Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版 > GAF Racing Engine車迷討論區

主題工具 顯示模式
舊 02-05-07, 11:26 AM   #1
jlai
Ultimate Gamer
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
本地駕駛

大家係香港既'highway' 會開幾快? 跟返speed limit定快0的, 慢0的?
早幾日由機場出0黎, 一上青馬要由110->80 好唔爽
但係我身邊0的車係咁飛...攪到我開得好慢咁

p.s.不如大家講0下係香港開車既野啦, 遊車河路線, 停車場, 駕駛技術等等

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-07, 02:32 PM   #2
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
討論範圍好廣闊~~~~

一般當然要跟足路上指示時速啦~~~

我聽聞人家話, 多出5咪內, 可能或者都唔會比人捉~~~(記住係聽聞!!!)

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-07, 03:17 PM   #3
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
跟的士尾~
佢快你快~佢慢你慢~\\

舊 02-05-07, 03:51 PM   #4
Hidekii
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
不成文規定可超過10km/hr, 即係限速係70,你可行80, 因為不能預計風速

基本上路面好多如的士呀小巴呀呢d明燈, 不過都見過唔少的士老努野

最緊要係路上0意外
Hidekii 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-07, 05:27 PM   #5
jlai
下一站 南美....

引用:
作者: KIM 查看文章
討論範圍好廣闊~~~~

一般當然要跟足路上指示時速啦~~~

我聽聞人家話, 多出5咪內, 可能或者都唔會比人捉~~~(記住係聽聞!!!)
冇呀, 見好似冇乜人講車咁, 咁咪問個topic出0黎大家乜都講囉, 如果限死會冇乜人講

係香港開車成日都要睇住個錶做人, 特別行高速, 一踩個油門架車就係咁去...

舊 02-06-07, 02:31 PM   #6
不破大地
Game Master
車仔球迷

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: jlai 查看文章
冇呀, 見好似冇乜人講車咁, 咁咪問個topic出0黎大家乜都講囉, 如果限死會冇乜人講

係香港開車成日都要睇住個錶做人, 特別行高速, 一踩個油門架車就係咁去...
全世界大部分地方都要睇咪錶做人架啦, 無可避免
塞車就唔駛

我比較有興趣討論下養車駛費
我自己香港冇車, 但家人就有
試過有次幫阿爸入滿一缸油, 要成 800...
雖然係七人車較為食油唔出奇, 但個數字我覺得太驚人了
如果我回港工作又自己買多架車一定養唔起/唔捨得

我估計如果我在港要養番一架車
油費可能一個月 1000-1500
租一個車位都要 1000幾
如果駕車番工仲要租多個
隧道費/假日泊車可能一個月幾百
仲有保險/維修等可能都平均成 1000 個月
都已經最少 4000
如果買新車一個月要供多幾千添
一個收入一般的年輕人有能力一個月花幾千養架車嗎?
唔知大家 d 駛費幾多?

舊 02-06-07, 03:44 PM   #7
nakata
Game Master

註冊日期: Jun 2004
我習慣80開90.好似係唔可以快多過15km/h.
多過先叫超速,唔會平排隔離部車,好易賴野.

公司車可以玩下轉彎響軚,唔用離合器轉波.
俾我玩到殘哂.

1.唔夠快
2.跑得慢
3.冇速度
nakata 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-07, 12:20 AM   #8
jlai
下一站 南美....

引用:
作者: 不破大地 查看文章
全世界大部分地方都要睇咪錶做人架啦, 無可避免
塞車就唔駛

我比較有興趣討論下養車駛費
我自己香港冇車, 但家人就有
試過有次幫阿爸入滿一缸油, 要成 800...
雖然係七人車較為食油唔出奇, 但個數字我覺得太驚人了
如果我回港工作又自己買多架車一定養唔起/唔捨得

我估計如果我在港要養番一架車
油費可能一個月 1000-1500
租一個車位都要 1000幾
如果駕車番工仲要租多個
隧道費/假日泊車可能一個月幾百
仲有保險/維修等可能都平均成 1000 個月
都已經最少 4000
如果買新車一個月要供多幾千添
一個收入一般的年輕人有能力一個月花幾千養架車嗎?
唔知大家 d 駛費幾多?
仲有牌費, 一年都成皮野
其實條數都差唔多係咁計
保+牌+parking, 一個月3千蚊一定要俾
之後其他油錢, 隧道錢, 就睇你點揸啦
係香港你唔會買新車咁豪呀? 平平地買架二手算啦
如果唔係有必要, 係香港冇需要買架車, 寧願同人share一部/租
條數計落平好多

舊 02-07-07, 03:28 AM   #9
chandler
God of Gamer
上海之夜的第七章

註冊日期: Feb 2002
我一般揸快限定速度10km左右,成日要睇咪表,除左上斜

我新牌揸左架ae110 5個月,而家埋單平均一個月4000左右,包哂,唔算過份

有車係消費大左,不過可以weekend去郊野真係好好

I am not concerned about planning for the future.
I will let future take care of itself.
chandler 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-07, 11:27 AM   #10
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
逢星期日早上, 偶爾都會相遇到一群名車團在to lu kong~
成2x架以上在路上飛馳~好不威風之餘又好危險~搵次比police抄晒佢牌~

另外, 大家幾耐換一次"計油格"呀!? 我就3-4個月一次~!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-07, 12:19 AM   #11
snowman
┌───────┐
Ben 10

註冊日期: Jun 2002
偈油你地車房換, 定去油站換?
有冇港島區相熟的車房介紹?

論壇跳轉

現在的時間是 02:37 AM

手機版 | APP版