Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-25-10, 11:01 AM   #201
怪盜小G
God of Gamer
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: HIDETO120 查看文章
你都係未分清楚咩叫貧富懸殊
你改善失業最多都可以話令到失業人數冇咁多
但係佢份人工依然都係咁少,根本就冇拉開過差距,何來改善貧富懸殊呢樣野呀?

一路都講緊將在職貧困果d人帶離呢個層面
你就話綜援果d有幫佢,係呀~幫係有幫,但唔係令到佢地脫離在職貧困囉
佢地依然都係在職貧困

你估香港得果幾個大地主既公司??上至大財團中至清潔保安公司下至一個業主立案法團請保安清潔人工低福利無,因為大把合法廉價勞工可以取代
但係同公司有d職位例如信和d會所服務員請唔少中五既人工一般都有9-10k而且福利有齊僱員醫療&家人牙科津貼,去d較遠豪宅區做既有埋的士津貼+雙糧,哩類難以被內地人取代既職位你又有無睇到??

外勞方面好應該管制下,唔應該出現呢個現象
有大陸人出賤價去做,難道就代表香港既人又跟呢個價呀??
有冇諗下兩地既消費開支有咩唔同呀?

人地已經唔係"外勞"係合法香港居民啦,唔通人地批左落黎你綜援又唔俾申請,工又唔俾人做你要人果7年等成為永久居民既日子練仙咩

做廚果d除非係學徒,否則收入都有1萬或以上
呢d當然唔算在職貧困,我由始至終冇講過呢d係wo
係你自己冇啦啦提出黎搞到好似我話佢地係咁,冇野呀你??

咁咩證明左香港唔係個個咩職位都係咁剝削囉

自由行呢d~若果再期靠哂佢,唔向其他方面著手,唔吸引下其他外來既旅客
的確好似你話齋大陸一收自由行就好難搞
但呢d情況發生後香港自己都要檢討下
唔積極向其他國家既旅客著手,反而淨係靠自由行呢個單一市場既話
到時都冇得怪其他人...只好怪自己啦

原來旅發局年中搞咁多野都係俾人當佢死既
仲有,唔知你有無 聽過大陸旅客似黎掃貨多過購物
可能你同一個大陸遊客行入電器鋪人地會當你透明
我有無誇大到,哩度做sales既都應該清楚

唔好屈我wo~
我唔做自私自利既事等於我有講大話?
講大話我有做過呀~咁又點呀??
你話我扮善人,我原本個人既價值觀就係咁,唔似得你呢種自私自利既人
價值觀正確就一定係扮???好似你呢種人渣就一定係最真??
我話你聽~對住d值得我尊重既人我會好禮貌
但對住d人渣我完全係唔需要俾面

算罷啦你,我真係未試過自私自利WO吵句野都講得出其實我都未自私自利過
同小朋友傾計

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-10, 11:11 AM   #202
HIDETO120
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2008
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
同小朋友傾計

人渣講歪理人地唔認同佢就等於係小朋友

人地話自己冇自私自利過佢就唔信
人渣係覺得每個人一定自私自利過

你話自己冇自私自利過??你之前講既野足以證明你呢個人係自私自利
HIDETO120 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-10, 11:13 AM   #203
小特特
薔薇騎士団

3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
引用:
人渣講歪理人地唔認同佢就等於係小朋友

人地話自己冇自私自利過佢就唔信
人渣係覺得每個人一定自私自利過

你話自己冇自私自利過??你之前講既野足以證明你呢個人係自私自利
算啦,同佢嘈咁多佢都係咁架啦,我已經腦內blacklist唔re佢了

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-10, 11:13 AM   #204
白銀虹
Ultimate Gamer
Scorpion

註冊日期: Dec 2008
PSN  IDAG-RASS
其實…有收入以經好好
有時冇得做頹起黎係10蚊1h都要做
(個人論)
白銀虹 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-10, 11:15 AM   #205
HIDETO120

