Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-14-16, 10:27 AM   #76
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
AI思考都係計數,同人類好唔同下...?
除非最後發覺原來人腦都係1010,唔係應該點都整唔出慾望感情呢啲抽象嘢架喎

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-16, 10:32 AM   #77
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
引用:
作者: sugihara 查看文章
AI思考都係計數,同人類好唔同下...?
除非最後發覺原來人腦都係1010,唔係應該點都整唔出慾望感情呢啲抽象嘢架喎
誰可以保證AI將來唔可以發展出類似人格/感情既野?
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-16, 10:36 AM   #78
Eclair
Game Master
俺はMだ

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: Tano 查看文章
有冇人計2人圍棋變數大定4人麻雀變數大?

3人對AI應該會幾好睇……
同感
因為人多左要運算既野多左好多
要計自己摸到既牌外仲要計埋其他3個人可能摸到既牌
再加上人同人打可能有鬆章既野
故意令其中一家食唔到等等既可能性

P.S.:我都唔識打麻雀

引用:
作者: HM 查看文章
係就順手麻煩出埋Maid Robot (To Heart 2既イルファ係理想)

宮本武蔵、頼光ママ、シェヘラザード、水着ネロ、土方歳三
、マーリン、刑部姫、アビゲイル、葛飾北斎、ジャンヌ・ダルク(オルタ)

不過真愛係マリー

此篇文章於 03-14-16 10:39 AM 被 Eclair 編輯。
Eclair 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-16, 10:39 AM   #79
小嘉
The One

打牌係7分運氣,3分技術
運氣比重好大
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-16, 10:55 AM   #80
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
麻雀有運但棋堅係冇點同

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-16, 11:11 AM   #81
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
引用:
作者: Eclair 查看文章
打機都有Easy/Normal/Hard/Expert
可能頭幾日打緊Expert
第4日打緊Hard
李生話alphago 執黑較弱, 因為黑棋先行, 一般黎講係對棋手佈局有利.
不過alphago係睇人棋路對弈, 所以反而不利咁樣樣喎

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-16, 11:15 AM   #82
qhxu
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2008
泡菜都好似比人話係佈局唔得
咁即係邊個行先邊個不利
qhxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-16, 11:16 AM   #83
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
就係話除非破解到大腦構造,發現感情思考都只係1010,咁電腦先有可能發展到真正人格
唔係的話模擬人格都只會係計數問答程式 就算變災難片都只會係因為人類自己輸入「消滅人類」程式之類

舊 03-14-16, 11:19 AM   #84
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
引用:
作者: Freddy 查看文章
其實李世石果步都諗左好耐
重溫一下第78手
https://youtu.be/yCALyQRN3hw?t=3h10m
黑子中路圍住有優勢
如果白子中路突圍唔到就bye bye
果步可以話令白子係中路突圍存活既關鍵

不過其實到後段雙方都係50 50
Alpha Go明顯想張個差距拉開
搞到行埋D蠢棋, 令到收官收得唔好
最後輸埋
根據Deepmind CEO個講法
睇AlphaGo d Output訊息顯示AlphaGo落79時仲覺得自己有70%勝算,去到86時個預計勝算突然插水下跌
即係佢錯判左幾步先發現自己錯左
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-16, 01:28 PM   #85
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
我睇啲人話Lee Sedol之前幾局一開始都係有優勢,但去到中盤之後就俾AlphaGo後來居上。去到第四盤有啲唔同,Lee Sedol一開始係輸,後來去到第78手先逆轉。

唔知係Lee Sedol個策略唔同左定點,但據估計AlphaGo個neural network嘅弱點係佢根據勝率去判斷如何落棋,所以相對保守。如果一開始就佈局俾佢當自己係贏緊,咁佢出重要錯誤嘅機會就大啲,佈局得宜就嚟一下大逆轉。

