Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機平板遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-02-17, 02:20 AM   #35051
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
隻聖佐治好Q多血又好大力sosad
真係要認真擺先好入去打 我釘法老+jack+嫁王入去都死梗件

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-17, 03:26 AM   #35052
the fool
Insane Gamer
永遠的愚者

註冊日期: Jun 2008
一次10連パッションリップ,鈴鹿御前,月の海の生徒会x3
中到アルターエゴ可以收工(雖然以畫同故事o黎講想要メルトリリス多D,但睇Skill實用性好似パッションリップ好D?)

o岩o岩第一次打BB,Bouns隊過唔到orz
睇o黎要用返鐵拳聖女先得

話時話,個Subtitle叫"Epic of Remnants/EXTRA"應該同主線有關?
唔通之後會出其他アルターエゴ甚至ムーンキャンサー?!

舊 05-02-17, 04:07 AM   #35053
大破人間
God of Gamer

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
引用:
作者: the fool 查看文章
話時話,個Subtitle叫"Epic of Remnants/EXTRA"應該同主線有關?
Alter Ego堆英靈複合體就算有都唔奇,新宿個幻靈設定其實已經有D似。
其實都只係分身既意思。

至少CCC中Alter Ego仲有三隻(當然都係BB分身)

至於MOON CANCER出其他人就困難了
唔同尺(一堆聖人聖女)同復仇者(可以用黑泥污染真係要幾多有幾多)有一堆後補

先唔講呢個幾乎係BB專用職階
個名講到明係月之癌,其實限死係月之聖杯戰爭相關既英靈
叫得癌,除左BB外,最多得妖尼姑符合吧XD

此篇文章於 05-02-17 04:13 AM 被 大破人間 編輯。
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-17, 07:22 AM   #35054
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
又出尼祿

班友到底有無一絲o既人性殘存

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-17, 08:41 AM   #35055
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: the fool 查看文章
一次10連パッションリップ,鈴鹿御前,月の海の生徒会x3
中到アルターエゴ可以收工(雖然以畫同故事o黎講想要メルトリリス多D,但睇Skill實用性好似パッションリップ好D?)

o岩o岩第一次打BB,Bouns隊過唔到orz
睇o黎要用返鐵拳聖女先得

這次會去到24 號,中間的任務也未開,有第2 part的機會是有可能的

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-17, 09:26 AM   #35056
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
引用:
作者: 大破人間 查看文章
Alter Ego堆英靈複合體就算有都唔奇,新宿個幻靈設定其實已經有D似。
其實都只係分身既意思。

至少CCC中Alter Ego仲有三隻(當然都係BB分身)

至於MOON CANCER出其他人就困難了
唔同尺(一堆聖人聖女)同復仇者(可以用黑泥污染真係要幾多有幾多)有一堆後補

先唔講呢個幾乎係BB專用職階
個名講到明係月之癌,其實限死係月之聖杯戰爭相關既英靈
叫得癌,除左BB外,最多得妖尼姑符合吧XD
仲有衰小人阿基米德(如果佢唔係CASTER既話)

舊 05-02-17, 09:37 AM   #35057
NexTony
ヴェイン様~

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5198 2663 6984
XBox Live GamertagJumpTiger
10 Pack先中ML
我今個月可以BYEBYE >_>

1 ML
1 拉2 > 寶2
1 白貞 > 寶2
1 JACK > 新

2 鈴鹿
1 劍LANCELOT
0 PASSIONLIP

orz

好多金閃閃禮裝

我應該係還緊上次金閃1PACK中...

F/GO 834697628
NexTony 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-17, 09:39 AM   #35058
Hextor

註冊日期: Feb 2008
今次個故都幾黑
呢排d gag event太歡樂
Hextor 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-17, 10:07 AM   #35059
psidef

註冊日期: Apr 2007
平時懶打種火做儲備, 擺隻Lv 1特效角入隊hea住刷Event, 但今次焗住要刷種火升返隻Passionlip同沖田先刷Event.

