Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 07-08-17, 04:28 PM   #251
Kain
God of Gamer

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
無睇任何預告
根本TONY好少出
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-17, 04:52 PM   #252
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 王小虎 查看文章
彩蛋
http://variety.com/2017/film/news/sp...gs-1202489884/

.
件衫的AI Karen係Jennifer Connelly配音,即係第一代Hulk的女主角,特別係佢係Jarvis亦即後來的Vision的演員Paul Bettany現實中的妻子。

原來校長曾經演過Captain America的二戰時Howling Commandos的Jim Corita,今次角色就係佢個孫。亦都解釋到點解間學校咁迷Captain America。
難怪隊長成為戰犯但仍播他的片了

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-17, 05:05 PM   #253
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008

今集唔錯,保持水準

個人始終唔希望蜘蛛仔入復仇
一來佢係市民英雄格,二來要佢打到世界大戰級數根本係戰力不足,清下卒仲可以
救郵輪嗰度以為佢搞掂點知係俾哎吔咩拎尾彩,亦都證明佢能力有不足之處

最後MAY姐嗰度我以為佢講會OMG,點知係WTF

野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-17, 06:45 PM   #254
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
無左UNCLE既情節, 最簡單既野心就係... 呢個係MARVEL制作

好睇唔好睇真係各花入各眼, 但今次睇得出主線故事以外既事可以做更多故事, 咁可以造就更多英雄電影...

至於加入AVENGER呢樣就無得避啦, 否則英雄故事就無得長做落去.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-17, 07:14 PM   #255
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
今次真係唔差,亦都睇到新力班友寫同原著公司寫分別幾大,靜係套戰衣玩野之多,新力班友跟本諗唔到…

第二,個對手真係好出色,原來可以咁玩的。(想問下,原著係咪真係有個咁既敵人?)但對翼會唔會太勁!!咁果D人真係天才來的?我覺得比鋼鐵人不分上下…

舊 07-08-17, 07:21 PM   #256
Kain

...
不滿CUT左SPIDER-SENSE
有SPDIER-SENSE根本唔洗套甲都勁其他人兩班
同埋戲入面都睇唔到套甲幫到佢幾多
差唔多講到係雷神個鎚咁要個人WORTHY先襯得件甲
事實套甲根本無咁把炮

重要既始終係自家製蜘蛛絲,不過成日斷
超人力量又少提
係咁弱化蜘蛛俠
下次出果陣千其唔好講到佢套甲好堅,咁就直頭令佢本身變成0,咩都係套甲功勞
你看看那個FALCON

重要唔俾高樓大廈佢飛,其實我可唔可以理解成MARVEL已經好憎非親生仔既佢

此篇文章於 07-08-17 07:28 PM 被 Kain 編輯。
舊 07-08-17, 07:58 PM   #257
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: Kain 查看文章
無睇任何預告
根本TONY好少出
Tony都算啦,冇諗過Pepper Potts仲要客串得嗰幾分鐘,但Gweneth Paltrow喺credits度個排名就鬼死咁高。

人哋隊長友情客串戲份隨時多過Pepper,但Chris Evans直頭連名都唔出啦。

引用:
...
事實套甲根本無咁把炮

超人力量又少提
係咁弱化蜘蛛俠
下次出果陣千其唔好講到佢套甲好堅,咁就直頭令佢本身變成0,咩都係套甲功勞
你看看那個FALCON

重要唔俾高樓大廈佢飛,其實我可唔可以理解成MARVEL已經好憎非親生仔既佢
咩呀?家下故仔嘅主旨唔係就係蜘蛛仔學識唔好太過依賴人哋(即Tony嗰套屈機服裝),慢慢腳踏實地嘅少年成長故事咩?我反而唔明點解你會睇成係Marvel糟質佢嘅親生子囉。

此篇文章於 07-08-17 08:00 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-17, 08:14 PM   #258
Game Master

蜘蛛仔果然要重投Marvel大家庭嘅懷抱先係王道。

Liz and "Michelle"

