Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-28-18, 11:21 PM   #226
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
十隻手指各有長短,還未計製作人喜好和網絡影響,
角色一定有強弱和相剋,平衡...談何容易。

"爛面"年代的DOA還叫有心製作,不斷廷期至滿意才發售,出來有一定水準,
但"小弟"的DOA就好似趕貨收錢咁,還有玩家要想乜就出乜,和改乜。

D衫我一件都冇買過,我是著重對戰部份,本地討論/教?
說真不只DOA,大多數的game,外國的資料都比本地齊全和有深度,
我也有寫過DOA角色使用心得和遊戲玩法,但本地行唔通,
本地玩家只會叫你對打,當水魚咁打,有沒有進步....心照啦!

DOA6 我只覺得差,
追求真實?打傷塊面但身上又冇損傷?
3段hold係DOAD已經劣評如潮,DOA5當初也由3段hold改回4段hold,
DOA6又用返3段hold(可選用)....

不過最重要是網戰部份,分晒區找唔到人打只有死路一條。

此篇文章於 06-29-18 03:00 AM 被 kog 編輯。
kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-18, 07:45 AM   #227
fiohk
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2012
XBox Live GamertagFio HK
如果online都係同forum一樣咁熱鬧就好啦

舊 06-29-18, 09:23 AM   #228
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: fiohk 查看文章
如果online都係同forum一樣咁熱鬧就好啦
你就想,至少在下真係齋TALK唔打架
不過今時今日香港DOA應該GG差唔多,D選手層斷晒…唔想打外行人就只有挑你班高手

KOG唔講都唔記得,既然係行競技路線,點解仲會有三段HOLD可以揀?

此篇文章於 06-29-18 09:34 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-18, 09:55 AM   #229
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: kog 查看文章
十隻手指各有長短,還未計製作人喜好和網絡影響,
角色一定有強弱和相剋,平衡...談何容易。

"爛面"年代的DOA還叫有心製作,不斷廷期至滿意才發售,出來有一定水準,
但"小弟"的DOA就好似趕貨收錢咁,還有玩家要想乜就出乜,和改乜。

D衫我一件都冇買過,我是著重對戰部份,本地討論/教?
說真不只DOA,大多數的game,外國的資料都比本地齊全和有深度,
我也有寫過DOA角色使用心得和遊戲玩法,但本地行唔通,
本地玩家只會叫你對打,當水魚咁打,有沒有進步....心照啦!

DOA6 我只覺得差,
追求真實?打傷塊面但身上又冇損傷?
3段hold係DOAD已經劣評如潮,DOA5當初也由3段hold改回4段hold,
DOA6又用返3段hold(可選用)....

不過最重要是網戰部份,分晒區找唔到人打只有死路一條。
又唔洗咁快臭蟲論住。

有新人就禁住砌,你估得 DOA 有? TK 無 SF 無?呢度 GG 個個都話人自己新手你都知乜事啦。

唔好話 fig game 係咁,槍 game 一樣, 十幾 lv 但 kill/dead ratio 5:1 果 d全部係老手開細帳食新人呃牌。

更加唔好以為只有香港地速食文化係咁,上面講果 d 好多講英文。

最根本,人口夠多,新人自然有機會一路打一路練。

SF TK 香港地 d 新人都係俾人殺,TK 少人 d 都搞到幾次比賽,仲有世界賽,SF 更加有本地人揪贏世界級。

DOA 有幾多玩 game,你睇下幾多 post 講緊 d 衫啦。
由手機版發出

此篇文章於 06-29-18 10:38 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-18, 10:08 AM   #230
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
又唔洗咁快臭蟲論住。

