Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-18-16, 12:30 PM   #2501
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: kev00269270 查看文章
好似多人住元朗?而且近偷渡點

果D人既邏輯:

蝗水貨客 -> "外人"影響香港人生活 -> 警察唔執法 -> 上水&鐵路沿線淪陷 -> 本土派:保衛香港,勇武趕水貨客
南亞兵團 -> "外人"影響香港人生活(影響更大) -> 警察唔執法 -> 元朗&油尖旺淪陷 -> 本土派:唔關我事,去搵警察

當然班保蝗黨係度等你開戰
打唔贏話你抵死
打得贏一樣整死你
其實走水貨警察可以用咩去拉人?
海關同政策既問題黎…

而另一方面,在下生活於元朗區,不時會出油尖旺,又未見過你所講淪陷喎…

話實,要求本土派同犯罪集團打,用下腦都知唔可能啦…

此篇文章於 04-18-16 12:34 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-16, 12:36 PM   #2502
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
其實走水貨警察可以用咩去拉人?
海關同政策既問題黎…

而另一方面,在下生活於元朗區,不時會出油尖旺,又未見過你所講淪陷喎…
東方日日係度吹
話日日都有罪案關D聲請南亞事

最近好宅(宅返工)唔知嚴重到乜情況

要做野的話,水貨其實唔係冇得攪
話太大件唔比入MTR又得
去到海關慢慢同你驗有冇唔帶得既野又得
每個水貨客過關拖番你一個半個鐘就已經會改善好多
再唔係好似大陸海關耐唔耐咁發神經
等D水貨客丟晒D貨又得
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-16, 12:42 PM   #2503
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: kev00269270 查看文章
東方日日係度吹
話日日都有罪案關D聲請南亞事

最近好宅(宅返工)唔知嚴重到乜情況

要做野的話,水貨其實唔係冇得攪
話太大件唔比入MTR又得
去到海關慢慢同你驗有冇唔帶得既野又得
每個水貨客過關拖番你一個半個鐘就已經會改善好多
再唔係好似大陸海關耐唔耐咁發神經
等D水貨客丟晒D貨又得
在下覺得唔會冇,不過根本冇政府同黨報講得咁嚴重,至少目前未。
好有趣既係佢地講偷渡冇得防咁…廿幾年前真想像唔到。

本身水貨都仲話有件貨,你知佢違規/法。劫匪有樣睇架?定係好似差佬見到似係就打一身?

此篇文章於 04-18-16 01:02 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-16, 03:21 AM   #2504
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-16, 10:08 AM   #2505
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
今日就係...就睇係唔係如劇本所示會有大龍鳳出現了,,,,,,,689又係呢刻飛左唔知邊度,,,,,,,,,

新聞

http://hk.apple.nextmedia.com/realti...60501/55049483

劇本導讀

http://hk.epochtimes.com/news/2016-0...94%A2-47237847

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-16, 12:48 PM   #2506
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
唔係水貨,係走私
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-16, 04:37 PM   #2507
麥魚仔
Insane Gamer
岬命

註冊日期: Apr 2006
陳雲:明日的五一反水貨行動,我不會呼籲支持者參與。因為這是個局!而且是頗為凶險的天仙局,陷本土義士於破壞香港經濟的污名,故此智者不往。首先,在歷次光復行動之後,一簽多行已經取消,加上人民幣貶值及大陸消費力減弱,走私活動大致舒緩。然而,此刻因為走私水貨、自由行旅客減低而令零售業挫折的現象浮現,而這個現象是對香港好的。不過,港共的梁振英正夥同旅遊業界及零售業界,將零售業進入寒冬的責任,推諉在本土派身上。
踢篋行動與光復行動,在2015年3月之後,已經很少進行,旅客減少主要是人民幣貶值及大陸經濟衰退所致,我們可以用這個光復行動的休止期,證明我們本土派無禍害香港就業的,可以輕易洗脫污名的。假若我們不再舉行類似的行動,政府、旅遊業界和零售業界的誣衊行動,好容易被識破!
目前,五一勞動節假期訪港旅客團數量已經大幅減少,市面頗多招呼自由行的店鋪執笠,這個時候你還出去搞光復行動,就是要本土派背負妨害香港經濟和就業的污名而無法在選舉期間洗脫!這是泛民的大陰謀。除非你蠢過隻豬,否則你不會參加明日由「暗黑泛民」主辦的上水光復行動!
(按:陸客走私行動有其他方法對付,不必參與這類由背景不明及時機錯誤的反走私行動,令自己蒙受不白之冤。)

