Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 10-11-06, 10:37 AM   #1
loser
Game Master
......

註冊日期: Jun 2004
荒木飛呂彦「ジョジョの奇妙な冒険」第13話「JOJO vs. 究極生物」丨Part8 ジョジョリオン 連載中

最近睇緊呢套漫畫.
睇到第三部, 第十五期, 發覺佢不停咁出 d 有替身能力o既敵人,
但係又唔似頭兩部咁會嘗試 "合理地" 解番 d 能力同招式o既由來.
仲有就係不停咁話某替身由某張咭代表, 但係又冇講替身同咭有乜關係喎.
感覺上已經變成後期o既龍珠同埋拳皇創世紀咁, 求求其其加 d 人落去就話佢地好勁....
一 d 都唔好睇.
其實後面會唔會解釋番架?
唔會的話就放棄唔睇喇.

此篇文章於 07-05-12 02:18 PM 被 money 編輯。
loser 目前離線  
舊 10-11-06, 10:52 AM   #2
catho7
Game Master
焗肉醬貓

註冊日期: Aug 2002
Wii U IDcatho7
Nintendo Switch IDSW-2641-5503-7716
3DS Friend Code0533 4943 9848
引用:
作者: loser
最近睇緊呢套漫畫.
睇到第三部, 第十五期, 發覺佢不停咁出 d 有替身能力o既敵人,
但係又唔似頭兩部咁會嘗試 "合理地" 解番 d 能力同招式o既由來.
仲有就係不停咁話某替身由某張咭代表, 但係又冇講替身同咭有乜關係喎.
感覺上已經變成後期o既龍珠同埋拳皇創世紀咁, 求求其其加 d 人落去就話佢地好勁....
一 d 都唔好睇.
其實後面會唔會解釋番架?
唔會的話就放棄唔睇喇.
其實用張卡代表個替身主要係為俾個名佢

點解會出現替身就要睇第四部,jojo家族會有替身係受dio影響

P.S.DIO既一句:「強與弱不在替身,而是運用的人本身」

catho7 目前離線  
舊 10-11-06, 11:10 AM   #3
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
第四部會有解釋.

引用:
話鬥智的JoJo同龍珠係同一路, 你都幾幽默.

第三部的替身能力係好直接易明, 但主角要好機智咁運用呢 d能力, 先至可以打倒敵人.

第四部同第五部的替身能力較為冇咁明顯, 可以話每場戰鬥都定左一d規則, 人物要盡快推想出對方能力, 然後先可以諗下點樣戰勝敵人.

JoJo出到第六部就真係開始有d老態, 但亦都唔係 "求求其其加d 人" 或者是是旦旦話邊個勁邊個唔勁, 而係睇下果個角色有幾聰明機智.

好似第三部主角承太郎, 佢最強的優點並非白金之星的力量或精細動作, 而係十分冷靜, 每次都能夠在適當時候做適當的事.

睇龍珠唔駛用腦. 但你睇JoJo時如果一路睇一路用下腦, 諗下人物點樣用機智打低對手, 或者同主角一齊估下對方的能力係咩, 會睇得更有樂趣.

此篇文章於 10-11-06 11:12 AM 被 wing 編輯。
wing 目前離線  
舊 10-11-06, 11:12 AM   #4
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: catho7
P.S.DIO既一句:「強與弱不在替身,而是運用的人本身」
無錯~~~

就算第六部神父得到DIO的力量後強大到連全宇宙的"時間"都受其支配..............

最後都係死在"天氣報告"的簡單一撃之下............

JoJo 奇妙冒險............絶對係打破一般漫畫的強弱平衡方式之作

第三部嘛..............樓主不如睇埋之後打"埃及九榮神"同"達比兄弟"先下定論啦!!!~~~
HAKAIDER 目前離線  
舊 10-11-06, 11:14 AM   #5
修羅Lemon
Game Master
解毒不能 喪屍咬人

註冊日期: Apr 2002
一早講佐廸奧既世界覺醒而令其他有替身能力既人同時覺醒,
仲有替身會根據唔同既人而有千變萬化既能力~
係第4部就補番石之箭能夠令人覺醒到替身能力~