有新人就禁住砌,你估得 DOA 有? TK 無 SF 無?呢度 GG 個個都話人自己新手你都知乜事啦。

唔好話 fig game 係咁,槍 game 一樣, 十幾 lv 但 kill/dead ratio 5:1 果 d全部係老手開細帳食新人呃牌。

更加唔好以為只有香港地速食文化係咁,上面講果 d 好多講英文。

最根本,人口夠多,新人自然有機會一路打一路練。

SF TK 香港地 d 新人都係俾人殺,TK 少人 d 都搞到幾比賽,仲有世界賽,SF 更加有本地人揪贏世界級。

DOA 有幾多玩 game,你睇下幾 post 講緊 d 衫啦。
由手機版發出
講得啱, 其實任何一隻格game, 新手一定會俾中手(唔駛講高手了)係咁殺, 會唔會進步, 有冇機會進步, 就睇下殺完人果個中手會唔會俾番多D意見, 最重要其實係俾人殺果個新手會點諗.... 一係俾人殺到無癮或者覺得唔啱玩然後棄game, 一係自己努力上進, 研究下個系統, 研究下D招有咩特性或者通常有咩對策, 上youtube搵教學, 或者睇下比賽對戰片之類..... 講到底都係睇果個新手究竟願唔願意花心思去學個格鬥系統同D招, 定係走去玩下換衫然後影下D囡囡碌地沙咁囉.

好似鐵拳, 7代都唔少新人入坑, 都係同一個群組, 同一班中/高手lead住, 有D打幾個月已經好揪得, 有D幾個禮拜就quit game, 好睇果個人自己點諗.

此篇文章於 06-29-18 10:21 AM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-18, 11:06 AM   #231
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
新Team Ninja應該係初級玩家又要、高手又要。
打比賽好明顯會係set 4 point hold。
應該係set左乜就兩邊都要用同一系統,暫時睇唔出係個別Player set。因為係主Menu set既。

應該會同DOA5LR一樣有個比賽專用既exhibition mode,所有隱藏人/物/stage可以出晒黎用,但唔會計落game/story mode progress。
(呢個Mode係班fans提出而得番黎,暫時好似得DOA5LR有。)
等比賽搞手唔洗部部機都打過黎開野搞比賽。

此篇文章於 06-29-18 11:10 AM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-18, 11:57 AM   #232
神人ではない!新人だ

引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
新Team Ninja應該係初級玩家又要、高手又要。
打比賽好明顯會係set 4 point hold。
應該係set左乜就兩邊都要用同一系統,暫時睇唔出係個別Player set。因為係主Menu set既。

應該會同DOA5LR一樣有個比賽專用既exhibition mode,所有隱藏人/物/stage可以出晒黎用,但唔會計落game/story mode progress。
(呢個Mode係班fans提出而得番黎,暫時好似得DOA5LR有。)
等比賽搞手唔洗部部機都打過黎開野搞比賽。
話實,在下唔覺得咁玩係好事,玩3段未必會玩4段。
要競技首先要有對戰環境,3同4分開既只會令本身已經唔高既對戰人口分得更散,一齊既又唔多公平…
當然,要做可以再喺3段度SET D不利要素,不過咁又好似已經脫離吸引新手既原旨…

此篇文章於 06-29-18 12:03 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-18, 12:12 PM   #233
DOA xA2raeL
Insane Gamer
DOA玩家

註冊日期: Feb 2014
PSN  IDxA2RAELo
XBox Live GamertagxA2raeL
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
話實,在下唔覺得咁玩係好事,玩3段未必會玩4段。
要競技首先要有對戰環境,3同4分開既只會令本身已經唔高既對戰人口分得更散,一齊既又唔多公平…
當然,要做可以再喺3段度SET D不利要素,不過咁又好似已經脫離吸引新手既原旨…
比賽級應該係得4段hold
3段hold應該係casual mode先有
由手機版發出
DOA xA2raeL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-18, 01:31 PM   #234
神人ではない!新人だ

引用:
作者: DOA xA2raeL 查看文章
比賽級應該係得4段hold
3段hold應該係casual mode先有
由手機版發出
在下感到疑問既係新手casual 入完門有幾大動力去轉比賽級啫。
本身DOA要基本COMBO唔難,其實單掣COMBO在下都覺得唔多需要…
當年D新手都係PPP…KKK架啦,雖然好易俾人HOLD,不過單掣COMBO應該都唔會難HOLD得去邊。

