Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-08-13, 02:52 AM   #876
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
各位可以睇下一個極高機會出現既結局,如果比呢班賣港賊帶領佔中
應該破解到Viper II網友既迷思,入面梁文道講既野佢實好岩聽

http://forum2.hkgolden.com/view.aspx...essage=4361450

但佢既觀點:普世價值+大中華一樣(以中共為中心)為出發點,並非以香港自身利益最優先
意即只當香港同爭取本土權益既香港人係牺(唔記得點打)牲品,唔理香港
香港必然會死路一條,一係變炮灰,一係國教事件翻版

對香港完全無好處

解釋一下何謂香港自身利益,本土香港人對梁文道呢類人既客觀評價:

奶粉短缺、港中衝突是梁生那類人不願提的事實,他們只考慮他們關注的事不理庶民受害,這些不知所謂「知識份子」「讀書人」可以休矣

PS:
我並唔係鼓吹對某部份人既仇恨
因為呢個世界無無緣無故既愛,亦都無無緣無故既恨

此篇文章於 04-08-13 03:19 AM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-13, 03:46 AM   #877
某F
我的歌聲裡

真為港假為港,睇佢之後既行動就知道

此篇文章於 04-08-13 03:49 AM 被 某F 編輯。
舊 04-08-13, 04:02 AM   #878
某F
我的歌聲裡

引用:
Catbus Omnibus

所以陳先生先前要敎大家,建立族羣政治,確認香港人身份。我就係香港人,別無他想。當今留低喺香港嘅人,多數已無處可去,只得香港爲家。以香港爲家嘅人,請舉旗不定嘅人,步下香港政壇,由以香港爲家嘅人代替。如此就係達成自治之要務。

喺外地殖民控制香港之前,就要重建香港人意識,阻止外地繼續殖民香港,否則就會太遲。龍獅旗又好,廣東話又好,正筆字又好,如此種種,都喚醒香港人命運一體之思想。外地人可以歸化,但前提係要認同香港文化,跟隨香港風俗,投入做個香港人。

我係香港人,以香港爲家,不作他想。香港之利益,就係我嘅利益。若然未有依種想法。其他乜嘢公民權利,民主制度,都係虛假。只得形而不得實。英國人方便統治,只係敎咗個形,而無敎公民社會根本。

有香港人意識,進而保衞香港人自己,保衞尊嚴同利益等等。如D&G,奶粉,雙非嬰,簡化字,種種事情,都係鍛鍊香港人維護香港人,爲未來公民社會舖路。一日未曉維護,一日都未成公民。

我就係香港人,別無他想、以香港爲家,別無去處,重有乜好講。正如鐘庭耀之統計調查,認同感都要人去定義嗎?

分化原於利益不同。本土人之利益,同借用香港嘅人嘅利益,大爲不同。咁簡單都唔明?家下確立香港人認同感,香港人維護自己,保衞自己,正正係要團結香港人,令香港爲家嘅人,有命運一體之心。

請勿用依種差不多論呀。香港人入NDS,有無搞到日本人無得用先?但香港父母確然係要撲奶粉喎。問題不在水貨,而在香港嬰兒無得食,人命豈可兒戲?唔好同我講轉奶粉,餵人奶。點解係香港人要遷就大陸人先?若然香港人去搶日本奶粉,日本丫仔頻撲無得食,日本政府都會有措拖應付吧。全世界政府,都如此運作。請有少少常識。

大陸嘅問題,應該由大陸人去解決。香港人要守好香港先,有餘力走先幫人。依個係香港所有救護人員嘅原則。

最簡單,奶粉一事,就乜都現晒形。政治就係利益分配,公民政治就係平民維護自己利益。香港政黨不在乎香港平民利益,就係出賣香港平民。引用歐美道德之前,唔該睇下歐美現實,人家都係公民利益行先,其他非公民唔守規舉,擾亂秩序,隨時會驅逐出境,何況係幾罐奶粉要報關依啲小事。香港政黨係無政治常識。

此篇文章於 04-08-13 03:37 PM 被 某F 編輯。
舊 04-08-13, 04:12 AM   #879
Viper II
↘みもりんっ

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
又拎真神出黎
我好似同個錄音機講緊野

信邪教得永生

問: 點解?
教徒: 因為你地唔信邪教冇人得過永生

問: 下? 我係問點解信邪教得永生

問: "點解"信邪教得永生呀?
教徒: 經文講架

問: 經文唔係真理
教徒: 你地唔飲雙氧水冇人得過永生, 就知經文係真理(!?)

