Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-01-11, 11:40 PM   #76
神秘過客
God of Gamer
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: mark20hk 查看文章
今回菜子的回合真係好正,菜子長髮look都不錯
果然係人的問題,同一件衫都可以有咁大差距!
同埋4個人對人工有4種想法及4個人放學行街幾好趣!
下集文化祭不知有咩搞作?
看來多左係學校方面的劇情!
睇佢之前D 雜誌預告, 似開感情線多過校園線啦

引用:
作者: 森原里美 查看文章
第18話

菜子
果然係人魚姬
但王子點解會搵...

最後女將既一番話好有感觸

另,蓮さん既品味實在係
女將雖然嚴厲, 但獎罰分明

舊 08-01-11, 11:41 PM   #77
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
沒可能,連個趺落海o既老公(誤)都唔救,點做人老婆
我覺得唔夠果件野係正確o既喎 /

舊 08-02-11, 12:42 AM   #78
marco仔
Game Master
香港人

註冊日期: Jun 2004
要談故事張力的確是TT 好過 花開, 因為集數是最主要關係吧, 成個故事節奏上集集都會有進一步. 故事路線鮮明得多.
但也不能說花開不好, 花開的愛情線沒TT 強, 比較是走向個種輕鬆生活路線. 集數較多可以寫更多有趣事 其它角色的關係到 不用只集中在女主角那裡. 連媽媽都有發揮角色尾力機會.

作畫方面 TT 集數問題 集集都可以做到好精細 可以每集落足本, 作畫方面上的確是較優一點.
但花開把很重本放在頭部分的集數, 後部分會有不少地方出現簡化了 一點走型的問. 不過多數都出現在較遠的境頭 問題不大.

成長劇 同 一套完全說愛情片的差異.
很難直接比較的. 但要說喜歡那部人人不同, 但個人還是喜歡TT較多. 但套那花也很使人覺得很出色的作品. 那花故事好過花開就大部分都認同吧, 但也是不同類型作品也很難直接比較到.

不過說真的 花開 商業味 重過TT好多. 賣弄色方面 也比TT強了不少. 但也不會覺得太做作就好了.
TT 是頭部打響公司名氣的作品, 可以花更多心思考慮到作品上. 花開就看得出PA在商業化的成熟 考慮到很多週邊的問題 在宣傳放面也落左好多心思.
那時想找TT的週邊也非常困難.

菜子果然個人心中, 是3+1女中最吸引, 行為同身材都那麼成熟, 但內心那麼童真, 說話還好易直接到攻擊到人. 在家中還是好姐姐 接近媽媽個種地步. 在家開朗, 在出面見到人害羞, 但也有共同點就是對人細心.
這種女性天下中很難找了, 能那麼獨立處事, 還要身材火爆. 菜子這種個性角色感覺只能ACG中見到了.
但也很懷念比呂美個種吸引力, 自私同個份認真 真的好吸引.

TT 在鏡頭連接那些方面描寫得比較好, 那裡好出色. 一些細微鏡頭 如在房間相望, 男主角有時望住女住角那種幻想那裡 很到位. 好易使讀者了解到角色的心理變化. 還有利用一些圖解繪本的方式去表達內心的變化.
是否喜歡那個個種 困擾在男主角中表達出來, 好易代入到角色. 在作品中感覺不到男主角三心兩二 不決定個種討厭感.

那花就有一種友情温暖同悲傷感, 故事佈局上也很出色, 第一集內容就很有衝擊了, 起乘轉合有灑.
花開就生活動吧, 輕輕鬆鬆一集, 看得也很快樂, 而且主人公們也有成長.

三套都可以說明老土式劇情不一定不好, 看怎樣去描寫到好看.

