Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 04-10-17, 12:15 AM   #101
Eking
God of Gamer

註冊日期: Feb 2006
冇睇原作, 故仔好正常有D乜野好難明? (定係又有明暗喻一定要明?) , 我反而覺得套野好平淡.....

舊 04-10-17, 01:28 AM   #102
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: Eking 查看文章
冇睇原作, 故仔好正常有D乜野好難明? (定係又有明暗喻一定要明?) , 我反而覺得套野好平淡.....
人腦上網同改裝義體就唔難既

有關 PROJECT 2501 同公安六課既劇情就唔易明 (真人版都抄左個 PROJECT 2571 )

其他細節如 sniper 要 sync (等於相機防手震 or missile lock on), 光學迷彩既原理(接近八爪魚既變色能力, 所以要緊身衫同埋由腦部處理周圍既資料, 再輸入去迷彩衫度, 水或玻璃會影響光線折射), 仲有潛入時用人地個腦做 proxy 安全 d, 呢 d 都無用對白講, 無返少少相關知識, 或唔留意畫面既表示係未必會明.

再深一層, 有關生命同自我既探討又更加深入, 有少量聖經同佛教典故. 以上都係講 95年版, 電影 2 基本上痴左線

呢方面真人版最接近原版既, 我覺得就有垃圾工人一幕. 真人版有講到個垃圾工人犯罪係被植入假既記憶, 被捕後對佢既查問, 其實佢一直都單身, 同原版非常接近, 連對白都一樣咁滯.

但原版整個追捕過程仍然係清楚好多, 由初時電子戰到槍戰, 真人版仲無左成段油麻地果攤追逐.

此篇文章於 04-10-17 01:34 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-17, 08:06 AM   #103
gingq7

註冊日期: May 2008
轉貼

影評人(?)小島即係話無睇過95版的話, 呢套就可以一看; 有睇過95版的話, 呢套可以唔駛理

此篇文章於 04-10-17 08:08 AM 被 gingq7 編輯。
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-17, 10:25 AM   #104
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
其他細節如 sniper 要 sync (等於相機防手震 or missile lock on), 光學迷彩既原理(接近八爪魚既變色能力, 所以要緊身衫同埋由腦部處理周圍既資料, 再輸入去迷彩衫度, 水或玻璃會影響光線折射), 仲有潛入時用人地個腦做 proxy 安全 d, 呢 d 都無用對白講, 無返少少相關知識, 或唔留意畫面既表示係未必會明.
呢類細節係好勁,但諗落電影要專登講,一係用來說明/設定個世界觀 (未來是這樣的,所以就咁咁咁啦),一係劇情需要會Call Back (e.g matrix 1直接input學功夫,尾段劇情需要學駕駛直升機),否則好易有種為講而講的感覺
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-17, 12:48 PM   #105
Eking

註冊日期: Feb 2006
光學迷彩反而覺得係少佐為左方便行動先至用緊身 (或者應該話佢個身體已經內置呢個功能), 電影中段殺醫生都有名敵人用光學迷彩但係係一件CLOAK咁上下東西

舊 04-10-17, 01:31 PM   #106
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
引用:
太多位完全移植95版,動畫可以咁做真人唔得囉...

引用:
作者: gingq7 查看文章
轉貼

影評人(?)小島即係話無睇過95版的話, 呢套就可以一看; 有睇過95版的話, 呢套可以唔駛理
可以一看已經俾足面...

FGO 009 862 141
非洲人...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-17, 01:49 PM   #107
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
光學迷彩反而覺得係少佐為左方便行動先至用緊身 (或者應該話佢個身體已經內置呢個功能), 電影中段殺醫生都有名敵人用光學迷彩但係係一件CLOAK咁上下東西
原版電影少佐既光學迷彩成個 system 係 VR 眼鏡(連接腦同緊身衣) + 緊身衣 + 頭罩 3 部分組成.

開場突襲一幕, 少佐跳返出去樓外面, 開動光學迷彩後仲要笠返個頭罩, 呢個係原版名場面黎, 真人版分鏡學足, 但我記得真人版無影到佢跳樓前成副 GEAR 齊晒咁去跳(原版有影到佢跳前係要笠頭罩+拉拉鏈, 大腿既槍套係會被人見到, 要頭罩放到落腳先庶到). 唔知係跟唔足, 定刻意唔跟.

緊身衣既理由, 多餘既布料會增加面積, 成個 SYSTEM 多左 DATA LOADING(多左地方要變色), 同埋, 有摺疊既地方會影響迷彩效果. 唔知漫畫有無講, 呢D我以基本科學知識腦補既句合理推論.

原版電影既垃圾工人同真人版一樣都有用光學迷彩, 就係你講既成件 cloak, 但都要戴VR 眼鏡.