問: 同經文係唔係真理有乜Q關係?
教徒: 大部份香港人無你想像中咁高智能, 信邪教冇壞

問: .....我問點prove到經文係真理呀?
教徒: 你對養生有咩睇法? 好多C9都開始飲雙氧水, let's try?

問: ...........(九唔撘八。咩都好啦, 飲雙氧水唔會得永生), 算了, 同教徒再講落去冇意義
教徒: 你似乎對真神有迷思, 來, 看看真神最新的典籍。你地唔飲雙氧水, 冇人得過永生, 你地唔飲死路一條....叫你唔好飲雙氧水個班係出賣你既魔鬼

問: .....咁我迷思好過, 多謝你捨身示範洗腦後果
教徒: 我並唔係鼓吹對某部份人既仇恨, 因為呢個世界無無緣無故既愛, 亦都無無緣無故既恨, 唔飲雙氧水個班係魔鬼, 要先打倒

問: 搵人介紹D脫離邪教既supporter俾佢啦

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段

此篇文章於 04-08-13 04:42 AM 被 Viper II 編輯。
Viper II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-13, 03:30 PM   #880
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: Viper II 查看文章
又拎真神出黎
我好似同個錄音機講緊野

信邪教得永生

問: 點解?

問: 下? 我係問點解信邪教得永生

問: "點解"信邪教得永生呀?
教徒: 經文講架

問: 經文唔係真理
教徒: 你地唔飲雙氧水冇人得過永生, 就知經文係真理(!?)

問: 同經文係唔係真理有乜Q關係?
教徒: 大部份香港人無你想像中咁高智能, 信邪教冇壞

問: .....我問點prove到經文係真理呀?
教徒: 你對養生有咩睇法? 好多C9都開始飲雙氧水, let's try?

問: ...........(九唔撘八。咩都好啦, 飲雙氧水唔會得永生), 算了, 同教徒再講落去冇意義
教徒: 你似乎對真神有迷思, 來, 看看真神最新的典籍。你地唔飲雙氧水, 冇人得過永生, 你地唔飲死路一條....叫你唔好飲雙氧水個班係出賣你既魔鬼

問: .....咁我迷思好過, 多謝你捨身示範洗腦後果
教徒: 我並唔係鼓吹對某部份人既仇恨, 因為呢個世界無無緣無故既愛, 亦都無無緣無故既恨, 唔飲雙氧水個班係魔鬼, 要先打倒

問: 搵人介紹D脫離邪教既supporter俾佢啦
我真係盡左力,有無人可以點化下佢

簡而言之日,你到底知唔知你個套睇法存在幾大謬誤係度?知唔知何謂身份認同,政治與獨立思考,真係當GAF網友係傻?

而且唔係傳教,係陳述客觀既事實,下面既TOPIC,有邊個POST網友既觀點唔係從香港既利益出發?咁佢地又係信左邪教?

此篇文章於 04-08-13 03:58 PM 被 某F 編輯。
舊 04-08-13, 04:00 PM   #881
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
http://www.youtube.com/watch?v=uPqbS...AB1B63E3329E54
Viper II,你小心被釘呀

舊 04-08-13, 04:33 PM   #882
Viper II
↘みもりんっ

PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
b 教徒: 凡是不認同我們的, 必是傻的, 願上主打救你們

--------------

基督教個個堂口都睇聖經
東方X電教徒:我地陳述客觀既事實, 基督教個個都睇聖經, 我地唔係邪教。雖然我之前認左係邪教, 不過基督教個個都睇聖經, 冇理由我係邪教 你有謬誤

真傻定假癲定洗腦好有用

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段
Viper II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-13, 05:51 PM   #883
某F
我的歌聲裡

真係似係細路仔鬧交多,真係多說無益

為左嗌羸場交連自己利益都唔顧既人仲可以講乜野,
有時覺得有人講得無錯

有D香港人真係唔抵可憐

此篇文章於 04-08-13 05:54 PM 被 某F 編輯。
舊 04-10-13, 11:30 AM   #884
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
http://www.hkcd.com.hk/content/2013-...nt_3178743.htm

佔中惹不安七成民意反感(民建聯的一項調查顯示)

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-13, 11:36 AM   #885
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
受訪人數同年齡分佈呢?
由手機版發出
Thaws 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-13, 08:05 AM   #886
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
冇人講?民主之父講錯野

未埋牙就除剩條底褲比人睇

==============================

李柱銘收回方案 向泛民建制兩派致歉

http://thehousenews.com/politics/%E6...7%92%E9%AC%9A/

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-13, 02:41 PM   #887
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
冇人講?民主之父講錯野

未埋牙就除剩條底褲比人睇

==============================

李柱銘收回方案 向泛民建制兩派致歉

http://thehousenews.com/politics/%E6...7%92%E9%AC%9A/
總覺得係飯民同真乜聯班友夾埋借李柱銘試水温, 衰左就扮唔識人