舊 05-02-17, 11:44 AM   #35060
血之淚
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2009
PSN  IDAlvinHang
有冇巨巨仲有位可以加小弟
主要想抱鐵拳大腿,冇鐵拳都唔緊要
ID:527 684 385 名:Alvin
唔嫌棄小弟新手未夠料升齊d人可以隨便add
血之淚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-17, 11:47 AM   #35061
gingq7

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 血之淚 查看文章
有冇巨巨仲有位可以加小弟
主要想抱鐵拳大腿,冇鐵拳都唔緊要
ID:527 684 385 名:Alvin
唔嫌棄小弟新手未夠料升齊d人可以隨便add
已申請;

另外,翔大大有無位?
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-17, 11:57 AM   #35062
Kaori Yae

註冊日期: Nov 2003
今次真係堅多人抽
個FD LIST超過一半人ALL位都係放莉莉斯
Kaori Yae 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-17, 12:24 PM   #35063
樹靈DRYAD
Crazy Gamer
樹靈

註冊日期: Jul 2006
メルトリリス暫定7.0-7.5分...
原因都係話因為佢單兵先強....
雖然強化解除放最後可理解...但綠魔放都係做完傷害後就SAD左D..唔係單兵都真係有多少難用到個綠魔放~~

Alterego係唔係唔係對兙職1.5倍.....感覺好似攻擊力唔大....反而小倉機體同技能亮眼d.....

545726419 Syalon(副): 好像成了主ACC中獎後的還債ACC

火紋
ID : 6357513623 <雖然加朋友唔知有咩用>

此篇文章於 05-02-17 12:26 PM 被 樹靈DRYAD 編輯。
樹靈DRYAD 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-17, 12:32 PM   #35064
gingq7

引用:
作者: Kaori Yae 查看文章
今次真係堅多人抽
個FD LIST超過一半人ALL位都係放莉莉斯
成堆仲要係寶5
不過今次係多人抽係正常既, 原作加成+新職階+4星的lip都係限定+jk狐雖然唔係限定但都有一定吸引力, 是但想要其中一隻已經要抽

-------

另外,日wiki已有數據

lilith:
技1: 15星
技2: 加攻30%, 減攻10%
技3: 寶傷減50%, 寶傷加20%
職階剋制睇落無2.0, 似係1.5 (被打亦只係1.0而唔係2.0)
比想像中弱...技3有寶傷+50%就差唔多

lip:
技1: 減傷1000; 技2加防30%; 技3加攻加防30%
4回合嘲諷一次配上3個技都加防, 隨便配隻孔明應該好易可以扣0血 (自身60%防+孔明30%防都已經90%防,仲有白字減傷)
配張原本無鬼用的鋼之鍛鍊(加防20%)加埋+110%防,隨時連單體寶具都可以無傷硬食 (雖然我都唔肯定係唔係咁計 )

鈴鹿
其實技能組唔差, 可惜對手係黑吾王+藍吾王+亞提拉, 隻隻都開晒寶具解放, 鈴鹿好難突圍
唯一優勢可能係遲d會入普通池, 抽吓抽吓寶具數多過黑吾王唔奇 (黑吾王只在故事池)
舊 05-02-17, 12:39 PM   #35065
樹靈DRYAD
Crazy Gamer
樹靈

技3: 寶傷減50%, 寶傷加20%
要等的技能仲要得20%係唔係過份左少少.....寶傷減50%俾人打都係要死^^"

lip真係好坦得....

545726419 Syalon(副): 好像成了主ACC中獎後的還債ACC

火紋
舊 05-02-17, 12:44 PM   #35066
~小鬼~
白虎白虎白白虎

註冊日期: Dec 2009
PSN  IDgavinng
其實第一場試用我已經覺得唔勁....
但大家太耐冇抽囡

FGO : 339,715,785
~小鬼~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-17, 01:21 PM   #35067
psidef

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: ~小鬼~ 查看文章
其實第一場試用我已經覺得唔勁....
但大家太耐冇抽囡
太耐冇抽囡嗰啲都係因為之前已中沖田同嫁王遮......

如果lip都係5星實吊打lilith......

舊 05-02-17, 02:43 PM   #35068
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
追多1Pack
30連出莉莉絲
寶4埋鈴鹿

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-17, 03:35 PM   #35069
大破人間

總的來說就是期望越大,失望越大。

錯誤期待之一:

根據年頭的解包資料中,Alter Ego的職階特性是打四騎傷害2.0, 被三騎打傷害2.0。當時定位完全係打四騎的戰神,打三騎不派上場或是用技1擋一擋就是了。

但今次實裝明顯大改參數,變成打四騎傷害1.5,打三騎傷害0.5

突然由特化打四騎既戰神變成唔上唔落既微妙存在。

錯誤期待之二:

三招技睇落唔錯,但數值出來後實際上其實很一般

例如技2 有減防DEBUFF,但加攻BUFF卻只有3T 30%。唔少角色既技都係3T 30%但無DEBUFF。

咁搞不如俾領導力我好過,領導力加攻3T 20%無負面效果而且係全體。

技3 敵我全體寶具威力DOWN 50%。
其實同J德既真名看破係同一個問題,敵方BOSS出得寶具,就算減傷一半 九成九我方依然係會死。
除非場上有兩隻開技。

寶具DOWN咁廢仲要有我方負面效果,延遲1T既寶具威力UP只有20%會唔會少左D…
舊 05-02-17, 03:53 PM   #35070
tsddr
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2007
見今次好多人抽,但自己好忍得手一張都無抽......