不過JOJO既最好睇之處唔係睇佢鬥智鬥力兼合理但意想不到地扭橋既咩~?
單係呢樣就已經同龍珠同埋拳皇創世紀完全唔同~

仲有第三部每個替身能力都與別不同兼有合理既發揮餘地,完全唔覺邊度求其~

如果你追求非常詳盡去解釋替身能力既設定~
咁真係唔使睇落去~

此篇文章於 10-11-06 11:17 AM 被 修羅Lemon 編輯。
修羅Lemon 目前離線  
舊 10-11-06, 11:22 AM   #6
wing
格鬥低手

引用:
作者: 修羅Lemon
仲有替身會根據唔同既人而有千變萬化既能力~

補充一下: 每人的替身能力係根據佢本身的精神能力, 個性同狀況而定.

例如第四部公路之星之所以會吸人能量, 係因為真身自己受左傷, 而吸人養份來療傷.
wing 目前離線  
舊 10-11-06, 11:23 AM   #7
wing
格鬥低手

引用:
不過JOJO既最好睇之處唔係睇佢鬥智鬥力兼合理但意想不到地扭橋既咩~?
wing 目前離線  
舊 10-11-06, 11:27 AM   #8
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: wing
JoJo出到第六部就真係開始有d老態, 但亦都唔係 "求求其其加d 人" 或者是是旦旦話邊個勁邊個唔勁, 而係睇下果個角色有幾聰明機智.
都唔可以話"老態"............

第六部vol.8打 連哥 果段真係好正............."6秒時間"内兩人各自猜度對方的行動

另外...........連哥 死前所説的"社會的價値觀"和"男人的價値".........直係好鬼man!!!~~~
HAKAIDER 目前離線  
舊 10-11-06, 11:43 AM   #9
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: HAKAIDER
都唔可以話"老態"............

第六部vol.8打 連哥 果段真係好正............."6秒時間"内兩人各自猜度對方的行動

另外...........連哥 死前所説的"社會的價値觀"和"男人的價値".........直係好鬼man!!!~~~
第六部唔係SBR喎~~~
第六部應該係Stone Free,
SBR算係「外傳作品」

不過「男人的價值」真係好型

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線  
舊 10-11-06, 11:49 AM   #10
wing
格鬥低手

引用:
作者: HEAD_HUNTER
第六部應該係Stone Free
對, 第六部係 Stone Ocean

引用:
SBR算係「外傳作品」
出版社好似正式確認左SBR係第七部, 雖然故事背景係平行世界.
wing 目前離線  
舊 10-11-06, 11:53 AM   #11
HEAD_HUNTER
月圓下之銀狼

其實Jojo仲有一個特點係其他漫畫少見,就係「固執」、「堅持」、「自我習性」。

好似第三部開始,承太郎唔俾人搞佢頂帽,
第四部東方唔俾人話佢個髮型、村尻浩作堅持作為「平凡人」,
第五部祖羅對黑幫之星堅持、米斯達唔忍受「4粒指彈」、黑幫大佬緊定抹殺知道自己身份所有人,
第六部神父面對恐懼時「數質數」、
SBR連哥堅持「男人的價值」、祖尼解開圓球執著

反映出荒木對漫畫都同樣有一種執著,
呢啲先係真正對漫畫熱誠!

我的雜談小屋
舊 10-11-06, 12:03 PM   #12
wing
格鬥低手

引用:
其實Jojo仲有一個特點係其他漫畫少見,就係「固執」、「堅持」、「自我習性」。

第五部祖羅對黑幫之星堅持、米斯達唔忍受「4粒指彈」、黑幫大佬緊定抹殺知道自己身份所有人,
SBR連哥堅持「男人的價值」、祖尼解開圓球執著

JoJo係有講堅持, 唔單止主角, 連好多二打六都有, 佢地為左達到目標, 使命或理想, 就算會冇左肢體, 家人甚至性命亦通往直前, 第五部布拉迪差就係最好例子, 第二部凱撒的父親亦係好例子.

反而 "數質數" 只係習慣, 承太郎唔鍾意俾人搞頂帽呢d只係小節, 同佢的做人目標冇咩關係.