引用:
作者: 小特特 查看文章
算啦,同佢嘈咁多佢都係咁架啦,我已經腦內blacklist唔re佢了

我都知~
同5毛呢D同類型既人係咁嫁啦~
所有人一定自私自利既

你睇下佢講D野幾好笑先啦~
答非所問嫁

我問緊既野同佢答我既野完全離哂題
0分重作啦佢
舊 03-25-10, 11:18 AM   #206
小特特
薔薇騎士団

引用:
我都知~
同5毛呢D同類型既人係咁嫁啦~
所有人一定自私自利既

你睇下佢講D野幾好笑先啦~
答非所問嫁
就係去到張廿蚊級數道歉前咁堅持己見,你都吹佢唔漲
人人思想方式唔同,都無謂迫人改變

Blog

pixiv
舊 03-25-10, 11:22 AM   #207
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
殺雞取卵係利己行為
等隻雞生蛋生一世都係利己行為

我唔明點解有人睇自私呢樣野係咁單向

舊 03-25-10, 11:22 AM   #208
HIDETO120

引用:
作者: 小特特 查看文章
就係去到張廿蚊級數道歉前咁堅持己見,你都吹佢唔漲
人人思想方式唔同,都無謂迫人改變
我冇要求佢改變既~_~
係想推翻佢D謬論者~
人渣就係人渣~冇得改變~_~
係人渣既思維入面一定係個個人都係咁衰咁賤先正常
舊 03-25-10, 11:26 AM   #209
HIDETO120

引用:
作者: メソウサ 查看文章
殺雞取卵係利己行為
等隻雞生蛋生一世都係利己行為

我唔明點解有人睇自私呢樣野係咁單向
正如老細同打工仔雙方一樣...
你出份合理既糧俾打工仔,打工仔更加有動力去做好份工,在老細立場都係利己
你一路剥削D打工仔,而打工仔就係剥削同高工作量既環境下工作,在老細立場某程度上都係利己

係有D人比較BUY殺雞取卵呢樣野
冇計~人渣就係咁
唔識諗養隻雞生一世蛋
舊 03-25-10, 11:26 AM   #210
小特特
薔薇騎士団

邊種理論正確大家心裡有數既
換個角度睇個世界都算有趣
笑完咪算囉

講番正題,轉貼一下先,我幾贊同呢篇文章所言
http://plastichk.blogspot.com/2010/03/blog-post_24.html
一係唔立法,要立法就真正實行,否則比無良僱主走灰界,到時工人仲慘

Blog

pixiv
舊 03-25-10, 11:27 AM   #211
怪盜小G
しゃろとも

引用:
作者: Paptimus 查看文章
http://www.com.cuhk.edu.hk/ubeat/100194/account.html
講真, 商家佬一日覺得賺唔夠, 班打工仔點都係要死
商人賺唔夠永遠都唔係自己唔努力, 只有打工仔先唔存在唔努力
如果僱員同僱主都唔改善自己既態度, 僱員為份工啞忍, 僱主繼續無良, 最低工資最終只係一個幌子
政府點解對貧窮人口提供生活保障? 因為佢地係勞動階梯最底, 而且佔大多數
當上層覺得我無必要開善堂包你一家生活, 而下層覺得生活有問題, 得返爛命同拳頭, 個社會就開始不穩. 到時你估重會唔會咁和平上下街, 遞下信就完?
美國身為資本信仰者, 都混合社會主義元素, 必要時都出手干預市場
世上已經無絕對自由市場主義了, 原因點解相信大家比我更清楚
人係自私, 唔單單要食, 重要食到盡, 要可持續發展, 談何容易
最弊咁諗縮數既唔止係得d大地主佬呢

做裝修/地盤既都知,人工無隨住通脹上升,日薪同開工日數反而比十年前低左
租金對哩行又有咁大影響??

再普遍d為例,你依家睇下整路既會唔會留意到多左好多大陸人咁既工人呢??而且有d幫手清場既都變成大上面d阿嬸

干預市場係必要

可能大家(包括政府)都唔想咁多合法廉價勞工黎香港頂爛市

但同老美唔同,香港唔係一個國家干預唔到合法廉價勞工流入已經係死穴

我依家但求佢搞左個最低工資之後肯搞埋個退休保障已經心滿意足

舊 03-25-10, 11:35 AM   #212
tallken
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
XBox Live Gamertagtallkenwong
OT

富國的窮民”韓國或步日本後塵

朝鮮日報記者 鄭喆煥 (2010.03.03 16:19 /更正 2010.03.03 18:13)
今年40歲的上班族S某進公司已12年。他不僅前聽說自己供職的公司銀行存款達1萬億韓元(約合人民幣60億元)就來了氣。因為他自己的年薪三年未動,家境一年不如一年,而幾年來公司的存款越來越多。他的月薪為350萬到400萬韓元(約合人民幣2.2萬元),扣除生活費、住房抵押貸款利息和父母的零用錢及上小學2年級的孩子的教育費等,每月總是入不敷出。