起初都有諗住抽,見限定+新職,但試用後真係可以忍手唔抽,用落無想像中強,d技好微妙,借FD隻玩下算

アイドルマスター シンデレラガールズ スターライトステージ
ID: 475220148

Fate/Grand Order ID: 973296528

キャプテン翼〜たたかえドリームチーム〜 ID: 230398912

ドラゴンボールZ ドッカンバトル ID: 1126067984
tsddr 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-17, 04:10 PM   #35071
樹靈DRYAD
Crazy Gamer
樹靈

引用:
總的來說就是期望越大,失望越大。
搞左一堆限制但最後反而弱過純粹加能力(仲要CD時間無咩差別).....如果隻game係出左無耐所以設定得今保守可以理解,不過FGO技能的負面效果從來唔一定令正面效果加大....連BX果D到現在都可以放置~~lilith唔係太多問題GE都睇得好淡

2技(30%)+3技(20%)+寶具1 OC(10%) =60%..單純今去睇你會發覺到FGO 個人單體攻擊面強化BUFF上lilith已經叫高..我覺得官方係今去假設可以自己BUFF到今多唔應該做大佢

至於3技寶具威力DOWN大概係預設你自己1隻..加朋友1隻吧...FGO做數值設計真係無咩壓力^^"

火紋
舊 05-02-17, 04:17 PM   #35072
Hextor

註冊日期: Feb 2008
Lilith打四騎混合關都可以用既....
唔勁但係都唔廢
我覺得定位係可以打埋術既jack
但係jack技能做到既野去晒寶具到
Hextor 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-17, 04:27 PM   #35073
大破人間

引用:
作者: 樹靈DRYAD 查看文章
搞左一堆限制但最後反而弱過純粹加能力(仲要CD時間無咩差別).....如果隻game係出左無耐所以設定得今保守可以理解,不過FGO技能的負面效果從來唔一定令正面效果加大....連BX果D到現在都可以放置~~lilith唔係太多問題GE都睇得好淡

2技(30%)+3技(20%)+寶具1 OC(10%) =60%..單純今去睇你會發覺到FGO 個人單體攻擊面強化BUFF上lilith已經叫高..我覺得官方係今去假設可以自己BUFF到今多唔應該做大佢

至於3技寶具威力DOWN大概係預設你自己1隻..加朋友1隻吧...FGO做數值設計真係無咩壓力^^"

留意寶具個10%綠魔放係放係寶具傷害之後的。

打完寶具後,綠魔放同強化解除先會生效。
舊 05-02-17, 05:21 PM   #35074
樹靈DRYAD
Crazy Gamer
樹靈

引用:
留意寶具個10%綠魔放係放係寶具傷害之後的。

打完寶具後,綠魔放同強化解除先會生效。
係~~但我覺得官方係以有無唔係生效時機同應用性大唔大去考慮去計~

火紋
舊 05-02-17, 05:45 PM   #35075
gingq7

引用:
作者: Hextor 查看文章
Lilith打四騎混合關都可以用既....
唔勁但係都唔廢
我覺得定位係可以打埋術既jack
但係jack技能做到既野去晒寶具到
除左半替代jack,
我覺得重點係拎黎打殺職, 因為術職本身打人0.9, Alter ego(應該係)1.1,
即係大家打殺職其實唔差得遠, 1.8 vs 1.65
術職又沒有4星送角係打單體, 5星得不太突出的伊莉雅和三藏

lilith技能雖然難用和回報率不成正比, 但衰衰地都仲有NP率和打星能力, 其實唔算差

標籤
FGO, 歐洲人, 非洲人

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
代購 Fate/grand order material I, II, III h0104788 買賣專區 0 10-12-17 12:08 AM
[代購] Fate/Grand Order material I & II 各HKD 140 h0104788 買賣專區 0 11-22-16 07:23 AM
[SELL] Fate/Grand Order account Toshi 買賣專區 0 01-20-16 01:08 PM
Fate Grand Order FGO 120石 初始, 低進度 黑Saber acc, 事前 bigv 買賣專區 3 09-24-15 11:16 AM
出售 Fate/Grand Order 帳號(60貞德/60Saber/33阿提拉) isumi2613 買賣專區 1 08-14-15 08:48 PM

現在的時間是 04:15 PM

手機版 | APP版