Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-31-18, 06:33 PM   #426
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: iu fu pig 查看文章
佢果招我劍士都有學,單挑果陣易打好多,
基本上佢果招每個人都要學下
其實啲輔助技好多都好正,好似打兩下,多一turn同埋SP半減咁

藥師二章個boss好正,自編自導賺大錢⋯⋯
經過第二章我有小小愛上藥師個角色
同埋玩咗兩章開始了解個世界觀同呢個世界發生咩事
好似學者個賢者之石同舞女堆黑衣人咁,應該背後都喺同一個組織?

由手機版發出
當然唔只

學者兩個篇章講嘅野一路都同劍士同神官嘅出身有關
擺明之後會連繫到點解亡國
同傳聖火前個陌生人想傾咩野

個人就估雙紅眼怪物出沒
藥師嘅前輩點解流浪
同埋堆家傳寶石
都會有啲關係

另外大部分角色都係信神官個宗教
如無意外BOSS係要動搖呢樣野

由手機版發出

此篇文章於 08-01-18 01:20 AM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-18, 12:25 AM   #427
AKIRA桑
Senior Gamer
Splatoon中

註冊日期: Mar 2018
Nintendo Switch IDSW-4660-5409-0901
雖然聽聞月尾(即係呢排)會有大貨返,仲要係日版,但為免之後無時間玩或無心機玩,今日行過終於買左隻美版。

我從使用 Tapatalk 的 TA-1052 發送
AKIRA桑 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-18, 01:08 AM   #428
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: AKIRA桑 查看文章
雖然聽聞月尾(即係呢排)會有大貨返,仲要係日版,但為免之後無時間玩或無心機玩,今日行過終於買左隻美版。

點忍得住手唔買
呢隻算係近年有水準嘅RPG,雖然劇情真係皇道
不過你要預花啲時間玩,因為佢個主線收得好埋
而且世界觀好正,不過想了解就要清下支線,

雖然只係玩緊第二章,可以了解嘅係野外地圖無一個地方係多餘嘅
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-18, 08:09 AM   #429
新月
Game Master

註冊日期: May 2005
PSN  IDSURYC_KO
話故事唔得嘅人
可以打爆機(Finis)先再下定論
新月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-18, 09:50 AM   #430
AKIRA桑
Splatoon中

Nintendo Switch IDSW-4660-5409-0901
其實我係費事又斷纜爆唔到機,特別係遲入手既遊戲,好似神劍2用左半年先爆到機,Zelda今時今日仲係遊山玩水,PS4 online plus送果堆game更加唔駛講,好多都係玩左三四日就斷纜,係隻MHW玩得開心,一出即買,但過左正章就無心機儲野。簡單來講,氣氛其實好重要。

舊 08-01-18, 10:53 AM   #431
iu fu pig
塵埃...

引用:
作者: AKIRA桑 查看文章
其實我係費事又斷纜爆唔到機,特別係遲入手既遊戲,好似神劍2用左半年先爆到機,Zelda今時今日仲係遊山玩水,PS4 online plus送果堆game更加唔駛講,好多都係玩左三四日就斷纜,係隻MHW玩得開心,一出即買,但過左正章就無心機儲野。簡單來講,氣氛其實好重要。

氣氛呢樣野我好明白,我都係見大家玩得咁開心忍唔住買呢隻
Zelda得都係遊山玩水,我對開放世界遊戲好易就唔知做乜,

神劍2我算一出就爆,MHW同你一樣蹬
呢隻OT快爆機又得,慢慢玩又得,因為你會係地圖行下行下又唔知自己想做邊條線先
舊 08-01-18, 11:07 AM   #432
Kello820
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2009
Nintendo Switch ID1035-4401-7443
PSN  IDKello820
XBox Live GamertagKello820
劇情唔覺得有問題,雖然每個人得4章,每章又短,但起碼需要表達既野都有做出黎,個人覺得好過拖長黎講
可能之前玩完隻王道中二燃XB2,玩呢隻又唔覺得非常王道,只係班影帝影后比較容易估中
售前好多人期待八個人主線劇情有密切互動,但其實就算獨立都冇野,好睇同好玩咪得囉

利申 : 全員4章打完,未打隱迷

正龜速開全地圖145個地點兼捉10星怪,一來難遇,而且又難捉
BREAK+血殘+全弱點+N個異常+3BP捉都係得10幾%,捉完又最多都係用3次,估計都係拎黎睇唔會用.呢隻GAME後期既獵人職完全可以視為支援向,只負責打BREAK+蜘蛛網...

Kello820 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-18, 11:25 AM   #433
iu fu pig
塵埃...