可能因為唔係緊身衣, 效果差好多, 原版電影好快就被素子同巴度搵到.
舊 04-10-17, 03:35 PM   #108
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
改篇電影收貨有餘
覺得沒深度垃圾的自己看原版看到夠吧
由手機版發出

此篇文章於 04-10-17 03:43 PM 被 MS331 編輯。
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-17, 03:53 PM   #109
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
呢套垃圾免費都唔應該睇
內容多BUG到直頭當觀眾白痴
收貨? 收條毛

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-17, 04:11 PM   #110
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

原本諗住入場 2 次支持下, 不過睇完一次 2D 後無再睇 3D 既興趣, 僅僅合格.
舊 04-10-17, 04:59 PM   #111
12號四分衛
Game Master

引用:
作者: Einhander 查看文章
呢套垃圾免費都唔應該睇
收貨? 收條毛
無ge,都唔係第一次睇荷里活改篇

如果變番典型荷里活改篇 Forumla
只係保留個角色/公安9課個名
或者光學迷彩/Ghost呢個Concept
頂多送你一兩個"Easter Egg shot"
其他故事Background全新創作

到時我地就唔係討論佢唔夠深度或者劇情普通了
舊 04-10-17, 05:55 PM   #112
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
引用:
呢部真人版失敗在, 無追開既一般觀眾仍然係難明又唔夠娛樂性, 有追開既就覺得無晒原本狎井同神山既內涵, 得 art work 似.

例: 維港潛水一幕其實都幾搞笑, 原版潛水係素子日常生活既一部分, 應該係好悠閒既.
但真人版呢個名場面係強加於佢被追捕之後 (被人追捕仲有閒情潛水 ?), 自然無晒之後同巴度討論自我意志既對白, 潛水完就被捉

不過入場當日都好 full , 應該幾收得 ?
同意啊,不過照95咁拍肯定仆得仲直
GITS講既野咁多年大把戲講哂,而家先上觀眾感覺就好似John Carter咁老老套套囉
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-17, 06:40 PM   #113
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: Einhander 查看文章
呢套垃圾免費都唔應該睇
收貨? 收條毛
依家我好明白横山光輝當年睇住自己套 マーズ 變成 六神合体ゴッドマーズ 係咩感覺

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-10-17, 08:37 PM   #114
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
無ge,都唔係第一次睇荷里活改篇

如果變番典型荷里活改篇 Forumla
只係保留個角色/公安9課個名
或者光學迷彩/Ghost呢個Concept
頂多送你一兩個"Easter Egg shot"
其他故事Background全新創作

到時我地就唔係討論佢唔夠深度或者劇情普通了
e+ 既成品同你既講既完全一樣 wor

O --- 只係保留個角色/公安9課個名
真人版只有少佐一個係大量義體化, 其他人仲係好 RAW, 包括巴度 (但課長超好打 )
原版得 Tokusa 同課長係少量義體化, 只裝左通訊系統. 其他隊員都係大量義體化, 巴度既物理 ATK 仲高過少佐

O --- 光學迷彩/Ghost呢個Concept
真人版有, 但唔詳細.

X --- 送你一兩個"Easter Egg shot"
唔只一兩個, 仲係超大量.

O --- 故事Background全新創作
Exactly wor.
真人版既科技背景仲係好落後, 未有全身義體化, 只保留腦部既義體技術仲係起步階段.
原版既世界觀先進好多, 義體化已經係好普及既事.

仲唔係典型荷里活改篇 Forumla ?

此篇文章於 04-10-17 08:46 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 04-10-17, 08:58 PM   #115
12號四分衛
Game Master

引用:
e+ 既成品同你既講既完全一樣 wor

O --- 只係保留個角色/公安9課個名
真人版只有少佐一個係大量義體化, 其他人仲係好 RAW, 包括巴度 (但課長超好打 )
原版得 Tokusa 同課長係少量義體化, 只裝左通訊系統. 其他隊員都係大量義體化, 巴度既物理 ATK 仲高過少佐

O --- 光學迷彩/Ghost呢個Concept
真人版有, 但唔詳細.

X --- 送你一兩個"Easter Egg shot"
唔只一兩個, 仲係超大量.

O --- 故事Background全新創作
Exactly wor.
真人版既科技背景仲係好落後, 未有全身義體化, 只保留腦部既義體技術仲係起步階段.
原版既世界觀先進好多, 義體化已經係好普及既事.

仲唔係典型荷里活改篇 Forumla ?
你又岩 wo
舊 04-11-17, 02:49 AM   #116
liar
Game Master

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDLastcoin
XBox Live Gamertagbbconlinenews
其實幾早已睇完,但無特別野想講。
套野重現返大部份95年版名場面,純粹係比未睇過95年版既人睇。
故仔無咩張力,主線係trailer已經講明左改造少佐果班係壞人。全片得荒卷係講日文,為套戲增添幾分俗氣。設定太多,唔關事既人物又多,比如結尾某主要配角突然露一露面開一槍,荒卷反覆撻總理(非出場人物)出黎,少佐得閒就疑問自己算人定算機器,一d都唔關主線、結局事(主角失憶原因、身世)。
總覺得浪費左個朵同設定,其實而家AI話題都幾貼時代(功能形AI),Machine learning會燒到Tachikoma,如果佢執執動畫版堆攻殻車既談吐,講返Machine learning點介定靈魂,或者會成為另一套經典架。