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-13, 06:33 PM   #888
某F
我的歌聲裡

呢件事民主黨收左皮,好事黎
證明部份香港人開始覺醒

舊 04-13-13, 02:02 AM   #889
【子夜】
Game Master
亂石穿空,驚濤拍岸

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code1564 6017 4097
明日2:30去城大撐城市大學學術樓(一)四樓 LT17 佔中論壇,至少要推走果班愛港力出房

此篇文章於 04-13-13 02:06 PM 被 【子夜】 編輯。
【子夜】 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-13-13, 03:40 PM   #890
kcf1201
Game Master

引用:
作者: 【子夜】 查看文章
明日2:30去城大撐城市大學學術樓(一)四樓 LT17 佔中論壇,至少要推走果班愛港力出房
入左場啦,搞事中
kcf1201 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-13-13, 04:30 PM   #891
kcf1201
Game Master

高達斌d歪理真係犀非利
kcf1201 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-14-13, 07:51 PM   #892
某F
我的歌聲裡

舊 04-14-13, 09:00 PM   #893
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
呢D先醒,亂咁答比人知道有反政府心態大學都無得你入,又唔會掩住良心去擦鞋

舊 04-14-13, 10:15 PM   #894
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-13, 02:17 PM   #895
某F
我的歌聲裡

http://www.youtube.com/watch?v=m6i2M_7Qj84

深入淺出

舊 04-19-13, 10:45 AM   #896
川上双葉
みるをみる

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDhgckelvin
引用:
【 明 報 專 訊 】 「 佔 領 中 環 」 預 定 明 年 發 生 , 撞 正 1989 年 六 四 事 件 25 周 年 , 歷 史 的 偶 然 未 知 會 否 觸 動 中 共 的 夢 魘 , 但 內 地 中 間 人 向 民 主 派 摸 底 時 已 將 兩 者 拉 上 關 係 , 直 言 擔 心 年 輕 、 激 進 者 會 主 導 佔 領 中 環 , 戴 耀 廷 、 朱 耀 明 和 陳 健 民 這 3 名 倡 議 人 無 法 掌 控 局 面 , 最 終 成 為 「 六 四 事 件 翻 版 」 。

然 而 , 戴 耀 廷 他 們 更 擔 心 佔 中 未 開 始 , 已 經 被 人 騎 劫 抹 黑 , 為 了 緊 守 佔 中 的 「 純 潔 」 , 三 人 核 心 短 期 內 也 不 會 隨 便 添 人 ,

他 們 打 算 合 作 的 對 象 , 只 會 是 葉 寶 琳 等 資 深 獨 立 社 運 人 。
(佔中現場)

某葉: 我地一齊唱抗戰二十年!!!, 黎喇! 1. 2. 3. 4. ! Woooooooooooooooooooo!!!

(完)

舊 04-20-13, 02:03 AM   #897
某F
我的歌聲裡

http://news.xinhuanet.com/edu/2013-0..._124595357.htm
2005年,經教育部批准,香港8所高校開始在內地 17個省市全面招收本科生,拉開內地生赴港求學大潮的序幕。7年間,每年有1000多名內地應屆高中畢業生進入港校,赴港攻讀研究生的數量也迅速攀升。目前,在港內地學生的總數已超過5萬人。

7年時間,他們經歷了怎樣的求學生活,現在過得怎麼樣,面對未來又將如何抉擇?根據香港相關規定,內地居民連續居住7年即可獲得永久居留權,在港內地生由此更面臨著令人糾結的“ 七年之癢 ”。

來自北京的趙正到香港第七個年頭了,對於是否申請永久居民,他猶豫不決。取得香港居民身份,就必須要放棄北京戶口,他不捨得。但留在香港,工作時間長、壓力大,居住環境狹窄,房價高不可攀,又讓他很為難,更關鍵的是身份轉變卻不代表身份認同的轉變。

趙正說,他最終的選擇可能是在取得香港永久居留權後回內地發展,因為他的價值觀和生活理念更貼近內地,而取得香港永久居民身份則是為了更方便以後出國。因此,7年時光,他成了香港人,卻最終要做住在北京的外地人。(記者李永寧)

舊 04-21-13, 11:05 AM   #898
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
上水某金鋪職員分享,成班蝗民等金舖開門搶金,好多人話似喪屍片

Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-21-13, 11:09 AM   #899
HM

註冊日期: May 2007
如果一個汽油彈扔埋去就...
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-21-13, 11:13 AM   #900
小嘉
The One

真係使唔使咁呀
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章