舊 03-14-16, 01:39 PM   #86
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: Eclair 查看文章
同感
因為人多左要運算既野多左好多
要計自己摸到既牌外仲要計埋其他3個人可能摸到既牌
再加上人同人打可能有鬆章既野
故意令其中一家食唔到等等既可能性

P.S.:我都唔識打麻雀
麻雀絕對能反映人格先,其他唔好講住

只是幻想吓有生之年有冇得睇吓
人性牌品有冇得"計算"

入過一次麻雀後立志只想同馬會收錢(四方城內別次元生物無法直視同理解)

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-16, 01:48 PM   #87
大覺屋師真
The One

3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
淺說 AlphaGo
https://www.thestandnews.com/technol...AA%AA-alphago/

另外睇其他網頁嘅評論,話AlphaGo 有d步法始終係好機器流(雖然唔知係咪想幫人類嗱番咋沙),或者咁先係贏嘅要素, 如果AI不斷進步,可能會創D新步法都唔定
不過暫時D新步法就係bug

相薄

此篇文章於 03-14-16 02:06 PM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-16, 02:09 PM   #88
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
電腦只可以靠機率同條件去決定事情, 但係人靠感情決定事情, 如果電腦可以仿人腦的話, 某程度係退化吧.....

舊 03-14-16, 02:11 PM   #89
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
作者: Tano 查看文章
麻雀絕對能反映人格先,其他唔好講住

只是幻想吓有生之年有冇得睇吓
人性牌品有冇得"計算"
其實人品之前 要睇打咩牌先
打廣東牌焗做牌的話 起手同一副牌個牌路其實好局限
打台灣牌日本牌 個可能性大好多 要計算的牌種都天文級地多左
再要根據埋對手個實力去從河牌預測佢手牌 再計埋山牌
背後個ALGORITHM隨時難起過圍棋

但麻雀個COMBINATION其實係少 144牌(仲可以走花) 自己拎住13隻
剩低131牌的分佈 咁樣諗個變化運算次數應該又少過圍棋要預計100手的變化好多

此篇文章於 03-14-16 02:14 PM 被 JMi 編輯。
JMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-16, 02:30 PM   #90
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002
比返棋魂我呀...
sai...你返黎啦...

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-16, 02:40 PM   #91
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
ai只會做[正確]既事
件事正唔正確係睇指令

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-16, 02:53 PM   #92
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

btw仲進藤光同佐為?而家潮流係東堂詩音

舊 03-14-16, 02:57 PM   #93
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
唔同喇
佐為有化名網上捉棋掂切d
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-16, 03:04 PM   #94
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
我都未見過さきさま捉圍棋
由手機版發出
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-16, 03:05 PM   #95
書仔
Game Master
路人一名

註冊日期: Apr 2005
認真,看到今天報紙寫神之一手,我也只想到佐為

書仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-16, 03:10 PM   #96
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
http://www.goratings.org/

個AI依加排職業棋手第4
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-16, 03:18 PM   #97
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

>>Chinese Name 阿尔法狗
what?

舊 03-14-16, 04:14 PM   #98
大覺屋師真
The One

3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: newb 查看文章
http://www.goratings.org/

個AI依加排職業棋手第4
排名係直線上升
李世石低潮期

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-16, 04:18 PM   #99
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
引用:
因為李世石=高永夏
棋魂近乎爛尾結局都係韓國讀者不滿影射:0)

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-16, 05:42 PM   #100
【子夜】
Game Master
亂石穿空,驚濤拍岸

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code1564 6017 4097
引用:

【子夜】 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
跪求AI高手.. boycym 手機資訊/電腦軟硬討論 13 03-19-08 10:50 AM
AI 排版問題 湯馬 c 盤旋 手機資訊/電腦軟硬討論 8 02-16-08 11:56 PM
AI圖~ Areios Cosplay同人MIX討論區 15 03-14-05 11:39 PM
peral AI 其卵 電影版 31 11-22-04 11:25 PM
同AI對話.. kotoko_001 ~清談館~ 8 05-12-04 01:07 AM

現在的時間是 11:49 PM

手機版 | APP版