引用:
作者: Kello820 查看文章

正龜速開全地圖145個地點兼捉10星怪,一來難遇,而且又難捉
BREAK+血殘+全弱點+N個異常+3BP捉都係得10幾%,捉完又最多都係用3次,估計都係拎黎睇唔會用.呢隻GAME後期既獵人職完全可以視為支援向,只負責打BREAK+蜘蛛網...
獵人加劍士副職,可以幫手break下
感覺上就算數字上劍士命中高,不過實際獵人出千本槍打中人嘅次數高啲
由手機版發出
舊 08-01-18, 11:29 AM   #434
nomezero
Game Master

PSN  IDnome0818
引用:
劇情唔覺得有問題,雖然每個人得4章,每章又短,但起碼需要表達既野都有做出黎,個人覺得好過拖長黎講
可能之前玩完隻王道中二燃XB2,玩呢隻又唔覺得非常王道,只係班影帝影后比較容易估中
售前好多人期待八個人主線劇情有密切互動,但其實就算獨立都冇野,好睇同好玩咪得囉

利申 : 全員4章打完,未打隱迷

強10 3bp都好似打唔到9999?
我不如捉全體3hits既怪
後期單挑更加同劍士冇得比……
4萬幾血究竟要打幾耐……
由手機版發出
nomezero 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-18, 11:51 AM   #435
Kello820
Crazy Gamer

Nintendo Switch ID1035-4401-7443
引用:
獵人加劍士副職,可以幫手break下
感覺上就算數字上劍士命中高,不過實際獵人出千本槍打中人嘅次數高啲
由手機版發出
我暫定都係獵人最終配劍士,專蝦怕槍同怕箭既,為同伴服務...得閑放下蜘蛛網,都幾好用既,但係要用佢打怪可能真係會打到喊

引用:
作者: nomezero 查看文章
強10 3bp都好似打唔到9999?
我不如捉全體3hits既怪
後期單挑更加同劍士冇得比……
4萬幾血究竟要打幾耐……
由手機版發出
強10應該係冰洞隻狼傷害最高了
3hits劍屬性,每下5~6k,用3BP會變6hits
呢隻狼傷害其實唔算太差,但想起其他職用sp隨便都打幾萬,甚至99999,獵人用完仲要去辛苦捉...邊鬼個會想用佢黎打人嗜

舊 08-01-18, 12:59 PM   #436
新月
Game Master

其實捉怪睇佢 Buff nerf 好d
有d怪係有無敵鏡
舊 08-01-18, 01:10 PM   #437
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
劇情其實正正常常無乜問題。

但八個主角真係無乜互動,雖然有小劇場對話,但始終唔係融入主線到。主角互相之間有D似路人..好似聖劍3咁。

其他就超水準,希望SE會再出同類作品。

雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-18, 04:25 PM   #438
Kello820
Crazy Gamer

引用:
作者: 新月 查看文章
其實捉怪睇佢 Buff nerf 好d
有d怪係有無敵鏡
哦咁樣
怪太多,我冇每隻都去睇,剩係關心強10,但睇黎睇去都好似得隻狼有用
我慢慢再查下,THX

===

其實"有d怪"除左大貓仲有邊隻?
大貓都只係1/4機率會出無敵,咁睇黎其他強1~9既應該不存在100%放無敵既怪吧

此篇文章於 08-01-18 04:53 PM 被 Kello820 編輯。
舊 08-01-18, 05:56 PM   #439
新月
Game Master

引用:
哦咁樣
怪太多,我冇每隻都去睇,剩係關心強10,但睇黎睇去都好似得隻狼有用
我慢慢再查下,THX

===

其實"有d怪"除左大貓仲有邊隻?
大貓都只係1/4機率會出無敵,咁睇黎其他強1~9既應該不存在100%放無敵既怪吧
朽鎧 單體2 turn
必出
舊 08-01-18, 06:34 PM   #440
nomezero
Game Master

PSN  IDnome0818
引用:
朽鎧 單體2 turn
必出
呢隻用既時機係……?
隨機單體無敵,咁boost左會唔會加turn?
由手機版發出
nomezero 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-18, 07:59 PM   #441
AKIRA桑
Splatoon中

下批等13號

https://xn--eckybzahmsm43ab5g5336c9i...tock-20180801/

從我的iPad使用Tapatalk 發送
舊 08-01-18, 08:17 PM   #442
新月
Game Master

引用:
作者: nomezero 查看文章
呢隻用既時機係……?
隨機單體無敵,咁boost左會唔會加turn?
由手機版發出
唔會
舊 08-02-18, 12:53 PM   #443
iu fu pig
塵埃...