情況即便如此,債務越積越多。最近部分期滿的住房抵押貸款,只好用其他銀行的住房抵押貸款來抵擋。這麼一來,月息和貸款分別增加了5萬韓元和1000萬韓元。直到去年初工資帳戶的餘額為100萬韓元左右,而現在變為負800萬韓元(約合人民幣4.7萬元)。他說:“公司掙不少錢,不知員工的收入為什麼總是倒退。”

最近,韓國“企業越來越富,員工(家庭)越來越窮”的現象愈演愈烈。其主要原因是企業只把掙來的錢存起來,而不是進行再投資以利於民。專家們深表憂慮稱:“若這種現象繼續下去,家庭消費越來越縮小,損毀民間經濟的長遠增長潛力,最終進一步拉大社會貧富差距。”

◆企業熱衷於坐收利息

韓國企業的現金持有情況,一看韓國銀行的企業存款統計就可知道。

去年底,韓國企業存入銀行的現金資產總計215萬億韓元,達國內生產總值(GDP)的21%.與2008年的177萬億韓元約增加了38萬億韓元 (21%)。這是自2000年(26.9%)以來的最大增幅,其增加金額也是歷史之最。2004年以後企業的銀行存款2005年為14.2萬億韓元, 2006年為11.8萬億韓元,2008年為14.3萬億韓元,每年將超過10萬億韓元資金存放在銀行金庫裏。

企業方面解釋說:“我們增加現金存量,只是為了應對經濟蕭條而已。如果遇到可挖掘未來增長引擎的投資絕機,我們把資金用於投資。”

然而這種解釋難以為信。因為去年各企業存入銀行的215萬億韓元中的183萬億韓元(85%)為一年以上的定期儲蓄。

A銀行負責企業顧客的高管表示:“定期儲蓄若中途取出其利息還不到原息的一半,負責資金的人膽子再大也不會把就要用的錢定期儲蓄。企業的定期存款應看作是一兩年內不用的錢。”

這就表明,企業不想把掙來的錢通過增加工作崗位和提高工資等還原於民,而是存入銀行坐收利息。全球金融危機發生的2009年,企業的定期儲蓄增加了23%,比經濟景氣的2006年的8.8%、2008年的10.9%都增加了很多。

韓國銀行的相關人士指出:“企業創下佳績,並擴大流動性當然是好事,但把現金不用於再投資而存入銀行,就韓國經濟中長期發展的觀點而言,消極的層面大。”

◆“富國”的“窮民”

企業收入增加,該國的GDP也隨之增加,變成“富國”。然而,資本只集中在企業身上,國民的消費就會萎縮。也就是說成為“富國的窮民”。

去年全國戶均收入為4131萬韓元(約合人民幣24萬元),比2008年的4071萬韓元增加了1.5%.這個增幅還不及去年的物價上漲率(2.8%)。從收入增長率減物價上漲率的實際收入增長率則為負1.3%.也就是說實際收入減少了。

特別是,由於正式工作崗位減少而非正式工作崗位增加,實際收入的減少現象更為嚴重。據統計,去年韓國工人月均工資比前一年漲了0.3%,但非正式工人的月均工資卻跌了7%左右。

在這樣的情況下,家庭債務有增無減也是理所當然。去年底,韓國的戶均債務為4337萬韓元(約合人民幣26萬元),比前一年年底的4128萬韓元增加了 5.1%.從戶均收入減去債務,則為負206萬韓元(約合人民幣1.2萬元)。辛辛苦苦幹了一年,連債務也還不上,更不用說儲蓄了。據經合組織 (OECD)預測,今年韓國的儲蓄率(將儲蓄額除以收入)為3.2%,在30個成員國中墊底。

韓國勞動研究院的相關人士說:“企業應通過投資、增加工作崗位和適當提高工資等,將收益還原於國民經濟。把掙到的錢儲存而不加以利用,有可能導致工作崗位減少、消費低迷,經濟活力減退,然後再導致工作崗位減少,發生惡性循環的危險。

專家們認為,這樣的現象與1998年至2002年日本經濟所經歷的現象很相似。當時日本企業以提高企業價值為由,將掙來的錢存放在銀行或分給股東,而不是進行再投資。LG經濟研究院首席研究員Lee Ji-pyeong指出:“正因為如此,在日本非正式工作崗位增加,中產階層以下的勞動者實際收入下降,從而成為了日本經濟長期低迷的重要因素之一。”

