Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-14-08, 03:39 PM   #1
fancylala
God of Gamer
痴線架!!!!

註冊日期: Sep 2002
趕走halloween??

http://www.media.org.hk/email/343/index343.htm

佢有好多個point話halloween唔好
提高自殺動機
小朋友唔玩鬼屋,家長會覺得小朋友無膽,破壞信任關係

唔明又關挑逗事
我聽得多係聖誕節失身多喎
fancylala 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-08, 03:50 PM   #2
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
一句:甚麼的人會說甚麼的話。

你留心一下的話,應該會發現網頁是基督教組織寫的,而基督教是反對萬聖節,原因此節日起源是拜鬼。

(公元前三百年的北歐、西歐及英倫一帶。住在那裡的塞爾特人,信奉一種神秘宗教,是供奉死神Samhain,而十月卅一日是他們的新年除夕。他們的祭司稱為德魯伊特(Druids),把這天稱為「死節」,拜祭死神,招喚邪靈及在年來死人的靈魂。他們作法,叫人充滿恐懼,引至疾病、壞和死亡,從而操縱塞爾特人的生命。

德魯伊祭司在十月卅一日,會逐家逐戶索取各種奇特食物,初時是自己享用,後來是在【死節】用來供奉死神。如果村民拒絕給予食物,他們會咒詛這一家,歷史記綠這家庭在一年內有人死亡。這種風俗流傳到今天,便是孩子登門索取糖果,不然會咒詛人家。這就是Trick-or-treat的意思。

伊特祭司會拿一個大蕪菁,把裡面挖空,在外皮上刻上人的面孔,代表他們所倚靠施咒的邪靈,這邪靈是巫師打發的精靈。蕪菁裡頭點燃蠟蠋,在晚上逐家叩門時用作燈籠。德魯伊特祭司相信精靈會附在蕪菁裡,幫助他們把符咒施放在那些拒絕他們要求的家庭身上。當這風俗在十八、十九世紀傳到美國,蕪菁並不普遍,便用南瓜代替。)

Anyway,反對基督教者別在此Topic 抽水抽得太盡就好了。

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-08, 03:52 PM   #3
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
如果萬聖節係紅字
我無異議

舊 11-14-08, 03:52 PM   #4
Corex
↘ 飛行甲板に直撃

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code0189 9216 9190
11月4日

/ 兒子生性病母倍感安慰 \

\ 獅子山下體現香港精神 /

Corex 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-08, 03:58 PM   #5
fancylala
痴線架!!!!

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
一句:甚麼的人會說甚麼的話。

你留心一下的話,應該會發現網頁是基督教組織寫的,而基督教是反對萬聖節,原因此節日起源是拜鬼。

(公元前三百年的北歐、西歐及英倫一帶。住在那裡的塞爾特人,信奉一種神秘宗教,是供奉死神Samhain,而十月卅一日是他們的新年除夕。他們的祭司稱為德魯伊特(Druids),把這天稱為「死節」,拜祭死神,招喚邪靈及在年來死人的靈魂。他們作法,叫人充滿恐懼,引至疾病、壞和死亡,從而操縱塞爾特人的生命。

德魯伊祭司在十月卅一日,會逐家逐戶索取各種奇特食物,初時是自己享用,後來是在【死節】用來供奉死神。如果村民拒絕給予食物,他們會咒詛這一家,歷史記綠這家庭在一年內有人死亡。這種風俗流傳到今天,便是孩子登門索取糖果,不然會咒詛人家。這就是Trick-or-treat的意思。

伊特祭司會拿一個大蕪菁,把裡面挖空,在外皮上刻上人的面孔,代表他們所倚靠施咒的邪靈,這邪靈是巫師打發的精靈。蕪菁裡頭點燃蠟蠋,在晚上逐家叩門時用作燈籠。德魯伊特祭司相信精靈會附在蕪菁裡,幫助他們把符咒施放在那些拒絕他們要求的家庭身上。當這風俗在十八、十九世紀傳到美國,蕪菁並不普遍,便用南瓜代替。)

