Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 06-30-08, 05:34 PM   #1
God of Gamer
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
你如何擇友?

你是以什麼方式來決定,這個人是否會成為你的朋友(甚至友達以上...)?
  • 第一印象,新類型人必要條件
  • 看表面,畫面靚再同我講遊戲性
  • 看內涵,路遙知馬力
  • 先來往一下,再決定
  • 來者不拒,去者不追wwww
  • 其他啦~
我自己是First Image型,看到一個人時已經可以在三秒內決定要不要跟他做朋友,抑或歸入「認識的人」群組,
我指的第一印象不是樣子順不順眼,好不好看
要說的話...應該是Sense,
也就是所謂的「直覺」(叮!),雙魚座嘛~

而事實上結果非常準確。有太多的例子了,例如一個認識了十多年的熟狗友,給我用$100賣了借給他的DC給收買佬,理由是沒錢陪女友....

也許的確是有點兒那個,因為自己先預設立場拒絕了人家,所以人家也不會/能跟自己好

------------------------------------
本來是想交給笨豬大大去搞投票的,不過費事煩人了

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-08, 06:11 PM   #2
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
第一印象當然是重要(通常都估他/她們的品行)

另外,我亦會留意要擇友的時候,如粗 /怪現象等等........

因為怕整衰把口及被動性被影響破壞自我印象

舊 06-30-08, 06:40 PM   #3
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
我重沒選擇人
只有人選擇我

舊 06-30-08, 07:05 PM   #4
darkvolver
頹冗

引用:
作者: lauchai 查看文章
我重沒選擇人
只有人選擇我
抽水

你應該話你重來沒有主動選擇人,而人主動選擇你

舊 06-30-08, 07:10 PM   #5
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
作者: darkvolver 查看文章
抽水

你應該話你重來沒有主動選擇人,而人主動選擇你
ok u win
我詞不達意

舊 06-30-08, 07:13 PM   #6
DXG
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2007
我從來唔靠第一印象去擇友
我呢方面的直覺向來廷差的
DXG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-08, 07:36 PM   #7
MO

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
你是以什麼方式來決定,這個人是否會成為你的朋友(甚至友達以上...)?
  • 看內涵,路遙知馬力
  • 先來往一下,再決定
  • 其他啦~
我自己是First Image型,看到一個人時已經可以在三秒內決定要不要跟他做朋友,抑或歸入「認識的人」群組,

而事實上結果非常準確。有太多的例子了,例如一個認識了十多年的熟狗友,給我用$100賣了借給他的DC給收買佬,理由是沒錢陪女友....

也許的確是有點兒那個,因為自己先預設立場拒絕了人家,所以人家也不會/能跟自己好

------------------------------------
第一下感覺好緊要,
唔知點解,
有時識到啲新朋友,
對方雖無犯過, 面目亦不可憎,
但硬係無乜興趣同人地再有聯絡咁.
即使對方好熱情同友善.

而過咗眼緣哩一關既人, 多咗聯絡,
就會用時間睇清楚對方係乜嘢人,
睇下值唔值得交心,
唔值得交心既, 咪做下飯腳咁...
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-08, 07:50 PM   #8
darkvolver
頹冗

引用:
作者: lauchai 查看文章
ok u win
我詞不達意
我講下罷了,請不要介意

舊 06-30-08, 08:47 PM   #9
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: 古惑的狼 查看文章
  • 看內涵,路遙知馬力
  • 先來往一下,再決定
  • 其他啦~

第一眼印象好的話.可以較易決定
第一眼印象唔好的.就會相處多一點時間再決定
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-30-08, 09:56 PM   #10
Middle
Moderator
K歌之王

註冊日期: Oct 2003
有一句說話:
想了解一個人,可以先去睇下果個人身邊有點樣o既好朋友......

有無人係會咁做?

My BlogFacebook微博
Middle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-08, 12:12 AM   #11
jason 仔
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: Middle 查看文章
有一句說話:
想了解一個人,可以先去睇下果個人身邊有點樣o既好朋友......