朝鮮日報中文網 chn.chosun.com
tallken 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-10, 11:42 AM   #213
怪盜小G
しゃろとも

引用:
正如老細同打工仔雙方一樣...
你出份合理既糧俾打工仔,打工仔更加有動力去做好份工,在老細立場都係利己
你一路剥削D打工仔,而打工仔就係剥削同高工作量既環境下工作,在老細立場某程度上都係利己

係有D人比較BUY殺雞取卵呢樣野
冇計~人渣就係咁
唔識諗養隻雞生一世蛋
有人肯出份唔合理既糧頂你個位呢

諗野諗死一面

一味話剝削同高地價引致低人工

唔諗埋依家好多低學歷職位隨住有人黎頂爛市變成供過於求

到我講一d無咁受影哩方面響既職位,人工待遇都唔錯時就避而不談

咁叫討論??你敢講我上面講既唔係依家貧富懸殊既原因??歪理??

此篇文章於 03-25-10 11:45 AM 被 怪盜小G 編輯。
舊 03-25-10, 12:05 PM   #214
HIDETO120

引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
有人肯出份唔合理既糧頂你個位呢

諗野諗死一面

一味話剝削同高地價引致低人工

唔諗埋依家好多低學歷職位隨住有人黎頂爛市變成供過於求

到我講一d無咁受影哩方面響既職位,人工待遇都唔錯時就避而不談

咁叫討論??你敢講我上面講既唔係依家貧富懸殊既原因??歪理??

諗野諗死一面果個似係你WO
若果老細肯出返個合理既價,你估打工果D會唔會自眨身價呢

做爛市呢D係佢地自身價值既問題,唔可以話咁樣等於係正確
立左最低工資之後,即使D人想做爛市都有個譜,起碼薪酬方面都合理DD

你講得一樣廚師呢D冇受影響既職業~我幾時有避而不談?
未回應左你囉~你盲左呀?
仲有唔受影響既職位又佔幾多先~你又有冇諗呀?

係呀~你講原因方面的確冇錯呀~
未淨係講"原因"果一方面係岩囉~但你所認同既價值觀同埋做人既態度錯哂咁解咋麻~
講到剥削係合理同應該既事,遇到D合理既野唔去改善~
你講呢D野唔叫歪理咁唔通叫道理呀??
舊 03-25-10, 12:16 PM   #215
怪盜小G
しゃろとも

引用:
諗野諗死一面果個似係你WO
若果老細肯出返個合理既價,你估打工果D會唔會自眨身價呢

做爛市呢D係佢地自身價值既問題,唔可以話咁樣等於係正確
立左最低工資之後,即使D人想做爛市都有個譜,起碼薪酬方面都合理DD

你講得一樣廚師呢D冇受影響既職業~我幾時有避而不談?
未回應左你囉~你盲左呀?
仲有唔受影響既職位又佔幾多先~你又有冇諗呀?
admin,audit,technician,廚,專業既cs,會所,同一d主管級影響都比較細
某d行業食俑既sales,我能力所限數到係咁多,你諗諗依家主要受影響既係一d非技術性單靠勞力搵錢既職位就明佢地既影響有幾大

係呀~你講原因方面的確冇錯呀~
未淨係講"原因"果一方面係岩囉~但你所認同既價值觀同埋做人既態度錯哂咁解咋麻~
講到剥削係合理同應該既事,遇到D合理既野唔去改善~
你講呢D野唔叫歪理咁唔通叫道理呀??
依家政府唔係好明顯想推最低工資啦咩,另:我有反對過立最低工資??

"做爛市呢D係佢地自身價值既問題,唔可以話咁樣等於係正確"
無人話過正確,我由頭都尾只係講哩個係"原因"

"講到剥削係合理同應該既事"我剩係講過租金應該由業主定姐,其他我講過d乜
哩個世界邊個國家係業主定價架??個業主覺得合理咩得囉,唔通你要個業主問租客你想俾幾錢租
咁就叫剝削??

