Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-14-12, 12:36 PM   #351
yorkyork
God of Gamer

註冊日期: May 2010
原來有D咁嘅野,
不過我諗我買晒fact file 會冇動力買埋落去
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-12, 06:47 PM   #352
xxxxxx
Game Master

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章

我估依條水一定會食落去, 不過爭在可能之後唔會update得咁密, 始終如果儲左兩代嘅人, 第三代果時嘅意慾應該會大減, 始終唔可以太密.

就好似以前我成日買佢兩三年出一本嘅MS大全集, 人物大全物, 但你買多兩三本, 就發覺d料來來去去都差唔多, 只係加d新野. 已經無再理佢.
其實我寧願佢一年出幾本圖鑑仲好
或者某一系列機體/人物mook (之前出過..)
好似我每年都會買日本民航機圖鑑咁...

不過咁又呃唔到人落搭
我今次買係純粹俾佢d UC 專題...
xxxxxx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-12, 07:18 PM   #353
RX-93-2
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: xxxxxx 查看文章
就係驚佢減左某d topic/ ms/角色介紹
但加番其他
總之有多好過少啦

咁就ok 啦
我都嫁意儲兩套既
佢出咪中文版繼續支持下囉
有限錢o者

問題係儲唔儲日文版/
同埋中文版會唔會接住出先
呢種fact 類既資料
時間唔係問題
最緊要有定無
Perfect File儲唔儲就考慮下吧!我都是兩本都儲的。
RX-93-2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-12, 07:31 PM   #354
RX-93-2

引用:
作者: STUDIO KONG 查看文章
如果係咁就大獲
FACT FILE > Perfect File > KING FILE > Super File > Final File > Next File...
一直以來高達都是一隻會不停生金蛋的鵝啦!你第一日睇高達的嗎?
舊 03-14-12, 08:19 PM   #355
nds新手
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2006
我樓下間漫畫店
Fact file 會包晒膠袋好乾淨靚仔~~~~
nds新手 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-12, 10:15 PM   #356
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: xxxxxx 查看文章
其實我寧願佢一年出幾本圖鑑仲好
或者某一系列機體/人物mook (之前出過..)
好似我每年都會買日本民航機圖鑑咁...

不過咁又呃唔到人落搭
我今次買係純粹俾佢d UC 專題...
其實每個系列各自嘅圖集/資料集每輯都有嘅, 不過淨係做果排先有, 之後吾會再出, 但多數過左好耐都會有得買. 而且舊有依種形式如你所講, 難呃人落搭, 始終要有D新方式先得,
所以fact / perfect file依條水係開條新血路開得幾戊功. 成輯計埋貴過D書多多聲
仲有就算你淨鐘意UC都好, 都係要焗住連埋G,W,X, seed果一D資料買

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-14-12, 10:21 PM   #357
大覺屋師真
The One

XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: nds新手 查看文章
我樓下間漫畫店
Fact file 會包晒膠袋好乾淨靚仔~~~~
表面乾淨都無用
佢D書唔知D墨差定點
可能佢印完等運送or運送過程, 疊好一棟, 宅喺底果D書, 淺色嘅頁會壓左深色頁嘅色落去, 搞到成條痕 (條痕會喺拉頁縮左入去果個位) , 果個位嚴重果D書仲會壓到有明顯摺痕.
我真係接受唔到咁辛苦儲兩年嘅野係有咁大"霞痴"

相薄
舊 03-14-12, 11:17 PM   #358
nds新手
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2006
引用:
表面乾淨都無用
佢D書唔知D墨差定點
可能佢印完等運送or運送過程, 疊好一棟, 宅喺底果D書, 淺色嘅頁會壓左深色頁嘅色落去, 搞到成條痕 (條痕會喺拉頁縮左入去果個位) , 果個位嚴重果D書仲會壓到有明顯摺痕.
我真係接受唔到咁辛苦儲兩年嘅野係有咁大"霞痴"
我未試過呢D情況~次次都好靚
nds新手 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-12, 05:42 PM   #359
wyvern
Game Master

呀!點解智源仲未到貨架:-(?
已經剛好一個月…
記得佢地話過逢星期四五會到貨,仲諗住今日會收到電話,點知都係無
由手機版發出
wyvern 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-16-12, 10:15 PM   #360
RX-93-2

引用:
作者: wyvern 查看文章
呀!點解智源仲未到貨架:-(?
已經剛好一個月…
記得佢地話過逢星期四五會到貨,仲諗住今日會收到電話,點知都係無
由手機版發出
等~~~~寂寞都夜深~~~,夜已是荒涼~夜已是灰暗~~~......
舊 03-17-12, 04:25 PM   #361
wyvern
Game Master

嗚呀!!!!!!!
智源到貨喇!!!!!!
我訂左19(補購), 同22打後
而家已到左19,22,23

舊 03-17-12, 04:48 PM   #362
kevinltb
Ultimate Gamer
巨蟹宫守護者?!