此篇文章於 10-11-06 12:06 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線  
舊 10-11-06, 12:27 PM   #13
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
就是jojo主角們、甚至出場一會的奸角都是有他們的個性,故事才會好看

不過最好看、最簡單直接(止少對我來說)的第三部都說不好看﹐之後的肯定更受不了……
鐵之侍 目前離線  
舊 10-11-06, 12:36 PM   #14
wing
格鬥低手

引用:
作者: 鐵之侍
就是jojo主角們、甚至出場一會的奸角都是有他們的個性,故事才會好看

不過最好看、最簡單直接(止少對我來說)的第三部都說不好看﹐之後的肯定更受不了……
如果佢連第三部的鬥智和規則也看不明或不喜歡, 第四, 五部更抽象, 佢可能更唔鍾意.
wing 目前離線  
舊 10-11-06, 12:37 PM   #15
wing
格鬥低手

引用:
yes, 第五部the great death同beach boy兩兄弟令我印象深刻.

此篇文章於 10-12-06 12:00 AM 被 wing 編輯。
wing 目前離線  
舊 10-11-06, 12:49 PM   #16
HEAD_HUNTER
月圓下之銀狼

引用:
如果佢連第三部的鬥智和規則也看不明或不喜歡, 第四, 五部更抽象, 佢可能更唔鍾意.
講開抽象,
我暫時唯一諗唔明就係「銀戰車安魂曲」係咩一回事
(i mean佢『本體』其實係咩?)

我的雜談小屋
舊 10-11-06, 01:04 PM   #17
wing
格鬥低手

引用:
講開抽象,
照我理解, 銀戰車安魂曲的本體應該都仲係波納雷夫, 不過佢入左烏龜身體後, 精神能量減弱, 控制唔到替身, 所以令銀戰車安魂曲失控
wing 目前離線  
舊 10-11-06, 01:33 PM   #18
loser
Game Master
......

引用:
一早講佐廸奧既世界覺醒而令其他有替身能力既人同時覺醒,
但係 (我睇到果度) 冇講點解會醒覺嘛. 亦冇講點解迪奧頭加祖納桑身就會有替身.
所以睇到一頭霧水, 覺得佢求其用呢個做藉口黎作好多有替身能力o既人出黎囉.

引用:
引用:
作者: WING
睇龍珠唔駛用腦. 但你睇JoJo時如果一路睇一路用下腦, 諗下人物點樣用機智打低對手, 或者同主角一齊估下對方的能力係咩, 會睇得更有樂趣.
我都覺得佢 d 鬥智橋段好正, 尤其係第二部祖羅夫果 d, 真係拍案叫絕.
但係去到第三部, 好多時 d 敵人會 "堂堂正正" 咁企出黎話 "我要對付你", 有時仲會講埋俾對方聽自己o既替身能力係乜, 就真係好好笑.
話佢似拳皇創世紀, 係因為對戰時, 個個替身使者都係齋用替身能力, 而唔會自己打埋一份. 承太郎呢 d 爛仔, 自己落手打埋一份肯定威力大增. 而家個個淨係用替身, 搞到好似拳皇創世紀咁淨係識出絕招, 好似唔記得哂普通拳腳功夫咁. 如果祖羅夫同一場戰鬥出替身加波紋加普通拳腳, 咁就真係正喇.

仲有就係, 殺 JoJo 佢地幾個唔一定要用有替身能力o既人o者, 好似第二部咁, 加 d 普通人殺手一樣咁精彩. 一個接一個替身使者, 搞到好似超人片集咁 (1. 發現怪獸 > 2.超人出場 > 3.打完 > go to step 1 ), 令故事進展較為彊化, 係我覺得冇頭兩部咁好睇o既原因之一.

引用:

仲有第三部每個替身能力都與別不同兼有合理既發揮餘地,完全唔覺邊度求其~

如果你追求非常詳盡去解釋替身能力既設定~
咁真係唔使睇落去~
又唔係話要佢非常詳盡, 起碼有 d 地方可以講解多 d. 例如正義o既霧點解係都要o係人地傷口開洞至控制倒人呢? 綠色法皇點解可以離開主人特別遠呢?

