Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 07-01-18, 04:04 AM   #2526
信長
God of Gamer
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
TC 藍球場
我大技sting ray ,
導彈狗隊友一開場30秒就油晒自己屋企, 我頂你
TC 藍球場自陣D 地真係救命用,你一野用晒.
想重身生油幾下就開sting ray 已無可能, 立即放置play 輸左去算

此篇文章於 07-01-18 04:21 AM 被 信長 編輯。
信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-18, 04:43 AM   #2527
天空

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDTEKxPHOENIX
Octo Expansion 爆機後係咪得一把鎗武器送?

仲有冇其他武器?

新CG一張
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=196278
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=189365
天空 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-18, 08:09 AM   #2528
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
爆炸桶原來係地盤嗰啲熱風機改裝
瞄太高好易射過籠

四色筆每擊有啲弱
但只要隊友唔係為探索新場亂走
助攻角色都幾大

引用:
作者: 天空 查看文章

仲有冇其他武器?
武器得Octoshot
其他全部係服裝
由手機版發出

此篇文章於 07-01-18 08:56 AM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-18, 09:48 AM   #2529
AKIRA桑
Senior Gamer
Splatoon中

註冊日期: Mar 2018
Nintendo Switch IDSW-4660-5409-0901
引用:
作者: 天空 查看文章

仲有冇其他武器?
武器得一把,但有十件服裝用品在途中比你儲。

我從使用 Tapatalk 的 SM-G9287 發送
AKIRA桑 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-18, 02:29 PM   #2530
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226
酒店RM 左路,用blaster 真係壓場...

個桶好慢, 要打zoning.. 射程好遠, 瞄到殺人好爽,因為有爆風,判定比洗衣機大,變左咩刁轉位都打到人
仲要花灑+泡泡,真係幾惡
攻擊會射透,中晒90 傷,不過無direct 聲,好難判定

此篇文章於 07-01-18 02:57 PM 被 信長 編輯。
舊 07-01-18, 03:53 PM   #2531
leungky1

引用:
作者: 信長 查看文章
酒店RM 左路,用blaster 真係壓場...

個桶好慢, 要打zoning.. 射程好遠, 瞄到殺人好爽,因為有爆風,判定比洗衣機大,變左咩刁轉位都打到人
仲要花灑+泡泡,真係幾惡
攻擊會射透,中晒90 傷,不過無direct 聲,好難判定
平時我用洗衣機1v1通常輸
但新桶係唔贏都平手
相信同時間連打下,洗衣機個傷係唔夠新桶
爆魚膜,泡泡同人都係兩確搞掂,只要附近個近距都稱職,實合作愉快
由手機版發出
舊 07-01-18, 04:41 PM   #2532
迪安大叔
Crazy Gamer

註冊日期: May 2004
新桶埋身近戰的話好輸蝕
另外覺得呢個桶幾適合裝對物強化,可以高射打泡
迪安大叔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-18, 10:39 PM   #2533
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
做乜依家啲延遲咁嚴重,斷線情況又係
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-18, 11:07 PM   #2534
leungky1

四色筆爆膜速度都係逆天
單車場RM就算俾人截停,退後少少唔駛三秒就可以爆開再衝
絕對會殺正面對手措手不及
俾佢保送番上A+
由手機版發出
舊 07-01-18, 11:51 PM   #2535
信長
The Flash

引用:
作者: 野良猫 查看文章
做乜依家啲延遲咁嚴重,斷線情況又係
DLC 出左,人多左就係咁, 我都知連線係P2P
不過配對,應該都係老任,同埋track 玩家動作果D 會唔會都係老任
真係明顯唔穩定, 以前都會有不安定,7人消失

剛剛直接打緊就error ... 又彈出, 真係第一次
昇rank 最後一格永遠都係雷隊友+各種反輸 loop 幾次

酒店RM 次次都係有支喇叭槍好伏.. 高底位咁多,明顯用錯武

舊 07-02-18, 12:41 AM   #2536
leungky1

引用:
DLC 出左,人多左就係咁, 我都知連線係P2P
不過配對,應該都係老任,同埋track 玩家動作果D 會唔會都係老任
真係明顯唔穩定, 以前都會有不安定,7人消失