註冊日期: Dec 2006
XBox Live GamertagKevinLTB HK
想問下其實呢套書香港有無地方會賣台版?

AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED - 2009-08-27 達成
AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II - 2010-12-15 達成
kevinltb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-18-12, 01:55 PM   #363
大覺屋師真
The One

引用:
嗚呀!!!!!!!
智源到貨喇!!!!!!
我訂左19(補購), 同22打後
而家已到左19,22,23
佢尋日都打左黎話到晒貨了yeah

相薄
舊 03-18-12, 11:04 PM   #364
cm2010

註冊日期: Jun 2008
旺角信和3樓 扶手電梯口間漫畫店, 所有FACT FILE 賣$30,
本本有獨立膠袋包,而且唔似街邊報灘吸哂濕氣, 我以後轉去果度買

另外呢本書真係幾受歡迎, 古代文明都無得比.
想像下佢每期賣1000本, 一年有 1000x52x20 (假設批發價) =
hk$ 1,040,000 收入, 當然未計開支但都幾多下

此篇文章於 03-18-12 11:09 PM 被 cm2010 編輯。
cm2010 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-19-12, 03:39 PM   #365
大覺屋師真
The One

去左智源拎了, 一次過拎23期+再買多個創刊原來都唔輕...
原來佢係買滿1500先有張九折會員咭. 但只限一年

相薄

此篇文章於 03-19-12 03:44 PM 被 大覺屋師真 編輯。
舊 03-19-12, 08:41 PM   #366
wyvern
Game Master

引用:
去左智源拎了, 一次過拎23期+再買多個創刊原來都唔輕...
原來佢係買滿1500先有張九折會員咭. 但只限一年
我今日都去左拎貨了
我係補購第19期, 同埋訂22,23期 (即係拎3本書)
不過有點失望, 因為第19期背面花左, 第22期封面竟然有D人地寫字的壓痕, 係得第23期先係靚

我可能3個星期先拎一次貨, 咁先夠150蚊吸印仔

此篇文章於 03-19-12 08:52 PM 被 wyvern 編輯。
舊 03-19-12, 10:10 PM   #367
大覺屋師真
The One

引用:
我今日都去左拎貨了
我係補購第19期, 同埋訂22,23期 (即係拎3本書)
不過有點失望, 因為第19期背面花左, 第22期封面竟然有D人地寫字的壓痕, 係得第23期先係靚

我可能3個星期先拎一次貨, 咁先夠150蚊吸印仔
我一次過夠數所以即刻做左冇印仔cup

我果批大抵上都OK, 小問題只係全部封面都係有條小痕, 連因潮濕嘅小許波浪都係一模一樣, 應該係成set一次過嚟.
知唔知perfect file係咪又係得創刊有分頁咭? 如果係下次訂多兩三期創刊先-_-

不過佢出得真係唔會死錯人, d圖靚左勁多, 真係就算儲晒fact file嘅人都會忍唔到手啦.
唔捨得拆爛D書呀>O<

相薄

此篇文章於 03-19-12 10:27 PM 被 大覺屋師真 編輯。
舊 03-19-12, 11:20 PM   #368
wyvern
Game Master

引用:
我一次過夠數所以即刻做左冇印仔cup

我果批大抵上都OK, 小問題只係全部封面都係有條小痕, 連因潮濕嘅小許波浪都係一模一樣, 應該係成set一次過嚟.
知唔知perfect file係咪又係得創刊有分頁咭? 如果係下次訂多兩三期創刊先-_-