其實完全冇睇好Peter同Liz會喺埋一齊。

尤其當發現Liz老竇原來就係Vulture就更加肯定佢同Peter係冇可能嘅。

反而Michelle由一開始就不斷黐埋Peter佢哋度,雖然把口好臭串,但我直覺同我講佢其實對Peter有意思。

尤其Peter罰留堂佢居然跟埋一齊去嗰下更加深信無疑。

到最後先揭露原來佢就係MJ後,當堂恍然大悟,高興自己冇估錯

MCU已經大把角色轉換種族,所以MJ變咗黑妹我唔感到意外。其實佢都OK啦,我反而對Liz冇feel。

Ned呢個肥仔真係好兄弟,超搞笑。

Flash無論係乜膚色,都仍然係串串貢。就睇下佢會唔會成為Venom

Vulture

蝙蝠俠Michael Keaton可以話係演活呢個反派。佢被Peter救起後,成為MCU繼Loki後第二個唔使即刻食便當嘅反派。

去到臨尾睇在Peter救佢一命同埋Peter同Liz嘅交情冇將Peter嘅身份爆出去,算係有情有義。

片尾彩蛋

隊長居然學Deadpool咁串觀眾做乜credits出晒嚟都仲繼續坐喺到。

Stan Lee客串話蜘蛛仔條死靚仔太嘈要脅要落去揼佢。XD

舊 07-08-17, 08:16 PM   #259
Game Master

銀行爆格嗰幕

啲賊全部著晒Avengers面具,然後鏡頭就影住蜘蛛俠隔離嘅保障私隱被盜攝廣告

「Identity Theft:We got you covered」

都算幾應景

舊 07-08-17, 08:44 PM   #260
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
呢個Flash似乎短期內都只會係同學仔,Tom Hardy已經簽咗做2018套Venom
又 Vulture 彩蛋 如無意外都係要比 sinester N 個 project 復活

此篇文章於 07-08-17 08:47 PM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-17, 09:03 PM   #261
王小虎

註冊日期: Apr 2002
616漫畫原著

原本Liz Allan的而且確係Peter第一個暗戀對象,雖然好快已經轉目標到Betty Brant(亦即電影裡面學校的新聞報導員),然後再同Gwen Stacy拍拖,Gwen死後先到MJ。Liz漫畫係金髮白人(曾經有個動畫版的Liz就係黑頭髮),後來同Peter老友Harry Osborn結婚,生左一個仔。Liz有個繼兄係壞人Molten Man,可能電影改編就係源自呢一點。

Vulture個起源都係比人搶左盤生意,不過係比自己拍檔,然後就開始犯案。漫畫版Vulture唔算有好多個人故事,冇咩背景,所以今次電影算係比個好豐富的改編。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-17, 09:10 PM   #262
Kain

漫畫FLASH既角色變遷:

高中:BULLY PETER既衰人角色,但係係SPIDER-MAN天字第一號FANS(當時蜘蛛俠一直係過街老鼠狀態),美式足球明星
大學:去左參軍,間唔中會出場,個人成熟左,同PETER漸漸和解
成人:成為PETER好友(其實都無咩互動)

2000年左右後故事入面被炸斷雙腳(好似係同現實某士兵致敬)
致敬還致敬,個角色始終要繼續俾人寫落去,無左對腳之後都幾折墮
之後俾軍方揀中成為AGENT VENOM
本身係靠VENOM變對腳出黎,之後PETER(DOC OCK)幫佢裝機械鎧

之後無睇
唔保證無記錯
舊 07-08-17, 11:47 PM   #263
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
今次真係唔差,亦都睇到新力班友寫同原著公司寫分別幾大,靜係套戰衣玩野之多,新力班友跟本諗唔到…

第二,個對手真係好出色,原來可以咁玩的。(想問下,原著係咪真係有個咁既敵人?)但對翼會唔會太勁!!咁果D人真係天才來的?我覺得比鋼鐵人不分上下…
基本上兀鷹原作只是一個二打六反派(是蜘蛛仔的主要對手), 不過電影飛鳥俠演這麼好應會提升這傢伙的地位吧?

ps: 數天前才正式看了飛鳥俠,原來他一早已和東尼及蜘蛛仔結下「樑子」了(笑) 製作組果然是因此才找米高演兀鷹的(再笑)

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-17, 12:00 AM   #264
fmptsrhk
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
Aaron Davis個姪原來係

Miles Morales, 即Ultimate那邊的Spidy繼任者
雖然這邊既Peter才剛起步, 將來唔排除Miles會登場
fmptsrhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-17, 12:03 AM   #265
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
睇完感覺唔錯,不過真係好MARVEL制作
另,片中成日有個無對白的白金髮女同學行過,係咪彩蛋來的?