有無人係會咁做?
我會,所以好難識到朋友
jason 仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-08, 12:16 AM   #12
雷火武
ワールド・エンド

引用:
有一句說話:

有無人係會咁做?
咁樣好難識人架喎
即係見到個唔識既女仔.你當然更加唔識佢身邊既人啦
咁你成世都唔會識到幾多個人啦...
舊 07-01-08, 12:36 AM   #13
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
作者: Deviantnip 查看文章
咁樣好難識人架喎
即係見到個唔識既女仔.你當然更加唔識佢身邊既人啦
咁你成世都唔會識到幾多個人啦...
或者較適用於一班人結交、又經常friend 帶friend 出唻飯聚酒聚時 ......

舊 07-01-08, 12:42 AM   #14
雷火武
ワールド・エンド

引用:
或者較適用於一班人結交、又經常friend 帶friend 出唻飯聚酒聚時 ......
<<單拖一條友.都會去問d妹妹仔拎msn
又比我拎到
不過通常傾一排就無咩再聯絡..
-----------------------------------
如果本身已經社交圈子窄既話.更加難fd帶fd識人
咁更加要靠自己囉.right?
舊 07-01-08, 12:53 AM   #15
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
作者: Deviantnip 查看文章
<<單拖一條友.都會去問d妹妹仔拎msn
又比我拎到
不過通常傾一排就無咩再聯絡..
-----------------------------------
如果本身已經社交圈子窄既話.更加難fd帶fd識人
咁更加要靠自己囉.right?
點解會set 左本身圈子窄 ? @@

舊 07-01-08, 12:55 AM   #16
雷火武
ワールド・エンド

引用:
點解會set 左本身圈子窄 ? @@
我搞亂左第2個post
舊 07-01-08, 09:41 PM   #17
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
交往一下...日久見人心...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-08, 10:29 PM   #18
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
引用:
作者: Busconcamp 查看文章
突然反轉豬肚都仲好,起碼可以中止同將損失減到最低
最弊就係D繼續抽人水抽到乾哂溏都俾人當係兄弟o既人

此篇文章於 07-01-08 10:32 PM 被 滅龍士 編輯。
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-01-08, 10:32 PM   #19
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
in general
一開始做hi-bye觀察下
唔岩, 觀察佢, 覺得傾唔埋欄, 唔岩channel, or 根本人格有問題心術不正既
自然疏遠甚至當唔識算了

舊 07-01-08, 11:27 PM   #20
Middle
Moderator
K歌之王

引用:
作者: Busconcamp 查看文章
其實都適用於好多情侶/半情侶分手之後,
能夠好唻好去,反而先係真朋友?

舊 07-02-08, 10:41 PM   #21
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
引用:
有一句說話:

有無人係會咁做?
絕對不會, 因為我身邊d朋友好多唔同類型的人

而我則被男朋友批評為︰
「你都唔識分邊d係好人邊d係衰人,邊d人有利用價值邊d人冇」
基本上做朋友什麼的,我冇乜揀擇..........
只要有人接近我 或者時常享我範圍出現都做得成朋友
除非佢有d野我好唔鍾意

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-02-08, 11:10 PM   #22
甄_*
Junior Member

註冊日期: Jun 2008
引用:
作者: 天童沙雪 查看文章
絕對不會, 因為我身邊d朋友好多唔同類型的人
我都同意 , 因為我都可以同d完全唔同既人做朋友 ...
大概係睇下岩唔岩嘴型先 ,
如果你滿口粗口我自問真係頂唔順 ......
又如果你同我講d好悶既中史西史之類 , 亦會令我覺得同你溝通唔到 .

舊 07-02-08, 11:12 PM   #23
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: 甄_* 查看文章
我都同意 , 因為我都可以同d完全唔同既人做朋友 ...
大概係睇下岩唔岩嘴型先 ,
如果你滿口粗口我自問真係頂唔順 ......
又如果你同我講d好悶既中史西史之類 , 亦會令我覺得同你溝通唔到 .
咁我的接受範圍比你仲要大呢
其實我覺得只要心地好就冇咩所謂了

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 06:54 AM

手機版 | APP版