此篇文章於 06-29-18 02:20 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
舊 06-29-18, 02:19 PM   #235
DOA xA2raeL
DOA玩家

引用:
在下感到疑問既係新手casual 入完門有幾大動力去轉比賽級啫。
本身DOA要基本COMBO唔難,其實單掣COMBO在下都覺得唔多需要…
當年D新手都係PPP…架啦,雖然好易俾人HOLD,不過單掣COMBO應該都唔會難HOLD得去邊。
你唔好用㩒制方法睇 fatal rush係全新系統黎 係轉stun用 打落一樣難應付 而唔係粒制易唔易㩒問題
由手機版發出
舊 06-29-18, 02:26 PM   #236
神人ではない!新人だ

引用:
你唔好用㩒制方法睇 fatal rush係全新系統黎 係轉stun用 打落一樣難應付 而唔係粒制易唔易㩒問題
由手機版發出
睇返…的確係,而且中咗唔BREAK HOLD食全餐,第一HIT打唔中冇派生…

此篇文章於 06-29-18 02:29 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
舊 06-29-18, 02:47 PM   #237
DOA xA2raeL
DOA玩家

引用:
睇返…的確係,而且中咗唔BREAK HOLD食全餐,第一HIT打唔中冇派生…
假設你浮人地而你未有break blow用
你唔會用fatal rush打全套 因為你最後唔會補到break blow
你會用番正常連段去扣多啲人血

況且係咪全部角色可以係浮空接哂成套fatal rush都係未知之數 暫時見到李強fatal rush打出黎既姿勢 感覺上持續唔到浮空
由手機版發出

此篇文章於 06-29-18 02:51 PM 被 DOA xA2raeL 編輯。
舊 06-29-18, 02:52 PM   #238
神人ではない!新人だ

引用:
假設你浮人地而你未有break blow用
你唔會用fatal rush打全套 因為你最後唔會補到break blow
你會用番正常連段去扣多啲人血
由手機版發出
其實可能開發到最後浮空都係JANN果堆PP6P>PP…大力D
D氣留返晒黎防守/單發BB

舊 06-29-18, 04:37 PM   #239
ComeLOLoh

https://twitter.com/DOATEC_OFFICIAL/...76690030039041

DOATEC(DOA6)OFFICIAL
‏ @DOATEC_OFFICIAL
3h3 hours ago

DEAD OR ALIVE 6 will be adding the option to have 2 different hold systems. The easier 3-Way Hold system helps players new to the franchise get used to the triangle system while Professionals can keep it challenging with the 4-Way Hold system. #DOA6 #DEADORALIVE6

舊 06-29-18, 05:33 PM   #240
神人ではない!新人だ

在下同D 反對FEEDBACK差唔多睇法。
一黎習慣咗3段會無咩動力去習慣返4段,二黎中段唔駛分拳腳於學習黎講唔會差好遠。
反而佢好似有提過HOLD係特別易加BREAK,打起黎3段好似有利唔少。
又或者由將3段既加氣量降低方面著手?

呢D真係唔可以好似家陣ACT、RPG咁,HARD就真係HARD咗就算,其他咩獎勵都冇…

舊 06-29-18, 06:09 PM   #241
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
比賽級一定係4段hold。

我意思是單機打,電腦set低d比什麼3,4段hold更實際。
難道3段hold打legend會比4段hold打rookie易?

網戰...識4段hold的玩家自然識3段hold,
始終都是老手贏,3段hold對新手有幫助嗎?

有冇一邊選4段hold,一邊選3段hold唔是問題,
對方選3段hold,難道自己會選4段hold嗎?讓賽?

kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-18, 10:41 PM   #242
fiohk
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2012
XBox Live GamertagFio HK
我玩咁耐都唔知咩係3段4段hold

你地好搞笑呀,咁深入研究,但又唔係玩

舊 06-30-18, 12:15 AM   #243
神人ではない!新人だ

引用:

其實真係唔玩係得在下一個精神病人啫。
DBFZ我都係唔玩既,不過都考察咗千幾字,只係post上黎都冇人理啫

3段hold即係中段hold唔分拳腳。
Doa2有過,好似dc版開始出現?