舊 04-11-17, 05:10 AM   #117
候鳥
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
票房終於過左budget,不過未算收得
票房比隔離同日上映既BOSS BB搶哂,或者唔睇BOSS BB都未必會睇呢套
攻殼從來都唔係咩大路野,美國本土票房只佔25%,其餘分散世界各地
如果照95年動畫經典風格搬上戲院,莫講話要回本,新觀眾都未必吸引到
如果吸引唔到新觀眾淨係吸引FANS,邊會有成1.1億比佢拍

作為一部荷里活電影,係合格既
但作為一部攻殼,係唔合格既
候鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-17, 12:58 PM   #118
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
budget個數字唔知有無包宣傳費. 有時睇新聞講番荷里活電影D宣傳費, 可以同製作budget一半一半咁多..........
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-17, 02:20 PM   #119
神名レオ
Game Master
紅蓮團

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDleoayu
有睇原版
但睇完呢度啲師兄嘅評價
唔會入場睇了
我反而想佢徹底變成一套商業片(marvel個種風格)
用返動畫版個大綱、人物
但拍得緊張刺激一點,反而會入場
要原著個種人同機械嘅探討,內心戲等等
我睇返原版就夠啦
好過呢家拍到唔湯唔水

舊 04-11-17, 07:52 PM   #120
liar
Game Master

XBox Live Gamertagbbconlinenews
其實攻殼個朵都幾恆,95年果時就小眾,而家對電影有興趣既人好多都聽過個名。
其實有d悶死人題材既作品,比如inception 或者V煞都可以拍到好刺激,好睇又收得。

舊 04-12-17, 10:34 AM   #121
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: liar 查看文章
其實攻殼個朵都幾恆,95年果時就小眾,而家對電影有興趣既人好多都聽過個名。
其實有d悶死人題材既作品,比如inception 或者V煞都可以拍到好刺激,好睇又收得。
當人喜歡睇 The Matrix 之類 cypberpunk 嘅嘢, 好易探本尋源返轉頭搵到呢部傑作, 當年連隻 game The Syndicate 入面係咁賣呢部戲嘅廣告

其實成個世界觀同設定有好多嘢可以發揮, 亦無需要咁樣重覆自己(仲要失敗嗰隻), 個編劇夠胆死去玩總理選舉被 hack 都夠話題性!

舊 04-12-17, 03:35 PM   #122
liar
Game Master

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
當人喜歡睇 The Matrix 之類 cypberpunk 嘅嘢, 好易探本尋源返轉頭搵到呢部傑作, 當年連隻 game The Syndicate 入面係咁賣呢部戲嘅廣告

其實成個世界觀同設定有好多嘢可以發揮, 亦無需要咁樣重覆自己(仲要失敗嗰隻), 個編劇夠胆死去玩總理選舉被 hack 都夠話題性!
你講起,舊年套westworld開場都有致敬95年版,果套講人工智能多d,但多少有講機器人個“靈魂”比人"hack"玩到殘。

此篇文章於 04-12-17 03:39 PM 被 liar 編輯。
liar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-17, 05:32 PM   #123
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: liar 查看文章
你講起,舊年套westworld開場都有致敬95年版,果套講人工智能多d,但多少有講機器人個“靈魂”比人"hack"玩到殘。
可以咁講,手法高下立見

舊 04-12-17, 07:27 PM   #124
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
https://www.youtube.com/watch?v=u0cS1FaKPWY

Bjork呢個MV都好似, 不過唔記得邊個先
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-14-17, 09:18 PM   #125
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
由於呢套同SAO劇場版及京阿尼嘅聲之形撞期,遲咗成兩個禮拜今日先嚟睇。

冇睇過原作,想睇都只係因為聽聞好多香港外景先好奇入去睇佢點拍。

故仔原本冇乜期望,所以亦冇話有乜失望。

不過都仍然感覺好似差啲乜咁。同埋配樂得結局字幕先有印象(因為嗰首係用返原作川井憲次嘅配樂)

啲香港場景對我嚟講算係彌補返個票價:

油麻地街市變成バトー餵狗嘅地方

尖沙咀文化中心變咗公安九課總部

金鐘力寶中心成為阪華總部

勵德邨同鰂魚涌海山樓成為少佐屋企

銅鑼灣
變成不法地帶。(點解唔係旺角?

如果我係搞旅遊,會即刻搞個「聖地巡遊團」囉。

此篇文章於 04-14-17 09:21 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[公安 9 課] 攻殼機動隊 2: 低頭 歌絲˙暮斯 ~清談館~ 15 09-08-13 03:22 PM
Ghost in the Shell: Stand Alone Complex (F2P FPS, 2014) david PC電腦遊戲討論版 1 02-21-13 01:36 AM
[PSP]攻殼機動隊: Stand Alone Complex -狩人の領域- (Ghost in the Shell) neo2046 手提遊戲機討論版 16 09-17-05 01:33 AM
"Ghost In the Shell Stand Alone Complex" 5 disc Boxset Blacksan 日本動漫畫討論版 0 10-17-04 08:09 PM
知唔知Ghost in the Shell: Innocence幾時做? Tyranid 日本動漫畫討論版 12 03-19-04 01:38 PM

現在的時間是 10:42 AM

手機版 | APP版