剛剛直接打緊就error ... 又彈出, 真係第一次
昇rank 最後一格永遠都係雷隊友+各種反輸 loop 幾次

酒店RM 次次都係有支喇叭槍好伏.. 高底位咁多,明顯用錯武
今日酒店場Rank我都遇到特別多7人開打
其中有三場少人輸左照裂

RM我都係膽粗粗響3裂下轉四色筆升上去
由手機版發出

此篇文章於 07-02-18 12:45 AM 被 leungky1 編輯。
舊 07-02-18, 01:06 PM   #2537
AKIRA桑
Splatoon中

Nintendo Switch IDSW-4660-5409-0901
我又來抱怨,今日打工,明明已是profressional 級,竟然有兩個隊員唔識打平底鍋,究竟乜事?

舊 07-02-18, 06:33 PM   #2538
迪安大叔
Crazy Gamer

引用:
作者: AKIRA桑 查看文章
我又來抱怨,今日打工,明明已是profressional 級,竟然有兩個隊員唔識打平底鍋,究竟乜事?

抱怨文
臨升grade 總會連輸
唔計隊友默契之類,總之呢D時候我方都會出現斷線隊友
點頂呀
舊 07-02-18, 09:11 PM   #2539
信長
The Flash

個新桶我應該唔用.. 太大硬直
比人flank 入, 我射中佢都無用, 唔係1下死...
好慘,我射一下.佢一下炸彈,我下硬直都未完,無得走
一場咁被殺幾次, 無奈

舊 07-02-18, 09:23 PM   #2540
AKIRA桑
Splatoon中

曲線証明無overpower

舊 07-02-18, 10:59 PM   #2541
迪安大叔
Crazy Gamer

玩咁耐終於由RM 先開記錄 第一次上到S級
舊 07-03-18, 12:38 AM   #2542
leungky1

引用:
曲線証明無overpower

琴日兩種武新出唔多應對方法
今日明顯見到攞新桶係較易俾人Mark死先解決
四色筆就因為遠近有得控制,都仲好易令對手錯判形勢
由手機版發出

此篇文章於 07-03-18 12:41 AM 被 leungky1 編輯。
舊 07-03-18, 01:04 AM   #2543
TRU
Junior Member

splatoon 2 新手,有關於y制reset camera問題 :

我用pro controller,用gyro aim,枱面平放手制,之後按y制reset camera,鏡頭向前望,跟著手制90度面向自己,鏡頭向天,之後再平放手制,但鏡頭已經唔係向前望,係望向地下,我想問呢個咁既設定有咩深意?

另外我見人用sting ray 會開地圖1-2秒,究竟1-2秒可以睇到d咩資信?

謝謝

English Company LTD.
TRU 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-18, 01:52 AM   #2544
天空

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDTEKxPHOENIX
引用:
作者: leungky1 查看文章
武器得Octoshot
其他全部係服裝
由手機版發出

thx

引用:
武器得一把,但有十件服裝用品在途中比你儲。

thx 即係已經齊哂

新CG一張
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=196278
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=189365
天空 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-18, 03:02 AM   #2545
信長
The Flash

引用:
作者: TRU 查看文章
splatoon 2 新手,有關於y制reset camera問題 :

我用pro controller,用gyro aim,枱面平放手制,之後按y制reset camera,鏡頭向前望,跟著手制90度面向自己,鏡頭向天,之後再平放手制,但鏡頭已經唔係向前望,係望向地下,我想問呢個咁既設定有咩深意?

另外我見人用sting ray 會開地圖1-2秒,究竟1-2秒可以睇到d咩資信?