不過佢出得真係唔會死錯人, d圖靚左勁多, 真係就算儲晒fact file嘅人都會忍唔到手啦.
唔捨得拆爛D書呀>O<
咁你夠1500蚊, 係咪另外有張優惠咭俾你??
我而家得張印花咭

perfect file當然同fact file一樣, 係得第1期先有分頁咭

拉頁d圖真係好靚, 機體後面有埋背景
唔似fact file咁樣得部機體+一堆字

舊 03-19-12, 11:20 PM   #369
RX-93-2

我那批應該要下個月第一個星期尾才到貨。
第一期應該唔駛另外訂,我落訂時見倒佢個倉都重有七、八本連Folder的第一期。
舊 03-20-12, 11:19 AM   #370
大覺屋師真
The One

引用:
咁你夠1500蚊, 係咪另外有張優惠咭俾你??
我而家得張印花咭

perfect file當然同fact file一樣, 係得第1期先有分頁咭

拉頁d圖真係好靚, 機體後面有埋背景
唔似fact file咁樣得部機體+一堆字
yes, 即刻有張咭

ic...但唔知每張分頁咭要重覆幾多張先夠用呢..話晒180期再唔知之後會唔會加料
不過短期內我都係唔捨得拆書住....都係遲下再算

但佢衰格在頭幾期係每本有兩部MS拉頁引你入局, 等你以為咁荀落搭後原來之後都係同fact一樣每期一張MS拉頁XDDDD 唔知D日本人當時有冇投拆

相薄

此篇文章於 03-20-12 02:58 PM 被 大覺屋師真 編輯。
舊 03-20-12, 01:14 PM   #371
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
其實我一直想問 個topic幾時由fact變左講perfect....

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-12, 02:53 PM   #372
大覺屋師真
The One

引用:
作者: GN00508771 查看文章
其實我一直想問 個topic幾時由fact變左講perfect....
其實都有講fact架, 而且又無必要又開多個topic講

咁即刻又講下fact, 我發覺如果跟官方個排法嚟排次序, 每買一期返嚟filing時,d紙拎出拎入都好驚整爛D圈圈. 因為佢期期打窿果個位都有偏差嘅=_= 好難成疊咁入...都幾麻煩
(perfect file未拆就唔知會唔會好D)

相薄
舊 03-20-12, 07:15 PM   #373
wyvern
Game Master

引用:
yes, 即刻有張咭

ic...但唔知每張分頁咭要重覆幾多張先夠用呢..話晒180期再唔知之後會唔會加料
不過短期內我都係唔捨得拆書住....都係遲下再算

但佢衰格在頭幾期係每本有兩部MS拉頁引你入局, 等你以為咁荀落搭後原來之後都係同fact一樣每期一張MS拉頁XDDDD 唔知D日本人當時有冇投拆
perfect file的分類已經算好喇
佢係用年代去分
一開始就FG, 排返好晒機體,人物,歷史,時間線咁樣
完左一部先去下一部, 如此類推

fact file就用機體/人物/歷史咁樣去分, 但只限UC部分
所有UC外的就用而家perfect file的分類法
感覺上好亂, 而且唔統一

所以分頁咭今次用唔用都沒所謂啦
你大可以每一部用一個folder咁裝
(當然一定有某些作品係較多資料, 可能要2個folder先夠用, 又或者某些作品較少資料, 就可以group埋同一個folder)

MS拉頁由第7期開始得返每期1張
不過見佢咁有誠意, 畫埋個背景出來, 而且又咁靚, 每期得一頁又有乜所謂XD

btw有冇人會訂deagostini那個放封面封底專用的folder呀??
我現時只係去中南買一千零一款的A4-L size clear folder來放, 一個folder只放得20頁...

引用:
作者: GN00508771 查看文章
由此看得出邊樣的吸引力較大吧XD

引用:
其實都有講fact架, 而且又無必要又開多個topic講

咁即刻又講下fact, 我發覺如果跟官方個排法嚟排次序, 每買一期返嚟filing時,d紙拎出拎入都好驚整爛D圈圈. 因為佢期期打窿果個位都有偏差嘅=_= 好難成疊咁入...都幾麻煩
(perfect file未拆就唔知會唔會好D)
所以我一定係貼好晒雞眼圈先放入folder

舊 03-22-12, 08:48 AM   #374
cm2010

註冊日期: Jun 2008
第6期 用了較佳,較硬身的紙質 , 與創刊號的軟身紙差別很大
cm2010 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-12, 09:48 AM   #375
wyvern
Game Master

引用:
作者: cm2010 查看文章
第6期 用了較佳,較硬身的紙質 , 與創刊號的軟身紙差別很大
似係而家perfect file的紙質
由手機版發出

論壇跳轉

現在的時間是 07:50 PM

手機版 | APP版