此篇文章於 08-02-11 11:31 AM 被 marco仔 編輯。
marco仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-02-11, 01:44 PM   #79
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: 神秘過客 查看文章
true tears 個人黎講覺得一般...
故事都唔見得有咩特別高潮迭起, 咪又係爭仔故事一個 \

仲有唔該你搞清楚一般動畫平時賣幾多至講啦
初動有八千幾唔可以算係差囉
你由人地未出碟前就一直係度死問銷量, 知道銷量後又係度踩, 我都唔知你想點
如果你覺得一間公司,為左慶祝成立十年,而做出廿幾集的作品黎打響名堂,是一般動畫,那我就要恭喜你了。

一間對製作有要求的公司,一定想要觀眾既認同,銷量多少是反影出認同性,如果你不同意,那我又要恭喜你了。

就只基於以上兩點,你不能明白 "死問銷量","踩銷量" 的簡淺道理,那是當然的。
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-02-11, 07:51 PM   #80
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
作者: shooter 查看文章
如果你覺得一間公司,為左慶祝成立十年,而做出廿幾集的作品黎打響名堂,是一般動畫,那我就要恭喜你了。

一間對製作有要求的公司,一定想要觀眾既認同,銷量多少是反影出認同性,如果你不同意,那我又要恭喜你了。

就只基於以上兩點,你不能明白 "死問銷量","踩銷量" 的簡淺道理,那是當然的。
P.A.Works 作畫品質高在業界/觀眾層裏一早已經打響了名堂, 有足夠的根基
P.A.Works 的確是為了慶祝成立十週年而首次獨立製作全26話的動畫,
但「花咲くいろは」絕對不是為了打響名堂而製作的,
它只是一套比過往製作的作品集數長了的作品而已, 性質根本沒有變
而且我所講的一般動畫是泛指所有動畫的普遍銷量, 並不是指動畫本身的特質
再者, 我又真是很想知道怎樣去界定這套為特別的動畫? 有什麼準則? 需要以你的定義為標準? lol

銷量多少是反映出認同性, 這一點我真是不敢荀同
兩者不一定有直接關係的, 你不信可以問一問這裏的版友
你認同 P.A.Works 的作品質素嗎? 我相信十個有九個會認同
但你問有人會買碟嗎? 十個都未必有一個會答話買
況且一套作品成功與否, 不單單是看銷量的,
還可看其他方面所帶來的實際收益, 如周邊產品/帶動周邊地區的經濟等等
還有最重要的一樣東西就是口碑, 這方面我相信P.A.Works 是贏盡的

看看岡田的另一套作品あの花, 其銷量會往上衝完全是因為結局寫得好
我只可以說花咲現時為止都劇力不足, 這可能會是左右人們買碟與否的因素

講到底, 花咲的初動銷量可能不算非常好, 但絕對不可以算是差
但如果你硬要找那些賣兩三萬的動畫來比較, 我也沒有辦法, 真的不知道是誰人膚淺了
而且銷量差也不一定代表那套作品不好的, 好作品也會有被埋沒的時候

另外, 轉返口語先...
你 "死問銷量" 可笑的地方是人地未出碟就已經開始問,
答左你未出碟仲要定期番生咁問, 有人見到就會貼架啦
再唔係, 你真係咁緊張銷量的話就自己動手去查囉
到貼左銷量出黎啦, 就踩人賣得果八千幾...咁你即係想點呢?
銷量高就話套野多人認同真高興, 銷量低就話套野果然唔掂踩多兩腳先, 咁樣? a
你真係咁著緊你所謂的銷量反映出來的認同性o既話, 咪買返十拎廿隻返屋企囉
而唔係係度死問爛問完銷量後, 彈一句賣得果八千幾...然後 the end...
我真係睇唔出你"死問銷量"同"踩銷量"這兩個行為同你以上所說的有什麼關係喎
還是你本身要睇完銷量至識得去分那套作品是好是壞?

又或者我唔同你講花咲, 講返你讚口不絕的 true tears...
如果你話P.A.Works 做花咲係為左打響名堂, 咁我認為作為頭砲的 tt 會更為貼切...
但係 tt 的初動銷量得二千幾隻, 難道這又代表觀眾的認同性低啦喎? 銷量就代表一切..
如果不是, 你就自打嘴巴了 /

此篇文章於 08-02-11 07:56 PM 被 神秘過客 編輯。
神秘過客 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-02-11, 08:44 PM   #81
shooter
Game Master

並不期待你會明白,每人的見識是有分別的。但我相信其它人是明理的。

此篇文章於 08-02-11 08:49 PM 被 shooter 編輯。
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-02-11, 09:02 PM   #82
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
作者: shooter 查看文章
並不期待你會明白,每人的見識是有分別的。但我相信其它人是明理的。
一句並不期待你會明白, 然後賴一句每人的見識是有分別的
跟手再彈多句相信其他人是明理的, 這就代表你說的話很有道理?? aaaaa
你呢D 咪叫輸打贏要囉, 之前個 post 仲咁串咀

舊 08-02-11, 09:49 PM   #83

Insane Gamer
F6F8 F73C

註冊日期: Mar 2003
今集係久違的治癒mode岡田
菜子呢類女仔雖然難追,但追到會好幸福(係我最中意既賢妻屬性)

下集好似又要胃痛....

