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 12-07-16, 12:15 PM   #44
真!DC
Banned User
奉行我道

The last of us個個都話神作但我覺得未算好神
主線故事戰鬥玩法都好單調,係好多武器比你用
但戰鬥目的流程打法都係一樣
最有趣都係打蘿莉控同搵sniper果場
成日話歐美game好勁好勁,我玩完反而覺得都不外如是

補充:我唔係話唔好玩,我覺得好玩,但未至於好神;出第二集好都好期待
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-16, 01:41 PM   #45
wing
格鬥低手

引用:
搵返我起 NS 果度講既

U4絕對係走火入魔既例子

每次一堆人排好陣招呼我,我離遠射死晒佢地,之後開始觀光時先發覺,乜原來咁多唔同入侵路線架?

由手機版發出
由手機版發出
你有冇玩過uc1? 即係果隻你千幸萬苦破哂機關入去, 然後一堆敵人等緊你果隻..........

舊 12-07-16, 01:43 PM   #46
wing
格鬥低手

引用:
作者: 真!DC 查看文章
The last of us個個都話神作但我覺得未算好神
主線故事戰鬥玩法都好單調,係好多武器比你用
但戰鬥目的流程打法都係一樣

由手機版發出
話tlou神, 主要係2樣野, 第一係故事, 第二係mp, 至於sp戰鬥, 其實冇咩人真係覺得好神.

引用:
作者: 真!DC 查看文章
成日話歐美game好勁好勁,我玩完反而覺得都不外如是

補充:我唔係話唔好玩,我覺得好玩,但未至於好神;出第二集好都好期待
由手機版發出
呢句...真心想笑

舊 12-07-16, 01:53 PM   #47
真!DC
Banned User
奉行我道

文化差異
我就唔欣賞歐美game
由手機版發出

此篇文章於 12-07-16 01:55 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-07-16, 09:51 PM   #48
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
你有冇玩過uc1? 即係果隻你千幸萬苦破哂機關入去, 然後一堆敵人等緊你果隻..........
就係無玩過 U1 囉, 體會唔到你講果 D.

U4 我一開始玩最難果個都, 不過係一隻不停按 X 同 R2 既簡單版 COD
舊 12-07-16, 09:57 PM   #49
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
話tlou神, 主要係2樣野, 第一係故事, 第二係mp, 至於sp戰鬥, 其實冇咩人真係覺得好神.
唔知係咪好多人讚個 multiplayer 好玩, 我自己就好中意, 好有癮, 技能同裝備組合好正
舊 12-08-16, 02:05 PM   #50
DevilElvis
The One
還我香港!!

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[Wii] Wii Fit -Part II [you can weigh your pets!] 神祕人1號 電視遊戲討論版 52 06-19-09 10:32 PM
香港公園荷花 part II 加賀KAGA 照相館 0 07-29-07 10:39 PM
[NDS] 機戰W -Part II [已售] 神祕人1號 手提遊戲機討論版 693 03-16-07 04:09 PM
Maksim「變奏曲VARIATIONS PART I & II」 masaki Neo Music UNIVERSE 3 10-12-04 01:25 AM
MS DCOM RPC Patch Part II Rabbidas 手機資訊/電腦軟硬討論 5 09-16-03 11:22 PM

現在的時間是 05:12 PM

手機版 | APP版