Wan Chin 請大家協助廣傳,令參加者醒目。況且,明日警察也許會採取激烈的刺激行動,造成無必要的流血衝突,令梁振英有人血饅頭可食。

Wan Chin 他們是豬,或者鬼+豬

Wan Chin 走私行動有其他方法對付,不必參與這類由背景不明及時機錯誤的反走私行動

https://www.facebook.com/wan.chin.75?ref=ffa

麥魚仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-16, 05:30 PM   #2508
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
這是泛民的大陰謀<-
前面成段都同意 見到呢句就好想笑

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-16, 11:21 PM   #2509
1q1q1q
Game Master

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
這是泛民的大陰謀<-
攪咗咁多次, 哩次攪唔攪, 都係上佢地數架wor.

1q1q1q 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-16, 11:24 PM   #2510
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
熱血唔聽國師話

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-16, 01:06 AM   #2511
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
有時都唔知國師係有料定有運. 差佬土共洗定太平地引示威者入局是否事實或許見仁見知, 搞手臨時縮沙本來情有可原, 無啦啦指名道姓屈人滲透搞事做下台楷成件事又突然鬼味濃郁變相實現個預言

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-16, 01:22 AM   #2512
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
這是泛民的大陰謀<-
唔係仲有邊句好講

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-16, 09:36 AM   #2513
david
The One

註冊日期: Mar 2002
【黃金周】大陸客不再的東涌

引用:
過往五一黃金周前夕,本港各旅遊購物區均見不絕的內地團。今年黃金周前夕,本報記者前往內地客「愛場」之一的東涌東薈城視察,發覺旅客大減。

東涌東薈城專做OUTLET特賣場,加上鄰近機場,一向深受內地旅客歡迎,記者上周二(4月26日)到現場視察,發現人流大不如前,很難才遇到拖住大喼的旅客,以往深受歡迎的I.T(999)減價場,即再另外做八折減價,但光顧的客人只得「小貓三四隻」,觀察兩個多小時,東涌居民比旅客還要多。

有部份商店更以三折促銷,吸引到人流,但真正購物的客人欠奉。名店的情況更差,直情「拍烏蠅」,只得COACH的店面比較好,但人數長期不超過十人。情況與兩年前高峯期比較,明顯有落差。

記者上周六(4月30日)再到現場觀察東涌東薈城,下午起視察兩小時,竟沒有一個旅行團到訪!雖然看到人流相比周二時多出一倍,但比去年差得遠。
最衰佔中?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-16, 12:08 PM   #2514
david
The One

【論本土】鍾樹根vs范國威 邊個發言有料到?
http://hk.apple.nextmedia.com/realti...60502/55052452

長文

---
舊 05-02-16, 12:49 PM   #2515
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: david 查看文章
【黃金周】大陸客不再的東涌

最衰佔中?
佢吹水啦,果日行過貓我就唔見,但我見到成堆蝗蟲,樓下間taste 排晒長龍

舊 05-02-16, 02:02 PM   #2516
david
The One

【黃金周】內地旅客不減反升 崔定邦:自由行成熟懂避衝突

引用:

前日為內地五一黃金周首日,但驅蝗行動等似乎未有影響內地旅客訪港意慾。入境處數字顯示,前日有25.4萬人次訪客入境,其中約20.2萬人次為內地訪客,較去年五一假期首日增加14%,昨日則有16.3萬內地訪客入境,亦較去年假期第二日的15.4萬人次為多。
旅遊業促進會總幹事崔定邦今早在商台節目說,自由行旅客不減反增,是因為自由行旅客比較成熟及聰明,來港經驗較豐富,懂得避開上水、沙田等水貨客熱點,減少衝突機會。

至於旅行團減少,崔定邦認為是因內地組團社擔心來港受到滋擾,要承擔責任,而同樣價錢的團費,在內地可以去日本、南韓,香港不夠其他地方競爭。

旅行社東主協會會長葉慶寧早前稱曾與行政梁振英會面時,提到恢復一簽多行的可能性。崔定邦表示,雖然旅遊業界贊成恢復深圳居民一簽多行政策,但未有聽聞政府有這考慮,相信葉與梁的話題只是願景,純粹是二人的私人對話,「好私人,純粹撩緊牙間嘅對話」,不用認真對待。他亦指若有機會再做一簽多行,應該實行「截龍」,各口岸設立內地旅客每日過境配額,以舒緩本港承受壓力。