舊 07-09-17, 12:03 AM   #266
Kain

只係一堆用左原作角色名既人,連人物特徵都無樣相似
唔洗諗太多
舊 07-09-17, 12:13 AM   #267
Game Master

引用:
作者: 尼路 查看文章
睇完感覺唔錯,不過真係好MARVEL制作
另,片中成日有個無對白的白金髮女同學行過,係咪彩蛋來的?
好似話會係Peter下一個追求對象,唔記得叫乜名。

616版Peter亦係先追Liz,然後追呢個金髮妹,之後Gwen Stacey,最後MJ大勝利。

舊 07-09-17, 12:17 AM   #268
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
...
事實套甲根本無咁把炮

超人力量又少提
係咁弱化蜘蛛俠
你看看那個FALCON

咪講左呢D就係MARVEL制作賣點, 如果講埋即係同再講返UNCLE點死一樣, 佢要拎返黎自己做就一定唔可以同SONY原本咁玩, 況且IM既用途亦係主因, 不過亦都睇得出IM淡出既影子...

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-17, 06:57 PM   #269
Game Master

啲人話點解冇Spider Sense,其實早在CW嘅時候係已經有嘅,只不過冇以前咁樣明顯。

留意佢對眼喺察覺背後有嘢掟過嚟時係即時擘大眼,即代表佢意識到危險由背後而來。

舊 07-09-17, 10:20 PM   #270
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
以呢集定位 + 仲有好幾集出場同成長,今集唔提Spider Sense都可以ge
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-17, 10:37 PM   #271
stonekeung
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
Tony都算啦,冇諗過Pepper Potts仲要客串得嗰幾分鐘,但Gweneth Paltrow喺credits度個排名就鬼死咁高。

人哋隊長友情客串戲份隨時多過Pepper,但Chris Evans直頭連名都唔出啦。

咩呀?家下故仔嘅主旨唔係就係蜘蛛仔學識唔好太過依賴人哋(即Tony嗰套屈機服裝),慢慢腳踏實地嘅少年成長故事咩?我反而唔明點解你會睇成係Marvel糟質佢嘅親生子囉。
我睇到有隊長個名, 響中間位
stonekeung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-17, 02:38 AM   #272
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
今日睇完,好正

有兩個位串爆Sony之前兩次電影系列
罪大抵你死
1. 開party見遠方有激光武器但週圍無建築物,所以要跑去... (Sony 幾集都有某D位根本無目標位可以貼網)

2.救完Liz後 A.I. Karen叫 倒掛的Peter kiss Liz

另想問下
飛機運輸物件
好似特別講o左3樣貨,果度miss o左

見記者的時候
果件新suit好型,會唔會就係機械蜘蛛爪果套?

最後,Happy 由08第一集就開始keep住 (Marvel勁就勁在E度,每套系列電影不斷連貫、接戲)

P.S. 睇你o地咁講....舉中指的Michelle竟然會變成 Peter 的Angel....果樣仲要.....好震撼

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....

此篇文章於 07-10-17 02:41 AM 被 DevilElvis 編輯。
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-17, 02:42 AM   #273
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
難怪隊長成為戰犯但仍播他的片了
唔係
果時課堂阿Sir明顯講o左係州政府要求學校播出o黎

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-17, 02:52 AM   #274
BRA武藏
Game Master

註冊日期: Oct 2005
睇完,復仇者第1集到呢套
戲內已經8年?
硬係唔知點咁……
BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-17, 07:09 AM   #275
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
引用:
作者: BRA武藏 查看文章
睇完,復仇者第1集到呢套
戲內已經8年?
硬係唔知點咁……
尼樣我都覺得好怪......有咁多年咩

標籤
homecoming, Marvel, spider-man

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Spider-Man: Into the Spider-Verse ︱ 蜘蛛俠:跳入蜘蛛宇宙(2018年12月20日) 信長 電影版 34 07-06-19 10:22 PM
Spider-Man 4 neo 電影版 102 01-14-10 02:39 AM
Spider-man ??? 大懶財 日本動漫畫討論版 8 10-21-06 07:50 AM
Spider Man 2 Yakumo Fujii Neo Entertainment TREND 261 08-29-04 08:18 AM
spider man 2 Raymondz Neo Entertainment TREND 33 07-29-03 11:01 AM

現在的時間是 07:59 PM

手機版 | APP版