此篇文章於 03-25-10 12:28 PM 被 怪盜小G 編輯。
舊 03-25-10, 12:25 PM   #216
Janus
こんにちは

註冊日期: Jan 2003
PSN  ID
XBox Live Gamertag
個人看法
打工仔唯有自我升值
盡量增加專業知識工作經驗﹐提高技術含金量
增加自己的工作競爭力

公司裁員時可能會先裁低技術人員
就算因為自己人工較高被裁
跳槽時也因為周身刀張張利可能較易找到工作

靠政府立法保障未必很有效
正如香港硬膠文章﹐商家佬有很多技倆走法律罅

打工仔唯有自求多福
Janus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-10, 01:54 PM   #217
Home
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: Janus 查看文章
個人看法
打工仔唯有自我升值
增加自己的工作競爭力

打工仔唯有自求多福
我覺得
就算所有人盡力去增值自己
總有人會因為學習能力較差而無法脫貧
Home 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-10, 01:59 PM   #218
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Home 查看文章
我覺得
所以就需要綜援

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-10, 02:06 PM   #219
xxxxxx
Game Master

註冊日期: Dec 2004
引用:
我覺得
無錯
有d 天生的
但後天佔成份好重
同睇個人有無上進心同有無心返工

我成日話我d 同事都唔係打工既
呢樣又投訴個樣又投訴
做野又成日爆鑊
基本野又唔識
有d 野應該做又唔做

唔計請佢番黎個老細腦殘左/ 落左搭
但一個正路既打工仔唔應該咁既工作態度掛....
xxxxxx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-10, 02:09 PM   #220
liverwan

引用:
我覺得
對!
但總有人認為佢地唔努力
至於拎綜援o既就肯定係垃圾

我覺得要打擊佢地自私o既諗法
除左集體罷工外
之後就要到犯罪/恐怖主義
世界上愈多對生活滿足o既人,社會先愈會和諧空定
唔係你話比份工佢做到成隻狗咁就得o既

低技術工人永遠都會存在
但唔代表要佢地無努力過,對社會無貢獻
佢地值得得到更多尊重,更有尊嚴咁去生存
liverwan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-10, 02:11 PM   #221
xxxxxx
Game Master

引用:
作者: Janus 查看文章
個人看法
打工仔唯有自我升值
增加自己的工作競爭力

打工仔唯有自求多福
絕對贊同

路係自己行出黎既
跟住人地鋪俾你路唔係唔行得
只係可能有個窿你唔知/ 一直行行到尾都係得個行字
xxxxxx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-10, 03:37 PM   #222
Janus
こんにちは

註冊日期: Jan 2003
PSN  ID
XBox Live Gamertag
引用:
作者: xxxxxx 查看文章
絕對贊同

路係自己行出黎既
跟住人地鋪俾你路唔係唔行得
只係可能有個窿你唔知/ 一直行行到尾都係得個行字
香港祗靠金融地產
應該不能養活700萬人

政府應該考慮鼓勵金融地產以外行業
以便增加就業機會

活用以及創造香港的優點
參考外國成功經驗
大國又好(美英近年的高增長行業)
小國又好(北歐挪威瑞典﹐以色列﹐新加坡﹐台灣等)
如某些重點行業條件未足夠﹐可在政策層面輔助

以前曾提過科技港﹐後來又不見特別成績
香港可否輸出管理及訓練技術?
Janus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-10, 04:27 PM   #223
SUNLOK

註冊日期: Jan 2010
想問版主一樣野~

我幾時有出過粗口POST呀???

你要BAN我唔係問題~但都要有理由~
你話我出粗口POST你搵出黎~
我咁樣俾你屈我好唔服LO....
如果我自己係有出粗口POST既~我俾人BAN我冇怨言

我係(HIDETO120)
SUNLOK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-10, 04:32 PM   #224
才子
Ultimate Gamer
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
引用:
作者: SUNLOK 查看文章
想問版主一樣野~

我幾時有出過粗口POST呀???

你要BAN我唔係問題~但都要有理由~
你話我出粗口POST你搵出黎~
我咁樣俾你屈我好唔服LO....
如果我自己係有出粗口POST既~我俾人BAN我冇怨言

我係(HIDETO120)
又有花生

(`・ω・´)
才子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-10, 04:46 PM   #225
SUNLOK

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: Beanhoho 查看文章
又有花生
師兄~咁係呀麻 - -
你話我有係度講粗口就抵死者...
我冇WO~
咁都俾人屈?你睇返我係度前幾頁有冇講粗口啦-.-
SUNLOK 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 05:43 PM

手機版 | APP版