Anyway,反對基督教者別在此Topic 抽水抽得太盡就好了。
其實如果佢地用佢地教義黎BAN halloween我會接受
但見佢用d似是而非既道理就覺得有點兒那個.......
fancylala 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-08, 04:15 PM   #6
加瑪
奧脫福的一條小草

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: fancylala 查看文章
其實如果佢地用佢地教義黎BAN halloween我會接受
但見佢用d似是而非既道理就覺得有點兒那個.......
一係就唔好ban一係就一次過ban哂o的異教o野
耶教唔好過中國新年丫笨

這些中國式法官的邏輯是:他一早為你「定性」,判決你不配做「中國人」。
但原來如果你服判,重複他的判決:好了,我不配,那麼我不是「中國人」了,卻又是罪名。
這種邏輯,世上只有這個地方有。---陶傑「神經病」
加瑪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-08, 04:20 PM   #7
Revy
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2006
引用:
作者: 加洛瑪.神 查看文章
耶教唔好過中國新年丫笨
新年同異教有乜關係呀
唔好同我講拜財神先係新年既目的

小鎮有你
Revy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-08, 04:21 PM   #8
DXG
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2007
halloween又唔係紅日,連慶祝都話有問題
呢班友真係得閒得滯
DXG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-08, 04:22 PM   #9
圖騰製作中

引用:
作者: Revy 查看文章
新年同異教有乜關係呀
!!

舊 11-14-08, 04:23 PM   #10
圖騰製作中

引用:
作者: DXG 查看文章
halloween又唔係紅日,連慶祝都話有問題
呢班友真係得閒得滯
下,只係紅日既習俗先可以反對? (姑勿論佢有冇理據)

舊 11-14-08, 04:27 PM   #11
westpat
Jayjey

引用:
耶教唔好過中國新年丫笨
歐美澳真係無CNY

舊 11-14-08, 04:32 PM   #12
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: fancylala 查看文章
http://www.media.org.hk/email/343/index343.htm

佢有好多個point話halloween唔好
提高自殺動機
小朋友唔玩鬼屋,家長會覺得小朋友無膽,破壞信任關係

唔明又關挑逗事
我聽得多係聖誕節失身多喎
如果咁比,我覺得「家好月圓」同「獎門人」玩D野仲不良囉…

中國人呢,好鍾意無無謂謂D野搞到好重要…如果萬勝節扮鬼就提高自殺動機,咁聖誕節做「三王來朝」要D小朋友扮羊,咁係咪提高小朋友搞人獸戀動機?

舊 11-14-08, 04:35 PM   #13
DXG

引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
下,只係紅日既習俗先可以反對? (姑勿論佢有冇理據)
我不是這個意思
舊 11-14-08, 04:37 PM   #14
加瑪
奧脫福的一條小草

引用:
作者: Revy 查看文章
新年同異教有乜關係呀
中國新年要拜年, 要拜神(財神係其一), 有n種習俗同迷信
耶教正正就唔比人做le o的o野
咁佢o地係唔係應該都ban埋佢先?
而且要ban就一定要ban哂o的中秋呀~清明重陽呀~之類
全部都係拜緊"偶像"<<<用佢o地o既講法
引用:
作者: westpat 查看文章
歐美澳真係無CNY
而家我講緊香港丫ma

這些中國式法官的邏輯是:他一早為你「定性」,判決你不配做「中國人」。
但原來如果你服判,重複他的判決:好了,我不配,那麼我不是「中國人」了,卻又是罪名。
舊 11-14-08, 04:38 PM   #15
DXG