私の右手には

twitter Plurk 
上面幾個隨便follow
 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-11, 12:11 AM   #84
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
唔知點解近幾集唔係太差
同第一部(?)(至老闆娘出院)好似有一定距離

此篇文章於 08-03-11 12:40 AM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-11, 12:28 AM   #85
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

現時為止我覺得最好睇係11~13 集, 兩代母女的關係
後半部的劇情完全停滯不前咁款, 真係想佢快 D 入返軌
岡田負責的劇本到底在哪?!

舊 08-03-11, 12:55 AM   #86
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

第18話實景對比, 重現度依舊咁高 www

舊 08-03-11, 12:55 AM   #87
marco仔
Game Master
香港人

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者:  查看文章
今集係久違的治癒mode岡田
菜子呢類女仔雖然難追,但追到會好幸福(係我最中意既賢妻屬性)

下集好似又要胃痛....
追到像菜子這種女仔 不生有幸了. 但現實中少到接近無. 特別現代化生活的世代.
感覺要去未怎樣發展的少數民族中才有機會找到這類型.

引用:
現時為止我覺得最好睇係11~13 集, 兩代母女的關係
後半部的劇情完全停滯不前咁款, 真係想佢快 D 入返軌
岡田負責的劇本到底在哪?!
不是好多集了, 最後六話才來料吧!!! 而且民子的感情線都未有氣息.

其實你們談到的好作品是否好賣的問題, 其實現實上已經話比大家知, 未必也不一定了.
有些作品好差也能大賣, 有些作品好評但不好賣的都好多.

我想花開未見太好賣的主要原因 不少都關係到集數同劇情問題. 因集數都很多 不是人人都願意買那麼多隻碟來收藏. 但若果去想深入點 花開帶來的並不只是碟的銷量問題...
還有花開帶來的旅遊收益 同週邊上, 那裡才見到花開的真張.

PA在宣傳推廣上的確比TT剛開始時 成熟了不少. 考慮到其它地方更多, 這點使好多同行都會去學借鏡的.
用旅遊業支持個動畫 同當地週邊地方有合作關係, 能拿到更多的製作費做出更有品質的作品出來.

不是單單只賣碟同週邊玩具了.

雙花帶來的旅遊效益 也不能看少. 在這點上感覺是最成功的.

賣女方面就大家有眼看了, 受歡迎度方面也很不錯. 比好多作品不斷狂賣弄色相 肉體同萌更加成功.

個期看了很多雜誌同文章 關於這兩套作品的分析 寫了一些評價.
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=213002

此篇文章於 08-03-11 01:06 AM 被 marco仔 編輯。
marco仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-11, 03:00 AM   #88
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
一句並不期待你會明白, 然後賴一句每人的見識是有分別的
跟手再彈多句相信其他人是明理的, 這就代表你說的話很有道理?? aaaaa
你呢D 咪叫輸打贏要囉, 之前個 post 仲咁串咀
x2

你地兩位既辯論我係有睇但唔係太明啦。

見佢頭兩句agree to disagree都算了。

但佢跟手唔訓氣暗寸你唔明事理就真係連我呢個冷眼旁觀緊既花生友都睇唔過眼﹐都唔知佢係咪想撩交打。

講翻正經野

雖然岡田重新執筆後水準有見回升﹐但點解菜子只係花一集就講完﹐若旦那同o個位一樣人氣超低既冬菰頭就可以講成兩集﹖

如果佢連豆爺呢D配角都要花成集時間講我就真係要考慮反檯了。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-11, 10:52 AM   #89
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
今集菜子真係令人眼前一亮
由家姐到私服到人魚
而且表情都好豐富
結名繼續笑住毒舌

