Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-29-22, 06:57 AM   #1
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
新海誠 映画『すずめの戸締まり』

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-29-22, 09:25 PM   #2
mkmonkey
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
唔知點解有種瀨野 feel ...

舊 09-29-22, 10:26 PM   #3
葉老頭
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2010
貓會係奸角XD

新介紹人物
https://natalie.mu/comic/news/495526
葉老頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-22, 01:42 PM   #4
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
還未看等O評價一般

舊 01-19-23, 09:09 AM   #5
武藤遊戲
The One

舊 01-19-23, 12:52 PM   #6
葉老頭
Crazy Gamer

HK 3/2上畫~~~
舊 01-21-23, 08:38 PM   #7
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 02-25-23, 12:33 AM   #8
武藤遊戲
The One

舊 02-25-23, 02:42 AM   #9
ComeLOLoh
God of Gamer

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
已經買左優先場25、26號,2D版 + IMAX版。

此篇文章於 02-25-23 02:47 AM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-23, 06:10 PM   #10
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

剛剛睇完,感覺唔錯,好過天氣之子
之前完全無留意套野故事講咩,不過好快已經帶到條主線出來,唔會唔知做咩
另.今集個男主太影薄,條愛情線似有還無咁...男2反而仲多戲 (仲以為會食左呀姨

諗多左??可能套片係想比日本人..
當3個數字出現那一刻,同時之後劇情就好似想比出一個訊息,希望受傷的人可以放下

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 02-25-23, 06:24 PM   #11
ComeLOLoh

今次節奏快好多,唔好遲到。
頭10分鐘已經黎料。
...

彩蛋:d動漫歌我識! ^_^ /
不過,要d時間記返起係邊套…

輕輕311…點到即止

舊 02-25-23, 07:08 PM   #12
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
很久沒有看電影這麼開心了,故事不算很驚喜但有始有終就足夠了

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-23, 07:24 PM   #13
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
第一次睇新海嘅戲,整體感覺唔錯
笑位亦好到

神木隆之介配音聽落比女主同男主配得更好
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-23, 08:14 PM   #14
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
睇完IMAX, 幾好睇, 用那個日子做背景係會好connect到好多日本人,不過男主真係太影薄,但整體節奏幾明快又靚聲靚畫夠收貨了

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-23, 08:27 PM   #15
windart
Moderator
海產類

註冊日期: Aug 2003
3DS Friend Code4210 4848 2445
PSN  IDwindart
XBox Live Gamertagwindart
睇完優先場返黎,個人覺得好睇過你名和天氣,可能因為我好中個結局
有捏

個人好中自己的未來拯救過去自己的套路,所以去到後面女主走上去見過去的自己那段我就哭了

唔知點解成套劇演出我會想起鋼錬,可能因為門,門另一邊,還有衝出來的觸手(誤

之前聽個係日本住左10年既朋友,話係日本睇時一警報真係嚇到在場所有人即刻睇手機,呢樣香港人真係冇咩共鳴。

反而中段去旅行播既懷舊歌大家一聽就會心微笑,算唔算抽宮老和庵野水? www

架爛船掛係建築物上面硬係係新聞見過,查返311 D圖係岩手縣大槌町,呢度應該就係女主舊居位置a

暫時係咁多,今日係K11睇一般場,遲D正式上會睇多次IMAX

201102 台北Fancy Frontier17之旅(coming soon)
201012 コミケ79因果之旅・壱(coming soon)
201003 博麗神社例大祭7之旅
201002 台北Fancy Frontier15之旅
200908 コミケ76砲灰之旅
windart 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-23, 09:08 PM   #16
MAN
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2002
D動漫歌第一首我就諗到係 魔女の宅急便 !

此篇文章於 02-25-23 09:11 PM 被 MAN 編輯。
MAN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-23, 11:26 PM   #17
ComeLOLoh

終於記起原來係呢首歌!

終於記起原來係呢首歌!