此篇文章於 06-30-18 01:14 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
舊 06-30-18, 12:23 AM   #244
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:

其實即係將舊有中段Hold (立H)

改成兩個4H /6H 分別對應對方的拳和腿攻撃

因為一向DOA 係猜拳game 玩三擇一

所以由DOAU 開始加4段hold 改成四擇一等你無噤易估中

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-18, 11:19 AM   #245
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
DOA2 arcade 係要 中 HOLD 46f, 64f. 上 HOLD 49f. 下 HOLD 43f. 特別難出 d.
好似係 dc 版已經改左做 4f, 7f, 1f, 仲有 d 特別 hold 先要 chok 46f or 64f.
我估應該就係所謂既 4 way hold, 一直治用到 3 4 5.

我唔玩都知, 你玩開都唔知既話, 呢隻 game 真係前途似咁

影相啦儲衫啦
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-18, 11:28 AM   #246
神人ではない!新人だ

一回しかやったことないんだが、確か3は3段ホールドになってたはず…
4はやったことないから、わかんない。だぶん4段と思う。

此篇文章於 06-30-18 11:31 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
舊 06-30-18, 01:14 PM   #247
ComeLOLoh

印像中,5之前既DOA係對手出招前,你出一下Hold如果估中既話,係Hold到。Online最明顯。
所以個時我見有人講,出拳又唔係,出腳又唔係,成日比人hold到。

但5開始,如果對方個招出之前你出Hold既話,個下Hold係無效。

但另一方面睇,的確我覺得以前個Hold係強d。
DOA5出擋安全d。早期我當DOA4咁玩,唔知點解成日Hold錯。

另外,個人覺得DOA5既Kokoro比DOA4弱左。以前好似蹲底兩下腳就可以critical stun…之後就可以魚肉…
(DOA4用Kokoro好爽…)

此篇文章於 06-30-18 01:24 PM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-18, 01:26 PM   #248
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
膚淺mode:我認為doa6 都係一隻女game,
觀賞寶石etc

舊 06-30-18, 03:22 PM   #249
ComeLOLoh

NOW LIVE!
【#EVO2018】"DOA EVO Showdown" Qualifying Tournament in JAPAN "DOA5LR EVO 2018 Challenge Match"is now streaming TOP8!! #DOA5LR

[Twitch]
twitch.tv/godsgarden

[Challonge]
challonge.com/ja/tgp20443

舊 06-30-18, 06:13 PM   #250
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
印像中,5之前既DOA係對手出招前,你出一下Hold如果估中既話,係Hold到。Online最明顯。
所以個時我見有人講,出拳又唔係,出腳又唔係,成日比人hold到。

但5開始,如果對方個招出之前你出Hold既話,個下Hold係無效。

但另一方面睇,的確我覺得以前個Hold係強d。
DOA5出擋安全d。早期我當DOA4咁玩,唔知點解成日Hold錯。

-skip-
正確黎講係由4 代開始Hold 技有効時間縮短左

3 代個Hold 技有効時間係超誇張

成個人定住係度成半秒都有判定

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] [PS4/NS]『DEAD OR ALIVE Xtreme 3 Scarlet』 安安 電視遊戲討論版 70 10-23-19 10:00 PM
[多機種] Monster Boy ~ and the Cursed Kingdom ~ | XB1、PS4、NS、STEAM ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 2 06-08-18 09:07 PM
[多機種] Virginia | PS4, XB1, Steam | 2016年9月22日 sorlohk 電視遊戲討論版 0 08-26-16 11:15 AM
[SOLD] PS4 Dead or Alive Xtreme 3 限定特典日版(CODE已用) sing1980 買賣專區 1 04-18-16 11:13 PM
收 PS4 Dead or Alive 5 Last Round 劍仔 買賣專區 0 03-18-16 09:02 AM

現在的時間是 06:56 AM

手機版 | APP版