旅遊業議會總幹事董耀中則說,本港酒店近期減價,加上日圓升值,令香港吸引力回升,又形容內地自由行旅客的增長理想,是好現象,對香港整體經濟更有好處。但董耀中關注內地旅行團數目減少,顯示旅行團的服務水平不達標,業界應該反省。
$445包食住?

---
舊 05-02-16, 05:00 PM   #2517
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
董耀中關注內地旅行團數目減少,顯示旅行團的服務水平不達標,業界應該反省。

最衰佔中,點解要業界反省

舊 05-03-16, 02:35 PM   #2518
真十人€
Game Master

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDhokcjp
最衰佔中已經out了, 最新應該最衰港獨。
真十人€ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-16, 11:34 AM   #2519
david
The One

中大博士生涉盜竊獲撤控

引用:
【本報訊】操普通話的中大博士生被指在落馬洲站萬寧購物時,偷去兩樽共值1,051.8元的GNC抗氧化護膚營養補充劑。否認盜竊罪的博士生原於昨受審,控方決定撤銷起訴,改以簽保守行為方式處理,博士生終獲准自簽1,500元、守行為12個月,並付500元堂費。

被告楊銳(26歲)昨西裝筆挺出庭,向裁判官深深鞠躬,並多次言謝。案情指今年2月2日傍晚6時許,被告在萬寧內將潤喉糖、洗髮露、止痛貼及涉案營養補充劑放入自攜膠袋,離去時為其他物品付款,獨沒付兩瓶營養劑被發現。被告在警誡下稱買了太多東西故忘了付款,不是偷竊。
成功包溶OK

---
舊 05-20-16, 12:32 PM   #2520
david
The One

嫌$25橙汁貴 內地婦舞刀

引用:
【本報訊】「你信唔信我斬你呀?」一名內地婦前日在銅鑼灣購買一杯25元鮮榨橙汁,嫌貴與果汁店職員爭拗,結果謾罵兩小時,又在警員前持刀揮舞,嚇得兩警喝令「放低把刀」,在女警及同行女友人勸喻下離去。

要店員跪地叩響頭

現場在啟超道一間果汁店,前日下午5時許,一名內地婦偕一名女友人經過上址,向店員要了一杯鮮榨橙汁,得知售價25元後當場面色不悅,埋怨價錢太貴,女店員一邊切生果、一邊持刀駁斥,令內地婦以為受威脅,更歇斯底里喪罵。
過百途人駐足圍觀,其中目擊者所拍片段所見,內地婦情緒激動,半鹹淡廣東話粗口罵個不停,其間又取去生果刀,示範女店員怎樣揮刀威脅她:「你信唔信我斬你呀?」警員恐她傷及無辜,大喝「放低把刀」。讀者梁小姐憶述內地婦兇神惡煞,「話果汁店女職員拎住把刀話要斬佢,要求店員跪地道歉,仲要叩3個響頭」。兩小時後,內地婦被勸服離去。
咁都唔拉?

---
舊 05-20-16, 12:35 PM   #2521
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
重點唔係兩個鐘咩?
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-16, 01:35 PM   #2522
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
以事論事,呢次我就唔幫警犬啦,揮刀威脅市民喎,點解唔用槍
一兩年前舞刀果個都一槍射低,呢個起碼都應該用槍喝令佢放低刀啦話
由手機版發出
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-16, 01:41 PM   #2523
david
The One

引用:
以事論事,呢次我就唔幫警犬啦,揮刀威脅市民喎,點解唔用槍
一兩年前舞刀果個都一槍射低,呢個起碼都應該用槍喝令佢放低刀啦話
由手機版發出
頭頸兩槍

---
舊 05-20-16, 01:44 PM   #2524
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
差人比人睇唔起不無道理
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-16, 01:51 PM   #2525
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002
咁都唔拉...
擺明D差佬唔想做野啦.....
怕佢係差館嘈得仲勁.

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:06 PM

手機版 | APP版