(我有榎本温子合照同簽名既呢)

呢道有齊個d歌曲出處:
https://studentwalker.com/moviemusic-suzume-tojimari

好多首都識!但硬係記唔起傻係乜…失憶了…
多謝誠哥令我地要溫故知新。

此篇文章於 02-25-23 11:28 PM 被 ComeLOLoh 編輯。
舊 02-26-23, 09:00 PM   #18
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
尋日睇咗優先場,值回票價。

新海災難三部曲:你的名字》鈴芽之旅》天氣之子

今次係女主角比前兩部更加活躍。男主角反而係襯托鈴芽角色成長,話晒電影根本就係以鈴芽做戲名。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-23, 11:56 PM   #19
ComeLOLoh

引用:
作者: MAN 查看文章
D動漫歌第一首我就諗到係 魔女の宅急便 !
佢有明顯提示

首魔女の宅急便播緊個時,故意隔離有架貓貓宅急便貨車經過…

睇埋IMAX版,
直頭唔覺多左畫面,反而感覺好似IMAX版拉長左個畫面。
女主角已經瘦,但個畫面拉到變左條柱咁。

星期六睇完普通版,星期日再IMAX版就好覺個畫面比例怪怪地。

個人影評:
9分
爽快,親情/愛情,巧妙地利用那個事件造了一個奇幻又好真實既故事。

此篇文章於 02-27-23 12:20 AM 被 ComeLOLoh 編輯。
舊 02-27-23, 04:32 PM   #20
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
劇中冇交代女主媽媽既原因,我估
女主阿媽應該都係因為311事件過身,所以女主先返去"廢墟"(舊居)搵媽媽
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-23, 12:43 AM   #21
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
而家諗返,其實有一個算唔算係bug?

關於嗰張三腳凳

鈴芽用鄉下道門重返「常世」,救返草太。草太「靈魂?」同張三腳凳分開後,鈴芽就攞呢張三腳凳送咗比唔小心進入「常世」過去5歲嘅自己。

之後張三腳凳就陪伴呢個5歲嘅鈴芽,直至鈴芽17歲遇上草太,草太被大臣施咒同張三腳凳「合體」。然後變做三腳凳嘅草太短暫成為「要石」鎮懾住巨蟲,直至被鈴芽救返出嚟。

之後無限loop

呢張三腳凳究竟係邊個製造?

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-23, 01:43 AM   #22
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章

關於嗰張三腳凳

鈴芽用鄉下道門重返「常世」,救返草太。草太「靈魂?」同張三腳凳分開後,鈴芽就攞呢張三腳凳送咗比唔小心進入「常世」過去5歲嘅自己。

之後張三腳凳就陪伴呢個5歲嘅鈴芽,直至鈴芽17歲遇上草太,草太被大臣施咒同張三腳凳「合體」。然後變做三腳凳嘅草太短暫成為「要石」鎮懾住巨蟲,直至被鈴芽救返出嚟。

之後無限loop

有種感覺

張三腳凳應該係鈴芽對四腳凳嘅情感投射,代表有遺憾嘅美好回憶
原本張凳應該已經響311隨家園摧毀左
但鈴芽一生對佢嘅印象好強烈,係同媽媽最美滿嘅童年回憶、最刺激嘅公路旅行夥伴、亦係佢最愛嘅男人同使命
如是者就得到「常世」接納佢一路存在

去到尾係好感受到新海誠想講美好回憶會永遠存在去給你支持
呢點意義係比你的名字嗰種注定情緣更高章

此篇文章於 02-28-23 01:46 AM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-23, 04:20 AM   #23
ComeLOLoh

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章

關於嗰張三腳凳

之後無限loop

我都覺得係Bug,諗唔明
除左代表

舊 03-05-23, 04:44 PM   #24
葉老頭
Crazy Gamer

唯美畫風又上一層~~~
今次有別於之前一路既新海誠
"行ってきます"背後既意義
對日本人黎講感受深遠.....

