Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 02-14-10, 12:48 AM   #151
Penny仔
God of Gamer

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
引用:
作者: Busconcamp 查看文章
特首行沙田年宵俾市民插...
cable有片播...但tvb無(片)播...a
仲要比成條人鏈圍住先敢出黎.......特首你不如返去訓吧啦
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-10, 01:09 AM   #152
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
oh............我miss左

舊 02-17-10, 02:59 AM   #153
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
i-cable有冇片睇番

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-10, 01:40 PM   #154
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
預計之中, 近期政府不斷拉攏終極普選大聯盟, 將五區公投邊緣化. 但積極咁睇, 就係因為五區公投既存在, 令政府好難繼續無視泛民既聲音, 由其係比較温和既一班. 如果唔係, 你激進既唔聽, 温和既你又唔聽, 就會令人覺得政府係漠視民意, 一意孤行. 而家泛民兩邊戰線, 黎個內外夾攻, 其實都未必係壞事.

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-10, 02:07 PM   #155
卡柏

註冊日期: May 2004
PSN  IDpalfong
XBox Live Gamertagkapal
引用:
作者: YHW 查看文章
預計之中, 近期政府不斷拉攏終極普選大聯盟, 將五區公投邊緣化. 但積極咁睇, 就係因為五區公投既存在, 令政府好難繼續無視泛民既聲音, 由其係比較温和既一班. 如果唔係, 你激進既唔聽, 温和既你又唔聽, 就會令人覺得政府係漠視民意, 一意孤行. 而家泛民兩邊戰線, 黎個內外夾攻, 其實都未必係壞事.
今次泛民兩條腿走路, 的確係聰明既做法, 我唔支持五區公投, 但我傾向支持終極普選大聯盟!!
我唔知社會上有幾多人支持聯盟, 但楊森果日見完mp3後所講既說話, 我個人覺得順耳好多...
卡柏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-10, 02:14 PM   #156
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
陰謀論: 其實泛民兩邊陣營係夾埋的. The good cop bad cop technique.......
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-10, 08:34 PM   #157
卡柏

引用:
作者: ahleung 查看文章
陰謀論: 其實泛民兩邊陣營係夾埋的. The good cop bad cop technique.......
咁真係用心良苦
公社萬歲
舊 02-21-10, 08:44 PM   #158
shukei
Game Master
大將軍王

其實係香港做議員可能易過其它地方 ,,,反正政府都係行政主導D議員只係可以MONITOR政府
無得執政,咁就唔水真係諗政策自然唔會出錯,只要KEEP住鬧政府 / 撐政府就得...

可以食美餚,睇馬經。無班房之睡意,無校長之叫聲。
故宮夜香凝,紅樓屎結晶,夫子云:「何穢之有?」
shukei 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-21-10, 11:26 PM   #159
Penny仔

引用:
政府只是拉攏次要敵人,去打擊主要敵人....
終極普選大聯盟擺明就唔想公投成功
因為如果公投成功,即係意味住佢地從此可以收工

特首一早已經話左2017/2020唔關佢事
呢個前題下終極普選大聯盟有咩好傾呢?即係又傾返2012方案啦?
香港而家冇人會負責2017/2020, 咁溫和派2012讓步之後, 仍然係保證唔到2017/2020

所以我一路都覺得終極普選大聯盟都做show做得好樣衰,
當然,我覺得政府個方案會有位走下,等佢地方便投支持票....大家好落台
舊 02-21-10, 11:31 PM   #160
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
引用:
作者: Penny仔 查看文章

呢個前題下終極普選大聯盟有咩好傾呢?即係又傾返2012方案啦?
香港而家冇人會負責2017/2020, 咁溫和派2012讓步之後, 仍然係保證唔到2017/2020

當然,我覺得政府個方案會有位走下,等佢地方便投支持票....大家好落台
街外人係唔會睇呢d程序同邏輯問題
佢地角度只會見呢邊好似"so call冇咁激進"所以支持呢邊好似好d
無論o個樣野唔駛死人唔駛見血自己冇後患都好,總之激進就唔好

逢見親有野扣住"激進"呢頂帽子,連走近一步睇清楚都好似驚踩屎咁
輿論機器上萬試萬靈

此篇文章於 02-21-10 11:35 PM 被 メソウサ 編輯。
メソウサ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-22-10, 12:35 AM   #161
卡柏