行錯路去咗魔大公面前⋯⋯
應該都唔夠打⋯⋯同行喺劍士/學者,舞女同賊
由手機版發出
舊 08-02-18, 01:27 PM   #444
Kello820
Crazy Gamer

引用:
朽鎧 單體2 turn
必出
真係有,強9
雖然100%,可惜係隨機單人,用起黎唔算太方便.不過比起大貓全員無敵得1/4機率都算係咁

===

睇左眼個年表,原來世界觀背景咁鬼宏大,不過班主角4章都有唔少伏筆同暗示,多多少少都估到D
但真係唔到原來咁多以為冇關連既角色都有密切關係比如
...
首筋(舞娘線)同救世主(神官線)百幾年前建立黑曜會
赤目(獵人線)原來係救命恩人(藥師線)

支線未清完,隱迷又未打
想問下打完既人,支線同隱迷有冇將年表呢D野好好講完?

舊 08-02-18, 01:32 PM   #445
Kello820
Crazy Gamer

引用:
行錯路去咗魔大公面前⋯⋯
應該都唔夠打⋯⋯同行喺劍士/學者,舞女同賊
由手機版發出
我之前lv38去打,要帶獵人放蜘蛛網
一上黎比佢威嚇,靠BREAK撐5個回合之後用舞娘奧義+魔法反射
保險D用埋健全化就唔怕佢再放威嚇,之後KEEP住反射,一邊打下佢一邊睇佢比反死自己

低lv冇獵人一定唔得,高應該冇問題(最好HP3500以上)

舊 08-02-18, 01:33 PM   #446
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
真係有,強9
雖然100%,可惜係隨機單人,用起黎唔算太方便.不過比起大貓全員無敵得1/4機率都算係咁

===

睇左眼個年表,原來世界觀背景咁鬼宏大,不過班主角4章都有唔少伏筆同暗示,多多少少都估到D
但真係唔到原來咁多以為冇關連既角色都有密切關係比如
...
首筋(舞娘線)同救世主(神官線)百幾年前建立黑曜會
赤目(獵人線)原來係救命恩人(藥師線)

支線未清完,隱迷又未打
想問下打完既人,支線同隱迷有冇將年表呢D野好好講完?

隱藏關卡打贏水晶會再有交代部份歷史
而且要去隱藏關卡又係同某支線故事有關,唔清去唔到

所以故事係唔去到最後都唔知個世界觀係點
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-02-18, 01:41 PM   #447
iu fu pig
塵埃...

引用:
我之前lv38去打,要帶獵人放蜘蛛網
一上黎比佢威嚇,靠BREAK撐5個回合之後用舞娘奧義+魔法反射
保險D用埋健全化就唔怕佢再放威嚇,之後KEEP住反射,一邊打下佢一邊睇佢比反死自己

低lv冇獵人一定唔得,高應該冇問題(最好HP3500以上)
劍士副職係獵人,初試可以打到幾turn
不過後期發現學者無學魔反

故事線就係大到拆開八個人黎講,每個人都有啲關事,但係又好似無關係咁,我幾欣賞呢個交代方式
至少背景同歷史係語語間都感受到,雖然只係玩咗短時間,

此篇文章於 08-02-18 01:45 PM 被 iu fu pig 編輯。
舊 08-02-18, 01:43 PM   #448
Kello820
Crazy Gamer

引用:
作者: 野良猫 查看文章

隱藏關卡打贏水晶會再有交代部份歷史
而且要去隱藏關卡又係同某支線故事有關,唔清去唔到

所以故事係唔去到最後都唔知個世界觀係點
哦太好了,唔洗剩係靠年表腦補
對遊戲同劇本既評價突然又提升左一大截,對我呢D老鬼黎講真係太正

舊 08-02-18, 04:26 PM   #449
leungky1

註冊日期: Jul 2009
睇藥師三章故仔有啲嬲
手癢用左一半身家Call左一次三舞女,兩次三劍俠絕殺個BOSS
睇嚟打之後幾位都要叫商人幫手儲錢先......
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-02-18, 04:48 PM   #450
新月
Game Master

支線如果 keep 住同主線一齊玩就好完美
去到Finis,就有補完

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
放全新NS 八方旅人 octopath traveler wayfarer's edition 美版 限定版 外膠盒不完美 深水歩站交收 PORTABLE 買賣專區 1 11-26-18 11:19 PM
[PS4,XB1] [Steam] Forgotton Anne | SQEX ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 1 04-12-18 10:32 PM
[PSV] Chaos Rings | SQEX neo2046 手提遊戲機討論版 4 10-10-14 06:01 PM
[PSP] Lord of Arcana [SQEX] romrom2004 手提遊戲機討論版 75 10-08-10 12:10 PM
其實可以諗諗rpg主角crossover咁出隻rpg/ 燎原-火 電視遊戲討論版 1 07-16-04 04:02 PM

現在的時間是 09:22 AM

手機版 | APP版