劇透

朋友話都係大臣使壞先搞到咁煩XD

鈴芽唔小心拉起要石=大臣,一路都係靠鈴芽心態維持生命
想成為鈴芽家貓放棄職務~~~

一路找大臣一路防止異樣發生一路成長
最後要找回自己原點解決問題
日記果下太令人心痛.......

鈴芽拉起草太, 大臣幫手咬凳
以為會甩淨2隻腳, 點知依然維持3腳有點出奇

常世可以任何時間任何地方
原來5歲見到既係未來既自己
三腳凳對自己意義已經超越不只係對媽媽既回憶

三腳凳算係新海誠一向既遺憾美

芹澤一路播既歌配合當時情況
某意義新海也太識玩XD
舊 03-15-23, 09:45 PM   #25
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
《鈴芽之旅》(すずめの戸締まり)

未睇之前見預告有隻會說話的貓仔,
又有度門,心諗向Doraemon隨意門致敬?!

閂門後落雨果下個感覺好鬼似《福音戰士新劇場版》(ヱヴァンゲリヲン新劇場版)咁款~!
(如果轉做血雨的話…)

關門師呢個朵有種連登feel
如果個男主角係樣衰中年大叔個故事就唔會發生。

古書果度有提過有其他關門師,
咁對上一次蚯蚓引發災害(311)時佢哋失敗咗?
定因為好似男主角咁講做關門師搵唔到食(要打兩份工)已經無人做關門師了。

女主角有咩特質可以令旅途上遇到的人都會向佢伸出援手?

開蓬車果段好公路片feel,
個懷舊金曲Playlist入面好多歌都聽過咁,
主要係透過Studio Ghibli等作品認識吧?,
另外,就係《男女蹺蹺板》(彼氏彼女の事情)ED果首 夢の中へ

故事結尾自我安慰果幕真係幾催淚,有心酸的感覺,媽媽…
(到戲院開大燈播緊歌時發現隔離位個男觀眾喊咗)

McDonald's、LAWSON、Spotify、LINE係廣告贊助商?

如果套戲改編做香港電影,
可以用望夫石、石龜+香港陸沉傳說等民間傳說做故事背景~!

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%8...B9%8B%E6%97%85

https://youtu.be/cHI_O_kjmjk

《鈴芽之旅》以日本各地的廢墟為舞台,17歲的主人翁‧岩戶鈴芽與旅人‧草太相遇,得知日本各處發現作為災難之源的陳舊門扉。唯有四處走訪尋找,並將門扉鎖上,才能阻止災害。在神秘門扉的引導下,從九州、四國、關西、東京,鈴芽將走訪日本各地將門上鎖。
戲中為女主角鈴芽配音的是新海監督從超過1,700人的海選中,親自發掘的原石 #原菜乃華。而男主角宗像草太,則由人氣男團SixTONES成員 #松村北斗 聲演。

故事大綱
《你的名字。》新海誠監督最新奇幻作!居住在九州的靜謐村莊的17歲少女‧鈴芽,與「正在尋找門扉」的青年‧草太相遇。鈴芽追隨草太來到山中廢墟,發現一道陳舊門扉,而門扉似乎有一股神秘力量,吸引鈴芽向它伸出手…
不久,神秘門扉相繼在日本各地出現。而為了阻止災害從門的另一邊竄出,這些門扉必須被鎖上。在神秘門扉的引導下,鈴芽環遊日本將門上鎖的旅程將要展開…

電影資料
原作、劇本、監督:新海誠
聲演:原菜乃華、松村北斗、深津繪里、染谷將太、伊藤沙莉、花瀨琴音、花澤香菜、神木隆之介、松本白鸚
語言:日語
字幕:繁體中文及英文
片長:121分鐘
級別:I
類別:動畫、劇情

此篇文章於 03-15-23 09:52 PM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:41 AM

手機版 | APP版