>幾時到民子線
>蓮今集出場搞笑...變身金魚佬

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-11, 11:51 AM   #90
hitachi
Crazy Gamer

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章

如果佢連豆爺呢D配角都要花成集時間講我就真係要考慮反檯了。
如果豆爺可以花一集時間應該會很歡樂呢
hitachi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-11, 01:32 PM   #91
Nicklaus
Crazy Gamer
二クラス

註冊日期: Dec 2004
套野如果將愛情線既野轉返做講親人(果一家人)或者係青春勵志故事
成套野既故事應該會好返唔少, 其實比較好睇果幾集都係講呢d野

最重要呢套既愛情線真係幾令人無奈.........
Nicklaus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-11, 01:59 PM   #92
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: hitachi 查看文章
如果豆爺可以花一集時間應該會很歡樂呢
話說60年前有一個青年去了一間旅館,遇見了年輕的女將,一段奇妙的故事由此開始
由手機版發出
J+1 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-11, 02:17 PM   #93
hitachi
Crazy Gamer

引用:
作者: J+1 查看文章
話說60年前有一個青年去了一間旅館,遇見了年輕的女將,一段奇妙的故事由此開始
由手機版發出
到最後一定係青年唔夠錢找數, 留低打工填數......
hitachi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-11, 02:27 PM   #94
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: hitachi 查看文章
到最後一定係青年唔夠錢找數, 留低打工填數......
重打到過左退休年齡都重要做野還數……

舊 08-03-11, 02:31 PM   #95
Coquelicot
Moderator
ニセコイ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDWhaleBarca
XBox Live GamertagWhaleBarca
食神入面得罪方仗個掃地僧?

FCBarcelona~!! MÉS QUE UN CLUB! 討論區Vol.8

自二次世界大戰結束至今五十多年中,全球真正沒有戰爭的日子,只有五十三日。即全球平均每年中只有二十多小時是和平的。

People only ask for other's responsibility, but no respect.
Coquelicot 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-03-11, 02:52 PM   #96
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: Coquelicot 查看文章
食神入面得罪方仗個掃地僧?
根本就係……

舊 08-03-11, 05:19 PM   #97
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
作者: 埃及使者 查看文章
>幾時到民子線
>蓮今集出場搞笑...變身金魚佬
下集開始應該行民子線了

引用:
作者: Nicklaus 查看文章
套野如果將愛情線既野轉返做講親人(果一家人)或者係青春勵志故事
成套野既故事應該會好返唔少, 其實比較好睇果幾集都係講呢d野

最重要呢套既愛情線真係幾令人無奈.........
的確, 這套的親情、友情或勵志故事熱勝於愛情線....

希望後面愛情線唔好開得咁勁啦

舊 08-04-11, 05:42 PM   #98
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
BDウィークリー 2週目

35 *4 *1,172 *9,702 *2 花咲くいろは 【1】
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-06-11, 04:11 PM   #99
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003

此篇文章於 08-06-11 08:04 PM 被 supermanlady 編輯。
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-11, 12:36 AM   #100
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

今集民子回
民子的說話/交際技巧依然係咁差, 一 D 進步都無
不過硬係覺得民子講果番說話欠缺了些許說服力, 望向民子自身...

孝隔咁耐都唔出一次場....
俾佢係夢境出現, 但形象崩壞

今集令人最在意的係豆爺個仔, 到底個樣生成點架呢?!

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「魔法少女まどか★マギカ」総合THREAD丨虚淵玄:「今、必死にシャフトと一緒に続きを考えている最中。」 Vol.3 money 日本動漫畫討論版 1142 12-14-21 09:57 AM
[動畫] 劇場版「あの日見た花の名前を僕たちはまだ知らない。」BD & DVD 発売中 supermanlady 日本動漫畫討論版 943 03-28-21 05:34 PM
虎穴 GOUF HOME ! KIM 收藏品討論版 508 09-07-15 10:26 PM
請問邊度買到windows home server? 埃及使者 手機資訊/電腦軟硬討論 15 02-17-12 12:13 AM
XP Home 要 login? t-cup 手機資訊/電腦軟硬討論 3 10-01-03 10:38 PM

現在的時間是 01:26 PM

手機版 | APP版