謝謝

你用打機坐姿按Y就得(一定要坐直個人)
好似揸車咁,擰左擰右自如

sting ray 開地圖都係睇敵人,
首先你要遠見目標先好開sting ray (大約知咩位都得)
射得多有經驗都係拉左拉右,就可殺到人, 基本上一開炮已鎖定目標就可以殺一個以上

兩個情況:
當你2-3 殺時, 睇地圖搵下一個目標
S以上真係有人避左避右, 就係差幾hit 佢先死,開地圖都係睇佢地 ,打中過,細地圖會見到

舊 07-03-18, 11:09 AM   #2546
TRU
Junior Member

引用:

你用打機坐姿按Y就得(一定要坐直個人)
好似揸車咁,擰左擰右自如

sting ray 開地圖都係睇敵人,
首先你要遠見目標先好開sting ray (大約知咩位都得)
射得多有經驗都係拉左拉右,就可殺到人, 基本上一開炮已鎖定目標就可以殺一個以上

兩個情況:
當你2-3 殺時, 睇地圖搵下一個目標
S以上真係有人避左避右, 就係差幾hit 佢先死,開地圖都係睇佢地 ,打中過,細地圖會見到
多謝師兄回覆

我已經坐直個人按y。例如農園,敵人係天橋上面行,要望天先射到佢,咁我向上射,又或者敵人係前面近距離splashdown,我又向上射佢,射爆佢完事後想向前走,跟著,姨??點解望著地下,唔係應該向前望咩?跟著又要按y reset 個鏡頭。

所以想知係咪我hardware有問題,定隻game本身設定係咁。師兄有無呢個問題/現象 ?

“打中過,細地圖會見到” ,Sting ray射中人有marking效果?

細地圖?按x叫出黎果個?咁係咪有大地圖?

Thanks

English Company LTD.
TRU 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-03-18, 12:05 PM   #2547
信長
The Flash

引用:
作者: TRU 查看文章
多謝師兄回覆

我已經坐直個人按y。例如農園,敵人係天橋上面行,要望天先射到佢,咁我向上射,又或者敵人係前面近距離splashdown,我又向上射佢,射爆佢完事後想向前走,跟著,姨??點解望著地下,唔係應該向前望咩?跟著又要按y reset 個鏡頭。

所以想知係咪我hardware有問題,定隻game本身設定係咁。師兄有無呢個問題/現象 ?

“打中過,細地圖會見到” ,Sting ray射中人有marking效果?

細地圖?按x叫出黎果個?咁係咪有大地圖?

Thanks

無以上情況, 會唔會你個體感敏感度太高??
我郁完隻手都係回歸番未郁前的位置, 再射 loop, 好少戰鬥時用Y reset
定你隻手未慣去番之前位置, 我以前新手時都試過

叫法唔同 總之就係X 會見到

舊 07-03-18, 12:44 PM   #2548
信長
The Flash

https://twitter.com/SplatoonJP/statu...83066128187392

引用:
今月 7 月 21 日で「スプラトゥーン 2」は発売 1 周年を迎える。
これを記念して、7 月 21 日 (土)~22 日 (日) にフェスが開催されるぞ。
お題は「選ぶならどっち? イカ vs タコ」。
なんとこのフェスではバトル中、イカ陣営は全員イカの姿に、タコ陣営は全員タコの姿になるぞ!
フェスの告知は 7 月 7 日 (土) だ!

就算無買DLC 去八爪魚隊都可用octoling
好正, 引人買

此篇文章於 07-03-18 12:47 PM 被 信長 編輯。
舊 07-03-18, 12:55 PM   #2549
AKIRA桑
Splatoon中

無計,老任呢期得呢隻遊戲可吸引人網購 ,多些人開始網購,對eShop未來發展好重要,特別係好多無實体版只有下載版既萬年復刻遊戲同獨立遊戲,也方便九月交網戰費。

要明白老任可以像神劍2咁出埋實體DLC,實行雙線行車,總數一定多過只出下載版。

舊 07-03-18, 01:41 PM   #2550
leungky1

https://twitter.com/SplatoonJP/statu...84701789364225

https://www.nintendo.co.jp/switch/aa...ts/index.html#

7月13日會出新官方同綑裝,送3個月上網服務通行券
由手機版發出

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Splatoon 2 (發售中) 信長 電視遊戲討論版 1026 08-01-19 05:54 AM
[WiiU] Splatoon | 已售 | enishi 電視遊戲討論版 515 10-25-16 06:39 PM
[多機種] [攻略區]Metal Gear Solid V: The Phantom Pain 攻略專區 鐵之侍 攻略及心得交流區 1394 03-17-16 12:24 PM

現在的時間是 09:45 PM

手機版 | APP版