引用:
作者: メソウサ 查看文章
街外人係唔會睇呢d程序同邏輯問題
佢地角度只會見呢邊好似"so call冇咁激進"所以支持呢邊好似好d
無論o個樣野唔駛死人唔駛見血自己冇後患都好,總之激進就唔好

逢見親有野扣住"激進"呢頂帽子,連走近一步睇清楚都好似驚踩屎咁
輿論機器上萬試萬靈
睇左你咁多post, 我真係唔覺你係一個支持民主既人, 查實你有咩立場架
舊 02-22-10, 01:57 AM   #162
御社神
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
引用:
作者: 卡柏 查看文章
睇左你咁多post, 我真係唔覺你係一個支持民主既人, 查實你有咩立場架
點睇佢都唔會係建制保皇啦
御社神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-22-10, 03:00 AM   #163
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:

大聯盟係唔係做SHOW都好, 五區公投做左"醜人", 變相佢地係多左酬碼同政府傾(俾著以前, 政府根本上唔會睬你班泛民). 如果大聯盟企硬要2017/2020有方向先講2012, 咁跟住落黎會有好戲睇. 如果大聯盟真係2017/2020讓步又接受政府個2012(我同意政府可能最終會再改少少黎搏大聯盟支持又等大家好落台), 咁就真係冇野好講...

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
舊 02-22-10, 01:30 PM   #164
Penny仔

引用:
大聯盟係唔係做SHOW都好, 五區公投做左"醜人", 變相佢地係多左酬碼同政府傾(俾著以前, 政府根本上唔會睬你班泛民). 如果大聯盟企硬要2017/2020有方向先講2012, 咁跟住落黎會有好戲睇. 如果大聯盟真係2017/2020讓步又接受政府個2012(我同意政府可能最終會再改少少黎搏大聯盟支持又等大家好落台), 咁就真係冇野好講...
我不覺得大聯盟會因為公投, 所以多左酬碼
頂多叫做形式上多左幾個小時會談機會,到談判桌上一樣冇酬碼(又或者根本沒有談判桌)
談判從不存在.....呢樣野溫和派好清楚,個game冇人玩得熟過佢

進展就係好似而家咁樣, 溫和派出黎說感覺良好,政府有誠意etc
政府就表示距離拉近左

但現在香港根本沒有人會負責2017/2020,
即係功能組別存廢,分組點票,特首產生方法全部不在討論之列
2012方案又根本冇讓步空間
....我都幾興趣知道一眾溫和派究竟傾左d咩可以感覺良好

大家行禮如儀感覺良好之後...
政府會"循善如流"說新增區議會議席以比例代表制產生
.....但係人都知政府一早已經打算咁做,只係之前故意收起左咁解

到最後建制派就大鑼大鼓盛讚政府聽取民意,政制向前走etc
民協,街工,一眾泛民功能別議員就梗係同大家講方案有進步空間,但都收貨啦
民主黨例牌梗係要懶有風骨話方案不能接受,但背後就計算自己拎到幾多席
...反正唔出佢果9票政改都過

好喇, 唔好話我一味唱衰,我就當溫和派有骨氣投晒反對票.....但so what?
咪頂多咩都冇變一切照舊囉(佢地自以為)

我覺得變相公投已經係唯一方法為泛民拎談判酬碼,
叫得民主派...要酬碼梗係問市民拎啦
市民比唔比係一件事,但他們連問的勇氣也沒有
舊 02-22-10, 01:36 PM   #165
メソウサ
The One

引用:
作者: 卡柏 查看文章
乜原來我同電視報紙上鏡o個班民主老大哥相比
我至係面目模糊o個個a

舊 02-22-10, 02:15 PM   #166
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
乜原來我同電視報紙上鏡o個班民主老大哥相比
我至係面目模糊o個個a
可能你近來曲得濟, 曲到直咗
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-22-10, 03:17 PM   #167
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:
我不覺得大聯盟會因為公投, 所以多左酬碼
頂多叫做形式上多左幾個小時會談機會,到談判桌上一樣冇酬碼(又或者根本沒有談判桌)
談判從不存在.....呢樣野溫和派好清楚,個game冇人玩得熟過佢