此篇文章於 10-11-06 02:17 PM 被 loser 編輯。
loser 目前離線  
舊 10-11-06, 01:36 PM   #19
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
yes, 第四部the great death同beach boy兩兄弟令我印象深刻.
yes!講兩人組合這兩兄弟最正的了
撞擊和舌頭都延不錯(BL?)、至於變態醫生和吃方糖的地鼠嘛……充份表現出什麼是人性的醜惡
鐵之侍 目前離線  
舊 10-11-06, 02:15 PM   #20
loser
Game Master
......

引用:

引用:

簡單直接的未必一定好看.
我亦不是說簡單直接的不好看.

簡單有簡單的好,
複雜有複雜的好.
有 d 漫畫會完全亂來不講章法,
有 d 則會盡量自圓其說, 盡量將作者虛構o既內容說得合情合理.
兩者皆有可取o既地方.
最唔好睇o既, 係初時嘗試 說得合情合理, 到後來技窮無法自圓其說時就亂來.
現在看第三部就有少少咁o既感覺.
希望再睇落去真係會好 d 啦.

舊 10-11-06, 02:17 PM   #21
wing
格鬥低手

引用:
...略...
唔.... 我諗JoJo 都唔多合你口味
wing 目前離線  
舊 10-11-06, 02:29 PM   #22
祖羅.祖班納
어떡해 어떡해

註冊日期: Apr 2003
jojo係一本每1期都睇3,4次兼要自己諗下先明曬既漫畫

WHY ALWAYS ME?
祖羅.祖班納 目前離線  
舊 10-11-06, 02:34 PM   #23
奇妙Go1
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch IDSW-5775-8285-5498
3DS Friend Code2079 9485 5065
PSN  IDsalabit911
XBox Live Gamertagsalabit911
引用:
但係 (我睇到果度) 冇講點解會醒覺嘛. 亦冇講點解迪奧頭加祖納桑身就會有替身.
所以睇到一頭霧水, 覺得佢求其用呢個做藉口黎作好多有替身能力o既人出黎囉.
其實是"箭"觸發左指定既人先至有替身出現....

此篇文章於 10-11-06 02:36 PM 被 奇妙Go1 編輯。
奇妙Go1 目前離線  
舊 10-11-06, 07:57 PM   #24
nakakula

註冊日期: Apr 2003
Wii U ID
PSN  ID
XBox Live Gamertag
引用:
第六部唔係SBR喎~~~
第六部應該係Stone Free,]
引用:
對, 第六部係 Stone Ocean

引用:
the great death同beach boy兩兄弟令我印象深刻.
你自己都講錯野 , 快d更正返

引用:
講開抽象,
有部份stand會有佢的自我意志 , 加上同Dio 一戰後的他也衰弱左同老左 ,戰車覺醒時也因為他的精神力已不能控制到它 , 因此它會以自己的意志保護"箭" 。

引用:

SBR連哥堅持「男人的價值」、祖尼解開圓球活"執著

米斯討厭既係"4" 呢個不祥數字或數量 , 唔係就咁子彈
吉良正確來講係佢的"事" 唔受到阻礙和滋擾 , 所以先話"平靜的生活"

此篇文章於 10-11-06 08:14 PM 被 nakakula 編輯。
nakakula 目前離線  
舊 10-11-06, 08:00 PM   #25
櫻庭
Game Master
四品指揮官

註冊日期: Nov 2005
其實有冇可能睇返第一部??
想由頭開始睇

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「アマガミSS+plus」第13話「橘美也編 オンセン」(終) money 日本動漫畫討論版 666 12-07-16 09:02 PM
[漫畫] 杉崎ゆきる 新作「1001(ナイツ)」連載中 money 日本動漫畫討論版 7 10-20-12 04:00 PM
[漫畫] 荒木飛呂彦「岸部露伴」新作 10月6日掲載! money 日本動漫畫討論版 6 10-02-12 12:44 AM
jojo 一問 witchblade 日本動漫畫討論版 9 01-22-04 10:36 PM
問jojo扭蛋 我的爸爸 收藏品討論版 1 10-10-03 07:48 PM

現在的時間是 06:54 AM

手機版 | APP版