引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章

中國人呢,好鍾意無無謂謂D野搞到好重要…如果萬勝節扮鬼就提高自殺動機,咁聖誕節做「三王來朝」要D小朋友扮羊,咁係咪提高小朋友搞人獸戀動機?
又唔好咁話中國人,大部份保守主義者都係咁既衰款ga la
舊 11-14-08, 04:40 PM   #16
westpat
Jayjey

引用:

你會唔會又求其賴d野黎講?
家好月圓,獎門人係"節日"咩?
小朋友扮羊,可以講到去咩咩戀,腦內補完LV Max

舊 11-14-08, 04:42 PM   #17
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
你會唔會又求其賴d野黎講?
家好月圓,獎門人係"節日"咩?
小朋友扮羊,可以講到去咩咩戀,腦內補完LV Max
「扮鬼」等如「提高自殺意識」佢唔係求其賴D野講,無腦內補完?

舊 11-14-08, 04:44 PM   #18
westpat
Jayjey

引用:
中國新年要拜年, 要拜神(財神係其一), 有n種習俗同迷信
耶教正正就唔比人做le o的o野
咁佢o地係唔係應該都ban埋佢先?
而且要ban就一定要ban哂o的中秋呀~清明重陽呀~之類
全部都係拜緊"偶像"<<<用佢o地o既講法

而家我講緊香港丫ma
如果法定話唔駛放,咪唔放law
況且好多時,而家只係關心係唔係紅字既姐

你不如話,你唔係咩咩教就唔准放咩咩假
咁記住25/12-31/12你繼續返工返學

舊 11-14-08, 04:45 PM   #19
westpat
Jayjey

引用:
「扮鬼」等如「提高自殺意識」佢唔係求其賴D野講,無腦內補完?
咁你不如話受洗係教人自殺

舊 11-14-08, 04:47 PM   #20
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

引用:
咁你不如話受洗係教人自殺
老實講,而家個社會(或者發表既地方多左)已經變到乜野都係架喇!!

舊 11-14-08, 04:49 PM   #21
加瑪
奧脫福的一條小草

引用:
如果法定話唔駛放,咪唔放law
況且好多時,而家只係關心係唔係紅字既姐

你不如話,你唔係咩咩教就唔准放咩咩假
咁記住25/12-31/12你繼續返工返學
一定要放假先叫過節?
咁而家萬聖節又點計?
我係講緊過節而唔係放假law ok?
雖然我同意o的耶教學校o係o個o的日子應該只放紅日
同埋我想講我25-31/12都仲係考緊試law

不如話, o的耶教徒o係中國新年唔可以去拜年唔可以收&派利是仲好啦

舊 11-14-08, 04:50 PM   #22
westpat
Jayjey

引用:
老實講,而家個社會(或者發表既地方多左)已經變到乜野都係架喇!!
個世界只係得你既話
你岩

舊 11-14-08, 04:50 PM   #23
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
新年只係家族集體聚會o尼同埋係迎接新一年
中秋都係一家團聚,清明係紀念先人,去掃墓
如果叫耶教唔好過某節日我覺得只係有佛誕先係,不過認同耶教就唔好過你地講果D節日 咁唔該唔係耶教Ge你地都唔好過聖誕,復活等耶教節日

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-08, 04:52 PM   #24
westpat
Jayjey

引用:
一定要放假先叫過節?
咁而家萬聖節又點計?
我係講緊過節而唔係放假law ok?
雖然我同意o的耶教學校o係o個o的日子應該只放紅日
同埋我想講我25-31/12都仲係考緊試law

不如話, o的耶教徒o係中國新年唔可以去拜年唔可以收&派利是仲好啦
拜年
派利是
係習俗
唔係咩咩教

我諗你讀書讀到要抖下啦

舊 11-14-08, 04:56 PM   #25
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
引用:
拜年
派利是
係習俗
唔係咩咩教

我諗你讀書讀到要抖下啦
佢係認為o尼D習俗係迷信,耶教應該要禁止

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 04:22 AM

手機版 | APP版