進展就係好似而家咁樣, 溫和派出黎說感覺良好,政府有誠意etc
政府就表示距離拉近左

但現在香港根本沒有人會負責2017/2020,
即係功能組別存廢,分組點票,特首產生方法全部不在討論之列
2012方案又根本冇讓步空間
....我都幾興趣知道一眾溫和派究竟傾左d咩可以感覺良好

大家行禮如儀感覺良好之後...
政府會"循善如流"說新增區議會議席以比例代表制產生
.....但係人都知政府一早已經打算咁做,只係之前故意收起左咁解

到最後建制派就大鑼大鼓盛讚政府聽取民意,政制向前走etc
民協,街工,一眾泛民功能別議員就梗係同大家講方案有進步空間,但都收貨啦
民主黨例牌梗係要懶有風骨話方案不能接受,但背後就計算自己拎到幾多席
...反正唔出佢果9票政改都過

好喇, 唔好話我一味唱衰,我就當溫和派有骨氣投晒反對票.....但so what?
咪頂多咩都冇變一切照舊囉(佢地自以為)

我覺得變相公投已經係唯一方法為泛民拎談判酬碼,
叫得民主派...要酬碼梗係問市民拎啦
市民比唔比係一件事,但他們連問的勇氣也沒有

談判是否從不存在都好(其實我同意), 而家政府同大聯盟係做左個樣出黎俾外人覺得可能係有得傾, 呢方面都叫做係比以前有進步. 一班比較温和既泛民支持者可能會偏向先睇睇大聯盟能否取得成果. 如果大聯盟真係企硬2017/2020, 而政府又一如以往冇誠意, 談判再一次無疾而終的話, 可能果班温和泛民支持者會選擇以公投表達自己既意見. 所以我覺得呢個談判即使只係做SHOW仍然係有一定"互動性".

此篇文章於 02-22-10 03:34 PM 被 YHW 編輯。
舊 02-22-10, 03:57 PM   #168
緋村 光
Crazy Gamer

呢個乜野大聯盟
只係比我見到一d原來係市民身上領取支持既人
發現個勢唔係市民度
唔單止唔幫原本支持自己既人
比多幾個機會佢地表達意見
反而走過去另一邊投誠
所有尊嚴同原則全部唔要
只求阿爺比多兩個位佢地入去呃飲呃食

而政府亦都好識做
將果5個荒天下之大謬
為左減少功能組別而新增既功能組別位置
變成比例代表制
施捨1~2個位比呢批大聯盟

咁市民既意見呢?
sorry,一開始已經冇打算聽
佢地只係打算化解既得利益者中既反對聲音
因為市民手上沒有權力
政府根本冇打算去理
甚至亦冇打算比你去講

香港真係一個好悲哀既地方

個人blog:極地白犬(更新再開!!)
緋村 光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-22-10, 04:09 PM   #169
メソウサ
The One

引用:
作者: 緋村 光 查看文章
呢個乜野大聯盟
只係比我見到一d原來係市民身上領取支持既人
發現個勢唔係市民度
唔單止唔幫原本支持自己既人
比多幾個機會佢地表達意見
反而走過去另一邊投誠
所有尊嚴同原則全部唔要
只求阿爺比多兩個位佢地入去呃飲呃食

而政府亦都好識做
將果5個荒天下之大謬
為左減少功能組別而新增既功能組別位置
變成比例代表制
施捨1~2個位比呢批大聯盟

咁市民既意見呢?
sorry,一開始已經冇打算聽
佢地只係打算化解既得利益者中既反對聲音
因為市民手上沒有權力
政府根本冇打算去理
甚至亦冇打算比你去講

香港真係一個好悲哀既地方
溫和好
溫和先有飯開

舊 02-22-10, 06:27 PM   #170
緋村 光
Crazy Gamer

引用:
溫和好
溫和先有飯開
原來去投票站投張票係好暴力/激進既行為
呢個香港真係令人大開眼界

說實話
「變相」公投其實唔係d咩好方法
因為變相
投左等於冇投過
只係突顯左大眾對自己未來有幾絕望
就算100%支持率又點?
咪就係佢地入番哂去
跟住冇啦
就算手上有乜野民意
現存制度根本冇比佢地使用呢d「民意」既空間
政府唔會理
講咩都冇用

但係佢的確係現時提出既最好方法

所以,再講一次,香港真係好悲哀既地方
而最可怕既
在於呢個方法竟然比人話激進同暴力
我真係諗唔到有d咩野方法係比「投票」更和平既手段
雖然,最大問題係
佢根本冇效力

個人blog:極地白犬(更新再開!!)

此篇文章於 02-22-10 06:32 PM 被 緋村 光 編輯。
緋村 光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-22-10, 06:34 PM   #171
Penny仔

引用:
談判是否從不存在都好(其實我同意), 而家政府同大聯盟和既泛民支持者可能會偏向先睇睇大聯盟能否取得成果. 如果大聯盟真係企硬係做左個樣出黎俾外人覺得可能係有得傾, 呢方面都叫做係比以前有進步. 一班比較温2017/2020, 而政府又一如以往冇誠意, 談判再一次無疾而終的話, 可能果班温和泛民支持者會選擇以公投表達自己既意見. 所以我覺得呢個談判即使只係做SHOW仍然係有一定"互動性".
但他們好務實的,一路繼續同市民講感覺良好,有進展
大聯盟同政府會一直比幻想大眾,拖住中間派選民,唔比佢地出黎投票
直到變相公投結束
政改方案投票一定會在公投結束後才進行

所以我說大聯盟內部議員丁點良知也沒有....
為求自保...夾埋政府做戲昆市民
仲賤過建制派
舊 02-22-10, 06:42 PM   #172
Apricot
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
引用:
而最可怕既
雖然,最大問題係
佢根本冇效力
欲加之罪,何患無辭?
起義喎,好嚴重好激烈架la,主流傳媒再加把口更加呃曬唔自己搵料ge中間選民

其實大家成日話唔面向年青人ge主流傳媒,不知幾重視青少年
你唔見佢擺明車馬撩慶八十後,等八十後更加「激進」再借機抽水?
於是中間選民ge眼中,五區公投咪變成公社同「激青」係度政治自瀆,至少我公司真係唔少同事都係咁講
Apricot 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-22-10, 06:47 PM   #173
Penny仔

引用:
原來去投票站投張票係好暴力/激進既行為
呢個香港真係令人大開眼界

說實話
「變相」公投其實唔係d咩好方法
因為變相
投左等於冇投過
只係突顯左大眾對自己未來有幾絕望
就算100%支持率又點?
咪就係佢地入番哂去
跟住冇啦
就算手上有乜野民意
現存制度根本冇比佢地使用呢d「民意」既空間
政府唔會理
講咩都冇用

但係佢的確係現時提出既最好方法

而最可怕既
雖然,最大問題係
佢根本冇效力
佢曲線緊姐

用民意夾政府已經係香港人唯一手段來了
一個50萬人遊行已經被部份泛民視為終身成就
如果當初民主黨/其他山頭肯參加變相公投,到時"奇蹟"地爆百萬人投票支持(而家當然唔可能啦)
渣住咁多票,泛民你點玩都得啦...call多次遊行有一半人出黎夠未?
泛民再玩全體辭職仲得
到時政府一定要理你

不過而家就不用再說了
舊 02-22-10, 07:42 PM   #174
Apricot
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
引用:
佢曲線緊姐

用民意夾政府已經係香港人唯一手段來了
一個50萬人遊行已經被部份泛民視為終身成就
如果當初民主黨/其他山頭肯參加變相公投,到時"奇蹟"地爆百萬人投票支持(而家當然唔可能啦)
渣住咁多票,泛民你點玩都得啦...call多次遊行有一半人出黎夠未?
泛民再玩全體辭職仲得
到時政府一定要理你

不過而家就不用再說了
即使民主黨開初已經參與公投,主流傳媒一致抹黑之下,我覺得同而家真係唔會太大分別
最大分別頂多係,全部泛民硬派支持者都出黎投,定還是泛民都要分拆姐,無中間選民一定係死得
d又福又佳、吹水唔抹咀ge人大常委etc講句違法違憲,主流傳媒日日跟風話挑戰北京,你估班中間選民夠膽出黎投票?
Apricot 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-22-10, 07:46 PM   #175
卡柏

噢, 唔入黎都唔知原來終極普選大聯盟係咁黑暗既, 攪民主真係醜惡呢......

論壇跳轉

現在的時間是 03:56 PM

手機版 | APP版